Ukraina runt

I Ukraina finner man  härliga storstäder som Lviv, Kiev och Odessa, böljande vinplantager, den vackraste delen av Svartahavskusten samt 45 miljoner gästfria invånare. Landet har en färgrik historia där kosacker, tatarer, mongoler m.m. spelat en framträdande roll. För oss svenskar finns speciella platser som Poltava med Karl den XII och Gammalsvenskby, byn långt inne i Ukraina där man talar svenska som den lät på 1700-talet. Vikingarnas härjningar längs Dnjepr icke att förglömma.

Förutom ovanstående platser besöker vi också kosackernas hemvist Zaporizja och får vara med om en hisnande ryttarshow.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa på förmiddagen via Wien till Lviv. Vi ankommer kl 15.15 och checkar in på vårt hotell i centrala Lviv.

Dag 2
Efter frukost gör vi en rundtur i staden som grundades på 1200-talet och var en viktig handelsknutpunkt mellan Ryssland och Europa. Lviv har omväxlande tillhört Kievriket, Polen-Litauen, Österrike-Ungern, Ryssland, Polen och Sovjetunioen vilket gett en intressant mångfald i arkitektur och kulturutbud. Till skillnad från övriga Östeuropa skadades inte Lviv under andra världskriget och kunde bevara sin 1800-talscharm.

Vi börjar dagen med en promenad genom Lvivs gamla kvarter. Stadens centrum kallas för “lilla Wien” och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Vi utforskar stadens arkitektur och passerar några enastående byggnadsverk i art deco-, wiener sezession- och art nouveau-stilar innan vi når stadens hjärta; Marknadstorget. Torget anlades i slutet av 1300-talet då orten fick stadsrättigheter och är omringat av underbar renässansarkitektur. Bara adelsmän och det högre prästerskapet fick lov att bygga hus högre än tre våningar och med fler än tre fönster på en våning. Vi utforskar några av de mest märkliga husen bl.a. Svarta huset, byggt 1577, som idag omvandlats till historiskt museum. Vi tar en kopp kaffe medan vi beundrar torgets fyra fontäner och Rådhuset.

Färden fortsätter till Höga slottet, stadens gamla citadell, som senare omvandlades till en pittoresk park eftersom själva fästningen förstördes av Karl XII och den svenska hären. Under en promenad i parken kan vi njuta av en sagolik utsikt över Lviv.

Guiden tar oss sedan till Lychakivkyrkogården, som närmast kan jämföras med Père-Lachaise i Paris. Här fick några av Ukrainas och Polens mest kända poeter, vetenskapsmän, politiker och präster sin sista vila. Guiden lotsar oss genom denna magiska skulpturträdgård och berättar om spännande livsöden.

Efter lunch är det ledig tid. Lviv är känt för sin atmosfär och sitt livliga gatuliv och här hittar vi många trevliga kaféer och restauranger.

Dag 3
Idag utforskar vi det österrikiska Lviv.

Efter frukost åker vi till operahuset uppkallad efter Solomija Krusjelnytska, framträdande operasopran under första halvan av 1900-talet. I slutet av 1800-talet ingick Lemberg (som staden hette då) i Österrike-Ungern och var dess kulturella metropol. Denna period präglades av massiva investeringar och storslaget byggande. Ett av dessa projekt var operahuset i nyrenässansstil. Vi imponeras av den rikligt dekorerade fasaden innan vi fortsätter till “Folkets kasino”, byggt av Fellner & Helmer som även skapade Konzerthaus i Wien och Opernhaus i Graz. Byggnadsverket omvandlades på 1930-talet till Vetenskapens hus. Vi hinner även med Potockipalatset och Armeniska kyrkan innan vi återvänder till gamla stan för gemensam lunch.

Efter lunch avfärd mot järnvägsstationen för en trevlig tågresa till Kiev. Vid framkomsten checkar vi in på vårt hotell i absoluta centrum.


Dag 4
Kiev har många parker och grönområden i centrum. Staden är närmast vykortsvacker där den ligger på kullarna runt floden Dnjepr. Centrum med huvudgatan Khreshchatyk och dess många gatukaféer präglas speciellt under helgerna av en kontinental stämning som för tankarna till Rom eller Paris. På helgerna stängs Khreshchatyk av för biltrafik och flanörerna tar över.

På förmiddagen lotsar guiden oss genom staden och stannar till vid Sofiamuseet för ett besök. Museet är ett komplex av minnesmärken från 1000-talet till 1700-talet. Vi koncentrerar oss på huvudbyggnaden, Sofiakatedralen, som anlades år 1037 av Fursten Jaroslav den Vise. Jaroslav var gift med den svenska prinsessan Ingegerd Olofsdotter.

Sofiakatedralen var centrum för det forna Ryssland. Kyrkan var Rysslands viktigaste kristna helgedom men i anslutning till katedralen uppfördes också Rysslands (dåvarande Kievrus) första skola och bibliotek. Katedralen är berömd för sina vackra fresker samt kanske framförallt för alla mosaiker som finns bevarade sedan 1000-talet.

Vi stannar också till vid Kievs vackra operahus. Det var på operan som den ryske premiärministern Pjotr Stolypin mördades under en paus år 1911. Han var på besök i Kiev tillsammans med tsarfamiljen. Stolypin var den kanske främste statsmannen under den sista perioden av tsareran och många tror att den ryska revolutionen hade fått en annorlunda utveckling utan Stolypins frånfälle. Vi ordnar biljetter till balett eller opera för de som så önskar.

Vi intar lunch på den trevliga restaurangen ”Za Dvoma Zaitsyamy”, smakfullt inredd efter en känd ukrainsk pjäs med samma namn.

Efter lunch fortsätter dagen med Kiev-Petjerskijklostret även benämnt Pecherska Lavra.
Klostret är den mest framträdande minnesplatsen över ukrainsk historia, kultur och arkitektur från 1000- till 1700-talet. Området är lika stort som Kreml i Moskva och innehåller ett 40-tal arkitektur- och konstminnesmärken från gångna sekel. Klostret ligger på en höjd med bedårande utsikt över floden Dnjepr. Munkar på 1000-talet grundade klostret. De levde och verkade i de djupa grottorna som var starten för klostret. Så småningom uppfördes ett antal kyrkor och andra byggnader på klosterområdet. Vi börjar visningen med ”Treenighetskyrkan” som blev klar år 1108 och letar oss sedan fram genom seklerna.

På kvällen ges tillfälle att utforska Kiev på egen hand.

Dag 5
Vi börjar dagen med Andrijivsky Uzviz - Kievs Montmartre. Gatan fick sitt namn efter Andrij-kyrkan byggd i mitten av 1700-talet efter arkitekten Rastrellis ritningar till minne av tsarinnan Elisabet I:s besök i Kiev. Många hus på denna gata har en given plats i stadens historia. I hus nr 13 bodde den välkända författaren Mikhail Bulgakov, skaparen av romanen ”Mästaren och Margarita”. Bulgakovs hem är nu ett museum.

Andrijivsky Uzviz är fylld med människor som promenerar bland talrika antikvariat, souveniraffärer samt kafeterior. Här hittar man typiska ukrainska broderier, tavlor, ryska matrjoshkor, gamla militärkläder m.m.

Bussen tar oss sedan ner till hamnen där vi kliver ombord på ett fartyg för en båttur på Europas tredje största flod, Dnjepr. Vi glider runt i vikingarnas spår. För över tusen år sedan gjorde svenska vikingar denna resa längs Dnjepr, sedan fortsatte de över Svarta havet och vidare till Kaspiska havet. Vi nöjer oss med en mindre del av deras flodfärd och ser bl.a. det gigantiska monumentet Rodina mat (Moder fosterland) samt de gnistrande guldkupolerna på Kiev-Petjerskijklostret.

Efter lunch är resten av dagen ledig för egna strövtåg.

Såväl dag 4 som 5 kan man mot tillägg istället åka på en heldagstur till Tjernobyl.


Dag 6
På morgonen tar vi bussen mot Poltava. Under färden beskådar vi Ukrainas gränslösa åkrar där det växer vete, solrosor, korn m.m. Ukraina kallas ofta för Europas kornbod.

Vi ankommer Poltava vid lunchtid och checkar in på vårt hotell.

Efter lunch gör vi en rundtur i Poltava och dess närmaste omgivningar samt besöker museet som visar hur det gick till när de svenska stormaktsdrömmarna slogs i spillror, d.v.s Peter den Stores triumf över Sverige 1709. Vi beskådar också några minnesmonument från striden samt själva slagfältet.

Poltava är en medelstor stad med många universitet i centrum och kan liknas vid Ukrainas Uppsala.

Dag 7
Resan fortsätter mot Zaporizja, hemvist för kosackerna.

På vägen dit passerar vi bl.a. Dnepropetrovsk. Efter incheckning och lunch beger vi oss ut på en stadsrundtur i Zaporizja. Vi slår oss ner en timme på kosackernas arena och bjuds på en show där de skickliga kosackerna utför några virtuosa nummer med hästar.

Dag 8
Vi åker västerut mot Odessa.

På vägen gör vi en avstickare till Gammalsvenskby, den lilla byn djupt inne i Ukraina där det talas svenska. Man känner sig förflyttad 200 år bakåt i tiden när man hör bybornas svenska språk. Vi äter lunch tillsammans med ”Gammalsvenskarna” och tar en promenad i byn.

Framme i Odessa äter vi middag.

Dag 9
Dagen börjar med en stadsrundtur.
Vi ser bl.a. Operahuset, den världsberömda Potemkin-trappan samt Litteraturmuseet. Många av de allra främsta sovjetiska författarna som Pusjkin, Bunin, Babel, Kuprin, Majakovskij och Anna Achmatova har skapat några av sina mest kända verk när de levde i Odessa.

Efter lunch ges tillfälle till att strosa runt på egen hand.

På kvällen finns möjlighet att besöka den berömda operan (mot tillägg).

Dag 10
Utflykt i Odessas omgivningar.

Vi ger oss av på morgonen och kommer först att besöka Bilgorod-Dnistrovsky och dess fort från 1300-talet. Bredvid fortet finns ruiner från ett 2 500 år gammalt slott, som uppfördes när området var en grekisk koloni.

Vi passar också på att inta lunch i Bilgorod. Därefter åker vi till den lilla idylliska byn Shabo och besöker en vingård. Vi provar av de i Ukraina välkända Shabo-vinerna.
Vi beräknas återvända till Odessa ca 17.00.

Dag 11
Hemresa från Odessa på eftermiddagen.

Resfakta

Pris: fr. 17 850:-

Avresor
Nästa avresa planeras 2020

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 09:45. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Austrian Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:10. Hemkomst kl. 16:55. Flygbolag: Austrian Airlines
Oslo: Avresa kl. 06:45. Hemkomst kl. 22:55. Flygbolag: Austrian Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Oslo - Lviv via Wien  
• Flyg Odessa - Stockholm / Köpenhamn / Oslo via Wien 
• Alla transporter i övrigt
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Lviv
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Kiev
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Poltava
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Zaporizja
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Odessa
• Frukost och lunch alla dagar
• 5 middagar. Middag dag 1, 3, 6, 8 och 10.
• Entré till alla museer etc. som är inkluderade i dagsprogrammet
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 2 450:-
• Heldagsutfärd med lunch till Tjernobyl istället för program i Kiev dag 4 eller 5: fr. 1 275:-

 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller. Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Tjernobyl

Området runt Tjernobyl, känt för Tjernobylolyckan som ägde rum i april 1986, är idag stängt för allmänheten. Endast forskare och turistgrupper får tillstånd att vistas i området. Med Iventus kan man åka på en organiserad heldags- eller tvådagarstur till Tjernobyl från Kiev. 


Heldagstur

Program
Iventus rundtur till Tjernobyl börjar på morgonen. Bussen hämtar i Kiev och resan till Tjernobyl tar knappt två timmar. Vid ankomst passerar vi en första gränskontroll som släpper in oss i den yttre zonen, vars gräns löper 30 kilometer från katastrofens nollpunkt (kärnkraftsverket). Vi får information om staden Tjernobyl innan katastrofen, vad som hände i under aprilnatten 1986, och vad forskarna arbetar med på området idag.

Efter detta fortsätter vi till den inre zonen. Här besöker vi kärnkraftsverket och undersöker sarkofagen, den cementkonstruktion som byggdes för att stänga inne det radioaktiva avfallet. Vi besöker även Pripjat som evakuerades. Innan katastrofen bodde här nästan 50 000 personer. Idag är det en spökstad med övergivna hus, hotell, skolor och lekplatser, och viss växtlighet som överlevt. Träden färgades röda av strålningen och kallas nu ”den röda skogen”.

På eftermiddagen fortsätter rundturen till floden och Sankt Illinskij-templet, den enda aktiva kyrkan som är kvar i Tjernobyl. Hit söker sig de äldre invånarna som vägrade lämna sina hus i byarna runt kraftverket.

Det finns även möjlighet att ersätta delar av turen med att besöka dessa byar och träffa de äldre invånarna som berättar om hur deras liv har påverkats av katastrofen.

Lunch ingår i rundturen, och kvalitén på maten garanteras. Alla besökare måste vid inträdet i zonen försäkra att man inte ska äta, röka, sitta på marken eller ställa ifrån sig något på marken inom zonen. Detta är för att säkerställa minimal risk för strålning. Zonen och strålningen är oerhört väl bevakad och ingen tar skada av att tillbringa en dag i området. 

Klockan fem lämnar bussen Tjernobyl för färd tillbaka till Kiev.


Datum 2019
Alla dagar


Pris:  fr. 1 535:- / person

I priset ingår:
Transfer Kiev - Tjernobyl t/r
Lunch
Engelsktalande guide
Obligatorisk försäkring 

 

Tvådagarstur
Tvådagarsturen är begränsad till 10 deltagare.

Program

Dag 1

07:45 Möte på Självständighetstorget i närheten av McDonalds
08:00 Avresa till Tjernobyl
09:00 Fika på en bensinstation
10:00 ankomst till checkpoint Dityatki

Den första dagen i zonen utforskar vi bland annat byn Zalissya, det stora torget, Leninstatyn och ett minnesmärke över Fukushima. Vi ser också zonens enda aktiva kyrka, den begravda byn Kopachi och flera byggnader som vittnar om att Tjernobyl en gång var en levande stad - dagis, mataffär, skola, park och simhall. Vi besöker också Pripjat. 


Dag 2

Vi fortsätter vår utforskning av Tjernobyl och besöker Duga-3, det sovjetiska försvarssystem som sände ut den ökända "ryska hackspetten" under 1976-1989. Vi ser också kyltornen vid reaktorerna 5 och 6. Denna dag besöker vi också "den röda skogen" där träden färgats röda av det radioaktiva avfallet. Efter att ha sett bland annat Kulturpalatset, ett sjukhus, en musikskola och stadion i Tjernobyl besöker vi nya bosättningar innan vi återvänder till Kiev.

Datum 2019
Januari: 5
Februari: 23
Mars: 4, 11, 18, 21, 25, 28
April: 1, 4, 8, 11, 15, 18, 22, 25, 29
Maj: 2, 6, 9, 13, 16, 20, 23, 27, 30
Juni: 3, 6, 10, 13, 17, 20, 24, 27
Juli: 1, 4, 8, 11, 15, 18, 22, 25, 29
Augusti: 1, 5, 8, 12, 15, 19, 22, 26, 29
September: 2, 5, 9, 12, 16, 19, 23, 26

Det är möjligt att anordna privata turer på andra datum mot tillägg. Kontakta Iventus för mer information.
 

Pris: fr. 3 150:-/person

I priset ingår:
Transfer Kiev t/r
Del i dubbelrum på hotell Pripyat
2 luncher, 1 middag och 1 frukost
Engelsktalande guide under båda dagarna
Obligatorisk försäkring 


Tillägg:
Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap):   425:-

Visum

Visum Ukraina 

Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt för personer från Norge, USA, Kanada och Japan.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

 

Karta

Powered by Travelize