Turkmenistan - Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan

Kirgizistan med sin vackra natur och sina nomader; Uzbekistan med sina magnifika Sidenvägenstäder Khiva, Buchara och Samarkand; det gigantiska, oljerika och välmående Kazakstan; det mer muslimska Tadzjikistan samt det mytomspunna och slutna Turkmenistan. En spännande resa till fem ”stan”-länder med stora kontraster.

En tre veckor lång fantastisk lektion i historia och samhällsliv genom en lite okänd del av Asien med underbar natur och storslagen arkitektur.

Pris från:
57 850:-
Dagar:21
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo via Istanbul till Ashgabat. Transfer till vårt hotell.

Dag 2
Turkmenistan ansågs långt in på 2000-talet vara ett av världens mest stängda länder. Förmodligen är det dock delvis en myt som spridits i västvärlden. Den enorma mängden parabolantenner på alla hus i Ashgabat avslöjar att den turkmeniska befolkningen sannolikt varit mycket välinformerad.

Huvudstaden är till stor del präglad av den förre regenten Niyazov. Han lät bygga enorma monument som en hyllning till sig själv. En av hans sista idéer före sin långa vila var att klä alla byggnader i vit marmor. Ashgabat har många olika sidor. De äldre delarna känns som en rysk eller sovjetisk stad och de nyare delarna mer som Dubai.

Vi börjar med en rundtur i centrum och stannar till vid några av de magnifika byggnadsverk som uppförts under senare år.

Färden går sedan ut till den väldiga moské som Niyazov lät bygga i sin födelseby utanför Ashgabat. Kipchak-moskén, även kallad Turkmenbashi Ruhy Metjidi, är Centralasiens största moské, med över 90 meter höga minareter och plats för tusentals människor på en gång. Moskén är byggd helt i marmor och guld och är Niyazovs hyllning dels till den turkmeniska själen och dels till offren för jordbävningen 1948. Här finns också mausoleet efter hans familj som dog i jordbävningen. Mattan som ligger under moskéns kupol är helt handvävd och väger 1,5 ton.


Dag 3
På förmiddagen besöker vi nya och gamla Nisa som las till på UNESCO:s världsarvsförteckning 2007. Nisa byggdes upp mellan 200 f. Kr. till 200 e. Kr. och omges av en hög mur med 40 rektangulära torn.

Efter lunch tar vi plats i jeepar och börjar vår färd genom Karakumöknen som upptar 85% av Turkmenistans yta. Vi färdas genom höga sanddyner och mycket begränsad växtlighet. 26 mil från Ashgabat ligger den lilla byn Darvaza med 350 invånare och intill byn, mitt ute i öknen, ligger ”Dörren till helvetet”  som lokalbefolkningen kallar den brinnande kratern.

Darvazaområdet är mycket rikt på naturgas. Under pågående borrningar år 1971 borrade sovjetiska geologer hål i en grotta fylld med naturgas. Marken under borrningsriggen kollapsade och blottade ett stort hål med en diameter på 70 meter. För att undvika giftiga utsläpp beslöt man att bränna upp gasen. Geologerna hoppades att elden skulle bränna bort all gas inom några dagar, men 45 år senare finns gasen ännu kvar.

Vi tillbringar en natt i tältläger vid kratern. Det är en mäktig upplevelse när vi ser de rödgula eldslågorna i mörkret under stjärnhimlen mitt ute i öknen.


Dag 4
Färden går vidare genom öknen till Kunya-Urgench som är en stad med 30 000 invånare strax söder om gränsen till Uzbekistan.

Den gamla stadens läge intill floden Amu-Darja, gjorde den en gång i tiden till en av de större städerna längs Sidenvägen. På 1100-talet och början av 1200-talet hade staden sin höjdpunkt. Men senare under 1200-talet ryckte Djingis khans styrkor in i staden och genomförde ett blodbad. På 1300-talet var även Timur Lenk här och plundrade.

Större delen av de gamla monumenten har idag helt eller delvis kollapsat. Idag finns här tre små mausoleer från 1100-talet och Turabek-Khanums mausoleet från 1300-talet, av vilka stora delar restaurerades på 1990-talet. Det mest slående kvarvarande landmärket är Kutlug-Timurminareten från 1000-talet. Den är över 60 meter hög och en av de högsta minareterna i Centralasien.

Ruinerna från den gamla staden är upptaget som världsarv av Unesco. Vi gör en kortare rundtur innan vi fortsätter över gränsen till Uzbekistan och vidare till Khiva.
 

Dag 5
Khiva är ett stadsmuseum, ett Pompeji, men är till skillnad från den ödelagda romerska staden full av liv och verksamhet. Staden är över 2500 år gammal och redan de gamla grekerna skrev om den sköna handelsstaden vid Khorezm-oasen. Under sin höjdpunkt på medeltiden var Khanatet Khiva det viktigaste navet i karavanernas väg till och från Volga, Iran, Indien, Mellanöstern och Kina.

Vi utforskar den gamla inre staden Ichan-Kala. Guiden visar oss ett urval av madrassahs (madrassah = koranskola), palats, moskéer och andra byggnader. 

Efter lunch kan ni själva ströva runt i den märkliga staden.


Dag 6
Ledig förmiddag.

Efter lunch tar vi tåget genom Kyzul Kum-öknen mot Buchara. Vid ankomsten checkar vi in på vårt fina hotell i hjärtat av gamla stan.

Buchara har plundrats och ödelagts åtskilliga gånger men är ändå till stora delar mycket väl bibehållen. 1220 anföll Djingis Khan den vackra oasstaden och förstörde stora delar. Kalonmoskéns minaret från 1127 sparades dock. Legenden säger att Djingis Khan tappade sin huvudbonad när han tittade upp på den 48 meter höga minareten. Han böjde sig ner efter mössan och sa "den byggnad som får mig att buga, den får stå kvar". Buchara intogs av de röda gardena 1920 och den siste emiren flydde då till Hissar. Emiren fick sin utbildning i St Petersburg. Han byggde efter hemkomsten ett enastående sommarpalats utanför Buchara.

I Buchara finns också en av Centralasiens äldsta byggnader, Samanidernas mausoleum från 800-talet. Buchara är också berömt för sin judiska invandring under biblisk tid. Några av Centralasiens vackraste och äldsta synagogor hittas i staden.
 

Dag 7
Vi startar utforskningen av Buchara med fästningen Arken, Emirens vinterresidens från 1500-talet, och fortsätter sedan med Bolo Hauz-moskén, Ismail Samanis mausoleum och Chasma-Ayub-mausoléet. Vi återvänder till gamla stan för lunch. Därefter tar vi en promenad och beundrar Poi-Kaljan-komplexet med den imponerande minareten från 1100-talet. Vi vandrar också igenom några orientaliska marknadsplatser innan vi tar igen oss en stund vid Lyabi-Hauz.

Lyabi-Hauz är ett favoritställe för såväl den inhemska befolkningen som turisterna. Ett skönt ställe i Gamla stan där man kan äta en bit mat, ta en kopp te eller bara sitta och fundera över orientens magiska dragningskraft. På kvällen rundar vi av med middag på en restaurang i närheten av Lyabi-Hauz och vårt hotell där vi under måltiden bjuds på show av sköna, smått förföriska och oerhört skickliga uzbekiska dansöser.


Dag 8
Buchara är kanske den mest intressanta staden i Centralasien. Hela centrum är mycket välbevarat och här kan man verkligen få en känsla för hur livet var på ”Sidenvägens tid”. På förmiddagen får vi tillfälle att strosa runt i staden på egen hand.

Efter lunch tar vi snabbtåget till Samarkand, det tar 1,5 timme. Vid framkomsten incheckning.


Dag 9
Samarkand anses ha skapats drygt 500 år f. Kr. Staden hade enligt vissa uppgifter i början på 1200-talet drygt 400 000 invånare, en absolut världsstad på den tiden. Djingis khan gick dock hårt åt staden under sitt erövringskrig på 1200-talet och staden och dess befolkning snudd på förintades. Under Timur Lenks ledning 150 år senare reste sig staden åter och kom under hans styre (1369-1405) att betecknas som världens huvudstad.

Vi börjar dagen med att besöka Gur-emir-mausoleet där Timur Lenk ligger begravd, Rukhabad mausoleum och det gigantiska torget Registan. Efter lunch fortsätter vi med Ulug Beks observatorium. En av Timur Lenks efterträdare (Ulug Bek 1394-1449) har främst fått en plats i historien som vetenskapsman som bl.a. skapade den första sextanten. Han grundade observatoriet som med stor exakthet fastställde stjärnornas inbördes placering på stjärnhimlen. Vi fortsätter sedan till det kanske mest storslagna arkitekturmonumentet i Samarkand: Sjachi-Zinda-mausoleet.


Dag 10
På morgonen besöker vi Bibi Khanum-moskén och fortsätter sedan till den orientaliska basaren.

Vi får några timmar ledigt innan vi på eftermiddagen återsamlas för att kliva på snabbtåget till Tasjkent. Resan tar 2 timmar och efter ankomsten checkar vi in samt äter middag.


Dag 11
På morgonen görs en stadsrundtur i Tasjkent. Vi ser bl.a. Timur Lenk torget, Operahuset och stannar till vid ytterligare några platser i de moderna delarna av huvudstaden. Mycket av Tasjkents äldre delar förstördes i samband med jordbävningen 1966 och byggdes sedan upp efter sovjetisk förebild.

Vi tar även en promenad på nöjesgatan Broadway där vi charmas av utekaféerna, gatumusikanterna och flanörerna. 

Om det finns tid kommer guiden även att visa oss runt i Tasjkents vackra metro (t-bana). 

Efter lunch åker vi mot Tadzjikistan. Efter en timme når vi gränsen och fortsätter mot Khodjand, Tadzjikistans näst största stad och dess ekonomiska nav.

Vi äter middag vid framkomsten till Khodjand.


Dag 12
Alexander den Store grundade ett fort, Alexandria Eskhata, här 329 f. Kr. Khodjand var länge en viktig stad i det persiska riket. Många framstående persiska poeter och vetenskapsmän kommer härifrån. Efter Sovjets övertagande 1936 döptes staden om till Leninabad.

Direkt efter frukost besöker vi ett museum till minne av Alexander den Store och hans erövringar.

Färden fortsätter sedan mot huvudstaden Dusjanbe. På vägen stannar vi till i Istaravshan för lunch och sightseeing. Istaravshan är en av Tadzjikistans äldsta städer och grundades ca 500 f. Kr. Alexander den Stores hustru Roxana föddes och växte upp här.

Vi reser vidare genom bergen och når sent på eftermiddagen Dusjanbe där vi checkar in och äter middag.


Dag 13
Tadzjikistan gränsar till Kina, Afghanistan, Uzbekistan och Kirgizistan. Hälften av landet ligger på mer än 3000 meters höjd. Landets befolkning består främst av tadzjiker (65%) och uzbeker (25%). 85% av befolkningen är sunnimuslimer.

Efter frukost börjar vi utforska huvudstaden. Vi besöker det historiska museet med den enorma Buddhastatyn samt operahuset i centrum. Tadzjikistan har varit befolkat sedan äldre stenåldern. Araberna tog över landet 700 e. Kr. och sedan styrdes landet av olika persiskspråkiga, islamiska dynastier. Numer betraktar tadzjikerna Ismail Samani och samaniderna som sina rötter. Samaniderna härskade på 900-talet. På Frihetsplatsen i centrala Dusjanbe har ett stort monument av Ismail Samani numer ersatt den lite mindre Leninstatyn som fanns där tidigare. Vi tar också en promenad i Rudakiparken (tidigare Leninparken).

Efter lunch beger vi oss till staden Hissar, 30 km väster om Dusjanbe.

Vi besöker det som finns kvar av ett fort från 1700-talet. Hit flydde emiren från Buchara med sina 147 fruar (den yngsta 8 år gammal) när ryska revolutionen nådde ända till Buchara. Han fick sedan fly vidare ner till Afghanistan. Fortet i Hissar raserades när Röda Armén kom på besök 1924. Framför fortet finns två madrassahs från 1500-talet samt en gammal karavanseraj.

Efter besöket i Hissar återvänder vi till Dusjanbe.


Dag 14
Kl. 10 tar vi bussen till flygplatsen. Planet avgår kl 13.15 och vi är framme i Almaty kl. 16.

Vi checkar in och äter middag.


Dag 15
Huvudstaden har numer flyttats till Astana i norra delen av Kazakstan men Almaty är fortfarande navet i Kazakstan och landets kommersiella centrum. Tack vare oljan är Almaty idag en högst välmående stad. Levnadsstandarden skiljer sig påtagligt från den vi såg i Uzbekistan och framförallt från det fattiga Tadzjikistan.

Almaty var i gamla tider en handelsplats längs Sidenvägen. Från 1500-talet och framåt började stadens betydelse minska. Man fick också problem med de ständiga attackerna från kinesiska dungans. Men 1730 besegrade kazakerna dungankrigarna i ett slag i bergen 70 km nordväst om Almaty. Denna seger var mycket viktig för Kazakstans självständighet.

De största befolkningsgrupperna är kazaker och ryssar men här finns också betydande grupper av kineser, uigurer och koreaner och även andra minoriteter. Religiöst domineras staden av sunnimuslimer och ryskortodoxa kristna.

Vår stadsrundtur börjar med ett besök av Panfilovparken. Där går vi in i den magnifika Zenkovkatedralen. Den 54 meter höga kyrkan helt byggd i trä har överlevt sedan tsartiden. Vi fortsätter med buss runt staden och stannar till vid några intressanta platser samt besöker ett litet musikmuseum där man visar upp urgamla lokala instrument.

Efter lunch besöks nationalmuseet och den välkända basaren innan vi sätter oss tillrätta på en rovfågelsfarm där vi får se en makalös uppvisning med ugglor, falkar och gamar.


Dag 16
På morgonen tar bussen oss till den vackra Medeodalen 15 km utanför staden. Här finns bl.a. en berömd skridskobana som hade snudd på monopol på skridskons världsrekord från 50-talet till början av 70-talet. Bl.a. var Rättvikspojken Hasse Börjes här 1970 och satte världsrekord på 500 meter.

Vi tar sedan linbanan upp till TV-tornet Kök Töbe där vi belönas med en sagolik utsikt över den gamla huvudstaden. Vi fortsätter med buss en stund till i Almatys vackra omgivningar innan vi återvänder till centrum för lunch.

Efter lunch fritt för egna aktiviteter. På kvällen återsamling för middag.


Dag 17
Efter frukost beger vi oss mot Kirgizistan. Det blir en resa med oerhört starka naturupplevelser när vi rör oss runt Tianshan – Himmelska bergen.

Kirgizerna är egentligen ett nomadfolk men under Sovjettiden påtvingades man ett annat sätt att leva. Man fick då arbeta på statliga storjordbruk, kolchoser. Sedan frigörelsen från Sovjet har en del människor på landsbygden och i bergen återgått till det gamla sättet att leva där man flyttar runt med sina djur för att hitta bra betesmarker.

Färden fortsätter längs den norra sidan av sjön Issyk-Kul och när vi når vårt hotell som ligger i bergen alldeles intill sjön checkar vi in och äter middag.

Issyk-Kul betyder "het sjö", och den fryser aldrig på vintern trots att lufttemperaturen då kan sjunka ända ned till -40 °C. Sjön ligger på 1 600 meters höjd, är 18 mil lång, 6 mil bred och på sina håll 700 meter djup.


Dag 18
Efter frukost tar vi bussen en bit för att göra en vandring. De som känner för en längre strapats tar sig upp till bergssjön  Suttu-Bulak. Övriga genomför en lättare variant i ravinen eller stannar kvar vid Issyk-Kul och kopplar av vid den sköna bergssjön.

Efter vandringen återvänder vi till hotellet.


Dag 19
På morgonen beger vi oss till Petroglyffältet och ser 6 000 år gamla hällristningar. Vi gör sedan en båttur på Issyk-kul innan vi fortsätter vår resa mot Karakol, 15 mil från den kinesiska gränsen.

Karakol är ett av de mest populära turistmålen i Kirgizistan. Hit kommer skidåkare, bergsbestigare och folk som bara vill koppla av i den klara luften och den vackra naturen.

Efter lunch besöker vi den rysk-ortodoxa treenighetskatedralen och Dunganmoskén som uppfördes av kinesiska hantverkare i början av 1900-talet. På 1880-talet fick Karakol en stor tillströmning av kinesiska muslimer, dungans, som blev förföljda under krigen i Kina. Eftersom Karakol tidigare var en sovjetisk militär utpost är stadens befolkning en blandning av kirgizer, kineser, uigurer och ryssar.

Vi avslutar dagen med middag hemma hos en uigurisk familj.


Dag 20
Efter frukost går färden vidare till Bisjkek. Vi äter lunch på vägen och vid framkomsten börjar vi utforska huvudstaden som hette Frunze tidigare. Man bytte namn i samband med landets självständighet 1991. Bisjkek var en krigsherre som stred för Kirgizistans självständighet på 1700-talet. De flesta Leninstatyer har numer raserats men en ryttarstaty av bolsjevikledaren, och Lenins nära medarbetare, Michael Frunze som gav staden dess tidigare namn står kvar i en park vid järnvägsstationen. Vi stannar till vid Ala-Too Square som är det viktigaste torget i staden.

En promenad i stadens centrala delar står också på programmet.

Avskedsmiddag på kvällen.


Dag 21
På morgonen buss till flygplatsen för hemresa. 

Resfakta

Pris: fr. 54 850:-

Avresor 2024
April: 17
September: 18

Avresor 2025
September: 17

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 17:25. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:35. Hemkomst kl. 18:05. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 11:00. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:50. Hemkomst kl. 16:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Helsingfors: Avresa kl. 12:55. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår 
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo / Helsingfors - Ashgabat via Istanbul
• Flyg Bisjkek - Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo / Helsingfors via Istanbul
• Flyg Dusjanbe-Almaty
• Alla övriga transporter med tåg och buss
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Ashgabat
• 1 natt i tältläger i Karakumöknen
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Khiva
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i gamla stan i Buchara
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Samarkand
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Khodjand
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Dusjanbe
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Almaty
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell vid sjön Issyk-kul
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Karakol
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Bisjkek
• Helpension under hela resan d.v.s. frukost, lunch och middag samtliga dagar
• Alla entréer till museer och andra evenemang som anges i dagsprogrammet
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 7 850:-
• Visum till Turkmenistan: fr. 1 300:-

Visum

Visum krävs för svenska medborgare till Turkmenistan.

Visumhandlingar måste vara oss tillhanda senast 9 veckor före avresa.

För visum krävs: 
• Kopia på fotouppslaget i passet. Kopian måste vara i färg och av god kvalitet.
• Ett färgfoto med vit bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm).

• Följande information som kan skrivas på baksidan av passkopian eller separat:
 - hemadress
 - e-postadress
 - om ni besökt Turkmenistan tidigare och i sådant fall när
 - er senast avslutade utbildning: skolans namn och stad samt det ämne ni tog examen inom
 - eventuell arbetsgivare, dess adress och telefon
 - yrke (är du pensionär vänligen skriv detta) 
 - civilstånd. Är ni gifta anges även fullständigt namn, födelsedatum och nationalitet för er make/maka
 - eventuella barns namn, födelsedatum och nationalitet. (Dessa ska anges även om barnen ej följer med på resan)
 - eventuella tidigare för- och efternamn

Det går också bra att mejla in ovanstående information samt skanna in och mejla en kopia på passet och färgfotot. Observera att passet och fotot då måste skannas separat.

Reser du med annat pass än svenskt behöver du kontrollera om du behöver visum till något av de andra länderna du kommer att besöka under resan samt höra av dig till oss. 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

September 2025

17/9 - 7/10StockholmTurkmenistan - Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan. Flyg Stockholm t/rMer än 457 850:-Boka
17/9 - 7/10Köpenhamn Turkmenistan - Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan. Flyg Köpenhamn t/rMer än 458 850:-Boka
17/9 - 7/10GöteborgTurkmenistan - Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan. Flyg Göteborg t/rMer än 457 850:-Boka
17/9 - 7/10HelsingforsTurkmenistan - Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan. Flyg Helsingfors t/r158 850:-Boka
17/9 - 7/10OsloTurkmenistan - Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan. Flyg Oslo t/r258 850:-Boka
Powered by Travelize