Bosnien&Hercegovina - Montenegro

Vi startar resan i det multikulturella Sarajevo där du kan dricka en kopp turkiskt kaffe i den ottomanska delen av gamla stan och prova en sachertorte i ett Wieninspirerat kafé i den ungersk-österrikiska delen 100 meter bort. 

Färden tar oss vidare till vackra och historiska städer som Mostar, Pocitelj, Herceg Novi, Kotor och Montenegros gamla huvudstad Cetinje.

Vi bor 3 nätter på ett högklassigt hotell direkt vid Adriatiska havet i Herceg Novi.

Vår reseledare Zlatko Papac är född och uppväxt i Stolac i Bosnien&Hercegovina. Han jobbade med turism i hela det forna Jugoslavien fram till 1993 när kriget gjorde att han valde att flytta till Sverige där han tillbringade de närmaste 15 åren. År 2009 flyttade han tillbaka till Bosnien igen och bosatte sig i Mostar. Zlatko kommer att på ett lättsamt sätt delge oss sin breda erfarenhet från Bosnien&Hercegovina och Montenegro. Han kommer även att ta oss med till sina lokala favoritrestauranger och till sina undangömda smultronställen.
 

Pris från:
21 850:-
Dagar:8
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1 Skandinavien - Sarajevo
Avresa från Skandinavien till Sarajevo via Warszawa.

Efter ankomst åker vi till den berömda restaurangen Paper Moon där välkomstdrink och lunch väntar på oss. Därefter checkar vi in på vårt centralt belägna hotell och vilar en stund innan vi ger oss ut på en liten rekognoceringstur i Sarajevo. Vi besöker Morića där vår ciceron Zlatko Papac berättar om landets historia samtidigt som vi blir serverade kaffe på bosniskt vis. Inte långt från Morića ligger kvällens restaurang, Aeroplan, där vi blir serverade traditionell bosnisk paj som serveras med yogurt.

Vi promenerar sedan tillbaka till hotellet.


Dag 2 Sarajevo
Bosnien&Hercegovina har ett komplicerat styrelseskick; en skrivbordsprodukt som konstruerades i samband med Daytonavtalet där Carl Bildt var med som EUs medlare. Sannolikt kommer man förr eller senare att tvingas överge eller reformera det nuvarande styrelseskicket. Daytonavtalet undertecknades av Bosnien&Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien 1995. Enligt avtalet delas landet upp i två delar, Bosnien-Hercegovina och Serbiska republiken (Republika Srpska). Den demokratiska processen är oerhört långsam och de enda som trivs är väl riktigt inbitna byråkrater.

De etniska skillnaderna på Balkan är idag på många håll i det närmaste utsuddade vilket gör att det ofta känns fel att tala om uppdelning efter etnicitet. Det är snarare individens val av religiös tillhörighet som avgör vilken grupp man tillhör samt vilket språk man talar.

Efter frukost börjar vi utforska Bosniens huvudstad.

Sarajevo är en mångkulturell stad som grundades av osmanerna 1462. Inom 2-3 minuters promenad i gamla stan kan man finna både synagoga och moské såväl som en katolsk och orthodox kyrka. Staden kallas ofta för Europas Jerusalem. Dock är 80% av stadens invånare bosniaker (muslimer). I Sarajevo är det svårt att hitta någon som uppskattar Daytonavtalet. Den serbiska republiken ses som en onödig eftergift till Milosevic.

Osmanerna härskade här under 400 år och den österrikisk-ungerska federationen bara 40 år. Men österrikarna lyckades på kort tid sätta sin prägel på staden. De använde i slutet av 1800-talet i stor utsträckning Sarajevo som försökskanin. Man testade nya uppfinningar och tekniska landvinningar i Sarajevo och om det fungerade bra använde man det sedan på hemmaplan. Bl.a. blev Sarajevo 1885 den första stad i Europa som fick spårvagn.

Gamla stan i Sarajevo är en mycket trevlig bekantskap. Den osmanska delen är full av små butiker och hantverkare. Vi tar en promenad genom gränderna och hör och ser hantverkarnas hamrande på koppar och andra material. Vi fortsätter genom de judiska kvarteren och förbi vackra fontäner. Vi når fram till den ungersk-österrikiska delen där de Wieninspirerade kaféerna tar över. Det finns en mycket tydlig skiljelinje mellan den ottomanska delen och den österrikiska.

Det österrikiska tronföljarparet Franz Ferdinand och Sophie hade valt den heliga dagen till minne av slaget vid Trastfältet som datum för sitt besök i Sarajevo 1914 vilket retade många serbiska nationalister till ursinne och planer smiddes. Den unge Gavrilo Princip satt på ett kafé med sitt vapen när tronföljarparets chaufför råkade svänga in på fel gata och stannade till för att backa tillbaka. Gavrilo fångade tillfället i flykten och gick ut och sköt och initierade därmed det första världskriget. Vi besöker den historiska platsen.

Sarajevo belägrades under 4 år på 90-talet och drygt elvatusen personer sköts ihjäl. De serbiska trupperna satt i bergen runt staden. För att få in mat och andra förnödenheter byggdes en 800 meter lång tunnel under staden. Vi besöker tunnelmuseet och de som vill kan ta några steg i tunneln.

På eftermiddagen ledig tid för egna strövtåg.


Dag 3 Sarajevo - Mostar - Capljina
På morgonen fortsätter vi vidare mot Mostar.

Efter en naturskön resa längs floden Neretva och Jablanicasjön når vi så småningom Mostar som ligger 60 meter över havet. I Mostar snöar det nästan aldrig; en skarp kontrast till Sarajevo som är en känd vintersportort. I Sarajevo arrangerades vinter-OS 1984 då firma Svan och Wassberg fixade ett av de mest framgångsrika olympiska spel som Sverige upplevt på längdsidan. 

Vid framkomsten gör vi en kort panoramatur med buss och ser att några parker i centrum gjorts om till kyrkogårdar. I Mostar har man på många ställen lämnat kvar kulhål och söndersprängda byggnader för att inte folk ska glömma serbernas anfall.

Guiden tar oss därefter med på en promenad längs kullerstensgatorna i gamla stan. Den berömda bron från den ottomanska tiden blev en symbol för lidandet under Balkankriget på 1990-talet. Av nyhetsrapporteringen fick man oftast intrycket att bron och floden var en skiljelinje mellan de olika styrkorna vilket inte var riktigt sant. Bron sprängdes sönder under kriget men byggdes upp igen på exakt samma sätt som tidigare. Mostar är en vacker stad med minareter, osmanska marknadsplatser och gamla turkiska byggnader. Mysiga restauranger och kaféer har byggts upp på flodbäddarna på bägge sidor av floden.

Efter lunch besöker vi stadens stolthet, The Hub of Fine Arts. Galleriet ger en glimt av den rikedom och mångfald som fanna här tidigare. Vi får tillfälle att beundra verk av Matisse, Modigliani, Chagall, Degas och andra berömda konstnärer.

Färden fortsätter sedan till den mysiga lilla staden Capljina där vi checkar in och äter middag.


Dag 4 Capljina - Pocitelj - Zitomislic - Kravica - Capljina
Efter frukost tar bussen med oss till den vackert belägna byn Počitelj. Efter att ha stått emot attacker från både öst och väst i nära 600 år blev byn hårt åtgången under kriget 1993 men ett antal byggnader överlevde och byn byggdes upp igen. 

Počitelj upplevs som ett vackert friluftsmuseum med alla sevärda byggnader i osmansk arkitektur från 1500-1600- talen. Konstnärer från all världens hörn har alltid vallfärdat hit för att få inspiration till sina målningar och gör så även nu. 

Efter vår guidade rundvandring slår vi oss ned på ett trevligt café och insuper den sköna atmosfären innan vi fortsätter vidare till klostret Zitomislic. Vi besöker klostret samt museum med ikoner och andra gåvor som klostret fått genom åren.

Vi stannar sedan till vid vinkällaren Andrija för lunch och vinprovning.

På vägen tillbaka till hotellet gör vi ett stopp vid det vackra vattenfallet Kravica och tar en kort promenad i naturen där.


Dag 5 Capljina - Trebinje - Montenegro - Herceg Novi
Vår reseledare tar oss med till den mysiga staden Trebinje för en guidad rundtur och lunch.

Vi passerar sedan över gränsen till Montenegro och fortsätter vidare till kuststaden Herceg Novi och vårt hotell vid Adriatiska havet. De som känner för det tar ett dopp i havet eller i hotellets pool innan vi återsamlas för gemensam middag.


Dag 6 Herceg Novi - Kotor – Njegusi - Cetinje – Herceg Novi
Efter frukost är det dags att lära känna Herceg Novi som har en mycket varierad och turbulent historia. Staden har under olika perioder styrts av bosniska kungar, hertigar av Hercegovina, ottomanerna, Frankrike, Venedig, Ryssland, Spanien, Österrike-Ungern, Italien och Montenegro. Vår ciceron tar oss med på en intressant promenad genom den lilla staden.

Vi åker sedan vidare till Kotor. Gamla stan i Kotor är den förmodligen bäst bevarade medeltidsstaden vid Adriatiska havet och finns med på Unescos världsarvslista. Staden är den arkitektur- och skönhetsmässiga höjdpunkten under vår resa. Här finns vackra byggnader av såväl bysantinsk som venetiansk arkitektur. En promenad genom Kotor är som en ljuvlig dröm.

Efter guidad rundtur och fika åker vi upp i bergen till den lilla byn Njegusi som har ett 20-tal invånare och är känd för sin ost och skinka. Vi får provsmaka de lokala läckerheterna och sköljer ner det med ett glas vin. 

Vi fortsätter vidare till Montenegros gamla huvudstad Cetinje där vi intar en lätt lunch på en charmig restaurang vid den centrala gågatan.

Guiden tar oss sedan med på en promenad genom Cetinje och berättar dess historia.  

Staden grundades 1482 då man ville ha en huvudstad som var lättare att försvara. Här grundades då en domstol och ett kloster och staden spelade en viktig roll i det religiösa och politiska livet. Under de följande århundradena utsattes Cetinje för invasioner av Venedig och av ottomanerna och stadens betydelse sjönk så småningom undan. Men 1878 erkändes Montenegros oberoende och Cetinje blomstrade på nytt fram till första världskrigets utbrott.

Montenegro utropades till kungarike 1910 och då byggdes även regeringsbyggnaden här. Vi besöker kung Nikola I:s palats som idag är ett museum där man får en bra bild av Montenegros historia. Kung Nikola I var regent 1860-1918 och var den siste i raden av Petrovic-dynastins framgångsrika regenter. Tiden under deras styre brukar kallas för Montenegros guldålder.

Cetinje är idag en behaglig småstad och betydligt vackrare än dagens rätt alldagliga huvudstad Podgorica. 

Vi lämnar sedan bergslandskapet och åker ner mot kusten och vårt hotell.


Dag 7 Herceg Novi - Kotorbukten - Herceg Novi
Vi beger oss ner till hamnen där vi kliver ombord på en båt för en tur runt den vackra arkipelagen utanför Kotor.

Det blir en kryssning runt Kotorbukten med storslagna vyer över branta berg och stilla vatten. Vi besöker Perast, den lilla ön Gospa och Škrpjela där vi pratar om legenden som gjorde att människor byggde ön och kyrkan. Vi avslutar halvdagsturen på restaurang Conte i Perast med lunch.

Eftermiddagen ledig för bad eller strövtåg i Herceg Novi.

På kvällen promenerar vi till restaurang Kruso som bjuder på dagens fångst från havet.


Dag 8 Herceg Novi - Podgorica - Skandinavien
Vi åker mot flygplatsen i Podgorica. På vägen stannar vi och fikar på restaurang Adrović som bjuder på en vacker utsikt över Sveti Stefan.

Färden fortsätter sedan mot inlandet och flygplatsen där vi tar farväl av vår reseledare och chaufför.

Resfakta

Pris: fr. 21 850:-

Avresor 2024
Maj: 15
Oktober: 2

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 07:50. Hemkomst kl. 18:40. Flygbolag: LOT Polish airlines
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 07:00. Hemkomst kl. 18:50. Flygbolag: LOT Polish airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Sarajevo via Warszawa.
• Flyg Podgorica – Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn via Warszawa.
• Alla övriga transporter under resan med buss.
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrum av Sarajevo.
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Capljina.
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell direkt vid Adriatiska havet i Herceg Novi.
• Frukost varje dag.
• 6 luncher. Lunch dag 1-2 samt 4-7.
• 5 middagar. Middag dag 1, 3-5 samt dag 7.
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Svensktalande guide/reseledare under hela resan. Resan leds av bosniern Zlatko Papac som bott 15 år i Sverige.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 750:-

 

Visum

Visum Bosnien&Hercegovina-Montenegro

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 3 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Maj 2024

15/5 - 22/5StockholmBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Stockholm t/rMer än 421 850:-Boka
15/5 - 22/5KöpenhamnBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Köpenhamn t/rMer än 421 850:-Boka
15/5 - 22/5GöteborgBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Göteborg t/rMer än 421 850:-Boka

Oktober 2024

2/10 - 9/10StockholmBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Stockholm t/rMer än 421 850:-Boka
2/10 - 9/10KöpenhamnBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Köpenhamn t/rMer än 421 850:-Boka
2/10 - 9/10GöteborgBosnienHercegovina-Montenegro. Flyg Göteborg t/rMer än 421 850:-Boka