Mongoliet med Naadam

Mongoliet är ett av de få riktigt exotiska länderna som finns kvar. Här lever en stor del av befolkningen nomadliv på samma sätt som sina förfäder för 2000 år sedan. Under två veckor reser vi runt till olika nomadläger i Mongoliet. Vi tar del av nomadernas livsstil och seder och upplever landets rika djur- och naturliv.

Vi bor på olika camper och rör oss mellan Sibiriens skogar, stäppområden, Gobiöknen och grönskande floddalar. Vi vandrar, rider kamel eller häst, gör flodfärder på flottar eller bara kopplar av i campen långt från vardagens brus.

Vi tar del av firandet av mongolernas viktigaste högtid Naadam. Under Naadam vallfärdar hela befolkningen till de platser där hästkapplöpningar och andra tävlingar avgörs. Ett folklustspel utan motstycke. Barn så unga som 4 år deltar i hästkapplöpningarna. Det finns tre gånger så många hästar som människor i Mongoliet och många barn lär sig rida innan de kan gå.


Resan utan flyg har startdatum 8/7 eftersom ankomst till Ulan Bator sker dag två på gruppresan inkl. flyg.

Pris från:
34 850:-
Dagar:15
Paketresa exkl. flyg. Transfer flygplats-hotell-flygplats ingår ej.
Transportsätt:Ingen transport
Boka resa

Dagsprogram

Dagsprogrammet gäller för resan 7-22 juli 2023. Resan 2024 har ett lite annorlunda dagsprogram.
 

Dag 1, Avresa
Avresa från Stockholm till Ulan Bator via Istanbul.


Dag 2, Ulan Bator - Jalman Meadows
Ankomst Ulan Bator. Vi åker till ett hotell i närheten av flygplatsen för dusch och frukost.

Därefter beger vi oss mot Jalman Meadows camp.

Längs vägen möter vi nomader som strövar omkring med sina får, getter, kor, hästar och ibland även kameler och jakar.

Mongolerna har jordens största kvarvarande nomadsamhälle. Nästan hälften av hela befolkningen lever av boskapsskötsel.  Vi når så småningom Jalman Meadows ger camp med blommande Edelweiss.

Vid framkomsten checkar vi in i våra tält (gers).  Ger är ett stort vitt tält med två sängar, en kamin, tvättställ och bord med stolar. Man har ekotoalett och campingduschar i separata gers (eller jurtor som det också kallas). Det finns också en separat restaurangjurta. Ibland väljer vi dock att äta vid lägerelden istället för i restaurangtältet.

Campen ligger på taigan i närheten av Tuulfloden och i sydkanten av den sibiriska vildmarken Khan Khentii. Djingis Khan lär ha fötts i detta område. Det var under Djingis Khans styre som mongolerna skördade stora framgångar och bl.a. erövrade Peking år 1215. Här finns möjlighet till flottfärd, simning, ridning på hästar etc. Man kan också koppla av i lägret och njuta av naturen och en god bok om Mongoliet. Campen har eget bibliotek.

I området finns skogar med lärk och björk, och nomadernas jakar, hästar, får och getter.

De som vill kan mot tillägg ta en ridtur före middagen.


Dag 3, Jalman Meadows
Vi kopplar av i Jalman Meadows hela dagen.

Vi tar med oss picknickkorgar och gör en utflykt på flottar på Tuulfloden. Vi lastar uppblåsbara catamaranflottar på en träkärra dragen av jak och vandrar uppströms, där vi sedan intar lunchen. Sedan åker vi tillbaka nedströms.

Tuulfloden rinner fram till Bajkalsjön och vidare till Norra ishavet.


Dag 4, Jalman Meadows - Naadam - Ulan Bator
Efter frukost reser vi tillbaka mot Ulan Bator.

Vi tar med oss picknicklunch och stannar till en bit utanför Ulan Bator där vi bevistar hästkapplöpningar. Till skillnad från den västerländska hästkapplöpningen, som generellt består av kortare sträckor, är de mongoliska hästkapplöpningarna mycket längre och når ibland upp till 32 km. Längden av varje sträcka beror på åldern på hästarna som deltar.

Istället för vuxna är det barn mellan 4 och 12 år som är jockeys. De är lättare och samtidigt mycket skickliga ryttare. Vi passar också på att titta på brottningsträningen.

Naadam är mongolernas absolut största högtid, då stannar hela landet upp för ett intensivt firande. Alla herdar och nomader kommer med sina familjer och djur till speciella platser där tävlingar i bågskytte, brottning och ridning hålls.

Sent på eftermiddagen fortsätter vi fram till Ulan Bator där vi checkar in på vårt hotell och äter middag.


Dag 5, Naadam med officiell öppningsceremoni
Efter frukost beger vi oss till stadion för att bevista öppningsceremonin.

Soldater klädda i Djingis khans krigsmundering rider i procession genom staden till stadion. Sedan hålls den officiella öppningsceremonin under ledning av Mongoliets president.

Direkt efter öppningsceremonin startar brottningstävlingarna. Brottningen har mycket gamla anor i Mongoliet och utövades redan för 2 000 år sedan. Djingis khan upprätthöll traditionen då han ansåg att det var ett bra sätt att hålla armén i form. Det är endast män som får vara med och det är alltid den av brottarna som har flest vunna titlar sedan tidigare år som får välja sin motståndare. Det finns inga viktklasser och heller inga domare i egentlig mening. Normalt sett deltar 512 brottare från alla delar av Mongoliet i första ronden.

Guiden tar oss med till bågskyttestadion där tävlingarna är i full gång. Under eftermiddagen njuter vi av de fortsatta hästkapplöpningarna och besöker campen där hästtränarna håller till.

Vi äter gemensam middag på kvällen.
 

Dag 6, Ulan Bator - Ikh Nart
På morgonen tar vi tåget genom stäpplandskapen österut mot Gobiöknen. Efter 6 timmars tågresa och picknicklunch ombord når vi fram.

Vi flyttar över till mindre bussar och tar oss sista biten fram till Ikh Nart.


Dag 7, Ikh Nart
Området är en högplatå i Gobiöknen med stora klippformationer. Ikh Nart naturreservat ligger på vägen mot Kina och har riklig tillgång på Argalifår, världens största viltlevande får med jättelika horn och Sibiriska stenbockar. Det händer att fåren vandrar genom vår camp.

Reservatet har blivit ett eldorado för forskare. En rad mongoliska och internationella vetenskapsmän bedriver forskning i reservatet. Vi tar en promenad i ökenområdet och kan snart sikta Argalifåren.

I Ikh Nart finns också kameler. Mot tillägg kan de som känner för det klättra upp på en kamel och ta sig en tur i omgivningarna.


Dag 8, Ikh Nart - Gun Galuut
Vi lämnar Gobiöknen och når så småningom områden med nästan obebodda gräsmarker. Här och där kan vi stöta på nomader som ställt upp sina läger. Vi kanske även ser en del krävgaseller som graciöst springer ifrån våra fordon. 

Så småningom når vi fram till Gun Galuut naturreservat vid Herlenfloden som mynnar ut i Stilla havet. Det är många flyttfåglar som spenderar sin sommar i detta område och det är en stor upplevelse att se dem svalka sig i vattnet speciellt under tidiga morgnar eller kvällar.

Vi ger oss av på en expedition till närliggande trakter. Har vi tur så kan vi se de små mörka svangåsarna, som häckar vid vattendragen i området.

Mer vanliga för fågellivet här är dock jungfrutranor och glasögontranor.

Under vinterperioden flyttar de olika populationerna närmare Yangtzefloden och ön Kyushu i Japan. Vissa når även Kazakstan och Taiwan.
 

Dag 9, Gun Galuut - Ulan Bator
Vi åker tillbaka till Ulan Bator. Vi stannar till för picknicklunch längs vägen.

Vid ankomst checkar vi in på ett hotell i centrum. Resten av eftermiddagen ledig innan vi återsamlas för middag.


Dag 10, Ulan Bator - Högnö Khan 
Färden går mot Högnö Khan där vi installerar oss i vår ger camp som ligger vid några höga klippformationer mitt på stäppen och intar lunch.

På eftermiddagen tar vi en promenad till några närliggande sanddyner som är kända som ”Lilla Gobi”. Här finns några mindre sjöar där man kan se änder och andra fåglar ta sitt dagliga bad.

 
Dag 11, Högnö Khan
Vi besöker det lilla Erdenekhomboklostret som nu renoveras. Vi vandrar också till en oas i bergen där ruinerna från Övgönklostret ligger.

Efter lunch hälsar vi på hos några närboende nomadfamiljer som bjuder in oss och berättar om sin livsstil.

De som vill kan göra en kortare ridtur där mot tillägg.


Dag 12, Högnö Khan - Harhorin
Efter frukost beger vi oss mot Harhorin (Karakorum).

Det var Djingis khan som började uppföra Karakorum år 1220 som sin huvudstad. Hans son, Ögödei khan, fullföljde och förändrade staden innan Kublai khan så småningom flyttade huvudstaden till Peking. Marco Polo besökte staden och har berättat om dess rikedom. År 1380 ödelades staden av kinesiska krigare från Mingdynastin. Detta avslutade Yuandynastin och det Mongoliska imperiet.

Vi checkar in på Mönkh Tenger Ger Camp.

På eftermddagen besöker vi Erdenezuuklostret. Detta kloster var tidigare det största buddhistklostret och byggdes upp i ruinerna från Harhorin under 1580-talet. Klostret var stängt under många år men efter de demokratiska reformerna 1991 fick munkarna komma tillbaka och fylla väggarna med sina böner. Klostret sjuder numera av aktivitet.

Erdenezuu är en av de mest fascinerande platserna i Mongoliet.


Dag 13, Harhorin - Hustai nationalpark 
Vi åker mot Hustai nationalpark. Resan går i stor utsträckning genom vackra björkdungar.

Hustai är en åretrunt camp och mer tillrättalagd än de flesta andra camper som bara ställs upp sommartid.

Efter incheckning åker vi ut och beundrar flockar med Przewalskihästar som fyller vildmarken med liv. Przewalski är en ursprungshäst som är mer besläktad med zebror än med vanliga hästar. Den kallas Takhi på mongoliska. Takhi marginaliserades på 1950-talet och försvann i vilt tillstånd 1961 och kunde bara återfinnas i djurparker. 1992 återfördes arten till det vilda i Mongoliet på ett mycket framgångsrikt sätt.


Dag 14, Hustai - Ulan Bator
Vi återvänder till Ulan Bator. Vid ankomst checkar vi in på vårt högklassiga hotell i centrum.

Ulan Bator var en tältstad i rörelse ända till 1778 när den slutligen anlades vid Tuulfloden. Ännu idag lever halva Ulan Bators befolkning i tält.

Vi får några timmar ledigt innan vi på kvällen tar vi oss till en mysig liten teater där vi får uppleva en stunds mongolisk folkmusik. Därefter äter vi middag. 


Dag 15, Ulan Bator
På förmiddagen besöker vi Gandanklostret. Gandan är det livligaste lamaklostret i Mongoliet och har utökats avsevärt sedan demokratiseringen startade. Mongolerna är lamaister, vars högsta ledare är Dalai Lama. Dalai Lama ses som ett helgon, en reinkarnerad Buddha.

Guiden tar oss också med på en promenad genom staden och berättar mer om Mongoliets utveckling idag. En av utmaningarna för landet är att kunna behålla sin särart och livsstil. Mongoliet är mycket rikt på mineraler och gruvföretag från Australien, Kina, Ryssland och andra länder slåss om att få öppna nya gruvor. 

Efter lunch ledig tid för egna strövtåg och avslutande shopping. Mongoliet är bl.a. välkänt för tillverkning av kashmir av mycket hög kvalitet. 
 

Dag 16, Hemresa
På morgonen transfer till flygplatsen och hemresa via Istanbul.

Resfakta

Pris inkl. flyg t/r: fr. 48 850:-
Pris exkl. flyg t/r: fr. 34 850:-*

*Vi hjälper till med resan till och från Mongoliet om ni så önskar.

Vi kan ta max 16 deltagare på denna resa.  

Avresor 2023
Juli: 7

Avresor 2024
Juli: 3

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 17:40. Flygbolag: Turkish air
Köpenhamn: Avresa kl. 10:35. Hemkomst kl. 18:35. Flygbolag: Turkish air
Oslo: Avresa kl. 11:50. Hemkomst kl. 17:55. Flygbolag: Turkish air

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Oslo - Ulan Bator t/r via Istanbul
• 5 nätter på 4-stjärnigt hotell i Ulan Bator
• Boende på camper enligt program
• Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag
• Alla transporter under resan 
• Alla programpunkter enligt bifogat program. Ingenting tillkommer. Om man vill rida betalas det separat till häst-/kamelägarna.
• Alla entréer etc. under firandet av Naadam m.m. 
• Engelsktalande reseledare och guide. 

Tillägg
• Enkelrum under hela vistelsen (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 7 450:-

Visum

Mongoliskt visum

Skandinaviska medborgare behöver inte visum till Mongoliet längre.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/7 - 22/7StockholmMongoliet med Naadam. Flyg Stockholm t/r. Fullbokad, väntelista48 850:-Boka på väntelista
7/7 - 22/7Köpenhamn Mongoliet med Naadam. Flyg Köpenhamn t/r. Fullbokad, väntelista48 850:-Boka på väntelista
7/7 - 22/7OsloMongoliet med Naadam. Flyg Oslo t/r. Fullbokad, väntelista48 850:-Boka på väntelista
8/7 - Utan flygMongoliet med Naadam. Utan flyg t/r. 20230708-20230722334 850:-Boka

Juli 2024

3/7 - 18/7StockholmMongoliet med Naadam. Flyg Stockholm t/r. Mer än 448 850:-Boka
3/7 - 18/7Köpenhamn Mongoliet med Naadam. Flyg Köpenhamn t/r. 248 850:-Boka
3/7 - 18/7OsloMongoliet med Naadam. Flyg Oslo t/r. 248 850:-Boka
Powered by Travelize