Ukraina runt med Moldavien och Transnistrien

Vi startar i den sköna staden Lviv inte långt från polska gränsen. Lvivs centrum kallas för “lilla Wien” och är upptaget på Unescos världsarvslista.

Vi tar sedan tåget till huvudstaden Kiev där vi bor på hotell Ukraina i absoluta centrum. Guiden visar oss det historiska Kiev och berättar även om nutid och vart Ukraina är på väg med sin nye president. Under våra dagar i Kiev finns möjlighet att besöka både Tjernobyl och Poltava.

Vi sätter oss sedan tillrätta i sköna fåtöljer i 1:a klass för en tågresa genom landet ner till det mytomspunna och vackra Odessa vid Svarta havet.

Efter att ha utforskat Odessa och dess centrala delar med fransk-italiensk arkitektur fortsätter färden med buss till utbrytarrepubliken Transnistrien och dess huvudstad Tiraspol där vi checkar in på eleganta hotell Rossija med perfekt läge i centrum. 

Vi gör en rundtur i Tiraspol samt besöker stadens stolthet, konjaksfabriken Kvint, där vi bjuds på rundvandring och konjaksprovning. Guiden tar oss med till fortet i Bender (kalabaliken i Bender) samt till den lilla byn Varnitsa där Karl XII bodde 1709-13.

Vi avslutar resan med ett par dagar i Moldavien där vi bl.a. besöker den berömda vinkällaren Cricova.

Moldavien har alltid haft en stor och högklassig vinproduktion.

 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa på förmiddagen via Warszawa till Lviv. Efter ankomst checkar in på vårt hotell i centrala Lviv.

Gemensam middag.

Dag 2
Efter frukost gör vi en rundtur i staden som grundades på 1200-talet och var en viktig handelsknutpunkt mellan Ryssland och Europa. Lviv har omväxlande tillhört Kievriket, Polen-Litauen, Österrike-Ungern, Ryssland, Polen och Sovjetunionen vilket gett en intressant mångfald i arkitektur och kulturutbud. Till skillnad från övriga Östeuropa skadades inte Lviv under andra världskriget och kunde bevara sin 1800-talscharm.

Vi börjar dagen med en promenad genom Lvivs gamla kvarter. Stadens centrum kallas för “lilla Wien” och är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Vi utforskar stadens arkitektur och passerar några enastående byggnadsverk i art deco-, wiener sezession- och art nouveau-stilar innan vi når stadens hjärta; Marknadstorget. Torget anlades i slutet av 1300-talet då orten fick stadsrättigheter och är omringat av underbar renässansarkitektur. Bara adelsmän och det högre prästerskapet fick lov att bygga hus högre än tre våningar och med fler än tre fönster på en våning. Vi utforskar några av de mest märkliga husen bl.a. Svarta huset, byggt 1577, som idag omvandlats till historiskt museum. Vi tar en kopp kaffe medan vi beundrar torgets fyra fontäner och Rådhuset.

Färden fortsätter till Höga slottet, stadens gamla citadell, som senare omvandlades till en pittoresk park eftersom själva fästningen förstördes av Karl XII och den svenska hären. Under en promenad i parken kan vi njuta av en sagolik utsikt över Lviv.

Guiden tar oss sedan till Lychakivkyrkogården, som närmast kan jämföras med Père-Lachaise i Paris. Här fick några av Ukrainas och Polens mest kända poeter, vetenskapsmän, politiker och präster sin sista vila. Guiden lotsar oss genom denna magiska skulpturträdgård och berättar om spännande livsöden.

Efter lunch är det ledig tid. Lviv är känt för sin behagliga atmosfär och sitt livliga gatuliv och här hittar vi många trevliga kaféer och restauranger.

Dag 3
På förmiddagen avfärd mot järnvägsstationen för en trevlig tågresa till Kiev. 

Vid framkomsten sent på eftermiddagen checkar vi in på hotell Ukraina i absoluta centrum.

Dag 4
Kiev har många parker och grönområden i centrum. Staden är närmast vykortsvacker där den ligger på kullarna runt floden Dnjepr. Centrum med huvudgatan Khreshchatyk och dess många gatukaféer präglas speciellt under helgerna av en kontinental stämning som för tankarna till Rom eller Paris. På helgerna stängs Khreshchatyk av för biltrafik och flanörerna tar över. Kiev är en mycket promenadvänlig stad.

På förmiddagen lotsar guiden oss genom staden och stannar till vid Sofiamuseet för ett besök. Museet är ett komplex av minnesmärken från 1000-talet till 1700-talet. Vi koncentrerar oss på huvudbyggnaden, Sofiakatedralen, som anlades år 1037 av Fursten Jaroslav den Vise. Jaroslav var gift med den svenska prinsessan Ingegerd Olofsdotter.

Sofiakatedralen var centrum för det forna Ryssland. Kyrkan var Rysslands viktigaste kristna helgedom men i anslutning till katedralen uppfördes också Rysslands (dåvarande Kievrus) första skola och bibliotek. Katedralen är berömd för sina vackra fresker samt kanske framförallt för alla mosaiker som finns bevarade sedan 1000-talet.

Vi stannar också till vid Kievs vackra operahus. Det var på operan som den ryske premiärministern Pjotr Stolypin mördades under en paus år 1911. Han var på besök i Kiev tillsammans med tsarfamiljen. Stolypin var den kanske främste statsmannen under den sista perioden av tsareran och många tror att den ryska revolutionen hade fått en annorlunda utveckling utan Stolypins frånfälle. Vi ordnar biljetter till balett eller opera för de som så önskar.

Vi intar lunch på den trevliga restaurangen ”Za Dvoma Zaitsyamy”, smakfullt inredd efter en känd ukrainsk pjäs med samma namn.

Efter lunch fortsätter dagen med Kiev-Petjerskijklostret även benämnt Pecherska Lavra.
Klostret är den mest framträdande minnesplatsen över ukrainsk historia, kultur och arkitektur från 1000- till 1700-talet. Området är lika stort som Kreml i Moskva och innehåller ett 40-tal arkitektur- och konstminnesmärken från gångna sekel. Klostret ligger på en höjd med bedårande utsikt över floden Dnjepr. Munkar på 1000-talet grundade klostret. De levde och verkade i de djupa grottorna som var starten för klostret. Så småningom uppfördes ett antal kyrkor och andra byggnader på klosterområdet. Vi börjar visningen med ”Treenighetskyrkan” som blev klar år 1108 och letar oss sedan fram genom seklerna.

På kvällen ges tillfälle att utforska Kiev på egen hand.

Dag 5
Dag 5 är ledig dag. Men man kan välja att följa med på en heldagstur till Tjernobyl, en heldagstur till Poltava eller en halvdagstur i Kiev inkl båttur på Dnjepr.

Halvdagstur med lunch (mot tillägg):
Vi börjar dagen med Andrijivsky Uzviz - Kievs Montmartre. Gatan fick sitt namn efter Andrij-kyrkan byggd i mitten av 1700-talet efter arkitekten Rastrellis ritningar till minne av tsarinnan Elisabet I:s besök i Kiev. Många hus på denna gata har en given plats i stadens historia. I hus nr 13 bodde den välkända författaren Mikhail Bulgakov, skaparen av romanen ”Mästaren och Margarita”. Bulgakovs hem är nu ett museum.

Andrijivsky Uzviz är fylld med människor som promenerar bland talrika antikvariat, souveniraffärer samt kafeterior. Här hittar man typiska ukrainska broderier, tavlor, ryska matrjoshkor, gamla militärkläder m.m.

Bussen tar oss sedan ner till hamnen där vi kliver ombord på ett fartyg för en båttur på Europas tredje största flod, Dnjepr. Vi glider runt i vikingarnas spår. För över tusen år sedan gjorde svenska vikingar denna resa längs Dnjepr, sedan fortsatte de över Svarta havet och vidare till Kaspiska havet. Vi nöjer oss med en mindre del av deras flodfärd och ser bl.a. det gigantiska monumentet Rodina mat (Moder fosterland) samt de gnistrande guldkupolerna på Kiev-Petjerskijklostret.

Efter lunch är resten av dagen ledig för egna strövtåg.

Heldagstur till Poltava (mot tillägg):
På morgonen tar vi tåget till Poltava. Vid ankomsten till Poltava väntar engelsktalande guide med minibuss. Guiden tar oss med på en stadsrundtur samt visar slagfältet från slaget 1709. Han guidar oss också runt i det fina museet som berättar om det katastrofala nederlaget mot Peter den Store som ledde till att de svenska stormaktsdrömmarna förblev just drömmar. Ni får också några timmar på egen hand i den behagliga universitetsstaden.
Tåg till Poltava går 06.49 med ankomst Poltava 09.49. Tillbaka från Poltava 14.53 med ankomst Kiev 17.53 (eller om man vill ha mer tid i Poltava: från Poltava 20.15, ankomst Kiev 23.18). 

Heldagstur till Tjernobyl (mot tillägg):
Se separat beskrivning.

Dag 6
På eftermiddagen tar vi tåget mot Odessa; diamanten vid Svarta havet Vi slår oss ner i sköna fåtöljer i 1:a klass.

Under färden ser vi byar och städer passera utanför tågfönstret och kan njuta av landskapet som präglas av gränslösa åkrar där det växer vete, solrosor, korn m.m. Ukraina kallas ofta för Europas kornbod.

Efter ankomst checkar vi in på vårt eleganta hotell i centrum av Odessa.

Dag 7
Dagen börjar med en stadsrundtur.  Odessa grundades 1794 av Kejsardömet Ryssland på mark som annekterats från Osmanska riket. Vid denna tid fanns bara ett enkelt fort här men under guvernör Richelieu, senare fransk statsminister, byggdes staden snabbt upp och hade 20 år senare 35 000 invånare. Så småningom blev Odessa en viktig hamnstad och fortsatte växa, staden är idag ungefär lika stor som Stockholm. Arkitekturen i Odessa är starkt influerad av franska och italienska arkitekter som länge verkade här.  

Vi stannar bl.a. till vid det välkända Operahuset, den världsberömda Potemkin-trappan (känd från filmklassikern Pansarkryssaren Potemkin) samt Litteraturmuseet. Många av de allra främsta ryska författarna som Pusjkin, Bunin, Babel, Kuprin, Majakovskij och Anna Achmatova har skapat några av sina mest kända verk när de levde i Odessa.

Efter lunch ges tillfälle till att strosa runt på egen hand, Odessa är en mycket mysig stad att ströva runt i. Kanske slår ni er ner på den centrala gågatan Deribasovskaja där kaféer och barer är öppna 24 timmar om dygnet. Man kan också åka ut till någon av de fina badstränderna som ligger 4-5 km från centrum.  

På kvällen finns möjlighet att besöka den berömda operan (mot tillägg).

Dag 8
Vi åker västerut mot Transnistrien.

Vid framkomsten till huvudstaden Tiraspol äter vi lunch. Därefter visar guiden runt oss i staden. Med hjälp av Ryssland har detta lilla område fått självständighet från Moldavien. Transnistrien har aldrig blivit erkänt av världssamfundet, icke desto mindre finns här alla attributen av ett “riktigt” land - egen valuta, armé och centralbank. Transnistrien är kanske det enda återstående kommunistlandet i Östeuropa. Huvudstaden Tiraspol är en höjdpunkt för Sovjetnostalgiker med Leninstaty, tanks från andra världskriget m.m.

Vi checkar sedan in på eleganta hotell Rossija med perfekt läge i centrum. Det här kanske blir enda gången i livet som ni får övernatta i ett land som inte finns.

Dag 9
På förmiddagen checkar vi ut och tar bussen till fästningen i Bender som förknippas starkt med Karl XII. Efter det bittra nederlaget vid Poltava 1709 var den svenske kungen tvungen att retirera till det allierade Osmanska riket där han hoppades hitta stöd i kampen med Peter den store. Situationen ändrades dock drastiskt efter rysk-turkiska kriget 1710-1711 då osmanska storvesiren Mehemed Baltadsji fattade beslut om att sluta fredsavtal med Ryssland. Efter detta blev Karl XII plötsligt en oönskad gäst som Konstantinopel (Istanbul) ville bli av med vilket resulterade i den berömda kalabaliken i Bender. Vi guidas runt i fästningen och dess museum.

Efter lunch följer ett besök hos Transnistriens stolthet: konjaks- och vintillverkaren Kvint som grundades 1897. Efter en guidad tur på fabriken slår vi oss ner för att prova några kända konjakssorter.

Vi lämnar därefter Transnistrien. Direkt efter att vi passerat gränsen till Moldavien gör vi en liten avstickare till byn Varnitsa där Karl XII bodde med sin här 1709-1713. Det var från "Kungshuset" i Varnitsa som Sverige styrdes under dessa 4 år. I den lilla byn finner vi resterna av Kungshuset, ett minnesmärke över Karl XII samt ett litet utomhusmuseum. En gata med namnet "Karl XII:s gata" ringlar genom byn.

Färden fortsätter sedan mot Moldaviens huvudstad Chisinau.

Dag 10
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i den gröna staden med dess sovjetiska arkitektur samt några inslag av 1700-talskyrkor. Moldavien försöker hitta sin plats i den europeiska familjen och är kanske det minst kända landet i Östeuropa. Man skrev nyligen på ett långtgående samarbetsavtal med EU.

År 1420 förekommer Chisinau för första gången i krönikor. Moldaviska furstar fick betala tribut till Osmanska riket fram till 1812 då området erövras av ryssarna och byter namn till Bessarabien.

Chisinau är förknippat med några kända personligheter. Den store ryske skalden Alexander Pusjkin bodde här i exil 1820-1823 och Leonid Brezhnev började sin politiska karriär som sekreterare för Moldaviens kommunistiska parti. Under andra världskriget blev staden bombad och 70% av bebyggelsen låg i ruiner. Chisinaus nya ansikte skapades på 40- och 50-talen av den ryske arkitekten Sjusev som även ritat mausoleet på Röda torget samt Tasjkents operahus.

Vi intar lunch i traditionell restaurang där vi får testa lite av det traditionella moldaviska köket - zeama, mamaliga och skrob. Färden tar oss sedan till den välkända vinkällaren Cricova. Enligt legenden spenderade Jurij Gagarin ett par dagar i denna källare. Vi får prova några av de bästa viner källaren kan erbjuda innan vi återvänder till vårt hotell i Chisinau.

Dag 11
Förmiddagen ledig för egna strövtåg och avslutande shopping.

Efter lunch tar vi bussen till flygplatsen. Vi återvänder på kvällen till Skandinavien efter mellanlandning i Warszawa.

 

Resfakta

Pris: fr. 23 850:-

Avresor

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 10:30. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: LOT
Köpenhamn: Avresa kl. 10:30. Hemkomst kl. 18:55. Flygbolag: LOT
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 21:55. Flygbolag: LOT
Oslo: Avresa kl. 10:45. Hemkomst kl. 18:55. Flygbolag: LOT

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo - Lviv via Warszawa  
• Flyg Chisinau - Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo via Warszawa 
• Tåg Lviv - Kiev.
• Tåg Kiev - Odessa. Plats i 1:a klass.
• Buss Odessa - Tiraspol - Chisinau
• Alla transporter i övrigt
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Lviv
• 3 nätter på 4-stjärniga hotell Ukraina i Kiev
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Odessa
• 1 natt på 4-stjärniga hotell Rossija i Tiraspol
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Chisinau
• Frukost alla dagar
• 8 luncher. Lunch alla dagar utom dag 1, 5 och 11.
• 1 middag. Middag dag 1.
• Konjaksprovning på Kvint i Tiraspol.
• Vinprovning på Cricova i Moldavien.
• Entré till alla museer etc. som är inkluderade i dagsprogrammet
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): 3 850:-
• Heldagsutfärd med lunch till Tjernobyl dag 5: 1 575:-
• Halvdagsutfärd i Kiev med båttur på Dnjepr och lunch dag 5: 550:-
• Heldagsutfärd till Poltava dag 5. Priset beror på antal deltagare.

 

Visum

Visum Ukraina/ Moldavien 

Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt för personer från Norge, USA, Kanada och Japan.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

 

Karta

Powered by Travelize