Sidenvägen - Samarkand

Vi följer i karavanernas spår längs den mytomspunna Sidenvägen där guld och andra eftertraktade varor fraktades från Kina till Medelhavet redan före Kristi födelse.

Färden tar oss till klassiska handelsstäder som Samarkand och Bukhara med världens vackraste muslimska arkitektur. Sagostaden Bukhara är oerhört väl bibehållen och snarast ett levande museum från Sidenvägens tid.

Alexander den Store, Timur Lenk, Djingis khan och Marco Polo är några av de historiska gestalter som vi kommer att möta under denna resa.

Det blir en spännande blandning av magnifika byggnadsverk, sjudande basarer och orientens mystik.

All guidning sker på svenska på denna resa.

Pris från:
25 850:-
Dagar:9
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo via Istanbul till Tasjkent. Transfer till hotellet.

Dag 2
Efter frukost börjar vi vår stadsrundtur i Tasjkent. Vi ser bl.a. Timur Lenk torget, Operahuset och stannar till vid ytterligare några platser i de moderna delarna av huvudstaden. Mycket av Tasjkents äldre delar förstördes i samband med jordbävningen 1966 och byggdes sedan upp efter sovjetisk förebild.

Vi tar även en promenad på nöjesgatan Broadway där vi charmas av utekaféerna, gatumusikanterna och flanörerna.

Efter lunch finns tid för egna strövtåg. Guiden visar runt i Tasjkents vackra metro (t-bana) för de som vill. 

Dag 3
Direkt efter frukost tar vi tåget till Samarkand.

”Samarkand synes mig vackrare än berättat” sa Alexander den Store när han intog staden år 329 f.Kr. Marco Polo utnämnde senare Samarkand till ”den vackraste av alla städer”.

Samarkand har under sin långa historia plundrats och byggts upp otaliga gånger. Erövrarna har varit greker, araber, turkar, hunner och mongoler. Mellan krigen har staden samlat sin tids förnämsta vetenskapsmän och konstnärer. Kvar finns idag magnifika monument och byggnader, bl.a. världshärskaren Timur Lenks mausoleum Gur Emir, klätt invändigt i guld och onyx.

Timur Lenks uttalade mål var att göra Samarkand till världens huvudstad. Från stadens centrum, Registan, gick sex breda vägar ut som solstrålar till de olika delarna av imperiet. Det enorma torget Registan med omgivande madrassahs (koranskolor) utgör själva hjärtat i Samarkand.

Samarkand har över 2000 historiska byggnader och minnesmärken. Vi nöjer oss med en djupstudie av några av dessa.

Efter lunch börjar vi utforska staden. Samarkand anses ha skapats drygt 500 år före Kristi födelse. Staden hade enligt vissa uppgifter i början på 1200-talet drygt 400 000 invånare, en absolut världsstad på den tiden. Djingis khan gick dock hårt åt staden under sitt erövringskrig på 1200-talet och staden och dess befolkning snudd på förintades. Under Timur Lenks ledning 150 år senare reste sig staden åter och kom under hans styre (1369-1405) att betecknas som världens huvudstad.

Vi börjar med att besöka Ulug Beks observatorium. En av Timur Lenks efterträdare (Ulug Bek 1394-1449) har främst fått en plats i historien som vetenskapsman som bl.a. skapade den första sextanten. Han grundade observatoriet som med stor exakthet fastställde stjärnornas inbördes placering på stjärnhimlen.

Vi fortsätter sedan till det kanske mest storslagna arkitekturmonumentet i Samarkand: Sjachi-Zindamausoleet. Ett komplex av mer än 20 unika byggnader från olika epoker.

Guiden tar oss även med till Bibi Khanummoskén. Bibi Khanum var när den uppfördes av Timur Lenks älsklingshustru den största moskén på sin tid.

Innan middagen hinner vi också besöka den stora orientaliska basaren som var i bruk redan under Sidenvägens tid. 

Dag 4
På förmiddagen besöker vi det tidigare nämnda Gur-emir mausoleet där Timur Lenk ligger begravd och det gigantiska torget Registan. 

Efter lunch besöker vi en framstående mattfabrik för att se och höra hur de handgjorda mattorna tillverkas och kanske t.o.m. köpa med en hem.

Bussen tar oss sedan till Water-mill. Vid Water-mill tillverkar man papper för hand med fibrer från mullbärsträdets grenar enligt gamla metoder samt använder detta papper för att tillverka väskor och andra attiraljer.

Vi rundar av dagen med middag hemma hos en uzbekisk familj där vi blir bjudna på traditionella lokala rätter och även får en del tips om hur dessa läckerheter tillagas.  

Dag 5
Vi lämnar Samarkand för att resa till Buchara.

Vi når så småningom fram till Gijduvan keramiska center där vi får en guidad visning och lunch. Familjen Narzullaev har drivit denna verkstad i mer än 100 år och den är idag mycket känd över stora delar av världen. Vi möter den sjätte generationen krukmakare och får ta del av deras arbetsmetoder.

Framme i Buchara checkar vi in på vårt hotell i gamla stan.

Vi får några timmar ledigt innan vi återsamlas för middag.

Dag 6 
Buchara är kanske den mest intressanta staden i Centralasien. Här kan man verkligen få en känsla för hur livet var på "Sidenvägens tid".

Buchara har i likhet med Samarkand plundrats och ödelagts åtskilliga gånger men hela centrum är ändå till stora delar mycket väl bibehållen. 1220 anföll Djingis Khan den vackra oasstaden och förstörde stora delar. Poi Kalon moskéns minaret från 1127 sparades dock. Legenden säger att Djingis Khan tappade sin huvudbonad när han tittade upp på den 48 meter höga minareten. Han böjde sig ner efter mössan och sa ”den byggnad som får mig att buga, den får stå kvar”.

Alla sevärdheter i gamla stan ligger på bekvämt gångavstånd från vårt hotell. 

På morgonen börjar vi med en promenad i gamla stan där vi beundrar Poi-Kalon komplexet med den imponerande minareten. Vi ser Nodir-Divan madrassah som ursprungligen byggdes som en karavanseraj, Magoki Attarimoskén och Chor-Minor madrassah ("Fyra minareter").

Vi vandrar också igenom några orientaliska marknadsplatser innan vi tar igen oss en stund vid Lyabi-House. Lyabi-House är ett favoritställe för såväl den inhemska befolkningen som turisterna. Ett skönt ställe i stadens historiska centrum där man kan äta en bit mat, ta en kopp te eller bara sitta och fundera över orientens magiska dragningskraft.

Buchara intogs av de röda gardena 1920 och den siste emiren flydde då till Hissar med sina 128 fruar. Senare tvingades han lämna även Hissar och fortsätta söderut. Emiren fick sin utbildning i St Petersburg. Han byggde efter hemkomsten ett enastående sommarpalats, Sitorai Mochi Chosa, som ligger 4 km utanför Buchara. Efter lunch åker vi ut till sommarpalatset och vandrar runt i residenset samt beundrar gåvor som emiren fått av utländska härskare.

Vi avslutar dagen med middag på en lokal restaurang vid Lyabi-House där vi bjuds på show av sköna, smått förföriska och oerhört skickliga uzbekiska dansöser.

Dag 7
Vi åker ut till de yttre stadsdelarna av Buchara och börjar med att utforska fästningen Arken, emirens vinterresidens från 1500-talet, och fortsätter sedan till Bolo Hauzmoskén.

Guiden tar oss även med till Chasma-Ayubmausoleet samt en av Centralasiens äldsta byggnader, Samanidernas mausoleum från 800-talet, som är helt intakt.

På eftermiddagen återvänder vi till hotellet. Vi får några timmars fritid och kan på egen hand vandra runt i gamla stan och besöka de små butikerna och hantverksateljéerna innan middag.

Buchara är berömt för sin judiska invandring under biblisk tid. Några av Centralasiens vackraste och äldsta synagogor hittas i staden.


Dag 8
Ledig tid på förmiddagen. Kanske någon passar på att besöka ett av de urgamla badhusen för ett ångande hamambad.

På eftermiddagen tar vi tåget till Tasjkent. Vid framkomst checkar vi in på hotellet och intar sedan middag på en restaurang i centrum.

Dag 9
På morgonen avfärd till flygplatsen. Hemfärd via Istanbul. 

Resfakta

Pris: fr. 25 850:-

Avresor
2024
Oktober: 9

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 17:40. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:35. Hemkomst kl. 18:35. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 11:10. Hemkomst kl. 18:15. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:50. Hemkomst kl. 17:55. Flygbolag: Turkish Airlines

Vänligen observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Oslo / Göteborg - Tasjkent via Istanbul t/r 
• Transfer flygplats - hotell t/r i Tasjkent
• Alla lokala transporter med buss och tåg 
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent 
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Samarkand 
• 3 nätter på 3-stjärnigt hotell i gamla stan i Buchara 
• Helpension under hela resan 
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande reseledare och guide. All guidning görs på svenska. 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 850:-
 

Visum

Visum Uzbekistan
Visum krävs ej för skandinaviska medborgare.

Reser du med annat pass än svenskt behöver du kontrollera om du behöver visum till något av de länder du komma besöka under resan samt höra av dig till oss. 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2024

9/10 - 17/10StockholmSidenvägen - Samarkand. Flyg Stockholm t/r.225 850:-Boka
9/10 - 17/10Köpenhamn Sidenvägen - Samarkand. Flyg Köpenhamn t/r.425 850:-Boka
9/10 - 17/10GöteborgSidenvägen - Samarkand. Flyg Göteborg t/r.Mer än 425 850:-Boka
9/10 - 17/10OsloSidenvägen - Samarkand. Flyg Oslo t/r.225 850:-Boka
Powered by Travelize