Kuba runt

Kuba runt är den kompletta Kubaresan där vi rör oss över hela landet från Santiago i sydöst till Havanna och Pinar del Rio i väst.

Vi besöker en tobaksbonde och en romfabrik samt musikklubbar där vi dras med i den kubanska dansglädjen.

Guiden tar oss med till Fidel Castros barndomshem utanför Santiago samt till hans grav och till Che Guevaras museum i Santa Clara. Vi vandrar genom vackra kolonialkvarter i museistaden Trinidad där vi bor direkt vid stranden. Vi ger oss ut på en raggarrunda med amerikanska 40-talsbilar och besöker nobelpristagaren Hemingways favoritställen i Havanna.

Från spanjorernas gamla kolonialvälde rör vi oss fram mot Fidel Castros och Che Guevaras revolution och mellan historielektionerna njuter vi av de vita stränderna, de vänliga kubanerna och deras medryckande salsa.

Flyg t/r, helpension, hotell med mycket bra läge samt svensk reseledare ingår.

I Havanna bor vi på legendariska 5-stjärniga hotell Nacional; det mest klassiska hotellet där Frank Sinatra och världens övriga nöjeselit höll till på 50-talet.  

All guidning sker på svenska av en erfaren Kubaexpert.

Det går att förlänga resan på Kuba eller i närliggande länder. Om ni vill göra det bör ni ta upp det redan när ni bokar in er.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Smärre avvikelser i programmet kan förekomma. Vår reseledare kommer varje dag att meddela tider för nästa dag och berätta om eventuella ändringar.

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn. Ankomst Havanna och incheckning på högklassiga Memories Miramar.


Dag 2 
Efter frukost och sätter vi oss på bussen med riktning Trinidad. Vi kommer att ha gott om tid för att lära känna Havanna när vi återvänder om en vecka, men för att få en djupare förståelse för Kuba måste vi inleda med att lära känna landets östra delar och landsbygden. Så fort vi lämnat huvudstaden övergår landskapet till slättland med enstaka samhällen uppbyggda runt gamla statliga jordbruk som byggdes upp i samarbete med Sovjetunionen under den planekonomiska tiden.

Vi stannar till i Cienfuegos där vi gör en kortare tur i stadens historiska delar. Det var till Cienfuegos de franska kolonialägarna flydde från grannön Haiti när slavarna där gjorde uppror och det finns många påminnelser om stadens franska förflutna i den gamla stadskärnan. Cienfuegos gamla stadsdelar finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Vi reser sedan vidare till Trinidad och checkar in på vårt hotell direkt vid Karibiska havet.


Dag 3
Trinidad anses vara Kubas koloniala pärla och staden är klassad som världsarv av UNESCO. De ursprungliga kullerstensgatorna och pastellfärgade husen ger intryck av att tiden stått stilla i nästan 400 år. Hela staden är egentligen som ett museum från 1600-talet.

Efter frukost börjar vi en grundlig genomgång av centrala Trinidad. Från 1600-talet och fram till 1800-talet var staden centrum för handel med socker och slavar. Slavhandlarna höll sina auktioner på det stora torget Plaza Mayor som ännu i dag är stadens hjärta. Husen runt Plaza Mayor vittnar om hur oerhört förmögna jordägarna var vid denna tid.

Vi strövar runt i staden en stund innan vi stannar till vid baren Canchánchara och sveper en drink (rom, lime, vatten och honung) med samma namn. När drinken satt sig är vi redo för en fight med de spanska conquistadorerna. Mambiindianerna lär ha blivit totalt orädda efter ett glas av denna dryck och jagat spanjorerna på flykten. Vi hoppar dock över fighten denna dag och stannar istället kvar på baren och lyssnar på lite skön kubansk musik. Det finns också möjlighet att besöka den fina hantverksmarknaden.

Under eftermiddagen ges möjlighet att koppla av på hotellets fina sandstrand och kanske ta ett dopp i Karibiska havet.

På kvällen tar reseledaren med oss på en musikklubb i centrum av staden.


Dag 4 
Efter frukost avreser vi mot Camaguey. Bussen tar oss först ut till Valle de los Ingenios som består av tre dalgångar som tidigare var centrum för sockerproduktionen i Kuba. Här jobbade som mest över 30 000 slavar.

Vi reser sedan vidare mot Sancti Spiritus där vi tar en kortare promenad i stadens historiska centrum. Liksom alla gamla kolonialstäder byggdes även denna upp inne i landet för att inte kunna stormas av pirater. Efter promenaden äter vi lunch innan vi fortsätter resan österut. 

Vägen skär genom landet och här och där passerar vi en mindre landsortsstad. Vi hinner med ett trevligt kaffestopp på vägen innan vi nåt fram till Camagüey där vi checkar vi in på vårt hotell i centrum.

Camagüey ligger i landets torraste del och staden är därför känd för sina vattenkrukor ”tinajones” som blivit en symbol för staden. Krukorna kan vara mer än två meter höga och används för insamling av regnvatten.  För att ta sig fram genom de smala gränderna måste man använda cykel och vi inleder därför kvällen med en kortare stadsrundtur med cykeltaxi.

Middagen äter vi på en bra privat restaurang i gamla stan


Dag 5
På morgonen fortsätter bussen mot sydöst. Vi stannar till i det ”rebelliska” Bayamo och äter lunch. Bayamo är känt för alla dess uppror alltifrån indianerna på 1500-talet till den mest kända anti-spanska revolten 1868 då revoltörerna brände ner sin egen stad när de insåg att den återigen skulle tas över av de spanska trupperna. Nationalsången ”La Bayamesa” har sitt ursprung i denna händelse.

När vi börjar närma oss Santiago de Cuba ser vi alltmer av böljande plantager där man odlar socker, apelsiner och kaffe. Innan vi når Santiago svänger vi upp till den lilla byn El Cobre i bergskedjan Sierra Maestra.

Det var i bergen i Sierra Maestra som Fidel Castro och hans då mycket lilla styrka började sin revolution i slutet av 1956. I El Cobre ligger Kubas heligaste plats. Hit vallfärdar pilgrimer från hela landet för att besöka Madonnan av Cobre som är Kubas skyddshelgon. Den heliga madonnafiguren förvaras i den vackra kyrkan som ligger på en höjd ovanför samhället. 

En av dem som vände sig till madonnan och bad om framgång var Fidel Castro innan han inledde sin revolution. En annan var Ernest Hemingway som tackade Madonnan efter att han fått Nobelpriset genom att skänka henne sin guldmedalj. Efter besöket i det heliga kapellet kör vi mot Santiago de Cuba dit vi når efter mindre än en timme och checkar in på magnifika Melia Santiago.


Dag 6
Santiago grundades 1514 och var huvudstad fram till 1556. Staden är Kubas näst största och huvudort i östra Kuba eller ”Oriente” som kubanerna föredrar att benämna de östra delarna.

Under en rundtur får vi se såväl de enklare kvarteren som de rika med stora gamla kolonialvillor. Santiago var en stark bas för spanjorerna under kolonialtidens inledning då det fanns guld i de omgivande bergen. Slavhandeln var intensiv under denna epok. Vi tar en promenad i stadens historiska centrum och stannar till vid Céspedesparken som är stadens stora mötesplats där kurtiserandet pågår för fullt, såväl dag- som kvällstid.

Vi besöker den Unesco-skyddade fästningen El Morro. Fästningen uppfördes 1637 och var ursprungligen tänkt som försvar mot piraträder. Så småningom omvandlades den till fängelse för att 1898 återigen byta skepnad och användas som fästning under frihetskrigen och som försvar mot den amerikanska flottans anfall. Den amerikanska militärbasen Guantánamo ligger för övrigt inte långt från Santiago.

Santiago brukar kallas revolutionens centrum på Kuba. Här finns José Marti mausoleum som vi besöker. José Marti var den kubanske frihetshjälten som ledde frihetskriget mot spanjorerna i slutet av 1800-talet.

Vi stannar naturligtvis till även vid Fidel Castros grav, där revolutionsledaren vilar sedan december 2016.  Det var i Santiago som Castros revolution skulle ha startat med anfallet på Moncadagarnisonen 1953. Anfallet blev dock ett fiasko. Garnisonen är numera ett museum som berättar om Kubas revolutionära historia. Vi besöker garnisonen och museet. 

Guiden tar oss även med till familjen Barcardis palats. Bacardi startade sin romtillverkning på Kuba men tvingades fly till Puerto Rico efter Castros revolution.

På kvällen besöker vi Casa de la Trova och kopplar av till lite skön kubansk musik. Den kubanska musiken som kommer från Santiago kallas son och är annorlunda än den som spelas på de stora musikpalatsen i Havanna. I Santiago är kulturen mjukare och hetare, precis som klimatet.


Dag 7
Efter frukost åker vi ut en bit utanför Santiago för att besöka Fidel och Raúl Castros barndomshem i Biran. Vi tittar runt på gården där bröderna Castro föddes och växte upp. Här får vi också en del av svaret på frågan om varför Fidel Castro startade sitt uppror. De kubanska ledarnas pappa var plantageägare, efter revolutionen blev gården statens egendom.

Vi återvänder sedan till Santiago.

Resten av dagen fritt för egna aktiviteter. Ni kan utnyttja hotellets magnifika poolområde eller kanske ta en promenad i gamla stan. Det är mysigt att promenera runt i stadens historiska centrum.

På kvällen återsamlas vi för gemensam middag på en högklassig paladar i gamla stan.


Dag 8 
Efter frukost tar guiden oss med till Holguin som är känt som den kubanska musikens vagga. Vi gör en rundtur i staden och stannar till för en drink i centrum.

Vi fortsätter sedan mot nordväst och Ciego de Avila.  På vägen stannar vi till för lunch och sträcker på benen vid flera tillfällen.

Vid framkomsten till Ciego de Avila checkar vi in på vårt eleganta nyrenoverade boutiquehotell i centrum. Vi tar sedan en promenad genom stan före middag.

Ciego de Avila är ett stort kommersiellt, tillverknings- och transportcentrum för de omgivande jordbruks- och pastoralmarkerna som främst är kända för sockerrör, tropiska frukter, bivax och honung. Staden härbärgerar sågverk, destillerier, tappningsanläggningar och sockerraffinaderier m.m.


Dag 9 
Vi reser vidare norrut.

På vägen stannar vi till i Santa Clara som har en viktig roll i den kubanska revolutionens historia. Vid revolutionärernas framryckning 1958 vann den bataljon som leddes av Che Guevara en nyckelseger mot Batista just här. Vi stannar till vid tåget som stormades av Che Guevaras styrkor och som i dag finns kvar som ett revolutionärt monument. Därefter avslutas besöket i Santa Clara vid Revolutionsplatsen i stadens centrum där Che Guevara ligger begravd i ett mausoleum tillsammans med sina stupade kamrater. Ovanför Che Guevaras grav finns en jättelik staty över revolutionshjälten.

Intill mausoleet finns ett fint litet museum till Ches ära som detaljerat beskriver hans liv fram till 1967 när han blev infångad och avrättad i Bolivia under hans försök att sprida den kubanska revolutionen vidare till Sydamerika.

Vi fortsätter sedan vidare till huvudstaden Havanna och checkar in på magnifika Hotel Nacional de Cuba, Kubas mest klassiska hotell, där ska vi bo fyra nätter. 

Gemensam middag på hotellet. 


Dag 10
På morgonen tar vi en promenad runt hotellet och dess trädgård. Inget annat hotell hade en sådan status som Nacional under de mytomspunna år då Havanna var centrum för världens nöjesliv. År 1946 samlades 450 maffiabossar från Nordamerika på hotellet för att göra upp om skötseln av affärerna i Havanna. Till Havannas beryktade kasinon och nattklubbar kom snart celebriteter från hela världen för att roa sig.

Historiens vingslag känns extra tydligt på hotellets andra våning där man behållit originalinredningen Mot visst tillägg kan man boka rum 213 som är sviten där maffiahövdingarna Meyer Lansky och Lucky Luciano höll till. Rummet intill, 214, är Frank Sinatras rum. Det sägs att Sinatra hade en lönndörr in till Lucky Luciano för att obemärkt kunna besöka bossarna.

När Batista föll och Castro kom till makten stängde det berömda kasinot och maffian försvann. Under Kubakrisen 1962 kunde man stå i Hotel Nacionals trädgård och se de amerikanska patrullbåtarna gå fram och tillbaka utanför kusten. En av de sovjetiska kanonerna som användes under Kubakrisen finns kvar i utkanten av trädgården. Här finns också skyttegravar som leder fram till ett litet museum om Kubakrisen, en kris som höll hela världen i gastkramande spänning. Vi besöker museet.

Vi åker sedan till gamla stan och äter lunch på en trevlig restaurang vid Plaza Vieja.

Efter lunch vandrar vi runt och beundrar arkitekturen samt njuter av folklivet. Gamla stan i Havanna är mycket välbevarad sedan kolonialtiden och upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Vi börjar vid fästningen vid inloppet till hamnen som uppfördes på order av den spanske kungen sedan Havanna tagit över som huvudstad efter Santiago. Vi besöker torget Plaza de Armas där guvernören hade sitt palats och där de spanska trupperna hade sin exercisplats.

Vi fortsätter sedan vår vandring genom myllrande bakgator. Guiden visar oss Birgittanunnornas kloster som grundades av Elisabeth Hesselblad som nyligen helgonförklarades av Vatikanen. Vi stannar till vid huset där hotellet låg där den svenska världsstjärnan Jenny Lind bodde under sitt bejublade gästspel i Havanna på 1850-talet.

Här bodde också den välkända feministen och skribenten Fredrika Bremer när hon var på Kuba för att rapportera om slaveriet under tre månader år 1851. Hotellet är stängt sedan länge men på väggen finns en liten skylt som markerar var Fredrika Bremer bodde. Vi tittar in i huset och hälsar på dagens hyresgäster.

Den svenske nationalskalden Evert Taube som stannade till i Havanna som matros hade däremot inte pengar som räckte till de finare ställena i gamla stan. Han fick valsa runt i Havannas enklare hamnkvarter där han lärde känna flickan i Havanna. Några av de gamla hamnbarerna är i dag öppnade igen efter restaurering.

Under vår vandring genom gamla Havanna passerar och stannar vi också till vid sevärdheter som Operan, Paseo del Prado, Hotel Inglaterrra (där Graham Greene skrev sin berömda roman "Vår man i Havanna"), Capitolium samt José Martis födelsehus. Vi passerar Revolutionsmuseet som är inhyst i det gamla presidentpalatset. På baksidan ligger båten ”Granma” som för snart sextio år sedan förde Fidel Castro och hans revolutionärer över till Kuba där de sedan kunde inleda sitt gerillakrig.

Vi avrundar besöket i gamla stan med ett besök på Hemingways gamla favorithak, La Floridita.


Dag 11
Guiden tar oss med på en stadsrundtur där vi bl.a. besöker revolutionstorget och Vedado med Malecon samt avslutar rundturen med besök i kyrkan ”La Virgen de Regla” där Santería praktiseras. Santería uppstod som en blandning av katolicism och afrikansk religion och har inslag av svart magi.

Vi äter lunch på den klassiska bodegan La Bodeguita del Medio där en stor del av den spansktalande världens celebriteter varit, men också anglosaxiska kändisar som Errol Flynn och Ernest Hemingway brukade hänga här.

Efter lunch ska vi titta närmare på Hemingway. Vi åker vi mot Hemingways hus Finca Vigia som ligger i en förort ovanför Havanna. Huset står bevarat som när den berömda författaren levde där och är i dag ett museum. Vi får en visning av museet dit en svensk diplomat kom på 50-talet och överlämnade nobelpriset till Hemingway.

Vi fortsätter vidare till Cojimar, byn där Hemingways ”Den gamle och havet” utspelades och där Hemingways båt låg. Vi stannar till för en drink eller en kopp kaffe och spanar ut över bukten.

På eftermiddagen tar vi plats i några stora amerikanare och glider ner till Malecon och vidare längs stadens gator. En klassisk gammal raggarrunda helt enkelt. 

Efter kvällens middag tar reseledaren med oss till en musikklubb i närheten av hotellet.


Dag 12
Utflykt till Piñar del Rio regionen där världens finaste cigarrtobak odlas. Landskapet i Viñales-dalen är säreget och unikt. Områdets ”mogotes” – gigantiska, sockertoppsformiga karstformationer liknar vaktposter där de reser sig över tobaksfälten, den röda jorden med de inbjudande palmerna och de palmbladstäckta bondgårdarna. Många tycker att Viñales-dalen är den vackraste delen av Kuba.

Vi äter lunch på en traditionell ”finca” där vi visas runt och får höra om hur tobaksbonden ömt vårdar sina tobaksplantor. Odling av tobak kräver varsamhet och kunskap och tobaksbonden som vi träffar berättar om sitt arbete.

Under dagen besöker vi också en cigarrfabrik där vi med egna ögon får se hur tobaksbladen förvandlas till de dyraste och mest exklusiva cigarrer som går att uppbringa. Kanske någon köper med sig några cigarrer hem.

Vi passar även på att besöka en romfabrik och får prova några olika sorter.

Bussen återvänder till Havanna sent på eftermiddagen.

Vi får ett par timmar ledigt innan vi på kvällen återsamlas för avslutningsmiddag på magnifika paladaren Café Laurent där vi avnjuter havets läckerheter och summerar resan.


Dag 13
Ledig förmiddag. Några kanske väljer att koppla av vid hotellets pool eller återvänder till gamla stan.

Vi checkar ut vid lunchtid och beger oss till restaurant Aljibe för lunch innan vi fortsätter till flygplatsen och avresa.

Vill man stanna kvar efter resan hjälper Iventus till med hotell i t.ex. Varadero. Kontakta oss om ni är intresserade av att förlänga resan.


Dag 14
Hemkomst.

Resfakta

Pris: fr. 47 850:-  (34 850:- utan flyg)

Avresor 2024:
November: 29

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:10 Hemkomst kl. 17:55. Flygbolag: Air France/KLM
Köpenhamn: Avresa kl. 10:15. Hemkomst kl. 17:00. Flygbolag: Air France/KLM
Göteborg: Avresa kl. 06:00 Hemkomst kl. 23:25. Flygbolag: Air France/KLM
Oslo: Avresa kl. 06:20 Hemkomst kl. 23:15. Flygbolag: Air France/KLM

Flygtiderna kan variera mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Göteborg / Köpenhamn / Oslo - Havanna t/r 
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på 4-stjärniga Memories Miramar i Havanna
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell med egen strand vid Karibiska havet i Trinidad
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Camaguey 
• 3 nätter på eleganta 4-stjärniga Melia Santiago med mycket fint poolområde i Santiago de Cuba
• 1 natt på högklassiga boutiquehotellet La Rueda Encanto i Ciego de Avila
• 4 nätter på 5-stjärniga klassiska hotell Nacional i Havanna
• Helpension, d.v.s. 3 mål mat per dag förutom dag 7 då lunch ej ingår samt hemresedagen då endast frukost och lunch ingår
• Alla utflykter och andra programpunkter enligt programmet
• Svensktalande reseledare och guide. All guidning görs på svenska av Hanna Asp som bott på Kuba i flera år. Hon har lett många Kubaresor för Iventus tidigare.
• Visum till Kuba

Det går att förlänga resan på Kuba eller i närliggande länder. Om ni vill göra det bör ni ta upp det redan när ni bokar in er.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 5 350:-
 

 

Visum

Vänligen skicka snarast en kopia av fotouppslaget i ditt pass till Iventus.

Märk gärna kuvertet med resans namn och bokningsnummer. Du kan också scanna fotosidan i passet och maila till oss.


Visum krävs för skandinaviska medborgare.
Följande krävs för visum:
• Kopia på fotouppslaget i passet

Det räcker att skicka en passkopia per resenär.


Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize