Sidenvägen - Samarkand

Vi följer i karavanernas spår längs den mytomspunna Sidenvägen där guld och andra eftertraktade varor fraktades från Kina till Medelhavet redan före Kristi födelse.

Färden tar oss till klassiska handelsstäder som Samarkand och Bukhara med världens vackraste muslimska arkitektur. Sagostaden Bukhara är oerhört väl bibehållen och snarast ett levande museum från Sidenvägens tid.

Alexander den Store, Timur Lenk, Djingis Khan och Marco Polo är några av de historiska gestalter som vi kommer att möta under denna resa.

Det blir en spännande blandning av magnifika byggnadsverk, sjudande basarer och orientens mystik.

All guidning sker på svenska på denna resa.

Pris från:
17 850:-
Dagar:9
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
På förmiddagen avreser vi från Stockholm / Köpenhamn och flyger via Istanbul till Tasjkent.

Dag 2
Ankomst till Tasjkent. 
Vi checkar in och sover några timmar.
Efter en sen frukost börjar vi vår stadsrundtur i Tasjkent. Vi ser bl.a. Timur Lenk torget och Operahuset. Vi stannar till vid Chor Su baazar som ligger i den del av staden som är kvar från gamla tider. Annars förstördes det mesta av staden i jordbävningen 1966 och byggdes sedan upp efter sovjetisk förebild.

Vi besöker Kukel Dash och Barak Khan madrassahs (koranskolor) och tar en promenad på nöjesgatan Broadway där vi charmas av utecaféerna, gatumusikanterna och flanörerna.

Dag 3
Direkt efter frukost tar vi tåget till Samarkand.

Efter lunch börjar vi utforska staden. Samarkand anses ha skapats drygt 500 år före Kristi födelse. Staden hade enligt vissa uppgifter i början på 1200-talet drygt 400.000 invånare, en absolut världsstad på den tiden. Djingis khan gick dock hårt åt staden under sitt erövringskrig på 1200-talet och staden och dess befolkning snudd på förintades. Under Timur Lenks ledning 150 år senare reste sig staden åter och kom under hans styre (1369-1405) att betecknas som världens huvudstad.

Vi börjar med att besöka Ulug Beks observatorium. En av Timur Lenks efterträdare (Ulug Bek 1394-1449) har främst fått en plats i historien som vetenskapsman som bl.a. skapade den första sextanten. Han grundade observatoriet som med stor exakthet fastställde stjärnornas inbördes placering på stjärnhimlen.

Vi fortsätter sedan till det kanske mest storslagna arkitekturmonumentet i Samarkand: Sjachi-Zinda mausoleet. Ett komplex av mer än 20 unika byggnader från olika epoker.
Vi hinner också med Bibi Khanum moskén. Bibi Khanum var när den uppfördes av Timur Lenks älsklingshustru den största moskén på sin tid. Före middagen besöks den orientaliska basaren.

Dag 4
Efter frukost besöker vi Gur-emir mausoleet där Timur Lenk ligger begravd och det gigantiska torget Registan. Registan var officiellt centrum för Timur Lenks imperium. Vid torget finns grandiosa madrassahs (koranskolor) som initierats av Ulug Bek, Sher Dor och Tillya Kari.

Efter lunch besöker vi en framstående mattfabrik för att se och höra hur de handgjorda mattorna tillverkas och kanske t.o.m. köpa med en hem. Bussen tar oss sedan till Water-mill. Vid Water-mill tillverkar man papper för hand enligt gamla metoder samt använder detta papper för att tillverka väskor och andra attiraljer.

Dag 5
På morgonen lämnar vi Samarkand för att resa till Buchara.

På vägen stannar vi till och utforskar Shakrisabz. Shakrisabz är en av tre städer längs Sidenvägen med en staty över Timur Lenk. Här föddes härföraren som la under sig 39 länder. Här lät han också bygga ett mausoleum åt sig själv. Staden domineras av portarna till Timur Lenks Vita palats, "Oq Saroy". Palatset revs på 1700-talet men de 72 meter höga portarna står kvar. Vi äter lunch i Shakrisabz.

Framme i Buchara checkar vi in på vårt hotell i gamla stan och intar middag.

Dag 6 
Buchara är kanske den mest intressanta staden i Centralasien. Hela centrum är mycket välbevarat och här kan man verkligen få en känsla för hur livet var på "Sidenvägens tid".

På onsdag morgon börjar vi med en promenad i gamla stan där vi beundrar Poi-Kalan komplexet med den imponerande minareten från 1100-talet. Vi ser Nodir-Divan madrassah som ursprungligen byggdes som en karavanseraj, Magoki Attari moskén och Chor-Minor madrassah ("Fyra minareter"). Vi vandrar också igenom några orientaliska marknadsplatser innan vi tar igen oss en stund vid Lyabi-House. Lyabi-House är ett favoritställe för såväl den inhemska befolkningen som turisterna. Ett skönt ställe i stadens historiska centrum man kan äta en bit mat, ta en kopp te eller bara sitta och fundera över orientens magiska dragningskraft.

Efter lunch åker vi ut till den siste Emiren av Bucharas sommarresidens, Sitorai Mochi Chosa, som ligger 4 km utanför staden. Emiren tvingades fly härifrån när Sovjetunionen tog över. Vi vandrar runt i residenset och beundrar gåvor som emiren fått av utländska härskare.

Vi äter middag på en lokal restaurang vid Lyabi-House där vi bjuds på show av sköna, smått förföriska och oerhört skickliga uzbekiska danserskor.

Dag 7
Vi åker ut till de yttre stadsdelarna av Buchara och börjar med att utforska fästningen Arken, Emirens vinterresidens från 1500-talet. Vi fortsätter sedan med Bolo Hauz moskén, Ismail Samanis mausoleum och Chasma-Ayub mausoleet.

På eftermiddagen återvänder vi till hotellet. Vi får några timmars fritid och kan på egen han vandra runt i gamla stan och besöka de små butikerna och hantverksateljéerna.

Dag 8
På morgonen åker vi till vid Gijduvan keramiska center. På eftermiddagen tar vi tåget till Tasjkent. Vid framkomst checkar vi in och intar sedan middag på en restaurang i centrum.

Dag 9
På morgonen avfärd till flygplatsen. Hemfärd via Istanbul. 

Resfakta

Pris: fr. 17 850:-

Avresor
2019
April: 11
Oktober: 3

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 18:15. Hemkomst kl. 17:05. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 17:35. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 18:10. Hemkomst kl. 17:10. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Oslo / Göteborg - Tasjkent via Istanbul t/r 
• Transfer flygplats - hotell t/r i Tasjkent
• Alla lokala transporter med buss och tåg 
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent 
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Samarkand 
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i gamla stan i Buchara 
• Helpension under hela resan 
• Stadsrundtur i Tasjkent
• Stadsrundtur i Samarkand
• Gur-emir mausoleet och Registan m.m. i Samarkand
• Stadsrundtur i Shakrisabz
• Stadsvandring i Buchara
• Utfärd till Sitorai Mochi Chosa, den siste Emirens sommarresidens, utanför Buchara
• Kvällsshow vid Lyabi-House i Buchara
• Utfärd till fästningen Arken, Emirens vinterresidens, Bolo Hauz moskén, Ismail Samanis mausoleum och Chasma-Ayub mausoleet m.m i Buchara
• Kvällsunderhålning i Tasjkent
• Svensktalande reseledare och guide. All guidning görs på svenska. 
• Visum till Uzbekistan

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 1 500:-
 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller. Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare.
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 6 veckor före avresa.

Visum Uzbekistan
Föjande krävs för visum:
- Kopia på fotouppslaget i passet. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
- Skriv på baksidan av passkopian din adress, din eventuella arbetsgivare (namn och adress) samt yrke och civilstånd.

Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/4 - 19/4Stockholm ArlandaSidenvägen - Samarkand. Flyg Stockholm t/r.317 850:-Boka
11/4 - 19/4Köpenhamn KastrupSidenvägen - Samarkand. Flyg Köpenhamn t/r.Fullbokad, väntelista18 350:-Boka på väntelista
11/4 - 19/4GöteborgSidenvägen - Samarkand. Flyg Göteborg t/r.Mer än 418 850:-Boka
11/4 - 19/4OsloSidenvägen - Samarkand. Flyg Oslo t/r.218 850:-Boka

Oktober, 2019

3/10 - 11/10Stockholm ArlandaSidenvägen - Samarkand. Flyg Stockholm t/r.Mer än 418 850:-Boka
3/10 - 11/10Köpenhamn KastrupSidenvägen - Samarkand. Flyg Köpenhamn t/r.318 850:-Boka
3/10 - 11/10GöteborgSidenvägen - Samarkand. Flyg Göteborg t/r.Mer än 418 850:-Boka
3/10 - 11/10OsloSidenvägen - Samarkand. Flyg Oslo t/r.218 850:-Boka
Powered by Travelize