Vandringsresa Georgien

Vandringar i storslagna bergslandskap varvas med kulturella utflykter och det spännande georgiska köket.

Vi häller framförallt till i Svanetien som många anser vara den vackraste delen av Kaukasus. Guiden visar oss charmiga och bortglömda bergsbyar där det vilar en avspändhet som kan vara svår att finna på annat håll.

Vi får också chansen att prova det högklassiga georgiska vinet och upptäcka den mysiga huvudstaden Tbilisi.

Under vandringarna bär du aldrig din fulla packning, endast dagsryggsäck. De dagar vi byter hotell samma dag som en vandring lägger vi den ”stora” packningen i bussen.
 

Pris från:
19 850:-
Dagar:9
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Skandinavien - Tbilisi
Avresa från Skandinavien.

Dag 2 Tbilisi
Tidigt på morgonen anländer vi till Tbilisi. Transfer till hotellet och incheckning.

Idag kommer vi utforska Georgiens huvudstad Tbilisi.

Staden Tbilisi ligger i floden Kuras dalgång och är på tre sidor omgiven av höga berg. I väst av Mtatsminda, i syd av Solalakiryggen och berget Tabori och i öst av Machatas låga bergskam.
Klara soldagar kan man tydligt se Kaukasus bergskolosser och det mäktiga Kazbek. Staden ses av många som en oas där alla kan samsas.

Ingen annanstans i världen ligger judiska synagogor, moskéer, katolska kyrkor, armeniska kyrkor och andra samfund så tätt samlade som i centrum av Tbilisi. Förutom georgier finns här stora grupper av ryssar, armenier, azerier, kazakher, greker, judar och ossetier.

Vi besöker Metechikyrkan, Sionikatedralen, Antjischatibasilikan, Narikhalafortet samt ett av de gamla (och fortfarande mycket populära) svavelhaltiga badhusen. Vi tar också en promenad i gamla stan.

Dag 3 Tbilisi – Zugdidi – Becho
Efter frukost tar vi oss till Tbilisi centralstation för att ta tåget till Zugdidi. Vid stationen i Zugdidi väntar vår buss som tar oss till en trevlig restaurang där vi får möjligheten att prova lokal mat från den specifika regionen vi befinner oss i, Megrelien. På väg mot restaurangen får vi möjligheten att se flera av stadens arkitektoniska höjdpunkter som Drottningens palats och Nikos palats. Vi fortsätter sedan till dagens slutstation Becho. På väg dit stannar vi till ett flertal gånger och njuter av Svanetiens vackra, storslagna vyer. Vid framkomst checkar vi in på vårt guesthouse och äter middag.

Dag 4 Becho – Ushba – Mestia
Fakta om vandringen dag 4:
Vandringen idag är uppdelad i tre etapper. Du väljer själv hur många etapper du vill vandra.

Etapp 1:
 ↑↓ Höjdskillnad: ca 270m
Längd: ca 7 km
Tidsåtgång: ca 2-3 tim

Etapp 2:
↑↓ Höjdskillnad: ca 450m
Längd: ca 9 km
Tidsåtgång: ca 3-4 tim

Etapp 3:
↑↓ Höjdskillnad: ca 980m
Längd: ca 12 km
Tidsåtgång: ca 5-6 tim

På morgonen tar vi oss genom den närliggande byn Shikara innan vi når foten av Mt. Ushba där vi startar dagens vandring. Mt. Ushba mäter hela 4700m och vandringen tar oss genom ett spektakulärt landskap och avslutas vid ett vackert vattenfall vid Ushbaglaciären. Här finns, för de som vill, möjligheten att fortsätta till toppen av vattenfallet. Efter vår vandring, under sen eftermiddag, tar vi oss med vår buss till Mestia, centrumet i Övre Svanetien. Vi checkar in på vårt familjehotell och äter middag.

Dag 5 Mestia – Mulakhi – Mestia
Fakta om vandringen dag 5:
­↑ : ca 520m
↓ : ca 650m
Längd: ca 14 km
Tidsåtgång: ca 4-5 tim

Efter frukost tar vi oss med buss till byn Mulakhi för att starta dagens vandring tillbaka till Mestia. Efter en inledande stigning promenerar vi sedan nedför och njuter bland annat av vyer över Chalaadi-glaciären, spektakulära vyer över Kaukasus och även svårslagna vyer över Mestia. Vid framkomsten till Mestia besöker vi det etnologiska museet. Vi återvänder sedan till vårt familjehotell och äter middag.

Dag 6 Mestia – Ushguli – Mestia
Vi kommer idag besöka den pittoreska byn Ushguli som är uppsatt på UNESCOs världsarvslista. Beläget på 2200 meters höjd räknas byn som den högst bebodda byn i Europa. Området runt Ushguli kan bland annat stoltsera med cirka 300 glaciärer. Vi vandrar runt i byn och upplever en fantastisk blandning mellan natur, arkitektur och gamla traditioner. Vi besöker bland annat Lamariakyrkan från 1100- talet och tar också del av det nutida dagliga livet. Vi sätter oss till bords vid en lokal restaurang och provar på specialitetet från det Svanetiska köket. Vi färdas sedan tillbaka till vårt familjehotell och avslutar kvällen med en middag.

Dag 7 Mestia – Okatsekanjonen – Kutaisi
Fakta om vandringen/promenaden dag 7:
Tidsåtgång: ca 2-3 tim
Distans: ca 5-6 km.

På morgonen tar vi oss till byn Gordi för att besöka Okatsekanjonen. Här kommer vi njuta av fantastiska vyer över det Georgiska landskapet. Den djupa floddalen är 16km lång och bredden rör sig mellan 10-15 meter och djupet hela 50 meter. Vår promenad här tar cirka 2.5 tim. En naturupplevele utöver det vanliga.

Färden fortsätter mot Kutaisi. Innan vi checkar in på vårt hotell passar vi på att upptäcka några av höjdpunkterna i Georgiens näst största stad. Staden existerade redan 700 år f. Kr, då som en del av en grekisk koloni. Kutaisi var sedan Georgiens huvudstad från år 978 fram till år 1122. År 1122 återerövrade dock georgierna Tbilisi under ledning av David Byggaren och han flyttade då tillbaka huvudstaden till Tbilisi.

Under antiken hette staden Aea. Vissa hävdar att staden är ännu äldre och att Kutaisi i själva verket är Aietes kungarike som omnämns i den grekiska mytologin. Det var hit Jason och hans argonauter kom och det var här han träffade Medea. Vi checkar sedan in på vårt guesthouse och äter middag.

Dag 8 Kutaisi – Gelati – Mtskheta – Tbilisi
På morgonen tar vi en närmare titt på några av de historiska byggnader som finns i Kutaisi. Guiden visar oss bl.a. runt i det UNESCO-skyddade Gelatiklostret. Vi tar sedan sikte på den gamla huvudstaden och det religiösa centrumet i Georgien, Mtskheta.

Staden var huvudstad i dåvarande Iberien från 500 före Kristus till 400 e. Kr. innan den fick lämna plats för Tbilisi. Staden förblev dock ända till 1100-talet residensstad för den georgiska kyrkans överhuvud – katolikos. Här byggdes därför ett antal kyrkor vid denna tid. Mtskheta är idag en mysig småstad med 20 000 invånare. I centrum av staden reser sig Svetitschovelikatedralen (den livgivande pelarens katedral) innanför en tandad mur. Katedralen uppfördes år 1010-1029. Från sakristian inne i kyrkan för trappor upp mot valven med en hel labyrint av hemliga rum där helgedomens skatter gömdes undan under fientliga anfall. Under de följande århundradena utsattes Georgien för många anfall av världshärskare som Djingis Khan, Timur Lenk m.fl. Vi tar oss sedan till Tbilisi där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 9 Tbilisi – Skandinavien
Tidigt på morgonen/sent på natten tar vi oss till flygplatsen i Tbilisi för att påbörja vår hemresa mot Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr.19 850 :-

Avresor 2023
September: 11

Preliminära flygtider 
Stockholm:
 Avresa kl. 20:20. Hemkomst kl. 11:35. Flygbolag: Air Baltic
Köpenhamn: Avresa kl. 20:00. Hemkomst kl. 11:20. Flygbolag: Air Baltic
Oslo: Avresa kl. 19:55. Hemkomst kl. 11:10 Flygbolag: Air Baltic

I grundpriset ingår
• Flyg från Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo till Tbilisi. Flyg via Riga.
Transfer flygplats - hotell t/r
Tågresa Tbilisi - Zugdidi
Alla övriga transporter under resan med buss
3 nätter på 3-stjärnigt hotell i Tbilisi (första natten med ankomst tidig morgon i Tbilisi inkluderad)
• 1 natt på familjehotell i Becho
• 3 nätter på familjehotell i Mestia
• 1 natt på guesthouse i Kutaisi
• Frukost alla dagar
• Lunch dag 2-8 (picknick-luncher dag 4 och 5)
• 5 middagar
• 2 vandringar (dag 4 och 5) enligt specificering i dagsprogrammet samt promenader i byar och städer.
• 1 promenad/vandring i spektakulära Okatsekanjonen.
Alla programpunkter enligt dagsprogrammet. Alla entréer etc. ingår.
• Engelsktalande lokalguide
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 250 :-

Övrigt
• Observera att vi i Kutaisi, Becho och Mestia bor på guesthouse och familjehotell vilket innebär enklare standard än vanliga hotell.
• Höjdskillnaderna under en och samma vandring kan vara upp mot cirka 1050 meter. Längden på vandringarna varierar mellan cirka 8-14 km och tidsåtgången för en vandring är cirka 4-7 timmar. Detta innebär att du, för att få ut det bästa av resan, bör vara van vid friluftsliv och ha god kondition. Se ungefärlig tidsåtgång och höjdskillnad för respektive vandring i dagsprogrammet.
• Observera att vandringarna beskrivna i dagsprogrammet ibland kan anpassas eller delvis läggas om på grund av exempelvis väderförhållanden.
• Då vi mestadels under resan rör oss i bergsområden kan temperaturen och väderförhållandena variera mycket och slå om snabbt.

 

 

Visum

Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt personer från Norge, USA, Kanada, Japan m.fl. Gäller för turister upp till 3 månader. 

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/9 - 19/9StockholmVandringsresa Georgien. Flyg Stockholm t/r.Mer än 419 850:-Boka
11/9 - 19/9KöpenhamnVandringsresa Georgien. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 419 850:-Boka
11/9 - 19/9OsloVandringsresa Georgien. Flyg Oslo t/r.219 850:-Boka
Powered by Travelize