Nepal - Bhutan

En expedition till två mytomspunna riken som ligger inklämda vid Himalaya mellan Kina och Indien.

Vi njuter av den vackra naturen och utforskar ländernas hinduistiska och buddhistiska traditioner genom besök av vackra tempel och stupor.

Resan börjar i Nepals huvudstad Kathmandu där vi bl.a. beundrar flera av de världsarv som finns i staden med omnejd.

Vi åker ut på landsbygden och undersöker via skol- och hembesök hur lokalbefolkningen lever.

Under vårt besök i den mysiga staden Pokhara kan vi beundra Himalayas snöklädda 8000-meters toppar på nära håll. Pokhara är mycket vackert beläget vid Fewasjön, nedanför Annapurnamassivet.

Färden går även till nationalparken Chitwan där vi får vara med om en spännande safari.

I Bhutan satsar man målmedvetet på att behålla nationens särart och traditioner. Det avspeglas i såväl arkitektur som hantverk och att man bär tradtionella klädedräkter. Vi guidas runt på en hantverksskola och får ta del av broderi, måleri, träsnitt och andra hantverk som förs över mellan generationerna.

Vi besöker några av de magnifika fort (dzong) som byggdes upp på 1600-talet för att skydda landet mot invasioner från Tibet. Dessa fort används idag som skolor såväl som lokal administration samt för buddhism.

Under 1600-talet kontrollerade Bhutan tidvis stora delar av nordöstra Indien, Sikkim och Nepal.

Vi gör en dagsutflykt till det berömda Tigernästet som är Bhutans mest kända landmärke. Klostret är sagolikt vackert beläget där det balanserar på en klippa 900 meter över dalgången.

Bhutan har i stor utsträckning byggt upp en egen form av buddhism. Vi tar del av den lokala varianten av buddhism som är uppbyggd mer på sång, humor och en del ekivoka inslag.

Pris från:
59 850:-
Dagar:17
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa till Kathmandu via Istanbul.


Dag 2
Ankomst Kathmandu vid lunchtid. Transfer till hotellet och incheckning. Lite senare serveras middag.


Dag 3
Vi inleder dagen med en stadsrundtur i Kathmandu. Guiden tar oss genom Thamels gränder och turistbazarer och vi besöker självklart Durbartorget. Durbar betyder palats och de var här de forna kungarna i Nepal kröntes och regerade. Idag är de stenbelagda gatorna mellan byggnaderna fyllda av grönsaksförsäljare, turister och lokalbefolkningen som kommit för att tillbe någon av de olika gudar som finns representerade här. Durbartorget räknas ofta som hjärtat av Kathmandus gamla stadsdelar och man kan spendera timmar bland alla tempel, paviljonger och helgedomar. Många delar av torget härstammar från 1600- och 1700-talet, och vissa av originalbyggnaderna är ännu äldre. En av höjdpunkterna är träpaviljongen Kasthamandap, som även gett Kathmandu sitt namn. Enligt den lokala legenden byggdes paviljongen på 1100-talet av trä uthugget ur ett enda salträ.  

Vår guide visar oss också Kumari Bahal, hemvist för Kumari Devi – den levande gudinnan. Kumari Devi ses som en inkarnation av gudinnan Durga och hon väljs ut från en speciell kast av Newarifolket, vanligtvis när hon är mellan 4 år och puberteten. För att bli vald till Kumari Devi måste flickan inte bara passa in enligt 32 strikta fysiska attribut och ha rätt horoskop; det sista testet innan en ny Kumari väljs är att hon måste hålla sig lugn medan hon är instängd i ett mörkt rum samtidigt som män i otäcka masker försöker skrämma henne. Väl vald behåller Kumari sin titel tills hon kommer in i puberteten, då börjar letandet efter nästa Kumari Devi. Om vi har riktig tur får vi se en skymt av den levande gudinnan från gården till Kumari Bahal – det sägs bringa tur, ett lyckligt liv och uppfyllda önskningar. Men även om hon inte visar sig kan vi beundra det vackra träsnideriet på balkongerna och fönstren – gården anses av vissa vara en av de vackraste i Nepal.

Efter rundturen äter vi lunch.  Sedan fortsätter vi vår utforskning av Kathmandu och dess omgivningar med ett besök i Patan, även benämnt Lalitpur. Lalitpur betyder ungefär ”den vackra staden”. Från ca 1500 – 1800 var Kathmandudalen uppdelad i tre olika kungadömen; Kathmandu, Bhaktapur och Patan. Rivaliteten mellan dessa visade sig inte bara i stridigheter, utan också i konst och arkitektur – alla ville överträffa motståndarna. Detta har resulterat i att de tre städerna nu har en fantastisk samling tempel och palats, samlade kring ett Durbartorg. Vi besöker också Swayambhunath, eller Ap-templet som det kallas. När vi klättrar upp för trappan till stupan förstår vi varför. Vi följs åt av orädda makaker – håll hårt i väskorna! Byggd på toppen av en kulle blickar stupan ut över Kathmandu och ett besök här är ett måste under en Nepalvistelse. Själva stupan är omringad av flera statyer, tempel och en gompa; ett tibetanskt kloster.

Vi återvänder sedan till hotellet.


Dag 4
Idag åker vi till den tredje av de forna kungadömesstäderna Bhaktapur. Staden är den bäst bevarade av de tre städerna, och att vandra runt här är lite som att besöka ett levande museum. Staden är fylld av små tempel, de flesta samlade kring ett av de tre större torgen. Gatorna är kantade av hantverkare som väver tyg, snidar i trä, målar thankor eller tillverkar lerkrukor. I Bhaktapur finns också Nepals högsta tempel, det 30 m höga Nyatapolatemplet.

Vi fortsätter med att besöka Pashupatinath, en av hinduismens allra heligaste platser och Nepals motsvarighet till Varanasi vid Ganges. Vid ingången möts vi av dussintals försäljare som säljer rökelse, tagetesgirlander, tikapulver och andra religiösa attiraljer. Själva templet får vi inte gå in i, det är stängt för icke-hinduer, men vi tar en promenad i området omkring den heliga Bagmatifloden. Här finns flera ghats, stentrappor som leder ner till floden. Här väljer många nepaleser att bli kremerade och få sin aska spridd i den heliga floden. Ett besök här är en mycket intensiv upplevelse. 

Efter gemensam lunch rör vi oss vidare till Bodnath och Asiens största stupa. Det är ett magnifikt monument, byggt som en tredimensionell mandala (en spirituell och rituell symbol inom buddhismen och hinduismen) och stupan representerar Buddhas väg till upplysning. De 13 nivåerna på spiran representerar de 13 stegen en människa måste genomgå för att uppnå nirvana. Bodnathstupan är omgiven av gompas, och vi tittar in i några av dem. De tibetanska böneflaggor som hänger från spiran och bönehjulen har samma funktion; att sprida bönerna med vinden.

Gemensam middag på kvällen.
 

Dag 5
Vi reser upp mot Himalaya och Pokhara. Vi äter lunch vid framkomsten.

Pokhara är Nepals främsta turistort, och när vi kommer fram förstår vi varför. Den lilla staden har ett mycket vackert läge vid Fewasjön, nedanför Annapurnamassivet. Här har man utsikt över flera toppar på runt 7000 meter, bland annat Annapurna II, Annapurna Dakshin (Södra) och Machhapuchhre, eller Fishtail som det också kallas.  Den större huvudgatan som går genom ”Lakeside” är kantad av butiker och restauranger, men stämningen här är mycket mer avslappnad jämfört med Kathmandus Thamel.

När vi kommer fram checkar vi in på vårt hotell vid Lakeside. 
 

Dag 6
Idag startar vi tidigt och åker upp till utsiktsplatsen Sarangkot för att se soluppgången. Färden tar ca 20 minuter. Härifrån har man ett oslagbart panorama över Annapurnamassivet. Det finns 14 bergstoppar i världen som är högre än 8000 m, och 8 av dessa ligger i Nepal. Denna morgon har vi utsikt över tre av dem; Dhaulagiri (8167 m, världens 7:e högsta berg), Manaslu (8146 m, världens 8:e högsta berg) och Annapurna I (8091 m, världens 10:e högsta berg). Det är en magisk upplevelse att se hur solens strålar långsamt klättrar över de vita bergstopparna och färgen skiftar från blåtonad vit till rosa och slutligen till gyllene. Vi har med oss en picknickfrukost som vi intar med resans kanske bästa utsikt när solen gått upp.

Efter frukost gör vi en liten stadsrundtur i Pokhara och åker ut till närbelägna Bindabasinitemplet och Devisfallen. Vi kliver senare ombord på en båt för en tur på Fewasjön. Båtresan erbjuder även den vackra vyer upp mot bergsmassiven och bergens speglingar på sjön. Efter gemensam lunch är resten av dagen ledig. Det är ett utmärkt tillfälle att inhandla souvenirer eller ta en kopp masalate och titta på folklivet längs sjökanten.
 

Dag 7
Vår färd fortsätter mot nationalparken Chitwan. Chitwan betyder ”djungelns hjärta” och är en av de bästa platserna för safari i Asien. Här är vi nästan garanterade att se den indiska pansarnoshörningen, flera olika sorters hjortar, apor och en mängd olika fåglar. Har vi riktigt tur får vi se leopard, näsbjörn eller till och med en skymt av den majestätiska bengaliska tigern. Vi bor på en bekväm djungellodge intill Sauraha, en liten by på gränsen till nationalparken, nära Raptifloden.

Efter ankomst äter vi lunch, och på eftermiddagen gör vi en rundvandring i en Tharuby och får lära oss mer om hur Tharufolket lever. Vi besöker också en skola i byn där vi träffar rektor, lärare och elever och får höra lite om hur skolan fungerar och hur undervisningen bedrivs. På kvällen ser vi en show med traditionella danser och musik.

Trots att vi befinner oss strax ovanför havsnivå och det omgivande landskapet är helt flackt, är Himalayas berg inom synhåll. Vid klart väder ser vi hur de vita topparna skiftar färg i takt med att solen går ner.

Gemensam middag på kvällen.
 

Dag 8
Vi börjar dagen tidigt med en fågelskådningstur till fots. Det finns över 400 fågelarter i Nepal, och här i Chitwan kan vi bland annat se stork, örn, den praktfulla kungsfiskaren, häger, påfågel och olika parakiter. Vi har också stor chans att se gavialer, en fiskätande krokodil, vid floden. Gavialen är idag starkt hotad.  Efter turen återvänder vi till vår lodge för frukost.

Efter frukost står jeepsafari på schemat. Vi färdas genom djungeln på jakt efter noshörningar, apor och tigrar. I safarin ingår även ett stopp på ett gavialcenter där man föder upp gavialer och tar hand om skadade djur.

När safarin är över tar vi oss ner till Raptiflodens strand, där elefanter badas dagligen. Vi besöker också ett elefantcenter. Sedan äter vi lunch.

Eftermiddagen är ledig.

På kvällen återsamlas vi för gemensam middag.
 

Dag 9
Vi återvänder till Kathmandu. Vi äter lunch längs vägen.

Vid ankomst checkar vi in på vårt hotell och sedan är resten av dagen ledig för egna strövtåg.
 

Dag 10
Efter frukost beger vi oss till flygplatsen för att flyga till Paro där Bhutans enda flygplats är belägen.  Vid klart väder har vi en magnifik utsikt över Himalaya och Mount Everest under flygturen.

Efter ankomst fortsätter vi mot Thimpu som är den enda huvudstad i världen som saknar trafikljus.  Strax före Chuzom gör vi stopp vid Tschogang Lhakhang, "den gudomliga hästens tempel". Det är ett privat tempel som byggdes på 1400-talet. Det sägs vara ett resultat av ett besök av Balaha, den gudomliga hästen, samt en manifestation av Chenrezig, den medkännande Buddha.

Vi stannar till vid Chuzom som ligger vackert där Thimpu- och Parofloderna möts. Vid sammanflödet ligger stupor i tre olika stilar: tibetanska, nepalesiska och bhutanska.  Vid ankomsten till Thimpu checkar vi in på vårt hotell och tar sedan en promenad längs huvudgatan och marknadsområdet.

Bhutan har liksom Nepal mycket stora höjdskillnader. Slättlandet ligger 200 m.ö.h. och domineras av tropisk djungel med häftiga monsunregn och varma somrar. Den högsta bergstoppen i landet ligger på 7561 meters höjd.

Landet domineras av enkelt jordbruk (man odlar bl.a. ris, apelsiner och te) samt boskapsskötsel men det pågår en förändring och idag utgör lätt industri 40% av ekonomin. Vattenkraft och turism ger för varje år större bidrag till välfärden. Bhutan var länge att stängt land men man har nu öppnat upp för mer turism. Men turistnäringen är kontrollerad och alla turister måste betala en viss summa per dag som går till staten där en del av summan är öronmärkt för skola och sjukvård. Första demokratiska valet i landet genomfördes år 2008. De styrande pratade länge om Bhutan som det lyckligaste landet på jorden och man föredrog att tala om "bruttonationallycka" istället för det traditionella ekonomiska BNP (bruttonationalprodukt). Regeringspartiet förlorade dock valet 2013, delvis som en följd av att befolkningen tyckte att man ägnat för lite uppmärksamhet åt folkets materiella behov och talat för mycket om bruttonationallycka.

Bågskytte är Bhutans nationalsport. Bhutan hade länge världens sämsta fotbollslandslag men efter att ha slagit Sri Lanka två gånger häromåret har man nu klättrat till 188:e plats bland 206 rankade länder.

Det finns inga tåg i Butan och vägnätet är högst begränsat. Den bergiga terrängen gör att transporterna sker i maklig takt. Snitthastigheten på vägarna ligger ofta på 30 km i timmen.
 

Dag 11
På morgonen beger vi oss till Nationalbiblioteket som bl.a. innehar en omfattande samling av ovärderliga buddhistiska manuskript. Vår guide tar oss sedan med till Zorig Chusum (allmänt känt som målarskolan) där eleverna genomgår en 6-årig kurs i Bhutans 13 traditionella konsthantverk. Här studerar man broderi, måleri, träsnitt och andra hantverk. Skolan är mycket viktig för att föra vidare kulturen och det traditionella hantverket till kommande generationer.

Efter lunch besöks kungens minnesmärke chorten (tibetansk stupa) som är en vitrappad stupa och som blivit en buddhistisk kultbyggnad. Platsen fylls ständigt av människor som spinner på bönehjulen och mumlar olika mantra medan de cirkulerar runt stupan. Byggnaden färdigställdes 1974 till minne av Bhutans tredje kung, Hans Majestät Jigme Dorji Wangchuk, som ett monument för världsfred och välstånd.

Sedan besöks Trashichhoe dzong, "den härliga buddhismens fästning". Dzongen är centrum för regering och religion. Här huserar flera av ministerierna och här finns även kungens tron som han besöker då och då. Kungen bodde här tidigare men har nu flyttat till ett annat hus i närheten. Dzongen är också ett mycket aktivt munkkloster.

Färden fortsätter till Kuensel Phodrang strax utanför Thimpu. Här har vi en magnifik utsikt över Thimpudalen och huvudstaden. Vi beundrar också en 50 meter hög Buddhastaty klädd i guld som är placerad här.

Efter middagen kan de som fortfarande har energi följa med reseledaren till det statliga hantverkskomplexet Emporium och till den livliga hantverksbasaren där man kan göra en del fynd. Hit kommer lokala hantverkare från byarna runt Thimpu för att sälja sina alster.
 

Dag 12
Resan går vidare mot Punakha. Längs vägen ser vi terrassodlingar där man odlar bl.a. ris och bambu. Vi stannar till vid Dochulapasset som ligger på 3080 meters höjd. Här har byggts flera stupor och böneflaggorna vajar i vinden. Dochulapasset erbjuder den mest spektakulära utsikten över de höga snötopparna i östra Himalaya.

Efter ankomsten till Punakha besöks Punakha Dzong, eller Palace of Great Happiness, som är uppförd på en ö i korsningen av Phochu och Mochu floderna. Denna majestätiska dzong tjänade tidigare som religiöst och administrativt centrum i Bhutan. Punakha var huvudstad i landet fram till 1961 men har nu slumrat till något.

Senare på dagen gör vi en utflykt till Chimi Lhakhang som ligger på en kulle i dalen strax utanför Punakha. Chimi Lhakhang är känd som fruktbarhetens tempel. Templet är tillägnat en helig man som fick epitet som ”den gudomliga dåren” eller ”den galna ängeln”. Han kom hit på 1400-talet och förespråkade en buddhism byggd mer på sång, humor och med sexuella övertoner. Som en följd av folkets dyrkan av den gudomliga dåren har många hus i området gigantiska fallosar målade på väggarna och stora träsnoppar hänger ner från taken. Traditionellt slår man pilgrimer i huvudet med en erigerad träpenis. Man tror att detta driver bort det onda ögat och elakt skvaller. Ett lite udda inslag i den annars tämligen traditionella buddhism som utövas i landet.

Vi tar en promenad genom genom byn i närheten av templet och får en bättre bild av bybornas vardag och livsstil.
 

Dag 13
Efter frukost återvänder vi till Paro via några vackra och smått dramatiska floddalar.

På vägen stannar vi till för ett kort besök av Simtokha Dzong, platsen för djupt tantrisk undervisning. I denna dzong har man öppnat en skola för studier av Dzongkha-språket.

Efter incheckning på hotellet fortsätter färden till Bhutans nationalmuseum som är inhyst i ett gammalt vakttorn från 1600-talet. Museet innehåller arkeologiska fynd, buddhistisk konst , textilier  och smycken m.m.

Vi besöker sedan klostret Rinpung Dzong där Bertoluccis film ”Lille Buddha” spelades in. Klostret ligger högt och vackert och överblickar dalgången. Under vår rundvandring får vi tillfälle att beundra vackra målningar med folkloristiska motiv som täcker väggarna.

På eftermiddagen tar guiden med oss hem till en bhutansk familj. Vi blir bjudna på te och får ta del av hur lokalbefolkningen lever. Ett mycket intressant besök som är väldigt uppskattat av våra gäster.
 

Dag 14
Vi börjar dagen med en utflykt till Taktshang klostret, även kallat Tigernästet.  Tigernästet är ett av Bhutans mest kända tempel kanske framförallt beroende på sin enastående vackra belägenhet uppe vid sidan av en klippa 900 meter över Parodalen. Platsen är mycket helig för inhemska buddhister och alla bör besöka templet minst en gång under sin livstid. Det tar drygt 2 timmar att vandra upp till Tigernästet men när man väl är framme känner man att det var värt mödan. De som vill kan istället rida på en ponny dit och gå tillbaka.

På vägen tillbaka stannar vi till vid Kyichu Lhakhang, ett av de 108 tempel, som byggdes i Himalaya av den tibetanska kungen Songtsen Gampo. Templet uppfördes på 600-talet och markerar introduktionen av buddhismen i Bhutan.
---------------------------------------

De som tycker att vandringen till Tigernästet är för jobbig kan istället följa med på en utflykt i Paros omgivningar (eller stanna i Paro och ta det lugnt i den mysiga staden) där vi bl.a. besöker Chelelapasset som ligger på 4000 meters höjd där hundratals böneflaggor vajar i vinden. Passet erbjuder en magnifik utsikt över de heliga bergen Jomolhari och Jichu Drake. 

Vi fortsätter till Dzongdrakha Gompa, ofta kallat ”Lilla tigernästet”. Här gör vi en kortare vandring på 30 minuter genom en skog fylld av rhododendron och ekar där vi kan se apor klättra runt innan vi når templet som är placerat på en klippa.
------------------

På kvällen intar vi vår sista middag i Bhutan. Måltiderna består ofta av en köttgryta, kokta grönsaker samt vitt och rött ris. Det kan lämpligtvis sköljas ner med en flaska av det lokala ölet Red Panda.
 

Dag 15
På förmiddagen flyger vi tillbaka till Nepal och checkar in på vårt hotell i Kathmandu.

Resten av dagen är ledig. Det är ett utmärkt tillfälle att handla de sista souvenirerna eller besöka ”Garden of Dreams”, en vacker liten trädgård och lugn oas i utkanten av Thamel, för att smälta resans intryck.
 

Dag 16
Vid lunchtid flyger vi till Istanbul. Ankomst Istanbul kl 18.20. Transfer till hotell.


Dag 17
Efter frukost tar vi bussen till flygplatsen för flyg tillbaka till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 59 850:-

Vi kan ta max 18 deltagare på denna resa.  

Avresa 2024
November: 6

Avresa 2025
November: 5

Preliminära flygtider 
Stockholm: Avresa kl. 18:05. Hemkomst kl. 10:50. Flygbolag: Turkish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 18:05. Hemkomst kl. 10:40. Flygbolag: Turkish airlines
Oslo: Avresa kl. 17:35. Hemkomst kl. 10:50. Flygbolag: Turkish airlines
Göteborg: Avresa kl. 17:55. Hemkomst kl. 11:00. Flygbolag: Turkish airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo – Kathmandu t/r via Istanbul
• Flyg Kathmandu - Paro t/r
• Buss Kathmandu – Pokhara – Chitwan – Kathmandu
• Buss Paro – Thimpu – Punakha – Paro
• Övriga lokala transfers och transporter
• 5 nätter på 3-stjärnigt hotell i Kathmandu
• 2 nätter på 3-stjärnig djungellodge i Chitwan (Sauraha)
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Pokhara
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Thimpu
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Punakha
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Paro
• 1 natt på hotell i Istanbul
• Utflykter och entréavgifter enligt program
• Frukost alla dagar
• I Nepal ingår 7 luncher och 4 middagar. Lunch dag 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 9.  Middag dag 2, 4, 7 och 8.
• Helpension, d.v.s. 3 måltider/dag, under hela vistelsen i Bhutan dag 10-15.
• Visum till Bhutan
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap: fr. 5 850:-
• Visum till Nepal betalas kontant på plats.


 

Visum

Visum Nepal
Visum krävs för skandinaviska medborgare. Det ordnas på flygplatsen vid ankomst till Kathmandu.
Kostnaden är 30 USD och betalas kontant. Medtag jämna pengar.

Visum Bhutan
Visum krävs för skandinaviska medborgare. Vi ordnar visum till Bhutan i förväg. För att ordna visum behöver vi 2 månader före avresa få in följande:
1/ Passkopia i färg. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter utresa från Bhutan.
2/ Digitalt färgfoto. Foto ska vara i normal pass-storlek (45 mm x 35 mm), färgfoto samt helst med vit bakgrund och utan kant. Ni kan skicka foton i JPEG- eller PDF-format.
3/ Kopia av reseförsäkring. Hemförsäkring eller separat reseförsäkring vars datum täcker in hela vistelsen i Bhutan.

 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

November 2024

6/11 - 22/11StockholmNepal - Bhutan. Flyg Stockholm t/r.Fullbokad, väntelista59 850:-Boka på väntelista
6/11 - 22/11Köpenhamn Nepal - Bhutan. Flyg Köpenhamn t/r.259 850:-Boka
6/11 - 22/11GöteborgNepal - Bhutan. Flyg Göteborg t/r.259 850:-Boka
6/11 - 22/11OsloNepal - Bhutan. Flyg Oslo t/r.259 850:-Boka

November 2025

5/11 - 21/11StockholmNepal - Bhutan. Flyg Stockholm t/r.Mer än 459 850:-Boka
5/11 - 21/11Köpenhamn Nepal - Bhutan. Flyg Köpenhamn t/r.Mer än 459 850:-Boka
5/11 - 21/11GöteborgNepal - Bhutan. Flyg Göteborg t/r.Mer än 459 850:-Boka
5/11 - 21/11OsloNepal - Bhutan. Flyg Oslo t/r.259 850:-Boka
Powered by Travelize