Sydamerika - En färd genom historien

Argentina med Uruguay, Brasilien, Paraguay och Chile

Koloniala världsarvsstäder, gripande naturupplevelser och intensiva storstadsmetropoler varvas med kulturhistoriska underverk, vinprovningar och gastronomiska sensationer. Följ med på en unik resa genom Sydamerika där vi lär känna en bortglömd världsdels fascinerande historia och kultur tillsammans med författaren och latinamerikakännaren Thomas Gustafsson.

Vi vandrar genom Buenos Aires historiska stadsdelar och imponeras över det ståtliga presidentpalatset och de ålderdomliga skyskraporna som vittnar om fornstora dagar. Vi följer Evert Taubes fotspår i de gamla immigrantkvarteren och upptäcker tangons hemligheter. Vi promenerar genom Uruguays koloniala juvel Colonia och förförs av Montevideos sömniga atmosfär. Vi häpnar över Pampas storslagna ödslighet och grips av naturens skönhet när vi ser glaciärernas kalvningar.

Vi besöker också världens största vattenfall och vandrar genom regnskog innan vår färd genom Sydamerika för oss vidare till Paraguay där vi får lära känna ett av världens mest säregna länder. 

Vi följer spåren efter svenska utvandrare och får vi veta mer om den sydamerikanska stormakten Brasilien. Vi besöker vingårdar och provsmakar utsökta viner. Vi provar förstås också de lokala kökens specialiteter och äter oss övermätta på grillat kött. Inget annat folk i världen äter lika mycket kött som argentinarna och naturligtvis hävdar de också att den argentinska biffen är det bästa i världen, vilket vi naturligtvis undersöker.

En hisnande bussfärd tar oss genom Andernas höga bergspass till metropolen Santiago de Chile där vi bland annat ser presidentpalatset som bombarderades under Pinochets militärkupp. Innan vi når fram till Stilla havet och den gamla semesterorten Viña del Mar hinner vi också uppleva den chilenska landsbygden. 

Det här är en mångfacetterad historisk färd genom Sydamerika som är fylld med skarpa kontraster, en resa som ger möjligheten att se och uppleva allt det som kännetecknar denna numera så bortglömda kontinent. Vi besöker naturligtvis vackra byggnader och tar del av den rika kulturen och gastronomin. Men vi blundar inte för den grymma samtidshistorien, politiken och vardagens prövningar. Det här är en resa som väcker många tankar. 
Vi reser säkert, medvetet och rättvist. Vi reser med bekväma bussar, bor på bra och säkra hotell och äter på de bästa restaurangerna man kan boka.

Som tillägg finns också möjligheten att förlänga resan med en tredagars utflykt till Påskön som tillhör Chile men som ligger långt ute i Stilla havet.

Färdledare och ciceron på denna unika färd genom Sydamerika är journalisten och författaren Thomas Gustafsson, expert på den spansktalande världens historia, politik och kultur. Ända sedan sin ungdom då han reste runt i Sydamerika och studerade spanska en termin i Buenos Aires har han återvänt till regionen så ofta han kunnat. Som utrikeskorrespondent rapporterade han från såväl Pinochetdiktaturens Chile som Alfredo Stroessners förtryck i Paraguay, men han har också följt den spännande utvecklingen under senare år.

För Iventus har Thomas Gustafsson tidigare varit färdledare för flera uppskattade resor till Spanien, Kuba, Mexiko, Centralamerika och Colombia-Ecuador. 
 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn.
 

Dag 2
Vi flyger från ett januarikallt Sverige och landar i ett sommarvarmt Buenos Aires på andra sidan ekvatorn. Efter att ha passerat passkontrollen samlas vi vid bagagebandet där vår färdledare räknar in oss, innan vi gemensamt går genom tullen till ankomsthallen och vår buss. Tidsvinsten gör att vi ankommer till Buenos Aires när det ännu är förmiddag och därför startar vi med en god lunch innan vi checkar in på Vitrum hotel, där vi ska bo fyra nätter.

Efter incheckning samlas vi i receptionen för en eftermiddagspromenad. Vårt hotell ligger i stadsdelen Palermos äldsta del som också brukar kallas Palermo Soho och Palermo Hollywood.  En stadsdel som under senare år förvandlats till stadens mest inbjudande. Här finns inga monument eller skyskrapor. Bebyggelsen är låg. I varje gathörn finns det restauranger och caféer och överallt finns det butiker, affärer, kontor och, framför allt, människor som bor och arbetar och umgås i området. På nätterna fylls alla krogar. Palermo är en mycket levande stadsdel. Här trivs människorna.

Det är lätt att bli förälskad i Buenos Aires, den argentinska huvudstaden har en förmåga att fascinera alla som kommer hit. Samtidigt är staden svår att förklara. Bara en sådan sak att solen skiner från norr vilket gör det svårt att orientera sig. I turistbroschyrer kallas Buenos Aires för såväl tangons huvudstad som Sydamerikas Paris. Invånarna själva säger städernas drottning. Hur som helst så är Buenos Aires Sydamerikas mest kosmopolitiska stad. De flesta som kommer till Buenos Aires hittar just sin känsla av staden som är en korsning mellan Rom, Madrid, Paris och New York. New York känner man när man sitter i baksätet av en taxi och åker genom Buenos Aires under nätterna och det verkar som gatorna aldrig tar slut. Man ser skyskraporna nere i centrum, bostadskvarteren med sina låga hus samt de fyllda caféerna och barerna. Rom och det italienska arvet märker man i arkitekturen, gatorna, husen och hos människorna. Men här finns naturligtvis också det gamla spanska koloniala kulturarvet och Madrids pampiga monument men också påverkan från alla tiotusentals armenier, svenskar, tyskar och engelsmän som flyttat hit. Argentina är ett typiskt invandrarland som varit generöst med att ta emot alla som velat starta på nytt.

Vi är trötta efter flygningen så vi återvänder snart till hotellet för lite egen tid på rummet. På kvällen samlas vi för gemensam middag i hotellets fina restaurang innan det är dags för vila.


Dag 3
Gamla Buenos Aires. Efter frukost väntar den argentinska huvudstadens äldsta koloniala delar på att utforskas. Tillsammans med vår ciceron och en lokalguide stiger vi på vår buss som tar oss till det stora torget Plaza de Mayo. Vi ser närmare på presidentpalatset Casa Rosada och byggnaderna runt torget och den gamla katedralen. Det var här runt torget de galna mödrarna marscherade varje torsdag under mer än trettio år i protest mot diktaturens övergrepp. Vi tar en kaffepaus på Café Tortoni som ligger på den anrika gatan Avenida de Mayo och är stadens mest anrika lokal.

Under rundturen berättar vår ciceron om kolonialtiden och självständigheten i början av 1800-talet. Buenos Aires grundades redan år 1536 av den spanske conquistadoren Pedro de Mendoza och fick då namnet Nuestra Señora Santa María del Buen Aire (Vår Fru den heliga Maria av den goda brisen). Det dröjde dock till 1700-talet innan Buenos Aires blev en viktig hamnstad då transporterna tidigare gått andra vägar på grund av den kontrollerade handeln. Men efter att de spanska upplysta bourbonkungarna tagit över makten liberaliserades handeln och 1776 blev Buenos Aires huvudstad i vicekungadömet Río de la Plata där också Uruguay ingick. Jämfört med vicekungadömet Peru och Vicekungadömet Nya Spanien (Mexiko) var dock Rio de la Plata ett fattigt område där fårull var den värdefullaste exportvaran. Det fanns inga värdefulla mineraler eller människor att exploatera, stäpplandskapet Pampas hade varit glest befolkat av jägarfolk. Vid inledningen av 1800-talet levde bara femtiotusen människor i kolonin.

I början av 1800-talet var Spanien försvagat, Buenos Aires kunde därför ockuperas av brittiska trupper 1806. Britterna hade stort intresse av att lägga under sig handeln från Sydamerika och öppna de tropiska delarna för råvaruproduktion. Den spanska kolonialmakten förmådde inte att ingripa mot britterna.  I stället var det en folklig resning som slutligen befriade Buenos Aires från ockupationen.  Men när britterna slängts ut övergick frihetskampen till en självständighetsrörelse. Liberalismens idéer svepte nu med full kraft över Sydamerika och över hela kontinenten rasade snart befrielsekrig mot den gamla kolonialmakten. Den 25 maj 1810, efter Napoleons invasion av Spanien då kolonialmakten var försvagad, bildades den första oberoende regeringen i Buenos Aires och efter ytterligare fem års frihetskamp kunde självständighet proklameras den 9 juli 1816 i staden Tucumán i norra Argentina.

Självständigheten innebar dock att nya konflikter snart blossade upp.  Starka krigsherrar från den gamla kolonins olika delar gick i krig mot varandra. De första femtio åren av självständigheten skulle präglas av krig mellan Buenos Aires och provinserna men också utländska banker och krigsmakter blandade sig i kampen om handeln. Det dröjde till 1861 innan freden infann sig genom att en federation bildades mellan de olika provinserna och Buenos Aires. Efter att Argentina stabiliserats dröjde det inte länge innan politikerna och krigsherrarna som tagit över makten började intressera sig för omvärlden. Paraguay som vid denna tid var betydligt större än i dag sågs snart som ett hot och efter flera förvecklingar gick Argentina i allians med Uruguay och Brasilien i krig mot Paraguay. I bakgrunden fanns de brittiska handelshusen som understödde konflikten. Det så kallade Trippelallianskriget rasade mellan 1864 och 1870 och slutade med att Argentina klev fram som den stora vinnaren.  Paraguay fick större delen av sin befolkning dödad. Uruguay hamnade under Argentinas kontroll och för Brasilien innebar kriget att kejsardömet föll samman. Nu inleddes en lång period av stabilitet som gav en ekonomisk tillväxt som förvandlade Argentina till en av de rikaste nationerna i världen. Buenos Aires växte och blev snabbt ett mäktigt centrum dit alla vägar ledde.

Kulturellt är Buenos Aires i dag en mycket europeisk stad då de flesta av invånarna härstammar från invandrare från Italien och andra europeiska länder som kom hit under invandringsvågen i slutet av 1800-talet. Som ättlingar till spanjorer räknas ett fåtal familjer som äger stora jordegendomar.  Indianerna i Argentina mötte samma öde som indianerna i USA och utrotades. Några ättlingar till de slavar som fördes till Argentina finns inte då i princip alla som inte flyttade till Uruguay sedan de frigetts stupade under Trippelallianskriget då de skickades ut i främsta linjen. I Uruguay är däremot ungefär sex procent av befolkningen afro-uruguayaner, som ättlingarna till afrikanska slavar numera kallas. Brasiliens befolkning är en multietnisk blandning medan i stort sett alla i Paraguay är mestiser. I Chile är de flesta ättlingar till sydeuropéer men ungefär fyra procent är Mapuchuindianer.

Efter att ha sett den äldsta stadskärnan åker vi vidare till de trivsamma kvarteren i San Telmo, de gamla invandrarkvarteren dit italienarna sökte sig men det var också här Evert Taube hängde. När Evert Taube kom till Argentina år 1910 var Argentina ett framtidsland medan Sverige fortfarande var ett fattigt utvandrarland. Det var högkonjunktur i Argentina. Europa rustade och priset på råvaror hade skjutit i höjden. Det argentinska spannmålet var eftertraktat och tack vare den tekniska utvecklingen fanns ångbåtar och kylrum som också möjliggjorde export av kött. Buenos Aires var en framtidsstad. Människor kom från världens alla hörn till den argentinska huvudstaden som var ung, fri och spännande. Det fanns arbete åt alla. Argentina erbjöd till och med fri överresa för den som ville komma och bryta nytt land. Redan 1914 hade befolkningen stigit till 1,5 miljoner. Den enorma jordbruksexporten och invandringen från Europa förändrade staden genom anläggandet av breda boulevarder och imponerande byggnadsverk. 1913 fick Buenos Aires en tunnelbana. Cafékulturen blomstrade och runt borden möttes framåtblickande intellektuella från hela den spansktalande världen.  Nattlivet frodades både i de eleganta stadsdelarna och i hamnkvarteren där tangon var på väg att lämna bordellerna.  Den argentinska tangon uppkom på bordeller under 1800-talet som ett resultat av folkblandningen och det finns mycket som pekar på att dagens tango först började spelas av svarta musiker i Uruguay för att snabbt spridas till Buenos Aires. Musiken skulle sedan efter att den lämnat bordellerna utvecklas vidare och under början av 1900-talet kunde flera stora tangostjärnor göra musiken populär för en stor publik, den största stjärnan som fortfarande dyrkas var Carlos Gardel.

Evert Taube som fanns med och upplevde den expansiva tidsepoken sökte sig snart söderut till det väldiga slättlandet Pampas där han fick jobb i de stora dräneringsarbeten som var tvungna att genomföras för att jorden skulle bli bördig åkermark. Snart hade Taube avancerat och blivit arbetsledare i närheten av den bukt som heter Samborombon. Arbetet med kanalbyggena följdes av andra påhugg som tog honom tillbaka till Buenos Aires där han stannade fram till 1915 då han återvände till Sverige för att kunna vara nära sina kära under det första världskriget. Under fem år stannade Evert Taube i Argentina. Han blev till och med argentinsk medborgare. Under dessa år snappade han upp den lokala folkmusiken och tangorytmerna som han sedan skulle utveckla och ge svenska sångtexter. Evert Taubes sånger om Argentina har blivit en del av den svenska kulturarvet.  Innan dagens rundtur avslutas vid vårt hotell hinner vi också se stadsdelen Boca som är de gamla hamnkvarteren som i dag utmärks av sina färgglada husfasader, konstnärslokaler och tangobarer. Internationellt är dock Boca mest känt för sitt fotbollslag och Maradona. Klubblaget har samma färger som Sveriges landslag, blått och gult, och vår ciceron kommer att berätta varför.

På kvällen samlas vi för middag på en trevlig restaurang. Restaurangkulturen håller en hög nivå och argentinarna älskar att umgås över en bit mat. Helst kött men det finns god fisk och förstås italiensk pasta och pizza. För inte så länge sedan bodde vår ciceron en tid i Buenos Aires då han skrev manus till en bok och studerade tango. Efter middagen kan de som orkar följa med på ett besök på en milonga, som de lokala tangoklubbarna kallas, för att dansa tango.


Dag 4
Nya Buenos Aires. Vi inleder dagen med stadsdelen Recoleta som är överklassens gamla förnäma stadsdel. Under färden passerar vi den nya stadsdelen microcentro. Vi ser paradgator och skyskrapor  som restes under 1920-talets mellankrigsepok då man gick igenom en ny boom under uppladdningen inför andra världskriget. Buenos Aires förvandlades under dessa år till en världsmetropol och redan på 1960-talet hade befolkningen i innerstaden nått upp till 3 miljoner invånare. I dag lever 17 miljoner i storstadsmetropolen.

I Recoleta besöker vi kyrkogården där de rikaste familjerna under dessa år byggde upp sina enormt påkostade familjegravar och vi ser med speciellt intresse på Evita Peróns grav vilket leder oss in på berättelsen om henne och hennes make, diktatorn Juan Perón.

Under en resa i Europa under 1930-talet hade Juan Perón intresserat sig för den italienske diktatorn Benito Mussolinis politiska idéer. Tillbaka i Argentina skulle Perón anpassa fascism, nationalism och korporativism till argentinska förhållanden och resultatet blev peronismen. Med hjälp av sina lojala fackföreningar och sin hustru Evitas stöd blev Juan Perón vald till Argentinas president 1946. Hans regering förde sedan en till synes arbetarvänlig och nationalistisk politik som vände sig mot det stora engelska och amerikanska inflytandet. Men steg för steg skulle politiken bli allt mer totalitär och snart var P

Eva ”Evita” Duarte var president Juan Peróns andra hustru och blev snabbt Argentinas viktigaste politiska ledare, trots att hon aldrig innehade något officiellt ämbete. Evita var älskad av underklassen. Det var hon som såg till att hennes make höll sig kvar vid makten. När Evita dog endast 33 år gammal förvandlades hon till peronisternas inofficiella helgon och är så fortfarande i dag

Samtidigt som Europas utveckling och industrialisering fortsatte efter andra världskrigets slut gick Argentina och Uruguay in i en djup ekonomisk nedgång. Det hade funnits goda möjligheter att få igång en uppbyggnad av en egen tillverkningsindustri efter kriget, men den politiska viljan saknades. Den gamla överklassen som kontrollerade jorden hade inget intresse av att bryta det koloniala beroendet av en ensidig export av råvaror. Alla försök att bryta mönstret och starta egna industrier motarbetades med våld om nödvändigt. En annan viktig aspekt till att industrialiseringen dröjde var förstås också att Sydamerika saknade en bredare medelklass som efterfrågade konsumtionsvaror. Det räckte inte med att ha en urban befolkning om de flesta levde i armod. De demokratiska institutionerna var svaga.

 När den kubanska revolutionen skapade oro och när vänstervågen därefter svepte över Sydamerika dröjde det inte länge innan den argentinska militären följde de gamla traditionerna att med vapenmakt ta över kontrollen för att se till, som de förklarade, att landets säkerhet inte äventyrades. I Uruguay, Paraguay och Brasilien skedde en liknande utveckling där militärjuntor tog över styret efter militärkupper.  Den argentinska militärdiktaturen var den i särklass blodigaste i Sydamerika. Under sina sju år vid makten mördades minst 30 000 vänsteranhängare, fackföreningsfolk och demokrater av militärjuntans dödsskvadroner, en av dem var dem var den 17-åriga svenskan Dagmar Hagelin som råkade befinna sig på fel plats.

Under Pinochetdiktaturen i Chile som pågick under 17 år mördades minst 3 500 människor som regimen ansåg vara hot medan den brasilianska militären under sina 21 års militärstyre dödade cirka 300. Under militärdiktaturen i Uruguay som varade i tolv år från 1973 fram till 1985 mördades 180 människor av militärens dödspatruller och mördare. I Paraguay var terrorn och förtrycker mer sofistikerat och siffrorna osäkra men det rör sig om hundratals försvinnanden och mord. Innan militären drog sig tillbaka såg de till att amnestilagar instiftades som gav dem straffrihet för alla brott de begått under militärdiktaturen. Som utrikesjournalist rapporterade vår ciceron från Argentina och Chile om förtrycket men han kunde också skildra hur diktaturerna snart föll samman.

Vi avslutar vår färd genom Argentinas moderna historia vid den nya stadsdelen Puerto Madero där vi möter framtidens Argentina. Just nu står staden inför en brytpunkt mellan det gamla och det moderna där vi får vara med om en spännande epok i Argentinas nutidshistoria. Demokratin har stabiliserats och är nu så säker att man till och med försöker ställa de ansvariga för diktaturens övergrepp till rätta. Men fortfarande, trots alla goda förutsättningar, har inte ekonomin stabiliserats och lyft vilket gör den politiska framtiden dramatisk. Nästa presidentval som hålls i oktober 2019 kommer därför att vara av stor betydelse och kommer att kunna analyseras utförligt under resan.

Vi återvänder till hotellet i tid för att ladda om. På kvällen samlas vi för att besöka en av stadens bästa tangoshowkrogar där vi äter middag och ser på en medryckande tangoföreställning.


Dag 5
Heldagsutflykt till Uruguay. Vi startar tidigt och tar bussen ner till hamnen på morgonen för att ta flygbåten till hamnstaden Colonia del Sacramento. Vi tas emot av en lokalguide och en rundtursbuss och när vi sett Colonias gamla fina stadskärna till fots åker vi vidare mot Montevideo där vi gör en ordentlig rundtur med buss och till fots genom staden. Vi äter lunch på en trevlig restaurang.

Under vår färd genom Sydamerika ska vi besöka fem länder som har många beröringspunkter genom den äldre historien, men som efter frigörelsen från kolonialmakten snart gick åt skilda håll. Störst uppmärksamhet ger vi Argentina som under den äldsta historien var regionens centrum. Tillsammans med Uruguay och Chile bildar Argentina den regionala enhet man brukar kalla Sydkonen med anledning av den geografiska formen de bildar. De tre länderna är som bröder där Argentina är storebror medan Uruguay är den beroende lillbrorsan. Man brukar säga att Argentina och Uruguay är så intimt sammanflätade både ekonomiskt och kulturellt att om Argentina nyser så blir Uruguay förkylt. Chile är mellanbrorsan och håller sig undan de andra, ständigt i konkurrens och konflikt med sin storebror Argentina. Chile har valt en annan väg som vi kommer att få veta mer om. Under vår resa lär vi också känna brödernas kusin Paraguay, ett land som genom sitt isolerade läge har gått sin egen väg. Vi hinner dessutom med ett möte med den stora kusinen Brasilien som har sin egen historia,  språk och kultur.

Vi kommer till Sydamerika under en politiskt mycket spännande period. I först Brasilien och sedan också Argentina och Uruguay har det varit presidentval under hösten 2019 och nya presidenter har tagit över makten.  Trots att demokratin numera är stabil lever det gamla mönstret att rösta fram en person snarare än ett parti fortfarande kvar i Latinamerika. I Uruguay är situationen däremot lite annorlunda och väldigt intressant för den som är politiskt intresserad. Genom sina presidenter som socialdemokraten och läkaren Tabaré Vázquez och den radikala José Mujica bröt Uruguay traditionen att välja en stark ensam man som ledare. I stället har det varit kandidaterna från vänsterkoalitionen Frente Amplio som vunnit presidentvalen.

Vår heldag i Uruguay avslutas vid hamnen i Montevideo för flygbåten tillbaka till Buenos Aires. En buss väntar i Buenos Aires och för oss till hotellet. Vi återsamlas sedan på kvällen för middag.


Dag 6
Utcheckning för flyg till El Calafate som ligger nere i söder i landskapet Patagonien. Det blir en dag där vi startar i högsommaren för att anlända till Patagoniens svala och friska försommarväder. El Califate är porten till Patagonien. Efter att tagits emot av vår lokala guide åker vi till en lokal restaurang för lunch innan färden fortsätter djupare in i Patagonien. Vi reser genom ett mäktigt landskap med stora vidder och bergsformationer och når snart fram till Perito Moreno där vi ser glaciärerna under eftermiddagen. Vi åker sedan vidare till den klassiska paradoren Posada Los Almos som ligger naturskönt i El Calafate. Här ska vi bo under två nätter. På kvällen samlas vi för middag i hotellets restaurang.


Dag 7
Heldag i Patagonien. Vi klär oss varmt och lämnar hotellet tidigt på morgonen för att åka buss till hamnen i Punta Bandera som ligger ungefär femtio kilometer från El Califate. I Punta Bandera kliver vi på en båt för att göra en rundtur genom den mäktiga nationalparken Parque Nacional Los Glaciares som är så unik att den fått världsarvsstatus av Unesco. De stora sevärdheterna är glaciärerna Upsala Glaciar och Spegazzini Glaciar som vi följer när de hänger ner mot vattnet där de kalvar. Svenska polarforskare deltog tidigt i att utforska platsen vilket förklarar namnet Upsala Glacier. Vi äter lunch under rundturen. Tillbaka vid hamnen sätter vi oss på bussen för resa tillbaka till hotellet. Efter en hel dag ute i naturen blir det skönt att avsluta kvällen med middag på hotellet.


Dag 8
Vi checkar ut och flyger norrut mot tropikerna till Puerto Iguazu via flygbyte i Buenos Aires. Vi kommer fram till Iguazu under eftermiddagen och checkar in på vårt fantastiska hotell där vi ska bo två nätter. Vi bor på femstjärniga Melia Iguazu hotell som är det enda hotellet som ligger inne i nationalparken precis intill vattenfallen. Har vi haft tur med vårt flygbyte i Buenos Aires  finns det tid att upptäcka det sköna hotellområdet och ta ett bad i poolen innan det är dags att samlas för middag i hotellets restaurang. Den tropiska stjärnhimlen ser annorlunda ut än den vi är vana vid från Sverige. 


Dag 9  
Brasilien. Efter frukost sätter vi oss i bussen som väntar och åker in i Brasilien där vi ser det väldiga vattenfallet Iguazu från den brasilianska sidan. Från denna sida kommer man mycket närmare och får bättre överblick av vattenfallet som till storlek, inte höjd, är världens största. Vi befinner oss längst ner i ett hörn av det väldiga Brasilien och kan förstås bara få en liten känsla för landet. Men naturligtvis passar vi på att äta en god brasiliansk lunch innan det är dags att åka tillbaka till Argentina och vårt hotell för en ledig eftermiddag. Den som vill kan på egen hand se vattenfallet från den argentinska sidan, eller göra en promenad genom naturparkens regnskogar och möta fåglar och apor, men det går också att vila vid poolen.  Vi samlas sedan på kvällen för en god middag på hotellets restaurang.


Dag 10
Paraguay. Vi checkar ut och hoppar upp på en bekväm långfärdsbuss med siktet inställt på Paraguays huvudstad Asunción. Vi passerar gränsstaden med sin livliga kommers och intensiva möten mellan smugglare och storhandlare som är på jakt efter skattefria fynd innan kommer upp på den viktiga landsvägen som leder oss mot Asunción som är en av Latinamerikas äldsta städer.  Vi gör regelbundna stopp och får en överblick över Paraguay som redan från frigörelsen från Spanien valde en annan väg än de andra. Vi har med oss lunch  som vi äter under ett stopp genom den ödsliga landsbygden. Vi ankommer till Asunción på eftermiddagen och tar in på Factoria hotel som är en riktig pärla. På kvällen äter vi middag på hotellet.


Dag 11
Efter frukost kliver vi på vår buss för att se och uppleva Asunción under en heldag. Vi ser gamla ruiner och minnesmärken som påminner om jesuiternas starka inflytande i forna tider och historiska centrum med gamla hus. Vi ser monumentet över hjältarna som stupade i det förödande Trippelallianskriget.  Kriget var en katastrof för Paraguay. Omkring hälften av landets befolkning dog antingen i strider under kriget eller i de umbäranden som följde. Vid freden tvingades sedan Paraguay lämna nära halva sitt territorium till Argentina. Vid krigsslutet hade landet 221 000 invånare av vilka endast 28 000 var vuxna män. Under en tid blev det accepterat med månggifte för de fåtaliga män som fanns kvar.  För att få befolkningen att växa och överleva blev det även accepterat att kvinnor skaffade barn genom tillfälliga förbindelser vilket å sin sida ledde till ett rykte bland äventyrare att Paraguay var ett paradis för kärlekshungriga män.

Under lång tid fungerade sedan Paraguay som en buffertstat mellan Argentina och Brasilien. Paraguay låg i ruiner och fattigdom och politiskt kaos med inbördes strider och inbördeskrig skulle prägla vardagen. Det dröjde ända fram till 1954 då general Alfredo Stroessner genomförde sin statskupp och tog över makten innan situationen blev stabil. Under diktatorns styre som pågick fram till 1989 blev Paraguay ökänt för sitt förtryck. Vi ser påminnelser från Stroessners diktatur och presidentpalatset och charmas av staden med sitt folkliv. Naturligtvis ser vi också floden som huvudstaden vilar mot. Paraguay saknar kustförbindelse men har en egen flotta.

Efter lunch besöker vi den lilla byn Villa Elisa som en gång grundades av svenskar. I dag är den gamla svenska kolonin en förort till Asuncion där man efter lite sökande fortfarande kan hitta svenska minnen som grundskolan som döpts till Kungariket Sverige (Reino de Suecia). Vi återvänder till vårt sköna hotell och har lite tid för vila innan vi samlas för middag i hotellets restaurang. Efter middagen kanske någon stannar kvar i baren för att lyssna på lite jazz, vårt hotell har en av stadens finaste och populäraste barer. 


Dag 12
Vi checkar ut och åker mot flygplatsen för flyget mot Mendoza, via mellanlandning i Buenos Aires.  Vi anländer till Mendoza under eftermiddagen och tar in på hotellet där vi ska bo två nätter. Vi bor på det trevliga hotellet Cordillera som ingår i den spanska hotellkedjan NH. Bästa läge precis intill den centrala plazan och samtidigt effektiv service och sköna sängar. Efter en dag på resande fot är det skönt att avsluta med en god middag på hotellet.


Dag 13
Vin och kultur. Vi startar med en rundtur i Mendoza där vi får se och uppleva stadens trivsamma historiska stadskärna innan vi kliver upp på bussen för att åka ut på landsorten. Här på Andernas sluttningar finns en av världens bästa förutsättningar för vinodling. Vi besöker Bodegan Renacer som tillhör de bästa där vi får en rundtur som avslutas med en läcker vinprovsmakningslunch. Argentina har två nationaldruvor, malbec och torrontés, men man odlar också andra ädeldruvor som cabernet sauvignon och chardonnay. Men det som förknippas speciellt med Argentina är förstås malbec-druvan som ger ett mycket smakrikt rödvin som passar perfekt till kötträtter och ostar. När vi provat färdigt återvänder vi till vårt hotell där vi har några timmar ledigt för vila eller promenader i Mendozas sköna centrum innan vi samlas för middag på hotellets restaurang.


Dag 14
På morgonen checkar vi ut och kliver upp i en fin långfärdsbuss som ska köra oss över Anderna till Chile. Vi passerar Mendozafloden och följer sedan vägen som leder oss upp genom  bergspasset. Utsikten över Andernas snöklädda toppar och djupa raviner är hisnande. Vi har lunchboxar med oss och stannar till vid en naturskön plats för lunch på vägen. Efter att ha passerat passkontrollen anländer vi till Chile. Vi når Santiago de Chile under eftermiddagen efter att ha åkt på en av de vackraste och mest imponerande vägar som finns och som samtidigt också är säker för bussar. Vi checkar in på det trevliga och centralt belägna Crowne Plaza Hotel där vi ska bo tre nätter. Middag på hotellet.


Dag 15
Rundtur i Santiago till fots och med buss där vi ser de största sevärdheterna samtidigt som vi får veta mer om Chiles historia. Vi ser förstås det gamla torget Plaza de Armas där staden grundades och namngavs av conquistadoren Pedro de Valdivia år 1541. Stadens ursprungliga namn var Santiago del Nuevo Extremo, döpt efter pilgrimsstaden Santiago de Compostela i nordvästra Spanien som conquistadoren kom ifrån. Santiago är som många vet det spanska namnet på aposteln Sankt Jakob. Vid den gamla koloniala plazan ligger stadens katedral och här finns också det gamla fina huvudpostkontoret där man för länge sedan kunde hämta sina brev från Sverige i luckan för poste restante. Vi upplever stämningen i den chilenska huvudstaden och passerar också över Plaza de la Constitucion innan vi stannar till vid presidentpalatset Palacio de la Moneda, byggnaden som numera är känd för att det var här den folkvalda vänsterpresidenten Salvador Allende dödades när presidentpalatset bombarderades av Pinochets kuppmakare.

I ett historiskt perspektiv var Pinochets militärkupp ett undantag och det var därför den väckte så stor uppmärksamhet internationellt. Efter frigörelsen från Spanien fick Chile en fredligare utveckling än övriga Sydamerika och hade tidigt utvecklat en stabil demokrati. Efter frihetskriget mot kolonialmakten som inleddes 1810 och avslutades efter sju års strider var självständigheten vunnen. Statyer och monument över de båda frihetshjältarna Bernardo O´Higgins och José de San Martín som ledde striden finns i dag över hela Chile. Efter frigörelsen utsågs Bernardo O'Higgins till president. Men till skillnad mot i grannländerna drog generalen sig tillbaka när perioden var över och ett demokratiskt system infördes där folkvalda presidenter avlöste varandra. Demokratin var stabil ända fram till den 11 september 1973 då general Augusto Pinochet tog makten och störtade den folkvalda vänsterpresidenten Salvador Allende. Pinochets militärkupp var en reaktion mot en radikal politik som innefattade nationaliseringar av naturresurser och gruvor. Kuppen genomfördes därför med uppmuntran och stöd från den nordamerikanska underrättelsetjänsten CIA som fruktade att Chile skulle bli kommunistiskt och ville skydda USA:s intressen i gruvnäringen. Chile har enorma naturtillgångar med eftertraktade mineraler.

Kuppen fördömdes internationellt och den svenska diplomaten Harald Edelstam hjälpte många att fly. Många intellektuella och andra välutbildade med vänstersympatier som lyckades fly hamnade på så sätt i Sverige vilket i sin tur medverkade till att det svenska intresset för utvecklingen i Chile blev stort. Augusto Pinochet skulle sitta kvar vid makten ända fram till 1990. Det var en oerhört blodig diktatur som gjorde sig skyldig till tusentals mord och försvinnanden av oppositionella. Mest känd av de tusentals dödsoffren var sångaren Victor Jara som vid inledningen av kuppen fördes till fotbollsarenan Estadio Chile (numera heter den Estadio Victor Jara) där han torterades innan han slutligen avrättades. Vi ser arenan och vi hinner också passera stadsfängelset dit de politiska fångarna fördes, vi får också en ögonvittnesskildring inne från fängelset av vår ciceron som lyckades ta sig in här en gång och intervjua de politiska fångarna. Utifrån får vi också se polisstationen dit han dagen efter fördes för förhör efter att ha arresterats av säkerhetstjänsten.

Augusto Pinochets militärjunta rev upp alla de sociala och ekonomiska reformer som föregångaren genomfört för att ersättas med en nyliberal ekonomisk politik som drabbade de fattigaste. Fackföreningarna var krossade och alla protester slogs ner. Det var en svår tid. Men efter fler års stålbad vände till slut utvecklingen och snart kunde en ny medelklass växa fram. När Pinochet sedan tvingades lämna makten kunde den fredliga utvecklingen fortsätta där den avbrutits och i dag är Chile regionens mest stabila demokrati som dessutom har fått en betydligt bättre ekonomisk utveckling än sina grannar.

Vi äter lunch och hamnar snart i en diskussion om klimatets påverkan för ländernas utveckling. En av förklaringarna till att Chile fått en annorlunda utveckling än sina grannländer är att chilenarna riktat blicken västerut ut över Stilla Havet i stället för att som argentinarna fortsätta att nostalgiskt se mot Europa. Det är i Asien det finns en efterfrågan. Det finns kulturhistoriker som anser att klimat och geografi är av mycket stor betydelse för att forma ett samhälles kultur och det är ingen slump att chilenare och svenskar kommer bra överens. Chile liksom Sverige är ett långsmalt land med milt väder i ena änden och eländigt polarväder i den andra. Samtidigt som båda länderna ligger i utkanten av en kontinent finns också närheten till havet. Eftermiddagen är ledig för egna utflykter i centrum eller vila. Middag på hotellet på kvällen.


Dag 16
Efter frukost är det dags för en heldagsutflykt där vi ska lära känna landsbygden och den chilenska Stillahavskusten. Vi åker av motorvägen och färdas snart genom den bördiga centrala dalgången som är en av världens bästa vindistrikt. Vi gör ett stopp vid den fina vingården Veramonte där vi ska få vara med om en rundtur. Under besöket får vi veta hur Chile lyckades klara sig undan den fruktade vinlusen och under senare år utvecklats till att bli ett av världens stora vinländer. Rundturen avslutas med en provsmakning.  Vi hoppar upp i bussen och fortsätter mot havet och den klassiska semesterorten Viña del Mar där vi äter en god lunch. Vi hinner också besöka hamnstaden Valparaiso och kanske också doppar tårna i Stilla havet innan det är dags att återvända till Santiago och vårt hotell. På kvällen samlas vi för middag i hotellets restaurang.


Dag 17
Ledig förmiddag för packning. Utcheckning och buss till flygplatsen.


Dag 18
Via mellanlandning i Europa landar vi i Sverige på kvällen.

Resfakta

Pris: fr. 84.850:-

Avresa

 

Preliminära flygtider
Stockholm:
 Avresa kl. 18:20. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Air France
Köpenhamn: Avresa kl. 20:25. Hemkomst kl. 14:20. Flygbolag: Air France
Göteborg: Avresa kl. 16:30. Hemkomst kl. 15:50. Flygbolag: Air France

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Buenos Aires via Paris
• Flyg Santiago de Chile – Stockholm/Göteborg/Köpenhamn via Paris
• Flyg Buenos Aires – El Calafate
• Flyg El Calafate - Puerto Iguazu via Buenos Aires
• Flyg Asunción - Mendoza via Buenos Aires
• Båt Buenos Aires – Colonia del Sacramento
• Båt Montevideo – Buenos Aires
• Alla transfers och transporter i övrigt
• 4 nätter på 4-stjärniga hotell Vitrum i Buenos Aires, Argentina
• 2 nätter på 4-stjärniga hotell Posada los Almos i El Calafate, Argentina
• 2 nätter på 5-stjärniga hotell Melia Iguazu i Puerto Iguazú, Argentina
• 2 nätter på 5-stjärniga hotell Factoria i Asunción, Paraguay
• 2 nätter på 4-stjärniga hotell NH Cordillera i Mendoza, Argentina
• 3 nätter på 4-stjärniga hotell Crowne Plaza i Santiago de Chile, Chile
• Frukost alla dagar
• Lunch alla dagar förutom dag 8 och 12
• Middag alla dagar
• Tangoshow dag 4
• 1 vinprovning i samband med lunch i Mendoza
• Dricks till lokalguider och chaufförer
• Alla programpunkter enligt dagsprogrammet. Alla entréer etc. ingår
• Engelsktalande lokalguider
• Journalisten och författaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 16.850:-

Övrigt
• Kontakta Iventus om du är intresserad av att förlänga resan med utflykt till Påskön.

 

Visum

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize