Algeriet

En intressant resa runt Afrikas största land.

Vi utforskar landets brokiga huvudstad Alger där vi fascineras av både klassisk kolonial arkitektur och traditionella nordafrikanska hus. Vi tar en promenad genom labyrinten av gator i Algers UNESCO-listade stadskärna och avslutar vid den fantastiska katedralen Notre Dame d'Afrique. 

Vi flyger ner till resans absoluta höjdpunkt; ökenstaden Ghardaia.

I Ghardaia levde en berbisk folkgrupp, mozabiter, helt isolerade från 1000-talet till slutet av 1800-talet. Vi bekantar oss med stadens unika kultur, traditioner och arkitektur.

Guiden tar oss med till det charmiga Constantine som var huvudstad i det berbiska kungadömet Numidien och besöker även de viktiga romerska städerna Cherchell, Tipaza, Djémila och Timgad, även kallad Saharas port.

Vi gör en avstickare ut i Saharaöknen, jordens största ökenområde. Vi stannar till en stund och guiden berättar om det lilla djur- och växtliv som finns här. De väldiga sanddynerna och klipporna skapar en säregen natur och atmosfär som är svår att finna på annat håll.

Vi njuter av det lokala köket som har inspirerats av både berber, araber, fransmän och spanjorer. Vi provar couscous, shakshouka och det traditionella brödet kesra.

 

Pris från:
36 850:-
Dagar:11
Paketresa inkl. flyg t/r.
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Avresa
Avgång från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo. Efter mellanlandning i Paris anländer vi till Alger. Transfer till hotellet och incheckning.

Lite senare samlas vi till gemensam middag i hotellets fina matsal.
 

Dag 2 Alger
Den algeriska huvudstadens historia börjar på 300-talet f.Kr. då fenicier bosätter sig här och staden inkorporeras senare i Romerska riket under namnet Icosium. Under flera hundra år intogs staden sedan av olika krigsherrar; här härskade bl.a. vandaler, araber, berberer m.fl.
 
Det moderna Alger grundades 944 e.Kr. av Buluggin ibn Ziri, vicekonung av Fatimidiska kalifatet i Ifriqiya (dagens Tunisien och västra Algeriet) och blev en viktig hamn på 1200-talet då spanjorer erövrade en närliggande ö, Peñón, och etablerade sjöhandel. 

1516 bjöd Selim bin Teumi, dåvarande emir i Alger, in de legendariska sjörövarbröderna Aruj och Hayreddin Barbarossa för att driva ut spanjorerna som ockuperade flera städer i Algeriet. Aruj kom till Alger och såg till att Selim avrättades samt störtade spanjorerna och tog själv befälet över staden. När Aruj senare stupade i strid efterträdde Hayreddin sin bror och uppmanade den osmanske sultanen Süleyman den magnifike att annektera Alger till det ottomanska riket vilket också skedde.

År 1830 intog franska armén Alger och därefter präglades staden i stor utsträckning av europeisk kultur.

Vi börjar vår stadsrundtur med ett besök I Algers kasbah, gamla delen av Algeriets huvudstad. Kasbah byggdes på ruinerna av Icosium och var piraternas högborg under medeltiden. Miguel Cervantes var en av de 25 000 slavar som hölls inspärrade i kasbah och tillbringade fem år i fångenskap här. Gamla stan är upptagen på Unescos världsarvslista.

Vi går genom denna labyrint av gator och återvändsgränder och upptäcker traditionella hus med terrasser. Vi fascineras av Djamaâ Sidi Ramdane, en 900-tals moské byggd i berbisk stil, Sidi Abderrahmane mausoleum, uppkallad efter ett muslimskt helgon och det fantastiska Mustafa Pashas palats. 

Vi äter lunch på en traditionell restaurang i gamla stan.

På eftermiddagen fortsätter rundturen med en promenad längs sagolika le Boulevard Front de Mer med dess praktfulla koloniala byggnader, bl.a. Nationalteatern (byggd 1853 av den franske arkitekten Chasseriau i nybarock stil). Vi fortsätter till la Rue Larbi Ben M’-hidi där vi får se det berömda Museum of Modern Art, byggt 1900 som shoppinggallerian  Les Galeries de France.  Mitt emot museet beskådar vi ett monument över Emir Abdelkader, statsman och grundare av den moderna algeriska staten. 

Vi passerar även ståtliga La Grande Poste d’Alger, postkontoret från 1910 i neomorisk stil, en samlingsplats för stadsborna dit alla centrala gator leder.

Vi fortsätter med bussen längs le Boulevard Front de Mer och når så småningom Senathuset, symbolen för den algeriska demokratin. Vi avslutar dagen med den katolska basilikan Notre Dame d'Afrique (1872), en arkitektonisk pärla varifrån vi har utsikt över hela Alger från öst till väst. 
 

Dag 3 Alger - Cherchell - Tipaza - Alger
På morgonen avreser vi till Cherchell, en lugn småstad som ligger vackert vid Medelhavet. Under antiken hette staden Caesarea, uppkallad efter Julius Caesar, och var den viktigaste staden i romerska Afrika efter Alexandria och Karthago. 

När vi närmar oss Cherchell ser vi antika kolonner samt resterna av den stora akvedukt som kung Juba II lät bygga för att föra vatten från en källa 35 km bort.

Vi besöker Cherchells nationalmuseum som inrymmer några av de finaste skulpturerna i landet, främst från Juba II´s regeringstid. Museet innehåller marmorbyster av den kungliga familjen och ett sällsynt porträtt av Juba's svärmor, den berömda Kleopatra av Egypten.

Vi intar lunch på en restaurang vid kusten och får prova några lokala fiskdelikatesser innan vi fortsätter till Tipaza.

Tipazas historia känns lika evig som havet och klipporna. De första feniciska skeppen anlände hit för mer än tre tusen år sedan. Romarna intog staden på 100-talet f.Kr.  och Karthago föll. 

De romerska soldaterna krävde belöningar och tilldelades generöst det underbara Tipaza och dess omgivningar. Här fanns det bördig jord och rikligt med olivträd. Romarna byggde snabbt upp teatrar, cirkus, bad och bra vägar. År 1949 rensade franska arkeologer en 200 meter lång vägsträcka och upptäckte att restaurering inte behövdes - en jämn, tät 14 meter bred kakelväg var nästan intakt. Plattorna var så tätt packade att gräset inte grott igenom.

Vi följer guiden på en promenad genom denna underbara stad med dess ruiner av basilikor, teatrar, amfiteater och nymfeum (en imposant anläggning med fontäner och bassänger). Det var i denna Unesco-listade stad som Albert Camus skrev sin kända essäsamling ”Sommar”.

På vägen tillbaka besöker vi kung Juba II:s grav.
 

Dag 4 Alger - Sétif - Djémila - Constantine
Efter frukost lämnar vi Alger och sätter kurs mot Constantine. Medan guiden berättar om Algeriets turbulenta historia, traditioner och vardagsliv, passerar vi bördiga dalar och byar.

Vid lunchtid når vi Sétif, Algeriets kommersiella huvudstad. Det var här som demonstrationer mot den franska kolonialmakten startade 1945 vilket så småningom ledde till Algerietrevolten 1954 - 1962. Vi gör en kort stadsrundtur före lunch.

Färden fortsätter sedan vidare och efter en timme anländer vi till staden Djémila. Djémila byggdes som militär utpost under det första århundradet e.Kr. och fick namnet Cuicul. 

Men det var odling av oliver och spannmål som omvandlade staden till en blomstrande handelsplats. När det mäktiga romerska riket föll övergavs staden och det dröjde ända till 1909 innan staden återupptäcktes av en grupp arkeologer.
 
Ruinerna är magnifika och mycket välbevarade och Djémila har därför tagits upp på Unescos världarvslista. Efter besöket tar bussen oss vidare till Constantine dit vi anländer sent på kvällen.


Dag 5 Constantine
Efter frukost börjar vi utforska Constantine som är Algeriets tredje största stad.

Staden grundades av fenicierna och var en viktig knutpunkt för handeln. Här såldes bl.a. numidiska hästar som blev hyllade när de användes av Hannibal under andra puniska kriget. Cirta, som staden hette då blev huvudstad i det berbiska kungadömet Numidien under kung Micipsa. Under Micipsas regeringstid tog staden emot tusentals flyktingar från Karthago som intagits och förstörts av romarna.

Även efter att araberna erövrat staden förblev den ett viktigt nav i den transsahariska handeln och hade ständiga kontakter med Genua och Venedig.

Staden ligger på en platå ca 600 meter ö.h. på vardera sidan av en djup ravin vilket var perfekt ur försvarssynpunkt. Constantine är förenad med hjälp av sju broar och kallas just därför “Staden med de sju broarna”.

Vårt första stopp blir Ahmed Beys palats. Ahmed Bey (1784 - 1850) var den siste ottomanske beyen (hövding) och stod i spetsen för det hårda motståndet mot de franska ockupationsstyrkorna.

Palatset anses vara en av vackraste byggnaderna från den ottomanska tiden i Algeriet. Byggnadsverket är otroligt vackert dekorerat med tunisisk kakel samt målningar som skildrar Ahmeds resor till Tripoli, Cairo, Alexandria, Istanbul och Mekka. Vi promenerar genom en tjusig apelsin- och palmträdgård och njuter av det vackra palatset.

Därefter passerar vi den storslagna Emir Abdelkader moskén där vi kan bekanta oss med  alla karakteristiska drag av en  morisk moské med sina muqarnas (valvbågar)  och underbara mosaiker.

Vi når sedan fram till monumentet över franska soldater som stupade under första världskriget och därifrån har vi en sagolik utsik över Constantines kasbah, 
Sidi M´-Cid bron och den hisnande Rhummel-kanjonen.


Dag 6 Constantine - Timgad - Constantine
På morgonen åker vi mot Timgad. Vårt första stopp är mausoléet Madghacen. Här ligger berbisk-numidiska kungar begravda.

Vi gör stopp och äter lunch i en liten pittoresk by innan vi fortsätter till de välbevarade ruinerna av den romerska staden Timgad. Staden hette Thamugas under antiken och grundades som romersk koloni av kejsaren Trajanus ca 100 e.Kr. Timgad är ett synnerligen framstående exempel av en romersk stad, designad helt i enlighet med romersk stadsplanering. Här finner vi amfiteater, termer, tempel, triumfbåge m.m.  och staden är med på Unescos lista sedan 1982. 

På vägen tillbaka till hotellet gör vi en avstickare till det som återstår av Lambaesis som länge var huvudläger för de romerska trupperna I Afrika. 


Dag 7 Constantine - Alger - Ghardaia
På förmiddagen sätter vi oss på bussen för att återvända till Alger.

Vi stannar till för lunch längs vägen och gör även några andra intressanta stopp.

På eftermiddagen tar vi sedan flyget från Alger till Ghardaia. Vid ankomsten checkar vi in  och äter gemensam middag på hotellet.


Dag 8 Ghardaia
Ghardaia grundades som en självständig stat av det berberiska folkslaget mozabiter i början på 1000-talet. Mozabiter är ibadimuslimer och levde här helt isolerade fram till 1880-talet när området annekterades av Frankrike.

Ghardaia är en fantastisk kombination av fem bosättningar som ligger på fem befästa klippkullar runt Mzab-oasen i norra delen av Sahara. Staden och dess dal är uppförda på Unescos världsarvslista som ett exempel på en traditionell bosättning som är idealiskt anpassad till sin naturliga miljö. Varje fästning är omgärdad av en hög mur och bostäderna är låga. Vita och blå hus med endast två våningar samt privata terrasser är inbyggda i bergen i form av koncentriska cirklar. De är förbundna med smala gator som alla leder till en minaret som fungerade som vakttorn. Tack vare sin säregna arkitektur var staden omöjlig att erövra.

Vi promenerar genom staden och fascineras av dess säregna och vackra arkitektur. Vi kommer så småningom till en fredagsmoské vars enkla linjer inspirerat många arkitekter. Moskén är stadens andliga centrum men fungerade tidigare även som förråd för vete och vapen. Vi fortsätter sedan till bazaren. I bazaren kan vi se stadens stolthet - dess mattor och frukter. Trots att Ghardaia ligger mitt i öknen  lyckades dess invånare skapa ett fungerande jordbruk.

Vi bekantar oss med Ghardaias fantastiska vattensystem. För att dra största möjliga nytta av vattnet vid regelbundna översvämningar i M'Zabdalen uppfann mozabiterna ett unikt vattensystem med brunnar, reservoarer, dammar, slussar och kanaler. Tack vare detta förvandlades den karga och steniga jorden till en grön oas som visar att även Sahara kan vara bördigt.

Efter lunch finns tid för egna strövtåg.

På kvällen återsamlas vi på hotellet för gemensam middag.
 

Dag 9 Ghardaia - El Atteuf - Beni Isguen - Ghardaia
Idag åker vi till den närliggande byn El Atteuf.  Vi gör stopp vid den berömda moskén Sidi Brahim. Det sägs att det var här som Le Corbusier fick inspiration till kapellet Notre Dame du Haut de Ronchamp. 

Vi äter lunch och fortsätter sedan till ett annat av Unescos världsarv - Beni Isguen. Vi utforskar byn med dess moské, vakttorn och marknad.

Vi gör även en avstickare ut i Saharaöknen, jordens största ökenområde. Vi stannar till en stund och guiden berättar om det lilla djur- och växtliv som finns här. De väldiga sanddynerna och klipporna skapar en säregen natur och atmosfär som är svår att finna på annat håll.    
 

Dag 10 Ghardaia - Alger
Efter frukost åker vi till flygplatsen för flyg till Alger. Sen förmiddag är vi framme i Alger och checkar in på hotellet innan vi åker till den sagolika Jardin d’-essai du Hamma. Denna botaniska trädgård grundades 1832 och är idag en av Nordafrikas mest sevärda.

Vi intar lunch i trädgården och fortsätter sedan till Nationalmuseet som innehar en av världens största samlingar av afrikansk konst. 

Vi stannar också till vid Riad el Feth. Martyrernas minnesmärke från 1982 är ett ikoniskt betongmonument till minne av Algerietrevolten.

Vi får några timmar för egna strövtåg innan vi återsamlas för gemensam middag.
 

Dag 11 Hemresa 
Efter frukost kliver vi på bussen som tar oss till flygplatsen.

Vi mellanlandar i Paris innan vi återvänder till Skandinavien sent på eftermiddagen.
 

Resfakta

Pris: fr. 36 850:-

Avresor
2024
Oktober: 20

Preliminära flygtider
Stockholm:  Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 17:55. Flygbolag: Air France
Köpenhamn: Avresa kl. 09:55. Hemkomst kl. 14:15. Flygbolag: Air France
Göteborg: Avresa kl. 06:40. Hemkomst kl. 16:45. Flygbolag: Air France
Oslo: Avresa kl. 06:20. Hemkomst kl. 16:30. Flygbolag: Air France

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo – Alger t/r via Paris
• Flyg Alger - Ghardaia
• Flyg Ghardaia - Alger
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 4 nätter på 4-stjärnigt hotell i Alger
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Constantine
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Ghardaia
• Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag under hela resan
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Katarina Lindqvist är med som reseledare under hela resan. 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 4 950:-
• Visum till Algeriet: fr. 1 250:-

 

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare. Visumhandlingar måste vara oss tillhanda senast 5 veckor men högst 3 månader före avresa.

Normalt får ni tillbaka passet med rekommenderat brev ca 3 veckor efter att vi mottagit ert pass och övriga visumhandlingar.   

För visum krävs:
Pass i original. Observera att passet ska innehålla minst 2 tomma sidor och vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
2 ifyllda och utskrivna visumansökningar. Ansökan ska vara korrekt ifylld på engelska och vara undertecknad och daterad.
2 nytagna färgfoton med ljus bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm). Svartvita eller gamla foton godkänns ej.
• Ett försäkringsintyg från hemförsäkringsbolag alternativt en separat reseförsäkring. Intyget ska innehålla:
- Sökandens fulla namn
- I text skrivet att försäkringen gäller i Algeriet
- Försäkringens giltighetstid (dessa datum måste täcka datum för din resa)

Mall för visum till Algeriet

Visumansökan Algeriet

 

Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2024

20/10 - 30/10StockholmAlgeriet. Flyg Stockholm t/r.336 850:-Boka
20/10 - 30/10Köpenhamn Algeriet. Flyg Köpenhamn t/r.337 850:-Boka
20/10 - 30/10GöteborgAlgeriet. Flyg Göteborg t/r.336 850:-Boka
20/10 - 30/10OsloAlgeriet. Flyg Oslo t/r.237 850:-Boka
Powered by Travelize