Katalonien - en färd genom historien med SvD accent

Forntida världsarv och surrealistiska konstupplevelser. Häpnadsväckande bergslandskap, pulserande storstadsliv, pittoreska fiskebyar och omskakande minnen från det spanska inbördeskriget. Följ med på en unik resa där vi tränger djupt in i Kataloniens fascinerande historia och kultur tillsammans med författaren och Spanienkännaren Thomas Gustafsson. Vi kommer dessutom att besöka furstendömet Andorra, den självständiga mikrostaten i Pyrenéerna. 

Vi ser Romarrikets magnifika skapelser i Tarragona och häpnar över Salvador Dalís surrealistiska museum i Figueres. Vi promenerar genom medeltida gränder och upptäcker varför den pittoreska fiskebyn Cadaques blivit konstnärernas favorit.

I Pyrenéerna får vi veta allt om det katalanskspråkiga furstendömet Andorra och i Barcelona studerar vi Antoni Gaudí och får stadens gripande historia serverad.

Ett besök i den sönderbombade staden Belchite som hamnade mitt i stridslinjen under Spanska inbördeskriget ger oss förståelse för konfliktens oläkta sår.

Vi provar katalansk cava och läcker katalansk mat och i ett kloster uppe i bergen möter vi det katalanska skyddshelgonet Montserrat.

Berättelser om medeltida hjältar och grymma krig varvas med insiktsfulla fakta om de senaste årens politiska förvecklingar. Vi blundar inte för politiken. Tvärt om. Under resan får vi veta hur den katalanska separatismen kunde växa fram i det historiska landskapet Katalonien och vad som nu väntar. Hur ser framtiden ut för den spanska autonomi som med sina 7,5 miljoner invånare räknas som en av Europas viktigaste regioner. 

Vi bor på unika Paradorer och historiska hotell, vi äter på utsökta restauranger och njuter av det katalanska kökets gastronomiska sensationer. Vi hinner också göra ett besök på en vingård där vi får veta allt om den katalanska cavan. 

Ciceron och färdledare för denna färd genom Kataloniens mångfacetterade historia och kultur är Thomas Gustafsson, mångårig Spanienkorrespondent och ofta anlitad som oberoende expert för att kommentera och analysera vad som sker i Katalonien. Thomas Gustafsson är författare till flera initierade böcker om Spanien och har varit bosatt i Barcelona i flera omgångar.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 
Flyg till Barcelona. Vi landar på dagen, stiger på bussen och åker söderut till Tarragona (1,5 timme).

Det var här Rom anlade sin första koloni på Iberiska halvön. Vi inleder vår färd genom historien med ett besök i den gamla stadskärnan där vi ser minnena efter den romerska tiden, den välbevarade romerska stadsmuren, Forum och teatern. Innan vi stiger på bussen finns också tid för tapaslunch vid det fina torget mitt i staden.

Vi åker sedan vidare in i landet ungefär en timme och når fram till Tortosa där vi ska bo i stadens gamla medeltida befästa slott, idag ombyggt till den pampiga paradoren Parador de Tortosa. De spanska paradorerna, Paradores som de kallas, är en statlig hotellkedja som funnits i Spanien sedan 1928. Paradorerna ligger ofta i historiskt värdefulla kulturbyggnader, slott och kloster som byggts om och restaurerats för att fungera som inbjudande hotell där de gamla historiska detaljerna bevarats. Bättre ställen att bo på under en kulturhistorisk resa gå inte att finna. Alla paradorer har dessutom utsökta restauranger som tillhör de bästa i trakten, alltid med inriktning på det regionala köket.

Under vår färd genom Katalonien kommer vi att bo på tre av landets vackraste och mest inbjudande Paradorer som alla dessutom har helt olika karaktär. På kvällen samlas vi för middag i slottets riddarsal som nu är paradorens förträffliga restaurang.
 

Dag 2 
Efter frukost hoppar vi upp i bussen och kör in i landet tills vi når gränsområdet mot regionen Aragonien, det historiska landskapet som under medeltiden bildade kungadömet Aragonien tillsammans med Katalonien. Under det spanska inbördeskriget 1936-1939 rasade striderna som hårdast här vid fronten mellan nationalisterna som kom norrifrån och de katalanska miliserna som ingick i republikens styrkor.

Vi besöker den lilla landsortsstaden Belchite som hamnade mitt i stridslinjen och totalförstördes. Efter kriget lämnades den sönderskjutna staden kvar som en påminnelse om krigets vanvett och ondska. Vi vandrar genom ruinstaden och känner den grymma historien in på huden samtidigt som vår ciceron berättar om inbördeskriget och hur det fortfarande påverkar samhället.

När vi sett påminnelsen om kriget kliver vi på bussen och kör ner till det lilla samhället som byggdes upp av Franco för att ersätta den sönderbombade staden. Mitt i samhället anlades torget Plaza del Generalísimo. I anslutning till torget, som alltså döptes efter inbördeskrigets segrare general Franco, ligger fem caféer och barer där vi kan äta en enklare tapaslunch innan vi samlas igen för att åka vidare mot den katalanska provinshuvudstaden Lleida. Här ska vi ta in på ett kloster som i dag är ombyggt till den vackra och historiska paradoren Parador de Lleida.

Middag på kvällen i paradorens matsal som en gång var munkarnas festsal.


Dag 3 
Efter en natt i munkarnas celler och paradorens generösa bufféfrukost stiger vi upp i vår bekväma buss.

Vi åker norrut upp mot den mäktiga bergskedjan Pyrenéerna och når snart furstendömet Andorra, en av Europas mikrostater belägen mellan Spanien och Frankrike. Vi checkar in på huvudstaden Andorra de la Vellas bästa hotell Andorra Park Hotel där vi ska sova över en natt.

Vi bor mitt i den lilla staden med nära till allt vilket ger oss tid att uppleva ett nytt land. Andorra ingår inte i Eurozonen, men euro fungerar som valuta.

Huvudspråket i Andorra är katalanska och den kulturella samhörigheten mellan Andorra och Katalonien är så stor att många katalanska separatister vill att katalanska idrottsmän ska tävla för Androrra i stället för Spanien.

Mest känt är Andorra för att vara ett skatteparadis då de har egna skatteregler. Fortfarande vallfärdar fransmän hit för att köpa billig sprit och elektronik. Under senare år har dock EU:s prisutjämning gjort förtjänsten så liten att de flesta numera inte är shoppare utan skidåkare eller bergsklättrare. Utanför huvudorten finns flera bra skidanläggningar. På kvällen  samlas vi för gemensam middag i hotellets fina restaurang.


Dag 4
Efter frukost fortsätter färden nedför bergsvägen tillbaka in i Katalonien.

Efter ungefär 1,5 timme stannar vi i småstaden Berga för att se den gamla svenska paviljongen från världsutställningen i Barcelona 1929. Den forslades hit efter världsutställningen och fungerar idag som kulturhus och bibliotek. Byggnaden är av trä och byggd av småländskt virke. Katalanska Berga är vänort med det småländska samhället Berga.

Efter att ha sett hur man kan återanvända en svensk träbyggnad kliver vi på bussen och rullar snart in i nästa katalanska provins, Girona, där vi ska göra ett stopp i provinshuvudstaden Girona. Vi stannar vid stadens gamla stadskärna där det finns tid för en enklare lunch.

När vi har sett oss mätta på de fina gränderna åker vi vidare mot Castel de Púbol som dyker upp efter bara en halvtimme. Här ska vi se närmare på en gammal borg som Salvador Dalí köpte och byggde om till bostad för sin hustru Gala. De kunde inte bo ihop men inte heller vara utan varandra så lösningen blev att Gala fick ett eget litet slott där hon kunde vara i fred med sina unga älskare. Den fascinerande byggnaden och inredningen som skapades av Dalí är bevarad som museum.

Färden fortsätter fram till den vilda klippkusten Costa Brava där vi tar in på paradoren Parador de Aiguablava. Den fina paradoren ligger högt upp på en klippa med en mäktig utsikt över havet och är ett av exemplen på hotellkedjans nyare skapelser. Här ska vi bo två nätter.

Innan vi på kvällen samlas för middag i paradorens matsal hinner vi njuta av havsluften i hotellets trädgård eller ett bad i hotellpoolen om vädret tillåter.


Dag 5 
Utflyktsdag i norra Katalonien.

Efter frukost tar reseledaren med oss till Figueres, som ligger ungefär en timme norrut. Här besöker vi Salvador Dalís museum tillsammans med en konstguide som visar och berättar. Salvador Dalí skapade själv museet och konsten som hänger här är en mäktig upplevelse då det ger en sammanfattning av hans livsgärning.

Efter en kopp kaffe hoppar vi upp på bussen som för oss vidare ut mot havet till den vackra kuststaden Cadaques. Här i den vackra lilla staden som lockar så många konstnärer gör vi en rundvandring med vår ciceron som besökt samhället många gånger. Vi får också tid för lunch på egen hand innan vi samlas igen.

Vi återvänder sedan till vårt hotell där vi på kvällen återsamlas för gemensam middag.


Dag 6 
Efter sovmorgon och frukost checkar vi ut och åker söderut.

Efter ungefär två timmar på bussen når vi fram till Barcelonaprovinsen där vi gör ett besök på Caves Codorniu, den stora Cava-producenten. Under en rundvandring får vi veta allt om hur den katalanska cavan görs. En del av rundturen gör vi i ett tåg som går genom valven där flaskorna lagras. Vinturen avslutas med en provsmakning av cava. Vi äter även lunch på vingården.

Efter besöket fortsätter vi mot Kataloniens heligaste plats, Montserrat. Efter ungefär 45 minuter är vi framme vid berget som ligger fem mil nordväst om Barcelona.

Platsen är känd för sina magiskt vackra bergsformationer och högst upp ligger kapellet med den heliga Madonnan av Montserrat som är Kataloniens kvinnliga skyddshelgon. Till den heliga men också historiskt viktiga platsen vallfärdar pilgrimer och där finns också ett kloster med benediktinermunkar.

När vi skådat madonnan hoppar vi upp på bussen och kör mot den katalanska huvudstaden Barcelona och efter ungefär en timme är vi framme i centrala Barcelona där vi tar in på Hotel Catalonia Ramblas, ett av stadens mest fashionabla hotell som ligger på bästa läge intill Ramblas.

På kvällen gemensam middag på hotellets trevliga restaurang.


Dag 7 
Vi har en dag för att se och uppleva den katalanska huvudstaden Barcelona och det säger sig självt att det är omöjligt att försöka hinna med allt i denna metropol som har det mesta.

Stadskommunen har 1,65 miljoner invånare men i metropolen Stor-Barcelona bor dubbelt så många människor som i metropolen Stockholm.  Vi koncentrerar oss på att få en förståelse av staden och dess historia, både den gamla och den samtida. Vi börjar därför morgonen med en rundtur till fots genom stadens äldsta medeltida stadskärna tillsammans med en stadsguide och vår ciceron.

Vi bor inte långt från katedralen där vi inleder rundturen och därefter fortsätter vi ner genom gränderna. Efter stopp för lunch stiger vi upp på en buss och får se hur den katalanska huvudstaden växte fram till att bli dagens dynamiska storstadsmetropol. Vi ser förstås närmare på Antoni Gaudis verk och besöker det mäktiga katedralbygget Sagrada Familia. Innan det är dags att återvända till hotellet har vi också sett minnen från tidigare världsutställningar och OS 1992 som förändrade Barcelona i grunden.

På kvällen samlas vi sedan för en gemensam avslutningsmiddag på en av stadens bästa restauranger.


Dag 8 
Vid lunchtid flyger vi tillbaka till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 39 850:-

Avresor 2023
Oktober: 3


Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:30. Hemkomst kl. 19:30. Flygbolag: KLM
Göteborg: Avresa kl. 06:10. Hemkomst kl. 22:45. Flygbolag: KLM
Köpenhamn: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 18:20. Flygbolag: KLM


I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn - Barcelona t/r
• Alla transporter i övrigt enligt programmet
• 1 natt på Paradoren i slottet i Tortosa
• 1 natt på den historiska Paradoren i Lleida
• 1 natt på 5-stjärniga Andorra Park Hotel i Andorra
• 2 nätter på den magnifika Paradoren vid havet i Aiguablava
• 2 nätter på eleganta Hotel Catalonia Ramblas i centrum av Barcelona
• Frukostbuffé på hotellen alla dagar
• En lunch på vingård
• Middag alla kvällar. Vin ingår vid alla middagar.
• Cavaprovning på Caves Codorniu
• Alla inträden och aktiviteter enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Spanienkännaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan
• Boken ”Spanien – en färd genom historien” av Thomas Gustafsson. En bok per bokning. 


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 6 450:-


 

Visum

Visum behövs inte för medborgare i EU/Schengenländer.

Karta

Karta
Powered by Travelize