Algeriet

En intressant resa runt Afrikas största land.

Vi utforskar landets brokiga huvudstad Alger där vi fascineras av både klassisk kolonial arkitektur och traditionella nordafrikanska hus. Vi tar en promenad genom labyrinten av gator i Algers UNESCO-listade stadskärna och avslutar vid den fantastiska katedralen Notre Dame d'Afrique. 

Vi besöker de viktiga romerska städerna Cherchell, Tipaza, Djémila och Timgad, även kallad Saharas port. 

Vi utforskar Constantine som var huvudstad i det berbiska kungadömet Numidien. Guiden tar oss även med till ökenstaden Ghardaia där en berbisk folkgrupp, mozabiter, levt helt isolerade från 1000-talet till slutet av 1800-talet. Vi bekantar oss med stadens unika kultur, traditioner och arkitektur.

Pris från:
27 850:-
Dagar:11
Paketresa inkl. flyg t/r.
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Avresa
Avgång från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo. Efter mellanlandning i Istanbul anländer vi till Alger strax efter midnatt. Transfer till hotellet och incheckning.
 

Dag 2 Alger
Den algeriska huvudstadens historia börjar på 300-talet f.Kr. då fenicier bosätter sig här och staden inkorporeras senare i Romerska riket under namnet Icosium. Under flera hundra år intogs staden sedan av olika krigsherrar; här härskade bl.a. vandaler, araber, berberer m.fl.
 
Det moderna Alger grundades 944 e.Kr. av Buluggin ibn Ziri, vicekonung av Fatimidiska kalifatet i Ifriqiya (dagens Tunisien och västra Algeriet) och blev en viktig hamn på 1200-talet då spanjorer erövrade en närliggande ö, Peñón, och etablerade sjöhandel. 

1516 bjöd Selim bin Teumi, dåvarande emir i Alger, in de legendariska sjörövarbröderna Aruj och Hayreddin Barbarossa för att driva ut spanjorerna som ockuperade flera städer i Algeriet. Aruj kom till Alger och såg till att Selim avrättades samt störtade spanjorerna och tog själv befälet över staden. När Aruj senare stupade i strid efterträdde Hayreddin sin bror och uppmanade den osmanske sultanen Süleyman den magnifike att annektera Alger till det ottomanska riket vilket också skedde.

År 1830 intog franska armén Alger och därefter präglades staden i stor utsträckning av europeisk kultur.

Vi börjar vår stadsrundtur med ett besök I Algers kasbah, gamla delen av Algeriets huvudstad. Kasbah byggdes på ruinerna av Icosium och var piraternas högborg under medeltiden. Miguel Cervantes var en av de 25 000 slavar som hölls inspärrade i kasbah och tillbringade fem år i fångenskap här. Gamla stan är upptagen på Unescos världsarvslista.

Vi går genom denna labyrint av gator och återvändsgränder och upptäcker traditionella hus med terrasser. Vi fascineras av Djamaâ Sidi Ramdane, en 900-tals moské byggd i berbisk stil, Sidi Abderrahmane mausoleum, uppkallad efter ett muslimskt helgon och det fantastiska Mustafa Pashas palats. 

Vi äter lunch på en traditionell restaurang i gamla stan.

På eftermiddagen fortsätter rundturen med en promenad längs sagolika le Boulevard Front de Mer med dess praktfulla koloniala byggnader, bl.a. Nationalteatern (byggd 1853 av den franske arkitekten Chasseriau i nybarock stil). Vi fortsätter till la Rue Larbi Ben M’-hidi där vi får se det berömda Museum of Modern Art, byggt 1900 som shoppinggallerian  Les Galeries de France.  Mitt emot museet beskådar vi ett monument över Emir Abdelkader, statsman och grundare av den moderna algeriska staten. 

Vi passerar även ståtliga La Grande Poste d’Alger, postkontoret från 1910 i neomorisk stil, en samlingsplats för stadsborna dit alla centrala gator leder.

Vi fortsätter med bussen längs le Boulevard Front de Mer och når så småningom Senathuset, symbolen för den algeriska demokratin. Vi avslutar dagen med den katolska basilikan Notre Dame d'Afrique (1872), en arkitektonisk pärla varifrån vi har utsikt över hela Alger från öst till väst. 
 

Dag 3 Alger - Cherchell - Tipaza - Alger
På morgonen avreser vi till Cherchell, en lugn småstad som ligger vackert vid Medelhavet. Under antiken hette staden Caesarea, uppkallad efter Julius Caesar, och var den viktigaste staden i romerska Afrika efter Alexandria och Karthago. 

När vi närmar oss Cherchell ser vi antika kolonner samt resterna av den stora akvedukt som kung Juba II lät bygga för att föra vatten från en källa 35 km bort.

Vi besöker Cherchells nationalmuseum som inrymmer några av de finaste skulpturerna i landet, främst från Juba II´s regeringstid. Museet innehåller marmorbyster av den kungliga familjen och ett sällsynt porträtt av Juba's svärmor, den berömda Kleopatra av Egypten.

Vi intar lunch på en restaurang vid kusten och får prova några lokala fiskdelikatesser innan vi fortsätter till Tipaza.

Tipazas historia känns lika evig som havet och klipporna. De första feniciska skeppen anlände hit för mer än tre tusen år sedan. Romarna intog staden på 100-talet f.Kr.  och Karthago föll. 

De romerska soldaterna krävde belöningar och tilldelades generöst det underbara Tipaza och dess omgivningar. Här fanns det bördig jord och rikligt med olivträd. Romarna byggde snabbt upp teatrar, cirkus, bad och bra vägar. År 1949 rensade franska arkeologer en 200 meter lång vägsträcka och upptäckte att restaurering inte behövdes - en jämn, tät 14 meter bred kakelväg var nästan intakt. Plattorna var så tätt packade att gräset inte grott igenom.

Vi följer guiden på en promenad genom denna underbara stad med dess ruiner av basilikor, teatrar, amfiteater och nymfeum (en imposant anläggning med fontäner och bassänger). Det var i denna Unesco-listade stad som Albert Camus skrev sin kända essäsamling ”Sommar”.

På vägen tillbaka besöker vi kung Juba II:s grav.
 

Dag 4 Alger - Sétif - Djémila - Constantine
Efter frukost lämnar vi Alger och sätter kurs mot Constantine. Medan guiden berättar om Algeriets turbulenta historia, traditioner och vardagsliv, passerar vi bördiga dalar och byar.

Vid lunchtid når vi Sétif, Algeriets kommersiella huvudstad. Det var här som demonstrationer mot den franska kolonialmakten startade 1945 vilket så småningom ledde till Algerietrevolten 1954 - 1962. Vi gör en kort stadsrundtur före lunch.

Färden fortsätter sedan vidare och efter en timme anländer vi till staden Djémila. Djémila byggdes som militär utpost under det första århundradet e.Kr. och fick namnet Cuicul. 

Men det var odling av oliver och spannmål som omvandlade staden till en blomstrande handelsplats. När det mäktiga romerska riket föll övergavs staden och det dröjde ända till 1909 innan staden återupptäcktes av en grupp arkeologer.
 
Ruinerna är magnifika och mycket välbevarade och Djémila har därför tagits upp på Unescos världarvslista. Efter besöket tar bussen oss vidare till Constantine dit vi anländer sent på kvällen.
 

Dag 5 Constantine - Timgad - Constantine
På morgonen åker vi mot Timgad. Vårt första stopp är mausoléet Madghacen. Här ligger berbisk-numidiska kungar begravda.

Vi gör stopp och äter lunch i en liten pittoresk by innan vi fortsätter till de välbevarade ruinerna av den romerska staden Timgad. Staden hette Thamugas under antiken och grundades som romersk koloni av kejsaren Trajanus ca 100 e.Kr. Timgad är ett synnerligen framstående exempel av en romersk stad, designad helt i enlighet med romersk stadsplanering. Här finner vi amfiteater, termer, tempel, triumfbåge m.m.  och staden är med på Unescos lista sedan 1982. 

På vägen tillbaka till hotellet gör vi en avstickare till det som återstår av Lambaesis som länge var huvudläger för de romerska trupperna I Afrika. 
 

Dag 6 Constantine - Annaba
Efter frukost börjar vi utforska Constantine som är Algeriets tredje största stad.

Staden grundades av fenicierna och var en viktig knutpunkt för handeln. Här såldes bl.a. numidiska hästar som blev hyllade när de användes av Hannibal under andra puniska kriget. Cirta, som staden hette då blev huvudstad i det berbiska kungadömet Numidien under kung Micipsa. Under Micipsas regeringstid tog staden emot tusentals flyktingar från Karthago som intagits och förstörts av romarna.

Även efter att araberna erövrat staden förblev den ett viktigt nav i den transsahariska handeln och hade ständiga kontakter med Genua och Venedig.

Staden ligger på en platå ca 600 meter ö.h. på vardera sidan av en djup ravin vilket var perfekt ur försvarssynpunkt. Constantine är förenad med hjälp av sju broar och kallas just därför “Staden med de sju broarna”.

Vårt första stopp blir Ahmed Beys palats. Ahmed Bey (1784 - 1850) var den siste ottomanske beyen (hövding) och stod i spetsen för det hårda motståndet mot de franska ockupationsstyrkorna.

Palatset anses vara en av vackraste byggnaderna från den ottomanska tiden i Algeriet. Byggnadsverket är otroligt vackert dekorerat med tunisisk kakel samt målningar som skildrar Ahmeds resor till Tripoli, Cairo, Alexandria, Istanbul och Mekka. Vi promenerar genom en tjusig apelsin- och palmträdgård och njuter av det vackra palatset.

Därefter passerar vi den storslagna Emir Abdelkader moskén där vi kan bekanta oss med  alla karakteristiska drag av en  morisk moské med sina muqarnas (valvbågar)  och underbara mosaiker.

Vi når sedan fram till monumentet över franska soldater som stupade under första världskriget och därifrån har vi en sagolik utsik över Constantines kasbah, 
Sidi M´-Cid bron och den hisnande Rhummel-kanjonen.

Efter lunch åker vi mot Annaba. Längs vägen stannar vi till I Guelma där vi får se en imponerande romersk teater. Då det begav sig samlades stadens medborgare här för att njuta av komedier och tragedier.

Vi stannar även till vid termalbadet Hammam Maskhoutine. Badet med sina gigantiska travertinformationer lockade romarna (som var stora badälskare) att här grunda staden Aquae Thiblitanae. Det sägs att vattnet här är rikt på mineraler som botar reumatism och ledinflammation.

Vid ankomsten till Annaba checkar vi in på vårt hotell och äter middag.
 

Dag 7 Annaba - Ghardaia
Efter frukost börjar vi utforska Annabas sevärdheter. Vårt första stopp blir ruinerna av den romerska kolonin Hippo Regius. Staden blev känd tack vare dess biskop Aurelius Augustinus. Augustinus var filosof, teolog, kyrkofader och en av de fyra stora latinska kyrkolärarna. Filosofen dog 430 e.Kr. när staden erövrades av vandalerna som omvandlade Hippo Regius till sin temporära huvudstad. Vi vandrar runt bland stadens ruiner och kommer så småningom till basilikan S:t Augustinus, byggd 1900 efter att man flyttade helgonets reliker till basilikan.

Efter lunch tar vi bussen till flygplatsen för att flyga till Ghardaia. Efter mellanlandning i Alger är vi framme vid hotellet sent på kvällen.
 

Dag 8 Ghardaia
Ghardaia grundades som en självständig stat av det berberiska folkslaget mozabiter i början på 1000-talet. Mozabiter är ibadimuslimer och levde här helt isolerade fram till 1880-talet när området annekterades av Frankrike.

Ghardaia är en fantastisk kombination av fem bosättningar som ligger på fem befästa klippkullar runt Mzab-oasen i norra delen av Sahara. Staden och dess dal är uppförda på Unescos världsarvslista som ett exempel på en traditionell bosättning som är idealiskt anpassad till sin naturliga miljö. Varje fästning är omgärdad av en hög mur och bostäderna är låga. Vita och blå hus med endast två våningar samt privata terrasser är inbyggda i bergen i form av koncentriska cirklar. De är förbundna med smala gator som alla leder till en minaret som fungerade som vakttorn. Tack vare sin säregna arkitektur var staden omöjlig att erövra.

Vi promenerar genom staden och fascineras av dess fantastiska arkitektur. Vi kommer så småningom till en fredagsmoské vars enkla linjer inspirerat många arkitekter. Moskén är stadens andliga centrum men fungerade tidigare även som förråd för vete och vapen. Vi fortsätter sedan till bazaren. I bazaren kan vi se stadens stolthet - dess mattor och frukter. Trots att Ghardaia ligger mitt i öknen  lyckades dess invånare skapa ett fungerande jordbruk.

Vi bekantar oss med Ghardaias fantastiska vattensystem. För att dra största möjliga nytta av vattnet vid regelbundna översvämningar i M'Zabdalen uppfann mozabiterna ett unikt vattensystem med brunnar, reservoarer, dammar, slussar och kanaler. Tack vare detta förvandlades den karga och steniga jorden till en grön oas som visar att även Sahara kan vara bördigt.

Efter lunch finns tid för egna strövtåg.

På kvällen återsamlas vi på hotellet för gemensam middag.
 

Dag 9 Ghardaia - El Atteuf - Beni Isguen - Ghardaia
Idag åker vi till den närliggande byn El Atteuf.  Vi gör stopp vid den berömda moskén Sidi Brahim. Det sägs att det var här som Le Corbusier fick inspiration till kapellet Notre Dame du Haut de Ronchamp. 

Vi äter lunch och fortsätter sedan till ett annat av Unescos världsarv - Beni Isguen. Vi utforskar byn med dess moské, vakttorn och marknad.
 

Dag 10 Ghardaia - Alger - hemresa
Efter frukost åker vi till flygplatsen för flyg till Alger. Sen förmiddag är vi framme i Alger och åker till den sagolika Jardin d’-essai du Hamma. Denna botaniska trädgård grundades 1832 och är idag en av Nordafrikas mest sevärda.

Vi intar lunch i trädgården och fortsätter sedan till Nationalmuseet som innehar en av världens största samlingar av afrikansk konst. 

Vi stannar också till vid Riad el Feth. Martyrernas minnesmärke från 1982 är ett ikoniskt betongmonument till minne av Algerietrevolten.

Vi äter gemensam middag innan bussen tar oss till flygplatsen för hemresan som sker strax efter midnatt.
 

Dag 11 Ankomst Skandinavien 
På förmiddagen anländer vi till Skandinavien efter mellanlandning i Istanbul.
 

Resfakta

Pris: fr. 27 850:-

Avresor
2022
Oktober: 18

Preliminära flygtider
Stockholm:  Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 10:40. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 14:55. Hemkomst kl. 10:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 10:55. Hemkomst kl. 10:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 16:20. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo – Alger via Istanbul
• Flyg Annaba - Ghardaia
• Flyg Ghardaia - Alger
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Alger
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Constantine
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Annaba
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Ghardaia
• Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag under hela resan
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 4 250:-
• Visum till Algeriet: fr. 800:-

 

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare. Visumhandlingar måste vara oss tillhanda senast 5 veckor men högst 3 månader före avresa.

För visum krävs:
Pass i original. Observera att passet ska innehålla minst 2 tomma sidor och vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
2 ifyllda och utskrivna visumansökningar. Ansökan ska vara korrekt ifylld på engelska och vara undertecknad och daterad.
2 nytagna färgfoton med ljus bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm). Svartvita eller gamla foton godkänns ej.
• Ett försäkringsintyg från hemförsäkringsbolag alternativt en separat reseförsäkring. Intyget ska innehålla:
- Sökandens fulla namn
- I text skrivet att försäkringen gäller i Algeriet
- Försäkringens giltighetstid (dessa datum måste täcka datum för din resa)

Mall för visum till Algeriet

Visumansökan Algeriet

 

Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
18/10 - 28/10StockholmAlgeriet. Flyg Stockholm t/r.Mer än 427 850:-Boka
18/10 - 28/10Köpenhamn Algeriet. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 427 850:-Boka
18/10 - 28/10GöteborgAlgeriet. Flyg Göteborg t/r.Mer än 427 850:-Boka
18/10 - 28/10OsloAlgeriet. Flyg Oslo t/r.227 850:-Boka
Powered by Travelize