Turkmenistan

Ashgabat är den stad i världen som har flest byggnader i vit marmor. Den förre härskaren Niyazov hade en förkärlek för stora, vackra och påkostade byggnader och monument. Turkmenistan består av många stammar och klaner och har starka nomadtraditioner. En av de största utmaningarna för Niyazov efter självständigheten var att bygga en nationell identitet och få folk att känna sig som turkmener och inte som en del av någon lokal stam.

Vi besöker såväl de äldre delarna av Ashgabat som de nya spektakulära byggnaderna i stadens centrum. Guiden tar oss även med till historiska museet och mattmuseet samt till Nisa som var huvudstad i det iranska riket Partien och numera är uppsatt på Unescos  världarvslista. Det ges även tid för egna promenader i Ashgabat.

Vi stannar även till mindre byar, bl.a. bergsbyn Nokhur, längs vägen och får lära känna landet och dess invånare på djupet. 

Färden går med jeep ut i öknen där vi  bor i tältläger en natt intill den magnifika kratern i Darvaza där den eviga elden har brunnit i mer än 50 år.

Guiden visar oss runt i Merv. Under sin blomstringsperiod som en central knutpunkt längs Sidenvägen mellan 400-talet och 1200-talet var Merv inte bara en betydande handelsmetropol utan också ett kulturellt och religiöst epicentrum där olika världar möttes. Merv var en smältdegel av kulturer och religioner där anhängare av zoroastrismen och kristendomen fanns i stora skaror redan på 400-talet. Under denna period var staden även känd för sin religiösa tolerans och intellektuella utbyten. Mervs gator var fyllda med köpmän från Kina till Medelhavet och pilgrimer från Persien till Bysantinska riket. Under 800-talet sågs Merv ett tag som huvudstad för hela den muslimska världen. De olika religionerna utövades sida vid sida utan problem.

Så småningon svepte mongolerna in i Merv och förstörde staden. Merv hämtade sig aldrig efter det. 

Vi stannar 2 nätter på en högklassig resort vid Kaspiska havet. Därifrån gör vi en utflykt till Yangikalakanjonen, Centralasiens svar på Grand Canyon. 

Pris från:
37 850:-
Dagar:10
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo via Istanbul till Ashgabat. Transfer till vårt hotell.


Dag 2 Ashgabat
Turkmenistan ansågs långt in på 2000-talet vara ett av världens mest stängda länder. Förmodligen är det dock delvis en myt som spridits i västvärlden. Den enorma mängden parabolantenner på alla hus i Ashgabat avslöjar att den turkmeniska befolkningen sannolikt varit mycket välinformerad.

Huvudstaden är till stor del präglad av den förre regenten Niyazov. Han lät bygga enorma monument som en hyllning till sig själv. En av hans sista idéer före sin långa vila var att klä alla byggnader i vit marmor. Ashgabat har många olika sidor. De äldre delarna känns som en rysk eller sovjetisk stad och de nyare delarna mer som Dubai.

Vi börjar med en rundtur i centrum och stannar till vid flera av de magnifika byggnader och monument som uppförts under senare år.

Vi åker sedan ut för att besöka den väldiga moské som Niyazov lät bygga i sin födelseby utanför Ashgabat. Kipchak-moskén, även kallad Turkmenbashi Ruhy Metjidi, är Centralasiens största moské, med över 90 meter höga minareter och plats för tusentals människor på en gång. Moskén är byggd helt i marmor och guld och är Niyazovs hyllning dels till den turkmeniska själen och dels till offren för jordbävningen 1948. Här finns också mausoleet efter hans familj som dog i jordbävningen. Mattan som ligger under moskéns kupol är helt handvävd och väger 1,5 ton.

Vi besöker också nya och gamla Nisa som las till på Unescos världsarvsförteckning 2007. Nisa byggdes upp mellan 200 f. Kr. till 200 e. Kr. och omges av en hög mur med 40 rektangulära torn.


Dag 3 Ashgabat – Merv
Efter frukost beger vi oss mot Mary.

På vägen gör vi ett kortare stopp vid Abiwerd som en gång var en viktig handelsstad i norra Khorasan. Abiwerd var en betydelsefull länk längs Sidenvägen mellan Nisa och Merv.

Vi äter lunch vid framkomsten till Mary och besöker sedan den intilliggande antika oas-staden Merv som lär ha grundats ca 600 år f.Kr. av Kyros den Store. Merv är idag Turkmenistans viktigaste arkeologiska säte och är upptaget på Unescos lista över världens kulturarv.

Under sin blomstringsperiod som en central knutpunkt längs Sidenvägen mellan 400-talet och 1200-talet var Merv inte bara en betydande handelsmetropol utan också ett kulturellt och religiöst epicentrum där olika världar möttes.

Merv var en smältdegel av kulturer och religioner där anhängare av zoroastrismen och kristendomen fanns i stora skaror redan på 400-talet. Under denna period var staden även känd för sin religiösa tolerans och intellektuella utbyten. Mervs gator var fyllda med köpmän från Kina till Medelhavet och pilgrimer från Persien till Bysantinska riket.

Zoroastrism och kristendom trivdes sida vid sida, och deras tempel och kyrkor var en integrerad del av staden. Under 700-talet introducerades islam och blev en betydande del av stadens rika mångfald. Under en period på 800-talet sågs Merv som huvudstad för hela den muslimska världen.

Denna period av intellektuell blomstring ledde till ett utbyte av idéer och kulturer där Merv fungerade som en central plats för utbyte av kunskap. Arkeologiska fynd vittnar idag om denna fascinerande period längs den historiska Sidenvägen.

Under Seldjuksultanatets glansdagar på 1100-talet var Merv världens största stad. Seldjuksultanatet sträckte sig då från centrala Asien till Medelhavet.

Många av besökarna från denna tid har efterlämnat skrifter där man hyllar Merv:
"På grund av sin renhet, sina välskötta gator, uppdelningen av dess byggnader och kvarter mellan floderna är Merv överlägsen resten av städerna i Khurasan", skrev den persiske geografen och resenären al-Istakhri från 1000-talet. "Dess marknader är rikare än någon annan marknad”
”Mervs frukter är finare än någon annanstans", skrev Ibn Hawqal, en arabisk krönikör från 1000-talet, "och i ingen annan stad finns sådana palats och lundar, trädgårdar och bäckar."

Men år 1221 utsattes Merv för en massaker av mongolerna under ledning av Djigis Khans son. Uppskattningsvis 700 000 människor avrättades av mongolerna. Merv återhämtade sig aldrig efter detta anfall och dess betydelse minskade.

Seldjukerna var ett turkfolk och styrelsesättet präglades av en blandning av islamiska och turkiska sedvänjor. Det turkmeniska folkslaget är en blandning av dessa seldjuker och mongoler och utgör idag ca 85% av Turkmenistans befolkning.

I Merv kan man följa Turkmenistans utveckling från tiden före Kristi födelse och fram till 1200-talet. Vi besöker arkeologiska utgrävningar såväl som välbevarade byggnader från Seldjuksultanatets storhetstid. Guiden tar oss bl.a. med till Sultan Sanjars mausoleum som byggdes år 1157 för att hedra den länge regerande Seldjuk-sultanen.

Efter besöket checkar vi in på vårt hotell i Mary och intar gemensam middag på en lokal restaurang.


Dag 4 Mary – Kow Ata – Nokhur – Turkmenbashi
Direkt efter frukost flyger vi tillbaka till Ashgabat och beger oss vidare mot Kaspiska havet.

Vårt första stopp blir Kowata underjordiska sjö. Det turkmenska namnet Kow-Ata betyder "grottornas fader". 

Det underjordiska området 80 meter under marken verkar som ett magnifikt auditorium. Grottans totala längd är 230 meter, dess höjd 20 meter och bredden 57 meter. Botten av grottan är täckt med klumpar av kalksten (stalagmiter), och dess varma och forsande vatten är klart och smaragdfärgat. Vattnet har en konstant temperatur på 33-37°C. Passa på att ta ett dopp. Det är en närmast surrealistisk känsla att simma runt i den mörka grottan.

Guiden tar oss sedan med till byn Nokhur  i västra Kopetdagbergen. Hit till Nokhur nådde aldrig det sovjetiska inflytandet; här följer man gamla traditioner. Vi vandrar runt i byn och stannar till vid stadens begravningsplats där varje grav skyddas av de enorma hornen från bergsgetterna som lokalbefolkningen anser vara heliga. Många hus i byn har dessutom en getskalle hängande på en pinne utanför för att avvärja onda andar. 

Vi besöker också pilgrimsfärdsplatsen Kyz Bibi. Ett tjockt träd, omgiven av ett litet metallstängsel, är täckt med små tygrester som representerar önskemål. Härifrån leder en trappa av betong upp till en liten grotta. Grottan är omgiven av fler materialbitar, av vilka några har gjorts till små spjälsängar, vilket antyder arten av de önskemål som gjorts här. 

Vi intar lunch hemma hos en familj i byn innan färden går vidare.

På eftermiddagen stannar vi till för en kopp kaffe i den medelstora staden Balkanabat som är huvudstad i provinsen Balkan. Balkanabat grundades 1933 som en station längs Transkaspiska järnvägen som förbinder Tasjkent och Samarkand med Kaspiska havet.

Bussen tar oss sedan vidare till Turkmenbashi vid Kaspiska havet där vi checkar in på vår högklassiga resort och intar gemensam middag.


Dag 5 Turkmenbashi – Yangykala canyon – Turkmenbashi
På förmiddagen besöker vi Yangykala canyon. Uttrycket ”Yangy kala” betyder eldfästning (fire fortress) på turkmeniska. Det kanske är Turkmenistans mest intressanta naturformation.

Yangykala låg en gång under vattnet, botten i ett uråldrigt hav som fanns för miljoner år sedan. När havet väl hade torkat lämnade det efter sig ett stenigt landskap som långsamt eroderades av vind och regn, och skar ut klippor och kanjoner vars väggar nu är räfflade som kadaver av konstiga strandade havsdjur. Och så är det alla färger: rosa, orange, purpurlila, gula och andra färger; ett spektrum av färgnyanser som ger Yangykala Canyon ett särpräglat utseende. Vissa tycker det ser ut som ett fantasifullt stenslott, andra liknar det vid ett Marslandskap. 

Efter lunch återvänder vi till vårt hotell. Resten av eftermiddagen och kvällen ledig för egna promenader eller en simtur.


Dag 6 Turkmenbashi – Darvaza
Vid lunchtid flyger vi tillbaka till Ashgabat.

Efter ankomsten tar vi plats i jeepar och börjar vår färd genom Karakumöknen som upptar 85% av Turkmenistans yta. Vi färdas genom höga sanddyner och mycket begränsad växtlighet fram till  den lilla byn Darvaza med 350 invånare. Intill byn, mitt ute i öknen, ligger ”Dörren till helvetet”  som lokalbefolkningen kallar den brinnande kratern.

Darvazaområdet är mycket rikt på naturgas. Under pågående borrningar år 1971 borrade sovjetiska geologer hål i en grotta fylld med naturgas. Marken under borrningsriggen kollapsade och blottade ett stort hål med en diameter på 70 meter. För att undvika giftiga utsläpp beslöt man att bränna upp gasen. Geologerna hoppades att elden skulle bränna bort all gas inom några dagar, men mer än 50 år senare finns gasen ännu kvar.

Vi tillbringar en natt i tältläger vid kratern. Det är en mäktig upplevelse när vi ser de rödgula eldslågorna i mörkret under stjärnhimlen mitt ute i öknen.


Dag 7 Darvaza – Ashgabat
Efter frukost åker vi tillbaka till Ashgabat. 

På eftermiddagen besöker vi Turkmenistans nationalmuseum. Här finner vi cirka 500 000 artefakter från Turkmenistans bronsålder, antiken och medeltiden. Andra delar av museet är natur, etnografi, militärhistoria och smycken. Det finns också en avdelning med alla gåvor som presidenten fått i samband med statsbesök. En del av muséet tillägnas presidenten och beskriver hans gärningar; en slags hyllning till honom.


Dag 8 Ashgabat
På förmiddagen besöker vi mattmuseet, ett av de bästa i Centralasien med design från bl.a.  stammarna Tekke, Yamud, Sarik och Chodor. Det turkmenska mattmuseet är ett av Turkmenistans viktigaste kulturcentra, där cirka 2000 mattor ställs ut. Muséet har till exempel världens största handvävda matta med en total yta på 301 m². Den vävdes 2001 och 2003 las den till i Guinness rekordbok.

Mattor är en mycket viktig produkt i Turkmenistan, så viktig att den förärats en egen helgdag. Turkmenistans officiella Matt-dag infaller i slutet av maj varje år. Då ställer alla de olika stammarnas matt-tillverkare ut sina alster i speciella stånd över hela landet. 

Efter lunch kör vi ut strax utanför staden till en hästfarm där vi får träffa på turkmenernas nationella stolthet: Akhalteke-hästar, de vackraste och snällaste hästarna i världen enligt turkmener. För 5000 år sedan började turkmener föda upp Akhalteke-hästar. Den unika rasen har aldrig blandats med andra hästraser. Forntida härskare som Alexander den Store, Darius I m.fl. drömde om att äga Akhalteke-hästar.

Turkmenerna är vidskepliga och anser allmänt att om man är sjuk och rör en Akhalteke-häst blir man frisk på rekordtid. Om ni känner er lite hängig kan ni testa denna ordination.


Dag 9 Ashgabat
På förmiddagen besöker vi Gulistan Baazar i centrala Ashgabat som är en av de största och äldsta täckta marknaderna i landet. Bottenvåningen i basaren är tillägnad färskvaror, såsom frukt, grönsaker, kött, fisk och mejeriprodukter. Det finns också stånd som säljer kryddor, nötter, torkad frukt och andra livsmedel. På andra våningen i basaren finns en mängd olika butiker som säljer kläder och souvenirer. 

Efter lunch är det fritt för egna strövtåg. De som vill stannar kvar i centrum, övriga kliver på bussen och återvänder till hotellet. 

På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag.


Dag 10 Hemresa
 

Resfakta

Avresa 2024
Oktober: 19

Avresa 2025
Oktober: 18

Pris: fr. 37 850:-

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 10:40. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:35. Hemkomst kl. 09:45. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 10:30. Hemkomst kl. 10:30. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:50. Hemkomst kl. 11:00. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo - Ashgabat t/r via Istanbul 
• Flyg Mary - Ashgabat
• Flyg Turkmenbashi - Ashgabat
• Alla övriga transporter med buss och jeep.
• 5 nätter på 4-stjärnigt hotell i Ashgabat
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Mary
• 2 nätter på högklassig resort i Turkmenbashi vid Kaspiska havet
• 1 natt i tältläger i öknen
• Frukost och lunch varje dag
• 4 middagar. Middag dag 3, 4, 6 och 9
• Alla utflykter och andra punkter enligt programmet. Ingenting tillkommer. 
• Engelsktalande lokalguider. 
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 3 950:-
• Visum till Turkmenistan: fr. 1 300:-

 

 

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare. 
Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 7 veckor före avresa.
 
För visum krävs: 
• Kopia på fotouppslaget i passet. Kopian måste vara i färg och av god kvalitet.
• Ett färgfoto med vit bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm).

• Följande information som kan skrivas på baksidan av passkopian eller separat:
 - hemadress
 - e-postadress
 - om ni besökt Turkmenistan tidigare och i sådant fall när
 - er senast avslutade utbildning: skolans namn och stad samt det ämne ni tog examen inom
 - eventuell arbetsgivare, dess adress och telefon
 - yrke (är du pensionär vänligen skriv detta) 
 - civilstånd. Är ni gifta anges även fullständigt namn, födelsedatum och nationalitet för er make/maka
 - eventuella barns namn, födelsedatum och nationalitet. (Dessa ska anges även om barnen ej följer med på resan)
 - eventuella tidigare för- och efternamn

Det går också bra att mejla in ovanstående information samt skanna in och mejla en kopia på passet och färgfotot. Observera att passet och fotot då måste skannas separat.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2024

19/10 - 28/10StockholmTurkmenistan. Flyg Stockholm t/r237 850:-Boka
19/10 - 28/10Köpenhamn Turkmenistan. Flyg Köpenhamn t/r139 850:-Boka
19/10 - 28/10GöteborgTurkmenistan. Flyg Göteborg t/r337 850:-Boka
19/10 - 28/10OsloTurkmenistan. Flyg Oslo t/r437 850:-Boka

Oktober 2025

18/10 - 27/10StockholmTurkmenistan. Flyg Stockholm t/rMer än 438 850:-Boka
18/10 - 27/10Köpenhamn Turkmenistan. Flyg Köpenhamn t/rMer än 439 850:-Boka
18/10 - 27/10GöteborgTurkmenistan. Flyg Göteborg t/rMer än 438 850:-Boka
18/10 - 27/10OsloTurkmenistan. Flyg Oslo t/r438 850:-Boka
Powered by Travelize