Jordanien

En vecka i Jordanien där naturligtvis den magiska klippstaden Petra är höjdpunkten. 

Guiden visar oss runt bland alla historiska byggnader i huvudstaden Amman där vi ser spår från romarna, osmanerna och flera arabiska dynastier. 

Vi besöker även den gamla handelsplatsen Jerash som är den bäst bevarade romerska staden utanför Europa.

Vi hinner med ett dopp i Döda havet och bor en natt i öknen i Wadi Rum känt från filmen "Lawrence av Arabien".

Pris från:
23 850:-
Dagar:8
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm på eftermiddagen med direktflyg till Jordanien. Vi anländer till Amman på kvällen och checkar in på vårt hotell i centrum av Amman.


Dag 2: Amman
Efter en god frukost på hotellet ska vi lära känna Jordaniens huvudstad.

Amman byggdes en gång på sju kullar liksom Rom och en av kullarna i hjärtat av staden blir vårt första stopp denna morgon. Vår guide tar oss med till Citadellet som var Omayadernas viktigaste plats. Under deras dynasti på 700 talet e.kr var Amman huvudstad och maktcentrum. Vi besöker Omayadernas palats innanför Citadellets murar och får höra mer om hur livet tedde sig här under denna tid.

Området har också styrts av greker, romare, bysantiner, osmaner och flera arabiska dynastier som alla lämnat spår efter sig. Vi ser det romerska Herkulestemplet och bysantinska kyrkoruiner. Från toppen av Citadellet har vi underbar utsikt över Ammans alla stadsdelar. 

Bussen tar oss sedan vidare och guiden berättar om hur det är att leva i Jordanien idag. När vi kommit ner i dalgången i Ammans centrum ser vi den vackra romerska teatern, det Hashemitiska torget och den livliga marknaden. Vi tar en promenad genom marknaden där guiden visar vägen bland livliga försäljare och köpglada kunder. Här finns frukt, grönsaker, kryddor, vackra sjalar, väskor, doftoljor, vattenpipor och keramik till försäljning. 

På eftermiddagen besöker vi det nybyggda historiska muséet i Amman där vi får se många spännande fynd från olika tidsepoker som präglat Jordaniens historiska utveckling. Det mest spektakulära är kanske den stora kopparrullen - en av dödahavsrullarna som upptäcktes på västbanken vid Döda havet på 40-talet.

Vi får sedan ett par timmar ledigt innan middag.


Dag 3: Amman - Jerash - Amman
Efter frukost lämnar vi Amman och kör fem mil norrut genom vetefält och olivlundar för att komma till staden Jerash.

Jerash var tidigare ett magnifikt handelscentrum i den romerska provinsen Arabia. Fullastade kamelkaravaner stannade då här och gjorde staden till en mycket lönsam handelsplats för romarna. Staden kallas numera för Mellanösterns Pompeji och är den bäst bevarade romerska staden utanför Europa.

Romarna var duktiga på att ta till vara de vattentillgångar som fanns i området och drog akvedukter in till staden. Ett snillrikt avloppssystem byggdes som ännu finns kvar att beskåda. Vår guide tar med oss på en promenad bland de storslagna ruinerna där vi kan urskilja teatrar, tempel, marknadsplatser och en kapplöpningsbana från romersk tid. 

Vi äter lunch i Jerash och tar sedan bussen tillbaka till Amman. På eftermiddagen besöker vi moskén Abdullah I där vi vandrar in i den stora salen för att få tillfälle att beundra den blå kupolen. Abdullah 1 anses vara Ammans vackraste moské.

Gemensam middag på hotellet.


Dag 4: Amman - Jordanfloden - Döda havet - Amman
Dagens resa går västerut från Amman, mot Jordandalen. Vi kör förbi bananplantager och tomatodlingar tills vi når floden. Vi stannar till vid floden och besöker en plats med gamla bysantinska kyrkoruiner. Detta sägs vara den plats där Jesus blev döpt av Johannes döparen i Jordanfloden; en duva kom från himlen och Guds röst hördes.

Vi kan se över till Palestina på andra sidan floden och staden Jeriko syns tydligt. Guiden berättar om gränsområdet och landets relation till sina grannar. Den som vill får gärna gå ner i vassen och doppa tårna innan vi sätter oss i bussen och reser vidare. 

Vi kör längs dalgången och når snart Döda havet, jordens lägsta punkt, 423 meter under havsnivå. Här råder alltid varmt och skönt badväder och det blåser sällan upp till några vågor. Döda havet är vackert och inbjudande. De stelnade saltkristallerna har fastnat vid strandkanten och vattnet är varmt och hälsosamt. Och visst är det något man bara måste prova, att flyta som en kork i det salta vattnet. 

På stranden där vi stannar för att bada finns duschar, omklädningsrum och toaletter. När eftermiddagen är slut är vi nybadade och tio år yngre enligt sägnen.

Vi återvänder sedan till hotellet. 


Dag 5: Amman - Nebo - Madaba - Petra
Vi lämnar Amman på morgonen och reser söderut till Moses berg - Mount Nebo. Där gör vi som Moses en gång gjorde, vi står på toppen och ser ut över det heliga landet, det som Gud hade lovat honom. Vi besöker den stora basilikan som är byggd över gamla bysantinska  kyrkoruiner och njuter av den vackra utsikten.

Vi reser sedan vidare till staden Madaba för att se den berömda mosaiken i St. Georges kyrka. Vår guide berättar om mosaikens historia och vi fascineras över hur detaljrik den är.

På 500 talet e kr. Var Madaba biskopssäte och en viktig handelsplats vid karavanleden. För många pilgrimer var ett stopp här nödvändigt och hela byn är idag full av kyrkoruiner från denna tid; alla med vackra mosaiker i golven.

Madaba är en mysig liten stad. Vi har tid att strosa runt och köpa en souvenir eller en kopp kaffe innan vi sätter oss i bussen igen. Vi fortsätter vår resa söderut, lämnar de gröna frodiga delarna av Jordanien och tar oss istället närmare de stora ökenområdena. Höga berg, vackra klippformationer och mjuka sanddyner möter oss när vi närmar oss Petra.

Vi checkar in på vårt behagliga hotell i Petra och äter gemensam middag.


Dag 6: Petra 
Hela dagen ägnar vi åt klippstaden Petra. Denna två tusen år gamla stad i rosafärgad sandsten är något alldeles speciellt. Guiden promenerar med oss på förmiddagen och berättar om denna storslagna plats. Vi förundras över alla gravar och tempel som är byggda i sandstensbergen. Vi fascineras över de vackra utsmyckningarna från svunnen tid. 

Nabatéerna var för två tusen år sedan ett kringresande handelsfolk som valde en väl skyddad plats för att bygga sin heliga stad. Bakom de höga bergen här i öknen ligger Petra väl gömt.

Nabatéerna blev med tiden duktiga handelsmän och ingenjörer. Ett mycket avancerat vattensystem byggdes upp med kanaler och bassänger genom hela staden. Guiden visar oss också offerplatserna där religiösa ceremonier och offerritualer för hundratals gudar och gudinnor ägde rum.

Idag är Petra ett av världens sju underverk.

På eftermiddagen strosar vi runt i Petra på egen hand. Kanske vill man vandra upp till de gravar och tempel som ligger lite högre upp och utforska Petra mer på djupet. Eller så vill man bara sitta på ett av de många kaféerna och njuta av en kopp arabiskt kaffe och utsikten över denna magiska stad. 
 

Dag 7: Petra - Lilla Petra - Wadi Rum
Vi besöker det som kallas Lilla Petra på morgonen och ser hur Nabatéerna tog hand om de stora handelskaravanerna på sin tid. Ett par tusen lastdjur och flera hundra handelsmän skulle få plats att övernatta här längs karavanleden.

Vi kör sedan söderut mot det vackra ökenlandskapet Wadi Rum. Den här delen av öknen är speciell med sina ovanliga bergsformationer. Den mjuka röda sanden mot den blå himlen gör hela området fantastiskt vackert. 

I början på 1900-talet ingick britterna ett avtal med den Hashemitiska klanen i Mecka. De ville tillsammans starta en arabisk revolution och driva ut osmanerna från området. T. E Lawrence var ett av de befäl britterna skickade ner till striderna i Wadi Rum. 

Vår guide berättar för oss om den arabiska revolutionen 1918 och kanske känner någon igen sig här. Många filmer har genom åren spelats in på denna plats, mest berömd är kanske "Lawrence av Arabien" med Peter O´Toole och Omar Sharif i huvudrollerna. 

Vi har förbeställda jeepar som väntar på oss här i Wadi Rum och vi åker ut på en spännande ökensafari. 

På eftermiddagen checkar vi in på vårt ökenhotell. Vi äter en god middag och när solen går ner sitter vi tillsammans och tittar på de glittrande stjärnorna mot den svarta natthimlen. Ingenstans ser man dem så klart som här. 


Dag 8: Hemresa 
Vi lämnar Jordanien fulla av nya intryck och upplevelser och med många fina minnen i bagaget.

Vi tar bussen till Ammans flygplats och flyger tillbaka till Stockholm.
 

Resfakta

Pris: fr. 23 850:-

Avresor 2024:
Oktober: 17

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 16:15. Hemkomst kl. 15:15. Flygbolag: Royal Jordanian Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm - Amman t/r
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 4 nätter på 4-stjärnigt hotell i Amman
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Petra
• 1 natt på modern ökencamp i Wadi Rum. Alla rum har egen toalett och dusch
• Helpension. Lunch dag 2-7. Middag dag 2-7.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. 
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare
• Visum till Jordanien

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 4 450:-

 

Visum

Visum krävs för svenska, norska, danska samt finska medborgare. Följande krävs för visum:

  • Kopia på fotouppslaget i passet. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.

För att Iventus ska kunna ordna visum krävs att vi senast 6 veckor för avresan mottar en kopia på fotouppslaget i ditt pass. Visumet erhålles vid ankomsten till Amman, Jordanien.

Vid resa med annat pass än svenskt, norskt, danskt eller finskt kan andra visumregler förekomma. Vänligen kontakta Iventus för ytterligare information.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2024

17/10 - 24/10StockholmJordanien. Flyg Stockholm t/r.Mer än 423 850:-Boka
Powered by Travelize