Bosnien&Hercegovina - Montenegro

Vår reseledare Zlatko Papac är född och uppväxt i Stolac i Hercegovina. Han jobbade med turism i hela det forna Jugoslavien fram till 1993 när kriget gjorde att han valde att flytta till Sverige där han tillbringade de närmaste 15 åren. År 2009 flyttade han tillbaka till Bosnien igen och bosatte sig i Mostar.

Zlatko kommer att på ett lättsamt sätt delge oss sin breda erfarenhet från Bosnien&Hercegovina och Montenegro. Han kommer även att ta oss med till sina lokala favoritrestauranger, de bästa vingårdarna och till sina undangömda smultronställen.

Vår ciceron kommer att visa oss det multikulturella Sarajevo där du kan dricka en kopp turkiskt kaffe i den ottomanska delen av gamla stan och prova en sachertorte i ett Wieninspirerat kafé i den ungersk-österrikiska delen 100 meter bort.

Sarajevo bebos huvudsakligen av bosniaker. Zlatko tar oss även med till Capljina som domineras av kroater samt Trebinje där mer än 90% är serber. Han berättar om landets stundtals våldsamma historia och om hur det fungerar mellan de olika folkslagen idag.

Vi stannar även till i Mostar som dominerade den svenska nyhetsrapporteringen på 90-talet samt Zlatkos favoritby, konstnärsparadiset Pocitelj.

Montenegro – det lilla landet som har allt; en omväxlande natur som få andra länder kan mäta sig med, en spännande historia och de vackra gamla kuststäderna vid Adriatiska havet: Budva, Kotor och diamanten Herceg Novi.

Montenegro kommer sannolikt att vara ett av Europas rikaste länder om 10-15 år om man lyckas välja rätt politiker. Passa på att åka dit nu när landet har kvar sin charm och innan det blivit ett rikemansmekka.

Vi avslutar resan med 3 nätter på ett högklassigt hotell direkt vid Adriatiska havet i den underbara lilla staden Herceg Novi. Därifrån gör vi utflykter upp i bergen samt med båt genom Kotorbukten.

 

Pris från:
21 850:-
Dagar:8
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Skandinavien Sarajevo
Avresa från Skandinavien till Sarajevo via Warszawa.

Efter ankomst åker vi till den berömda restaurangen Paper Moon där välkomstdrink och lunch väntar på oss.

Därefter checkar vi in på vårt centralt belägna hotell och vilar en stund innan vi ger oss ut på en liten rekognoceringstur i Sarajevo. Vi besöker Morića där vår ciceron Zlatko Papac berättar om landets historia samtidigt som vi blir serverade kaffe på bosniskt vis. Inte långt från Morića ligger kvällens restaurang, en av Zlatkos favoriter, där vi blir serverade traditionell bosnisk paj som serveras med yogurt.

Vi promenerar sedan tillbaka till hotellet.


Dag 2 Sarajevo
Bosnien&Hercegovina har ett komplicerat styrelseskick; en skrivbordsprodukt som konstruerades i samband med Daytonavtalet där Carl Bildt var med som EUs medlare. Sannolikt kommer man förr eller senare att tvingas överge eller reformera det nuvarande styrelseskicket. Daytonavtalet undertecknades av Bosnien&Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien 1995. Enligt avtalet delas landet upp i två delar, Bosnien-Hercegovina och Serbiska republiken (Republika Srpska). Den demokratiska processen är oerhört långsam och de enda som trivs är väl riktigt inbitna byråkrater.

De etniska skillnaderna på Balkan är idag på många håll i det närmaste utsuddade vilket gör att det ofta känns fel att tala om uppdelning efter etnicitet. Det är snarare individens val av religiös tillhörighet som avgör vilken grupp man tillhör samt vilket språk man talar.

Efter frukost börjar vi utforska Bosniens huvudstad.

Sarajevo är en mångkulturell stad som grundades av osmanerna 1462. Inom 2-3 minuters promenad i gamla stan kan man finna både synagoga och moské såväl som en katolsk och orthodox kyrka. Staden kallas ofta för Europas Jerusalem. Dock är 80% av stadens invånare bosniaker (muslimer). I Sarajevo är det svårt att hitta någon som uppskattar Daytonavtalet. Den serbiska republiken ses som en onödig eftergift till Milosevic.

Osmanerna härskade här under 400 år och den österrikisk-ungerska federationen bara 40 år. Men österrikarna lyckades på kort tid sätta sin prägel på staden. De använde i slutet av 1800-talet i stor utsträckning Sarajevo som försökskanin. Man testade nya uppfinningar och tekniska landvinningar i Sarajevo och om det fungerade bra använde man det sedan på hemmaplan. Bl.a. blev Sarajevo 1885 den första stad i Europa som fick spårvagn.

Gamla stan i Sarajevo är en mycket trevlig bekantskap. Den osmanska delen är full av små butiker och hantverkare. Vi tar en promenad genom gränderna och hör och ser hantverkarnas hamrande på koppar och andra material. Vi fortsätter genom de judiska kvarteren och förbi vackra fontäner. Vi når fram till den ungersk-österrikiska delen där de Wieninspirerade kaféerna tar över. Det finns en mycket tydlig skiljelinje mellan den ottomanska delen och den österrikiska.

Det österrikiska tronföljarparet Franz Ferdinand och Sophie hade valt den heliga dagen till minne av slaget vid Trastfältet som datum för sitt besök i Sarajevo 1914 vilket retade många serbiska nationalister till ursinne och planer smiddes. Den unge Gavrilo Princip satt på ett kafé med sitt vapen när tronföljarparets chaufför råkade svänga in på fel gata och stannade till för att backa tillbaka. Gavrilo fångade tillfället i flykten och gick ut och sköt och initierade därmed det första världskriget. Vi besöker den historiska platsen.

Sarajevo belägrades under 4 år på 90-talet och drygt elvatusen personer sköts ihjäl. De serbiska trupperna satt i bergen runt staden. För att få in mat och andra förnödenheter byggdes en 800 meter lång tunnel under staden. Vi besöker tunnelmuseet och de som vill kan ta några steg i tunneln.

På eftermiddagen ledig tid för egna strövtåg.


Dag 3 Sarajevo - Jablanica - Mostar - Capljina
På morgonen fortsätter vi vidare mot Mostar.

Efter en naturskön resa längs floden Neretva och Jablanicasjön  stannar vi till och fikar vid Jablanica.

Under fikapausen berättar vår guide om händelserna 1943-44 då Tito steg fram och visade britterna att han var rätt man att satsa på. Det var Titos ledarskap i slagen mot nazisterna under denna tid som slutligen avgjorde att de allierade insåg att han var deras man.

Slaget vid Neretva var den första i en serie enorma statligt sponsrade filmproduktioner från andra världskriget. Den hade en svindlande budget godkänd av den jugoslaviske ledaren Josip Broz Tito. Globala stjärnor som Sergei Bondarchuk, Yul Brynner, Franco Nero, Orson Welles, etc. strömmade till det kommunistiska Jugoslavien lockade av de enorma summor pengar som erbjöds. I en annan film från 1973, ”Slaget vid Sutjeska”, är det Richard Burton som gestaltar Tito.

I jablanica har man byggt upp ett fint litet museum till minne av de stupade i slaget vid Neretva.

Vi når så småningom Zlatkos hemstad Mostar som ligger 60 meter över havet. I Mostar snöar det nästan aldrig; en skarp kontrast till Sarajevo som är en känd vintersportort. I Sarajevo arrangerades vinter-OS 1984 då firma Svan och Wassberg fixade ett av de mest framgångsrika olympiska spel som Sverige upplevt på längdsidan. 

Vid framkomsten gör vi en kort panoramatur med buss och ser att några parker i centrum gjorts om till kyrkogårdar. I Mostar har man på många ställen lämnat kvar kulhål och söndersprängda byggnader för att inte folk ska glömma serbernas anfall.

Guiden tar oss därefter med på en promenad längs kullerstensgatorna i gamla stan. Den berömda bron från den ottomanska tiden blev en symbol för lidandet under Balkankriget på 1990-talet. Av nyhetsrapporteringen fick man oftast intrycket att bron och floden var en skiljelinje mellan de olika styrkorna vilket inte var riktigt sant. Bron sprängdes sönder under kriget men byggdes upp igen på exakt samma sätt som tidigare.

Mostar är en vacker stad med minareter, osmanska marknadsplatser och gamla turkiska byggnader. Mysiga restauranger och kaféer har byggts upp på flodbäddarna på bägge sidor av floden.

Efter lunch besöker vi stadens stolthet, The Hub of Fine Arts. Galleriet ger en glimt av den rikedom och mångfald som fanns här tidigare. Vi får tillfälle att beundra verk av Matisse, Modigliani, Chagall, Degas och andra berömda konstnärer.

Färden fortsätter sedan till den mysiga lilla staden Capljina där vi checkar in och äter middag.


Dag 4 Capljina - Pocitelj - Zitomislic - Kravica - Capljina
Capljina ligger i Hercegovina och den stora majoriteten av befolkningen är kroater.

Efter frukost tar bussen med oss till den vackert belägna byn Počitelj. Efter att ha stått emot attacker från både öst och väst i nära 600 år blev byn hårt åtgången under kriget 1993 men ett antal byggnader överlevde och byn byggdes upp igen. 

Počitelj upplevs som ett vackert friluftsmuseum med alla sevärda byggnader i osmansk arkitektur från 1500-1600- talen. Konstnärer från all världens hörn har alltid vallfärdat hit för att få inspiration till sina målningar och gör så även nu.

Efter vår guidade rundvandring slår vi oss ned på ett trevligt café och insuper den sköna atmosfären innan vi fortsätter vidare till klostret Zitomislic. Vi besöker klostret samt museum med ikoner och andra gåvor som klostret fått genom åren.

Vi stannar sedan till vid vinkällaren Andrija för lunch och vinprovning.

På vägen tillbaka till hotellet gör vi ett stopp vid det vackra vattenfallet Kravica och tar en kort promenad i naturen där.


Dag 5 Capljina - Trebinje - Montenegro - Herceg Novi
Vår reseledare tar oss med till den sköna staden Trebinje för en guidad rundtur och lunch. Trebinje ligger i den Serbiska republiken och drygt 90% av invånarna är serber.

Vi passerar sedan över gränsen till Montenegro och fortsätter vidare till kuststaden Herceg Novi och vårt hotell vid Adriatiska havet. De som känner för det tar ett dopp i havet eller i hotellets pool innan vi återsamlas för gemensam middag.

Montenegro kommer sannolikt att vara ett av Europas rikaste länder inom kort. Magnifika kustremsor, vackra bergslandskap och enastående vackra städer som Herceg Novi. Det kommer att ske om man lyckas välja rätt politiker.

Risken finns dock att Montenegro om 10-15 år förvandlats till Monaconegro; potentialen finns där. Så passa på att åka dit nu när landet har kvar sin charm och innan det blivit ett rikemansmekka.


Dag 6 Herceg Novi - Kotor – Njegusi - Cetinje – Herceg Novi
Efter frukost är det dags att lära känna Herceg Novi som har en mycket varierad och turbulent historia. Staden har under olika perioder styrts av bosniska kungar, hertigar av Hercegovina, ottomanerna, Frankrike, Venedig, Ryssland, Spanien, Österrike-Ungern, Italien och Montenegro.

Vår ciceron tar oss med på en intressant promenad genom den lilla staden med vackra byggnader och smala gränder. Vi stannar till för en fika vid det centrala torget och kan bl.a. beundra det magnifika klocktornet från 1700-talet.

Herceg Novi har den finaste strandpromenaden på hela Balkan. Det kan man tacka Österrike-Ungern för. När de hade makten över Herceg Novi byggde man en järnväg som gick precis vid vattenlinjen. När Montenegro många år senare tog bort järnvägsspåret fick man istället en milslång mysig strandpromenad som idag är fylld av restauranger, barer och fina badstränder. Vårt hotell ligger vackert vid mitten av strandpromenaden.

Det gamla stationshuset ligger kvar vid strandpromenaden inte långt från vårt hotell.

Vägg i vägg med vårt hotell finns ett fint litet museum som beskriver Herceg Novis framväxt från antiken till våra dagar. Vi kan följa den bosniska perioden under 1400-talet, det turkiska styret på 15- och 1600-talen, Venedig på 1700-talet samt perioden 1797-1918 då Österrike, Frankrike och Napoleon, Ryssland och sedan Österrike-Ungern styrde fram till första världskrigets slut.

Vi åker sedan vidare till Kotor. Gamla stan i Kotor är den förmodligen bäst bevarade medeltidsstaden vid Adriatiska havet och finns med på Unescos världsarvslista. Staden är den arkitektur- och skönhetsmässiga höjdpunkten under vår resa. Här finns vackra byggnader av såväl bysantinsk som venetiansk arkitektur. En promenad genom Kotor är som en ljuvlig dröm. Kotor är en av få städer i området som aldrig blev intaget av osmanerna.

Färden går vidare upp i bergen till den lilla byn Njegusi som har ett 20-tal invånare och är känd för sin ost och skinka. Vi får provsmaka de lokala läckerheterna och sköljer ner det med ett glas vin. 

Vi fortsätter till Montenegros gamla huvudstad Cetinje där vi intar en lätt lunch på en charmig restaurang vid den centrala gågatan.

Guiden tar oss sedan med på en promenad genom Cetinje och berättar dess historia.  

Staden grundades 1482 då man ville ha en huvudstad som var lättare att försvara. Här grundades då en domstol och ett kloster och staden spelade en viktig roll i det religiösa och politiska livet. Under de följande århundradena utsattes Cetinje för invasioner av Venedig och av ottomanerna och stadens betydelse sjönk så småningom undan. Men 1878 erkändes Montenegros oberoende och Cetinje blomstrade på nytt fram till första världskrigets utbrott.

Montenegro utropades till kungarike 1910 och då byggdes även regeringsbyggnaden här. Vi besöker kung Nikola I:s palats som idag är ett museum där man får en bra bild av Montenegros historia. Kung Nikola I var regent 1860-1918 och var den siste i raden av Petrovic-dynastins framgångsrika regenter. Tiden under deras styre brukar kallas för Montenegros guldålder.

Cetinje är idag en behaglig småstad och betydligt vackrare än dagens rätt alldagliga huvudstad Podgorica. 

Vi lämnar sedan bergslandskapet och åker ner mot kusten och vårt hotell.


Dag 7 Herceg Novi - Kotorbukten - Perast - Gospa - Herceg Novi
Vi beger oss ner till hamnen där vi kliver ombord på en båt för en tur runt den vackra arkipelagen utanför Kotor.

Det blir en kryssning runt Kotorbukten med storslagna vyer över branta berg och stilla vatten. Vi besöker Perast, den lilla ön Gospa och Škrpjela där vi pratar om legenden som gjorde att människor byggde ön och kyrkan.

Vi avslutar halvdagsturen på restaurang Conte i Perast med lunch innan båten tar oss tillbaka till hotellet.

Eftermiddagen ledig för bad eller strövtåg i Herceg Novi.

På kvällen promenerar vi till restaurang Kruso som bjuder på dagens fångst från havet.


Dag 8 Herceg Novi - Podgorica - Skandinavien
Vi åker mot flygplatsen i Podgorica. På vägen stannar vi och fikar på restaurang Adrović som bjuder på en vacker utsikt över Sveti Stefan.

Färden fortsätter sedan mot inlandet och flygplatsen där vi tar farväl av vår reseledare och chaufför.

 

Resfakta

Pris: fr. 21 850:-

Avresor 2024
Oktober: 2

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 07:50. Hemkomst kl. 18:40. Flygbolag: LOT Polish airlines
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 07:00. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag: LOT Polish airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Sarajevo via Warszawa.
• Flyg Podgorica – Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn via Warszawa.
• Alla övriga transporter under resan med buss.
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrum av Sarajevo.
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Capljina.
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell direkt vid Adriatiska havet i Herceg Novi.
• Frukost varje dag.
• 6 luncher. Lunch dag 1-2 samt 4-7.
• 5 middagar. Middag dag 1, 3-5 samt dag 7.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande guide/reseledare under hela resan. Resan leds av bosniern Zlatko Papac som bott 15 år i Sverige men nu bor i Mostar.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 750:-

 

Visum

Visum Bosnien&Hercegovina-Montenegro

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 3 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2024

2/10 - 9/10StockholmBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Stockholm t/r321 850:-Boka
2/10 - 9/10KöpenhamnBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Köpenhamn t/r221 850:-Boka
2/10 - 9/10GöteborgBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Göteborg t/r321 850:-Boka
Powered by Travelize