Colombias höjdpunkter

Colombia är Sydamerikas Fågel Fenix. För 30 år sedan under knarkkartellernas och Pablo Escobars tid var det knappast någon som funderade på en resa till Colombia. Idag har landet utvecklats till ett enastående turistmål.

Guiden för oss genom Colombias spännande historia från den förkolumbiska tiden till det spanska övertagandet och fram till Simon Bolívars seger på 1800-talet. Vi vandrar genom Bogotás välbevarade historiska stadskärna och vi häpnas över skatterna från uråldriga civilisationer som visas på Guldmuseet. Guiden berör också det våldsamma 1900-talet och den gynnsamma utvecklingen på senare år.

Vi hänförs av kaffeplantagerna under vår resa genom kaffetriangeln, av Andernas skönhet och av Cartagenas varsamt renoverade koloniala stadsdelar. De karibiska rytmerna och den härliga lokalbefolkningen gör att vi går ner i varv och kan njuta i fulla drag av vår semester.  

För de som vill förlänga resan ordnar Iventus boende vid kusten i Bocagrande, 5 minuter med taxi från gamla stan i Cartagena. Bocagrande är ett trevligt och mycket säkert område där man utan problem kan flanera runt på kvällar och nätter. Tröttnar man på att ligga på stranden kan man promenera lite längre ut i Bocagrande där fiskarna och pelikanerna varje dag slåss om dagens fångst; ett uppskattat skådespel.

Vi kan också ordna flyg till San Andrés för de som vill komma lite längre bort från stadslivet.

 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo.
Ankomst till Bogotá på eftermiddagen. Transfer till hotellet och incheckning.


Dag 2
Efter frukost väntar den colombianska huvudstaden på att utforskas. Bogotá ligger på en högplatå cirka 2600 meter över havet. Läget ger ett behagligt höglandsklimat trots närheten till ekvatorn. På nätterna kan det till och med bli lite kyligt. På dagen är det svenskt försommarväder.

Bogotá grundades av spanjorerna 1538 och kallades då Santa Fe de Bogotá.

Efter frukost tar vi oss till La Candelaria, de färgglada kolonialkvarteren där Bogotá byggdes upp. Vi ser ett antal vackra historiska byggnader och når fram till Plaza Bolívar. Många latinamerikanska städer har ett torg i centrum uppkallat efter den venezolanske revolutionsledaren som i början av 1800-talet gjorde rent hus med de spanska conquistadorerna.  Vi passerar både det gamla presidentpalatset där Simon Bolívar arbetade och det nuvarande.

En av höjdpunkterna denna dag är ett besök på Museo del Oro (Guldmuseet). Museet har förklarats som nationalmonument och anses ha världens största samling av inhemska guldföremål; här finns fler än 30.000 från alla regioner i Colombia. Rundvandringen ger oss även en hel del kunskaper om landets tidiga historia och förkolumbisk kultur.

Guiden visar oss också runt på Museo Botero. Fernando Botero är en av Latinamerikas mest omtalade konstnärer och han har skänkt några av sina mer berömda målningar till museet. Bl.a. ser vi Boteros variant av Mona Lisa. Här finns även verk av Picasso, Dalí och Rembrandt m.fl.

Vi gör även en rundtur med buss.

På eftermiddagen får ni några timmar ledigt för egna strövtåg.


Dag 3
Efter frukost tar vi linbanan upp till Monserrateberget som ligger 3152 meter över havet; varifrån vi har en fantastisk utsikt över Bogotá. På toppen av kullen ligger en kyrka som har varit ett viktigt mål för pilgrimsfärder sedan kolonialtiden. Vi gör ett kort besök i kyrkan. Bli inte förvånad om prästen börjar prata om fotboll och göra jämförelser mellan Guds ord och den senaste matchen. Fotbollen är mycket viktig i Colombia men framför allt har den katolska kyrkan fortfarande ett starkt grepp om befolkningen.

Vi ser många målningar på Jungfru Maria ensam med Jesusbarnet. Jungfru Maria har alltid varit viktigare i den spanska romersk- katolska kyrkan jämfört med Vatikanens katolicism. Moderskulten genomsyrar det latinska machosamhället. I Colombia är detta än mer markant, kanske beroende på att 60-65% av alla mödrar i Colombia är ensamstående och lätt kan identifiera sig med Maria och Jesusbarnet. En stor del av barnen i Colombia växer upp med sin mor och morföräldrar. Livet i Colombia är mycket präglat av religionen även om det i viss mån har ändrats under senare år.

Vi fortsätter sedan till flygplatsen och flyger till Armenia där vi checkar in på vår hacienda. Haciendan ligger naturskönt mitt ute på den colombianska högplatån och har stora egna kaffeodlingar.

Armenia är huvudort i det colombianska kaffedistriktet och grundades i slutet av 1800-talet då kaffe hade blivit den nya modedrycken i Europa och USA.  Klimatet i höglandsområdet är perfekt för odling av kaffebönor. När kaffet började odlas i Colombia gav det stora inkomster. Fortfarande domineras livet här i kaffedistriktet av kaffe, till och med Armenias finaste idrottsarena har getts formen av en kaffeböna.


Dag 4
Efter frukost tar vi oss till Cocoradalen och dess nationalpark. Här pågår ett projekt för att rädda Colombias nationalträd, vaxpalmen, som i stor utsträckning har skövlats och minskat kraftigt. De som vill hjälper till att plantera ett nytt träd. Vi tar en promenad i de vackra omgivningarna med andinsk urskog och några provar kanske en ridtur. Här finns hästar att hyra.

Vi fortsätter vidare till den lilla staden Salento. Ursprungligen gick den viktigaste handelsvägen från Popayan och Cali till Bogotá genom Salento men då rutten förändrades föll Salento i glömska och isolerades. Det har varit till fördel för Salento som har bevarat sin koloniala charm och en avslappnad livsstil. Vi tar en promenad genom staden. Här finns en hel del fina hantverk till salu. Kaffemaskiner från 1800-talet lockar också en del besökare.

Sent på eftermiddagen återvänder till vår hacienda.
 

Dag 5
Efter frukost vandrar vi runt på kaffeplantagen under sakkunnig ledning och får lära oss allt om kaffemakeriets ädla konst. Det är ett tufft jobb att plocka kaffebönor; plockarna får knappt 1 krona per kilo. Kaffeexperter måste lära sig att skilja mellan 36 olika aromer för att kunna beskriva kaffet. Givetvis avslutar vi vår rundvandring med att prova en kopp av det colombianska kaffet. Vi äter sedan lunch på vår hacienda.

Bussen tar oss sedan vidare genom Andernas vackra landskap. Vi passar på att stanna till längs vägen för att njuta av landskapet innan vi så småningom når fram till universitetsstaden Manizales där vi tar in på ett fräscht hotell vid El Cable som är ett populärt område med många barer och restauranger.


Dag 6
På morgonen beger vi oss mot Santa Fe de Antioquia.

Resan tar oss genom den vackraste delen av Anderna; de grönskande bergen och dalarna är betagande. Vi gör stopp vid några bergsbyar för att ta några foton.

Framme i Santa Fe äter vi lunch och checkar in på det underbara kolonialhotellet Mariscal Robledo. Guiden tar er sedan med på en promenad i den mysiga staden. Santa Fe var på 1500-talet spanjorernas viktigaste stad i Antioquia och var regionens huvudstad innan Medellin tog över.

Santa Fe är den mest välbevarade kolonialstaden i denna del av Colombia, en kolonial pärla.. Efter vår rundvandring får ni själva chansen att ströva runt i den lilla staden eller koppla av vid hotellets eleganta pool.

           
Dag 7
Vi lämnar Santa Fe och åker till Medellin som ligger åtta mil bort. Vårt hotell i Medellin är beläget i området El Poblado i centrum. 5 minuters promenad från vårt hotell ligger Llerasparken (Parque Lleras) som är den naturliga samlingsplatsen på kvällarna. Runt den lilla parken ligger mängder med mysiga restauranger och barer.

El Poblado är ett mycket säkert område. Här kan ni lugnt promenera runt själva på kvällarna.

Medellin är ett bevis på vad politiken kan åstadkomma om bara viljan finns. För 25-30 år sedan regerades staden i hög grad av knarkkartellerna. Nu har man rensat upp allt och byggt linbanor till de fattigaste kvarteren i bergen och förkortat folks restid till arbetet med upp till 2 timmar. Man har lyckats bygga upp ett helt nytt samhällsklimat där folk inte är rädda utan stolta och bryr sig om varann.

Vi åker upp med linbanan och promenerar runt. Självtilliten lyser hos invånarna och vi blir alltid vänligt bemötta. Medellin utnämndes 2012 till världens mest innovativa stad. Även mindre svenska konsultbyråer har bjudits in för att delta i förändringsarbetet och de är imponerade av entusiasmen och det höga tempot. Stadens styrande jagar vidare och målet är att vara Latinamerikas innovationshuvudstad under lång tid framöver.

Bussen tar oss vidare till Plaza de las Esculturas i en annan del av stadens centrum. Vi vandrar runt på torget och får se ett flertal av de karaktäristiska Boteroskulpturer som finns här. Vid torget ligger konstmuseet Museo de Antioquia som vi besöker. Vi fortsätter med buss genom staden och guiden berättar initierat om andra intressanta platser vi passerar, bl.a. några platser med anknytning till den beryktade Pablo Escobar. Vi får också höra historien om Pablo Escobar som trots sin beryktade brottslighet var populär hos stora delar av den fattiga befolkningen som han hjälpte på olika sätt.

Den botaniska trädgården får också ett besök.

Medellin kallas för ”den eviga vårens stad”. Klimatet är mycket behagligt året runt vilket är en av orsakerna till att man har en stark inflyttning från USA och Europa. För många är Medellin en perfekt plats att njuta av pensionärslivet.
 

Dag 8
Efter frukost lämnar vi Medellín och kör upp i bergen på baksidan av staden.

Vi slår oss ner en stund på torget i den lilla kolonialstaden El Retiro innan färden fortsätter ca en timme genom ett färgstarkt lapptäcke av olika grödor och frukter tills vi når El Peñol Reservoir som är den största kraftverksdammen i regionen Antioquia. Bredvid dammen finns en stor klippa som heter El Peñol. På baksidan av El Peñol  finns en trappa med 666 trappsteg. De som orkar klättrar upp och får som belöning njuta av en underbar 360 graders utsikt.

Vi stannar till för lunch i Guatapé, en mycket charmig småstad med vacker arkitektur och väggmålningar. Guatapé ligger intill sjön som bildats och här finns fina badstränder och båtar som trafikerar de olika hörnen av dammen. Efter lunch tar vi oss ut på en båttur på dammen.

Vi återvänder sedan till Medellin genom Antioquias omväxlande landskap. På hemvägen passar vi på att stanna till för en kopp kaffe i ett par mysiga små byar.


Dag 9
Vi tar flyget till Karibien och Cartagena.

När vi lämnade höglandet bytte vi klimat och har nu kommit till tropiska karibien. Kulturen är annorlunda. Även människorna. På höglandet består befolkningen huvudsakligen av vita spanskättlingar eller mestiser som är den största gruppen. Vid den karibiska kusten är en betydlig del av befolkningen svarta. Drygt tio procent av landets befolkning är afrocolombianer och de flesta lever i de tropiska områden dit deras förfäder en gång fördes som slavar. 

Vi framkomsten äter vi lunch och checkar sedan in på vårt charmiga boutiquehotell i hjärtat av gamla stan. Cartagena grundades 1533 och var en viktig hamnstad för de spanska erövrarna. Efter lunch gör vi en rundvandring i de äldre stadsdelarna där den nyligen avlidne nobelpristagaren Gabriel Garcia Marquez hade en lägenhet. Här hämtade han inspiration till sina böcker. De koloniala kvarteren i gamla stan är väl underhållna och hela området är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

Musiken och dansen är ständigt närvarande i Colombia. Cali är salsans obestridda huvudstad. I Cartagena är det cumbia och vallenato som gäller. Cumbia uppstod i Colombia och har rötter från såväl indianbefolkningen som spanjorerna och de afrikanska slavarna. Denna kväll besöker vi ett kvarter där lokala musik- och dansgrupper uppträder och låter oss ryckas med av de karibiska rytmerna och dansglädjen.


Dag 10
På morgonen avfärd från hotellet för att besöka de viktigaste monumenten i Cartagena. Första stoppet är vid La Popa, ett av de vackraste klostren i Colombia. Klostret ligger på den högsta kullen i Cartagena med en enastående utsikt över staden och bukten.

Bussen tar oss sedan till fortet San Felipe som började byggas på 1500-talet men färdigställdes först en bit in på 1600-talet. Fästningen skulle skydda spanjorerna från piraternas härjningar. Efter en rundtur i fortet stannar vi till en stund vid "Las Bóvedas" som användes som fängelsehålor i forna tider men där vi nu hittar små hantverksbutiker.

Vi besöker också kyrkan San Pedro Claver och gör en rundtur i hamnen och strandparadiset Bocagrande.

De som vill hinner med ett par timmar vid hotellets trevliga poolområde på takterassen före middagen.
 

Dag 11
Ledig dag i Cartagena.
 

Dag 12
På eftermiddagen flyger vi hem via Amsterdam.

För de som vill förlänga resan ordnar Iventus boende vid kusten i Bocagrande, 5 minuter med taxi från gamla stan i Cartagena. Bocagrande är ett trevligt och mycket säkert område där man utan problem kan flanera runt på kvällar och nätter.

Tröttnar man på att ligga på stranden kan man promenera lite längre ut i Bocagrande där fiskarna och pelikanerna varje dag slåss om dagens fångst; ett uppskattat skådespel. Vi kan också ordna flyg till San Andrés för de som vill komma lite längre bort från stadslivet.
 

Dag 13
Hemkomst.

 

Resfakta

Pris: fr. 38 850:-

Avresor

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 12:45. Hemkomst kl. 16:35. Flygbolag: AF/KLM
Köpenhamn: Avresa kl. 09:50 Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: AF/KLM
Göteborg: Avresa kl. 06:50. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: AF/KLM

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg – Bogotá via Paris
• Flyg Cartagena - Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg via Amsterdam
• Flyg Bogotá – Armenia
• Flyg Medellin – Cartagena
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i absoluta centrum av Bogotá.
• 2 nätter på en hacienda i kafferegionen
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Manizales.
• 1 natt på det klassiska kolonialhotellet Mariscal Robledo i Santa Fé.
• 2 nätter på eleganta 4-stjärniga hotell Park 10 i El Poblado i Medellin
• 3 nätter på magnifika 4-stjärniga hotell Casa La Factoria i gamla stan i Cartagena
• Alla transfers och transporter
• Alla inträden etc. enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Halvpension under hela resan
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 4 850:-

 

 

Visum

Visum behövs ej för skandinaviska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize