Vandringsresa Bosnien-Hercegovina

Denna vandringsresa i Bosnien-Hercegovina kombinerar vandringar på nästintill oupptäckta vandringsleder i storslagen natur med besök i spännande städer.

Vi njuter av de Dinariska alperna och det lokala köket och får samtidigt en djup insikt i landets historia genom besök i bland annat Sarajevo, Mostar och Jablanica.

Bosnien-Hercegovinas enastående natur, intressanta historia och kulturella mångfald lämnar ingen oberörd.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 Skandinavien - Sarajevo
Avresa från Skandinavien.

Efter ankomst till Sarajevo väntar incheckning på vårt hotell i gamla stan. Vi påbörjar sedan utforskandet av den spännande huvudstaden.  

Sarajevo är en mångkulturell stad som grundades av osmanerna 1462. Inom 2-3 minuters promenad i gamla stan kan man finna både synagoga och moské såväl som en katolsk och ortodox kyrka. Staden kallas ofta för Europas Jerusalem. Dock är 80% av stadens invånare bosniaker (muslimer). I Sarajevo är det svårt att hitta någon som uppskattar Daytonavtalet. Den serbiska republiken ses istället som en onödig eftergift till Milosevic.

Osmanerna härskade här under fyra århundraden och den österrikisk-ungerska federationen bara 40 år. Österrikarna lyckades ändå på kort tid sätta sin prägel på staden. De använde i slutet av 1800-talet i stor utsträckning Sarajevo som försökskanin för modern infrastruktur. Man testade nya uppfinningar och tekniska landvinningar i Sarajevo och om det fungerade bra använde man det sedan på hemmaplan. Bl.a. blev Sarajevo 1885 den första stad i Europa som fick spårvagn.

Gamla stan i Sarajevo är en mycket trevlig bekantskap. Den osmanska delen är full av små butiker och hantverkare. Vi tar en promenad genom gränderna och hör och ser hantverkarnas hamrande på koppar och andra material. Vi fortsätter genom de judiska kvarteren och förbi vackra fontäner. Vi når fram till den ungersk-österrikiska delen där de Wieninspirerade kaféerna tar över. Det finns en mycket tydlig skiljelinje mellan den ottomanska delen av staden och den österrikiska.

Det österrikiska tronföljarparet Franz Ferdinand och Sophie von Chotek hade valt den heliga dagen till minne av slaget vid Trastfältet som datum för sitt besök i Sarajevo 1914 vilket retade många serbiska nationalister till ursinne och planer smiddes. Den unge Gavrilo Princip satt på ett kafé med sitt vapen när tronföljarparets chaufför råkade svänga in på fel gata och då stannade till för att backa tillbaka. Gavrilo fångade tillfället i flykten, avlossade de två ökända skotten och initierade därmed det första världskriget. Vi besöker givetvis den historiska platsen.

Efter den guidade rundturen har ni möjligheten att spendera kvällen på egen hand i Sarajevo. Varför inte prova på någon av gamla stans mysiga kaféer eller barer. Vår guide kommer gärna med rekommendationer.

Dag 2 Sarajevo - Umoljani - Lukomir - Bjelašnica
Fakta om vandringen dag 2:
↑↓ Höjdskillnad: ca 740m
Längd: ca 15km
Tidsåtgång: ca 6 timmar

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell och tar sikte på Bjelašnica och Umoljani. Vi påbörjar vår vandring och tar oss över berget Obalj och kommer så småningom fram till den högst belägna byn i landet, Lukomir (1495m). På vägen dit har vandringen bjudit på vackra vyer över bergen Bjelašnica och Visočica. Vid framkomsten till Lukomir fascineras vi över de vackra stenhusen, den friska luften och den välkomnande gästfriheten.

Dag 3 Vandring Visočica
Fakta om vandringen dag 3:
↑↓ Höjdskillnad: ca 830m
Längd: ca 11,5 km
Tidsåtgång: ca 7 timmar

Efter frukost åker vi via Dugo Polje till Visočica där dagens vandring tar sin början. Visočicaberget utgör en naturlig gräns mellan Bosnien och Hercegovina. På den östra sidan av Visočica ser vi floden Ljuta, på södra och sydvästra sidan kan vi beskåda floden Neretva och på den västra och norra sidan ser vi Rakitnicaflodens kanjon.

Till skillnad från de flesta övriga bergsområdena i landet har boskapsuppfödningen på Visočica bevarats i sin ursprungliga anpassning. Vi passar därför på att ta del av det traditionella tillvägagångssättet och njuter av färska mejeriprodukter. Vi tar en lunchpaus på en väl utvald plats där vi njuter av utsikten över Bjelašnica, Prenj, Treskavica, Lukomir och Rakitnicakanjonen. Vi transporteras sedan till vårt hotell i Konjic.

Dag 4 Forsränning i Neretvafloden eller vandring 
I dag finns möjligheten att prova på forsränning i Neretvafloden. Forsränning är mycket populärt i Bosnien-Hercegovina och det är lätt att förstå varför när vi ser de fantastisk fina förutsättningarna som finns här. Att testa på forsränning i Neretvafloden, som romarna för övrigt kallade den flytande gudinnan, passar utmärkt oavsett om det är första gången du provar på det eller om du är mer erfaren. Du använder dig av certifierad utrustning och guiderna är licenserade och mycket erfarna. Efter halva forsränningen stannar vi till och ordnar en trevlig grillfest.

För de som vill finns möjligheten att istället, på egen hand, vandra i det vackra landskapet runt Konjic och Neretvafloden.

Dag 5 Jeep tour och vandring på Prenj
Fakta om vandringen dag 5:
↑↓ Höjdskillnad: ca 750m
Längd: ca 9 km
Tidsåtgång: ca 3 timmar

Efter en stadig frukost på hotellet tar vi oss med jeepar upp mot det kanske mest populära berget i Bosnien-Hercegovina, Prenj. Efter en spännande och vacker resa påbörjar vi dagens vandring i Visovica. Denna vandring bjuder på fantastiska vyer och vi återvänder fulla av intryck till vårt hotell i Konjic där vi får ledig tid innan vi samlas för kvällens middag. Varför inte passa på att slappna av i hotellets pool eller bastu?

Dag 6 Vandring Blidinje och Čvrsnica
Fakta om vandringen dag 6:
↑↓ Höjdskillnad: ca 350m
Längd: ca 14 km
Tidsåtgång: ca 6 timmar

Vi tar oss idag till nationalparken Blidinje, belägen mellan bergen Čvrsnica och Vran. Främst rör vi oss i utkanterna av nationalparken och vid Čvrsnica bergsplatåer.

Blidinje instiftades som nationalpark 1995 och är sedan 2007 uppsatt på Bosnien-Hercegovinas lista över förslag till världsarv. I parken finns en mycket tät tallskog där vi kan finna den endemiska vitbarkade tallen Masna Luka. Under vår-och sommarmånaderna kan vi beskåda dussintalet blomarter som täcker dalen och bergssidorna i parken.

Vi äter middag och njuter av lokala specialiteter innan vi tar oss till vårt hotell.

Dag 7 Hercegovinas höjdpunkter
Efter frukost tar vi oss till Jablanica och besöker museet ”Battle for the Wounded on Neretva river”.  

Här ägde ett stort slag rum år 1943 mellan Titos partisaner och framförallt tyska och italienska trupper. Vi lär oss historien bakom slaget innan vi fortsätter dagen med att besöka några av de absolut vackraste platserna i regionen så som Blagaj, Pocitelj, Mogorjelo och Kravicavattenfallet. Vi tar oss sedan till Mostar och checkar in på vårt hotell och äter middag.

Dag 8 Mostar – Sarajevo – Skandinavien
Efter frukost tar vi en morgonpromenad i den vackra och mycket intressanta staden Mostar.

Guiden tar oss med på en promenad längs kullerstensgatorna i gamla stan. Den berömda bron från den ottomanska tiden blev en symbol för lidandet under Balkankriget på 1990-talet. Av nyhetsrapporteringen fick man oftast intrycket att bron och floden var en skiljelinje mellan de olika styrkorna vilket inte var riktigt sant. Bron sprängdes sönder under kriget men byggdes upp igen på exakt samma sätt som tidigare. Mostar är en vacker stad med minareter, osmanska marknadsplatser och gamla turkiska byggnader. Mysiga restauranger och kaféer har byggts upp på flodbäddarna på bägge sidor av floden.

Vi tar oss sedan till flygplatsen i Sarajevo för flygresa hem till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 19 850:-

Avresa

Preliminära flygtider
Stockholm:
 Avresa kl. 09:35 Hemkomst kl. 22:35. Flygbolag: Austrian Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 22:10. Flygbolag: Austrian Airlines
Oslo: Avresa kl. 06:40. Hemkomst kl. 22:55. Flygbolag: Austrian Airlines

Vänligen observera att flygtiderna skiljer sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn/Oslo - Sarajevo tur och retur via Wien 
• Transfer flygplats - hotell t/r
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Sarajevo
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Bjelašnica
• 4 nätter på 4-stjärnigt hotell i Konjic (med pool, bastu, fitnesscenter etc.)
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Mostar
• Helpension under hela resan utom dag 8, hemresedagen, då endast frukost ingår. Under vandringsdagar enklare luncher i lunchlåda.
• 4 vandringar (dag 2,3,5 och 6) enligt specificering i dagsprogrammet samt promenader i byar och städer
• Alla programpunkter enligt dagsprogrammet. Alla entréer etc. ingår.
• Svensktalande reseledare
• Engelsktalande lokalguider


Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 450:-

Övrigt
•Höjdskillnaderna under en och samma vandring kan vara upp mot cirka 850 meter. Längden på vandringarna varierar mellan cirka 9-15 km och tidsåtgången för en vandring är cirka 3-8 timmar. Detta innebär att du, för att få ut det bästa av resan, bör vara van vid friluftsliv och ha god kondition. Se ungefärlig längd, tidsåtgång och höjdskillnad för respektive vandring i dagsprogrammet.
• Observera att vandringarna beskrivna i dagsprogrammet ibland kan anpassas eller delvis läggas om på grund av exempelvis väderförhållanden.
• Då vi mestadels under resan rör oss i bergsområden kan temperaturen och väderförhållandena variera mycket och slå om snabbt.

 

 

Visum

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize