Sri Lanka

Inget annat land har samlat så mycket på så liten yta som Sri Lanka. Med korta transporter rör vi oss mellan elefanter, apor, leoparder, blåvalar och många andra djur. Vi ser Ceylons berömda teplantager, gummiträd, kanelträd, kokospalmer och juveler av alla sorter.

Färden fortsätter till de berömda klipptemplen och grottorna som sedan århundraden varit meditationsplats för de buddhistiska munkarna.

En dag tar vi tåg genom landet för att komma de vänliga lankeserna lite närmare. Vi stannar till i hamnen i Galle där Marco Polo steg iland. I Galle har den tidigare så starka europeiska närvaron smält ihop med den asiatiska till en skön mix av arkitektur och kultur.

Det ges många tillfällen till ett dopp i Indiska oceanen.

Pris från:
25 850:-
Dagar:13
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Lunch och middag ingår alla dagar utom dag 10, 11 och 13 men nämns inte alltid i dagsprogrammet.

Dag 1
Avresa mot Colombo via London.

Dag 2
Ankomst till Colombo. Incheckning på hotellet och vila. Efter en sen frukost ger vi oss ut på en stadsrundtur. Huvudstaden är en blandning av nya och gamla byggnader och här bor flera folkslag: singaleser, tamiler och ättlingar till de européer som blivit kvar från kolonialtiden. De första européer som koloniserade ön var portugiser. De tog kontroll över större delen av ön redan 1505. Sedan tog holländare över 1658 och sist britterna som styrde hela ön från 1815. Den brittiska influensen är fortfarande tydlig med tedrickande och cricket.

Vi ser nationalmuseet med de kungliga regalierna, Gangaramayatemplet vid Beirasjön, Galle Face Green-parken ”Colombos gröna lunga” och Självständighetstorget vars byggnad är en kopia av den kungliga audienshallen i Kandy. Landet blev självständigt från britterna 4 februari 1948, sedan dess har lankeserna firat sin nationaldag med fyrverkerier och parader som utgår från Självständighetstorget.

Dag 3
Idag lämnar vi Colombo för att åka mot Dambulla.  Vi äter lunch vi framkomsten och besöker sedan de berömda klipptemplen och grottorna, som sedan århundraden varit meditationsplats för buddhistiska munkar. De fina statyerna och freskerna i grottorna med buddhistiska motiv imponerar. 
Bussen tar oss vidare till den 180 meter höga Sigiriyaklippan och dess arkeologiska plats. De berömda Sigiriyafreskerna är en av resans konstnärliga höjdpunkter. Dessa barbröstade damer är föremål för olika tolkningar. Haremsdamer, änglaväsen eller himmelska tjänarinnor? Högst upp på klippan låg kungens privata palats.
Vi checkar sedan in på vårt hotell och äter gemensam middag.

Dag 4
Efter frukost beger vi oss till den gamla huvudstaden Anuradhapura. Det heliga bodhiträdet som är det äldsta dokumenterade planterade trädet i världen ser vi givetvis, dock på lite avstånd, då endast särskilda gäster får komma tillräckligt nära vissa dagar. Bodhiträdet är en stickling till det träd i Indien där prins Siddharta blev en upplyst Buddha. Vi ser också den 103 m höga byggnaden Ruwanwelisaya utvändigt, en av världens högsta stupor. En stupa är en buddhistisk kupolliknande kultbyggnad med relikskrin inuti. Enligt Buddha själv gör en stupa många människors hjärtan lugna och glada. 
Sent på eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 5
Färden går mot Habarana. Vi stannar till I den lilla byn Hiriwadunna där vi besöker en lokal farm samt gör en båttur och umgås med byborna.  Vi får god insikt i livet ute på landsbygden.
På eftermiddagen fortsätter vi med jeepar till nationalparken Minneriya. Vi har valt att besöka den här mindre nationalparken med färre besökare på grund av dess relativt orörda och varierande natur med både djungel, stora grässlätter och berg. Det finns goda chanser att se elefanter, apor och hjortar och har vi riktig tur kanske vi kan skymta leopard eller läppbjörn. För den som är intresserad av fåglar kan det löna sig att hålla utkik efter en liten fågel med blå och turkosa vingar- blåkråkan. Tag gärna med egen kikare!

Dag 6
Efter frukost tar oss bussen till Matale där vi stannar till för lunch. Här får vi får lära oss mer om olika kryddväxter och får provsmaka ett kryddigt te. Det finns också möjlighet att köpa med sig ayurvediska preparat (traditionella örtmediciner) till ett bra pris.
Vi fortsätter sedan vidare till Kandy där vi checkar in på vårt hotell och äter middag, I samband med middagen ser vi en kulturshow med olika danser med både komiska och akrobatiska inslag. Staden är välkänd för sin rika kultur med bl.a. de traditionella danserna.

Dag 7
Kandy är den näst största staden på ön med 170 000 invånare och var huvudstad innan britterna tog över kontrollen av ön. 
Vi startar dagen med att besöka den botaniska trädgården. För den som är intresserad av orkidéer finns en särskild avdelning för dessa. Vi har gott om tid att njuta av den stora botaniska trädgården.
Guiden tar oss med till en omgjord tefabrik från 1800-talet som numera är temuseum. Under vår rundtur besöks även det berömda tandreliktemplet som ligger vackert intill en sjö. Man får trängas med alla lankesiska pilgrimer och plötsligt får man en glimt av det vackra relikskrinet; men själva tanden är så helig att den inte visas upp för turister.

Efter lunch tar vi tåget mot Nuwara Eliya. Det blir en mycket naturskön tågresa genom grönskande teplantager och vackra vattenfall. Efter 4 timmar är vi framme och checkar in på vårt hotell.
Nuwara Eliya ligger på 1990 meters höjd i bergsområdet mitt på ön. Namnet betyder ljusstaden på singalesiska. Under kolonialtiden var Nuwara Eliya en populär tillflyktsort för de brittiska kolonisatörerna, som uppskattade det milda klimatet i staden. Det känns fortfarande som om man kommit ut på den engelska landsbygden med hus från kolonialtiden, häckar och en av de vackraste 18-håls golfbanor som finns i världen
I dag är staden ett mycket populärt resmål för många lankeser, särskilt i samband med det tamilska och singalesiska nyåret i april.
Trakten kring Nuwara Eliya präglas av teodlingar, men på grund av klimatet är området också det enda i landet där "europeiska" grönsaker, frukter och blommor kan odlas.

Dag 8
Efter frukost åker vi mot Yala nationalpark.

Vid framkomsten flyttar vi över i jeepar och åker in i landets mest kända och välbesökta nationalpark. Under safarin får vi möjlighet att se elefanter, läppbjörnar, hjortar, leoparder, många olika fågelarter m.m.
Sent på eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell.

Dag 9
På morgonen fortsätter färden mot staden Galle där vi serveras lunch vid framkomsten. Galle är känt som den viktigaste hamnen i Sri Lankas historia och självaste Marco Polo sägs ha stigit i land där. 
Vi tar en promenad i gamla stan där tiden verkar ha stått stilla. Förfallna kyrkor, hus i europeisk stil, små caféer och butiker samsas om den lilla ytan innanför fortets murar. Det är just mixen av europeisk och asiatisk arkitektur och kultur som gör området i fortet så unikt och därför finns med på Unescos världsarvslista. 
Bussen tar oss sedan vidare till vårt strandhotell i Bentota. Tidig kväll ser vi solnedgången över Indiska oceanen.

Dag 10
Ledig dag.

Dag 11
Ledig dag.

Dag 12
Förmiddagen är ledig. Efter lunch åker vi till den lilla fiskebyn Balapitiya. Vi gör en båtsafari på Madu Gangafloden och dess våtmarksområde. I flodsystemets mangrovesnår där fisk och skaldjur trivs, finns kanaler där vi far med båten och passerar flera öar. Det bor några hundra familjer i området och de flesta lever av fiske eller kanelproduktion.

Efter safarin åker vi mot Colombo där vi checkar in på hotell Ramada vid strandpromenaden.

Dag 13
Ledig dag.

Dag 14
02.25 Avresa från Colombo. Efter mellanlandning i London återvänder vi till Skandinavien på eftermiddagen.

Resfakta

Pris: fr. 25 850:-


Avresor
2018

Januari: 28
Februari: 11

 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 07:10. Hemkomst kl. 17:20. Flygbolag: SAS/Sri Lankan Airlines
Köpenhamn: Avresa kl.07:05. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: SAS/Sri Lankan Airlines
Oslo: Avresa kl. 07:25. Hemkomst kl. 13:30. Flygbolag: SAS/Sri Lankan Airlines

Observera att tiderna skiljer sig åt mellan olika avresedatum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn  / Oslo - Colombo via London
• Alla lokala transporter och transfers
• Helpension under hela resan förutom dag 10, 11 och 13. Enbart frukost dag 10, 11 och 13.
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrum av Colombo
• 3 nätter på eleganta Camellia Resort and Spa med pool i Sigiriya
• 1 natt på högklassiga hotel Earl´s Regent hotel med pool i Kandy
• 1 natt på Araliya Green Hills hotel i Nuwara Eliya
• 1 natt på Cinnamon Wild hotel med pool i Yala
• 3 nätter på hotell direkt vid stranden vid Indiska oceanen
• Samtliga inträden till sevärdheter och shower i programmet.
• Visum till Sri Lanka
• Engelsktalande lokalguider under utfärderna
​• Svensktalande reseledare


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 5 950:-

 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

 

Karta

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare.

Följande krävs för visum:
• Kopia på fotouppslaget i passet.
• Skriv på baksidan av kopian ditt yrke eller om du är pensionär/ studerande etc.

Skicka dessa handlingar till oss senast 6 veckor före avresa.

Föredrag 15 juni i Stockholm

Vi anordnar löpande föredrag med bildvisning. I samband med föredragen ges också möjlighet att diskutera enskilda resplaner med våra medarbetare som finns på plats. Vi håller till på Piperska Muren, Scheelegatan 14 på Kungsholmen i Stockholm.

Föredragen är gratis, men anmälan krävs då antal platser är begränsat.


14 juni håller vi föredrag om resor till Centralasien och Iran. Läs mer här.15 juni kl. 14.00-20.00 Vinterresor
Vi håller föredrag och om våra olika vinterresor. Det går bra att boka plats på samtliga eller enstaka föredrag. 

15 juni kl. 14.00 Filippinerna och Oman
Föredragshållare - Slava Myronov. 

15 juni kl. 15.00 Colombia
Föredragshållare - Emanuel Araskog.

Emanuel har varit reseledare på flera av våra resor längs Transsibiriska järnvägen såväl som resor till Centralamerika, Colombia, Oman, Balkan m.m.

15 juni kl. 16.00 Sri Lanka
Föredragshållare - Slava Myronov. 

15 juni kl. 17.00 Mexiko
Föredragshållare - Thomas Gustafsson.
Thomas Gustafsson är författare och journalist och har bland annat skrivit den mycket omfattande fackboken "Kuba", ansedd som det stora referensverket av alla Kubaintresserade.

15 juni kl. 18.00 Kuba
Föredragshållare - Thomas Gustafsson

15 juni kl. 19.00 Centralamerika
Föredragshållare - Emanuel Araskog


Mejla till david@iventustravel.se för att anmäla er. Uppge vilket/vilka föredrag ni önskar gå på samt följande information:

1. Namn på personer som kommer

2. Kontaktperson

3. Telefonnummer

4. Mailadress

En bekräftelse, som måste medtas till föredraget, skickas till er inom ett par dagar.

 

Ta sig till Piperska muren

Tunnelbanans blå linje till Rådhuset alternativt busslinje 3 till Kungsholmstorg. Piperska muren ligger mellan uppgångarna, men enklast är ändå att ta uppgång vid Bergsgatan, ta sikte på stora Rådhuset. Gå till framsidan, där konferenslokalen ligger rakt över gatan.

Busslinje 54 och 61 till Rådhuset/Scheelegatan. Bussen stannar vid Piperska murens park framför huset.


Visa större karta

Varmt välkomna!

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/1 - 9/2Stockholm ArlandaSri Lanka. Flyg Stockholm t/r.Mer än 425 850:-Boka
28/1 - 9/2Köpenhamn KastrupSri Lanka. Flyg Köpenhamn t/r.325 850:-Boka
28/1 - 9/2OsloSri Lanka. Flyg Oslo t/r.225 850:-Boka

Februari, 2018

11/2 - 23/2Stockholm ArlandaSri Lanka. Flyg Stockholm t/r.Mer än 425 850:-Boka
11/2 - 23/2Köpenhamn KastrupSri Lanka. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 425 850:-Boka
11/2 - 23/2OsloSri Lanka. Flyg Oslo t/r.225 850:-Boka
Powered by Travelize