Kaukasus

Följ med på en färd genom det förtrollande vackra Kaukasus.

Magiska naturupplevelser, bortglömda bergsbyar och spännande storstäder blandas med berättelser om kristendomens intåg i Europa, bröderna Nobel, Sovjettidens påverkan, vackra kloster, vin- och konjaksprovning och nya kulinariska upplevelser.

Det här är en resa där vi utforskar länderna som binds samman av Kaukasus väldiga bergsmassiv.

En dag flyttar vi över till jeepar och beger oss längre in i oupptäckta delar av bergen. Vi besöker en liten en by där bönderna tillverkar ost och andra produkter och är i hög grad självförsörjande. Vi får en intressant inblick i livsstilen hos människorna i dessa avlägsna byar i Kaukasus.

Georgien är vinets vagga. Det första vinet tillverkades här för 8000 år sedan. Och övar man varje dag i 8000 år så blir man ganska duktig till slut. Vi besöker vingårdar i både Georgien och Armenien och provar vin.

I Baku vid kanten av Kaspiska havet möter vi den fantastiska berättelsen om bröderna Nobel; en av den svenska industrihistoriens mest imponerande framgångssagor.

Bröderna Nobel var oerhört framgångsrika i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Många svenskar slöt upp i Baku och bodde tillsammans i personalbostäderna som Nobels lät uppföra.

Nobels sveptes dock bort av den ryska revolutionen. En ung Stalin organiserade arbetaruppror mot Nobels projekt i Baku vilket renderade honom ett fängelsestraff. Men när han släpptes ut blev han som bekant efter hand betydligt mer inflytelserik än bröderna Nobel.

Baku är idag en välmående och pulserande storstad där kafeer och högklassiga restauranger ligger tätt längs den behagliga strandpromenaden.

Innan vi lämnar de vackra bergsmassiven och åker ner mot Kaspiska havet och Baku stannar vi till i den mysiga staden Sheki som är känd för sitt hantverkskunnande och sin tillverkning av siden.

Ararat där Noas ark strandade har länge lett till en fejd mellan Armenien och Turkiet; bägge länderna betraktar det gudomliga berget som sitt. Idag ligger berget i Turkiet.

Utanför Jerevan svänger vi av huvudvägen och åker in bland vinfälten för att besöka klostret Khor Virap. Khor Virap är berömt och en välbesökt pilgrimsplats som ligger uppe på en märklig klippa mitt bland fälten. Härifrån har man en fantastisk utsikt mot det närliggande Ararat som är snöklätt året runt.

Gregorius upplysaren lär ha suttit 12 år i en liten fängelsehåla i Khor Virap. Det var kung Tiridates som fattade beslutet p.g.a. Gregorius kristna tro. Men när Tiridates år 301 omvändes till kristendom blev Gregorius frisläppt och Armenien blev det första kristna landet i Europa.

De som vill kan klättra ner längs den lodräta stegen till den mörka fängelsehålan där Gregorius överlevde 12 år enbart på vatten och bröd.

Vi stannar till vid den högt belägna Sevansjön i Armenien som tidigare riskerade att gå samma öde till mötes som Aralsjön i Uzbekistan. Under Sovjetväldet sjönk vattennivån i sjön dramatiskt. Men med hjälp av bidrag från bl.a. välbärgade armenier utomlands har man genomfört ett projekt och lyckats höja vattennivån flera meter och rädda sjön.

Guiden tar oss med till Jerevans stolthet; den klassiska brandyfabriken Ararat. Vi visas runt och får chansen att prova några olika varianter av den utsökta drycken.

En expedition där historia varvas med dagsaktuella händelser i ett program som är späckat med upplevelser.

En resa med härliga kontraster.

Pris från:
36 850:-
Dagar:16
Paketresa inkl. flyg t/r
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Skandinavien.
Ankomst till Armeniens huvudstad Jerevan. Transfer till hotellet.

Dag 2
Stadsrundtur i Jerevan. Vi börjar med en vandring i stadens centrala delar och stannar till en stund vid det vackra torget i centrum. Vi fortsätter till Matenadaranmuseet, innehållande världens främsta manuskriptsamling. Armenier världen runt har hjälpt till att samla ihop denna imponerande kulturskatt bestående av 1000-åriga armeniska böcker och manuskript.

Vi stannar också till vid Genocidemuseet som beskriver turkarnas folkmord på 1,5 miljoner armenier i skuggan av första världskriget. De äldsta spåren av Jerevan pekar på att stadens historia börjar på 700-talet f. Kr. och är en av världens äldsta städer. Staden anses grundlagd 782 f. Kr. av Kung Arghisti I.

Dagens Jerevan är annars en modern storstad med tunnelbana och shoppingstråk m.m. Staden lever verkligen upp kvällstid med mängder av utekaféer och restauranger som är välbefolkade långt efter midnatt. På kvällen lämnar vi hotellet för att inta middag på en populär armenisk restaurang och njuta av det armeniska köket.

Dag 3 
Vi beger oss mot det hedniska Garnitemplet från 100-talet. Garni är en liten pärla och det enda tempel som finns välbevarat från förkristen tid. Templet ligger på en klippa högt ovanför Azatdalen med floden Azat i botten. På området kan vi också se rester av fortet som omgav templet samt rester av ett sommarpalats för kung Tiridates III med bl.a. ett romerskt bad.

Vi äter lunch hemma hos en familj som gjort om sitt hus och sin trädgård till en liten restaurang. Vi får också vara med och titta på när man bakar brödet ”Lavash” i den nedgrävda ugnen. De välsmakande lammspetten tillagas likaledes i ett hål i marken.

Vi fortsätter till klosterkomplexet Guegard som delvis ligger inne i en klipphåla. Klostret grundades på 400-talet men de flesta bevarade byggnaderna härstammar från 1200-talet. Grottkyrkan S:t Gregorius från 600-talet är med på UNESCO:s världsarvsförteckning. Jungfruns kyrka från 1215 mynnar ut i kamrar i klipporna. Alla kamrarna är uthuggna och utsmyckade av en ensam man som tillbringade hela sitt liv med detta arbete. Hela komplexet ligger sagolikt vackert i en flodravin.

Tillbaka i Jerevan besöker vi en populär loppmarknad, ”Vernissage”, inte långt från centrum. Här kan man hitta det mesta – kläder, böcker, mattor, smycken, äldre foton, gediget hantverk och en mängd andra prylar.

Dag 4 
Vi besöker några intressanta platser i Jerevans förorter. Vi börjar med Etchmiadzin. Katedralen byggdes år 303, två år efter att Armenien blivit världens första land att utropa kristendom som statsreligion.

Etchmiadzin är säte för den armeniska katholikosen, centrum för den armeniska apostoliska kyrkan. Vi fortsätter vidare till Zvartnotz templet från 700-talet som är en av många av Armeniens kulturskatter som listats av UNESCO som tillhörande världsarvet. Vi hinner också besöka St. Hripsime. Hripsime var en ung romersk nunna som tillsammans med sin syster blev dräpt av Kung Tiridates III. Hripsime blev martyr och helig. Hennes kvarlevor är begravda inne i kyrkan från 600-talet.

På eftermiddagen gör vi ett besök på den klassiska brandyfabriken Ararat under sakkunnig ledning. Efter visningen får vi chansen att prova den utsökta drycken.

Dag 5 
Vi åker söderut längs Araratdalen i riktning mot den turkiska gränsen. Berget Ararat betraktas som en central del av den armeniska historien även om det numer ligger i Turkiet. Armenierna betraktar dock fortfarande Ararat som ”sitt” berg. Enligt Moseboken strandade Noaks ark i den sjunde månaden på den sjunde dagen på Ararat.

Vi svänger av huvudvägen och åker in bland vinfälten för att besöka klostret Khor Virap. Khor Virap är berömt och en välbesökt pilgrimsplats som ligger uppe på en märklig klippa mitt bland fälten. Härifrån har man en fantastisk utsikt mot Ararat som är snöklätt året runt. Gregorius upplysaren lär ha suttit 12 år i en liten fängelsehåla här. Det var kung Tiridates som fattade beslutet p.g.a. Gregorius kristna tro. Men när Tiridates år 301 omvändes till kristendom blev Gregorius frisläppt. De som vill kan klättra ner längs den lodräta stegen till den mörka fängelsehålan där Gregorius överlevde 12 år enbart på vatten och bröd.

Vi fortsätter vidare till byn Areni där vi stannar till vid en vingård och får en kort rundvisning. Därefter provar vi av ett antal viner. Om något vin faller i smaken finns också möjlighet att inhandla det direkt på gården. Vi lämnar vinfälten i Araratdalen och fortsätter vidare mot Noravankklostret som ligger vackert i ett ödsligt landskap omgivet av berg. Noravank är ett klosterkomplex från 1200- och 1300-talen som nyligen restaurerats. Vi stannar till vid ett grottkafé och intar en lättare lunch.

Färden går vidare till Karahunj, ett observatorium som är 7000 år gammalt och därmed äldre än det mer välkända Stonehenge i England.

Vi tar in på hotell i staden Goris och äter middag. Goris ligger vid Vararikfloden och är med sin intressanta arkitektur kanske den vackraste staden i södra Armenien.

Dag 6 
Efter frukost tar vi en promenad i Goris och beundrar den vackra arkitekturen i det moderna Goris samt de äldre delarna med bostäder uthuggna i klippor. Vi fascineras också av de enorma märkliga stenskulpturer som naturen format.

Vi fortsätter vidare till den lilla byn Khndzoresk som är känd för sina grottbostäder. Här levde ett helt samhälle direkt i berget. Byn ligger mycket vackert bland märkliga kalkstensformationer.

Därefter kör vi genom en ravin till Tatevklostret som ligger gömt i grönskan av Vorotandalen. Färden går vidare norrut mot Sevansjön. Vi stannar till vid en gammal karavanseraj som användes av handelsmännen som färdades längs Sidenvägen. Så småningom når vi Sevansjön som ligger 1900 meter över havet.

Sevan riskerade tidigare att gå samma öde till mötes som Aralsjön i Uzbekistan. Under Sovjetväldet sjönk vattennivån i sjön dramatiskt. Nu pågår ett projekt som syftar till att på konstgjord väg åter höja vattennivån. Man har redan kommit en bra bit på väg. Några meter ut i vattnet kan man se träd som tidigare stod på land.

Dag 7 
Vi lämnar Sevan och åker norrut mot Georgien. På vägen stannar vi till för att beundra klostret Haghpat som är en en av våra absoluta favoriter i Armenien. Det är kanske det mest praktfulla klostret i landet och ligger mycket naturskönt i en bergssluttning med sagolik utsikt. Huvudkyrkan uppfördes på 900-talet och det vackra klocktornet 300 år senare. Så småningom når vi gränsen till Georgien.

Vi fortsätter fram till Mtscheta där vi äter lunch. Efter måltiden börjar vi utforska Mtscheta som var huvudstad i dåvarande Iberien från 500 f. Kr. till 400 e. Kr. innan den fick lämna plats för Tbilisi. Staden förblev dock ända till 1100-talet residensstad för den georgiska kyrkans överhuvud – katholikos. Här byggdes därför ett antal kyrkor vid denna tid. Mtscheta är idag en mysig småstad med 20 000 invånare.

I centrum av staden reser sig Svetitschovelikatedralen (den livgivande pelarens katedral) innanför en tandad mur. Katedralen uppfördes år 1010-1029 och är fortfarande centrum för den georgiska ortodoxa kyrkan. Från sakristian inne i kyrkan för trappor upp mot valven med en hel labyrint av hemliga rum där helgedomens skatter gömdes undan under fientliga anfall. Under de följande århundradena utsattes Georgien för många anfall av världshärskare som Djingis khan, Timur Lenk m.fl.

Vi fortsätter vidare mot Kaukasus toppar. På vägen stannar vi till i det lilla samhället Ananuri. Vi besöker den aragviska feodalherresläkten Eristavis residensslott. Släkten spelade under 1600-talet en viktig roll i östra Georgien. Bakom slottets mäktiga murar ligger en stor och en liten kyrka, ett typiskt bergstorn, ett litet klocktorn samt en vattenreservoar, badhus och andra byggnader.

Efter en resa med sagolika naturscenerier där de vackra dalgångarna avlöser varann når vi så småningom den lilla skidorten Gudauri och tar in på fjällhotellet där.

Dag 8 
Till Kazbegi kommer bergsbestigare från många länder. Här har man en storslagen utsikt över den alltid snötäckta toppen (5033 meter hög) av Kazbek.

Vi tar bussen från hotellet till byn Stepansminde. Där flyttar vi över till jeepar. Med jeep kommer vi bort från allfarvägarna, njuter av det vackra landskapet och når små byar som klättar längs bergen. Vi färdas längs Snodalen till byn Juta. Vi vandrar runt i byn och ser de lokala bönderna tillverka ost. Vi får en inblick i livsstilen hos människorna i dessa avlägsna byar i Kaukasus.

Så småningom åker vi tillbaka mot Kazbegi och vänder upp till en av mindre topparna i bergsmassivet. Uppe på toppen stannar vi till och beundrar den lilla magnifika Treenighetskyrkan som byggts längst uppe på toppen.

Efter lunch färdas vi en bit längs den vackra Darialiravinen innan vi återvänder till vår buss i Stepansminde och tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 9 
Vi åker ner från bergen i riktning mot Gori. Gori grundades på 1100-talet av den mest framstående georgiske härskaren, David Byggaren. Gori är mest känd för att vara Stalins födelsestad och här finns också ett museum till Stalins ära. Det borde vara kontroversiellt för georgierna att hylla en man under vars regim så många georgier stupade och blev utsatta på många sätt. Goriborna verkar dock ta det hela med ro och är nöjda med sitt Stalinmuseum. Vi besöker museet.

Inte långt från Gori ligger grottstaden Uplistsiche där vi gör ett besök. Bostäder och offentliga byggnader är direkt uthuggna i klipporna. Grottorna ligger i sinsemellan förbundna grupper. Uplistsiche lär ha varit en fästning under 300-100-talet f. Kr. Staden ödelades senare av krigiska mongoler.

Guiden tar oss med till Iago´s vinkällare i den lilla byn Chardakhi där vi provar några viner. Vi äter lunch hos en familj i närheten och får prova hemlagade georgiska nationalrätter.

Bussen tar oss sedan vidare till huvudstaden Tbilisi där vi checkar in på vårt hotell i centrum.

Dag 10
Tbilisi ligger i floden Kuras dalgång och är på tre sidor omgiven av höga berg. I väst av Mtatsminda, i syd av Solalakiryggen och berget Tabori och i öst av Machatas låga bergskam.

Klara soldagar kan man tydligt se Kaukasus bergskolosser och det mäktiga Kazbek. Staden ses av många som en oas där alla kan samsas. Ingen annanstans i världen ligger judiska synagogor, moskéer, katolska kyrkor, armeniska kyrkor och andra samfund så tätt samlade som i centrum av Tbilisi. Förutom georgier finns här stora grupper av ryssar, armenier, azerier, kazakher, greker, judar och ossetier.

På förmiddagen gör vi en guidad rundvandring i gamla stan. Alla intressanta platser i gamla stan ligger intill varandra inom några minuters promenad. Vi besöker Metechikyrkan, Sionikatedralen, Antjischatibasilikan, Narikhalafortet samt ett av de gamla (och fortfarande mycket populära) svavelhaltiga badhusen. 

Efter lunch besöker vi det Historiska museet i Tbilisi.

Vi har sedan några timmar ledigt innan vi återsamlas på kvällen för middag på en mysig restaurang i gamla stan.

Dag 11 
Färden går vidare mot vindistrikten. I vissa byar får bussen då och då sakta ner för att släppa fram flockar med kor. Georgien är vinets vagga. Den första vindruvan lär ha skördats i Georgien för 8 000 år sedan. Av dagens omkring 2 000 kända vinsorter finns 500 enbart i Georgien.

Tidigare exporterades det georgiska vinet nästan bara till Ryssland. Efter det ryska handelsembargot har man nu tvingats vända sig söderut och västerut. Sannolikt är handelsembargot på 3-4 års sikt bara till fördel för de georgiska vinodlarna. Förut betraktades det georgiska vinet av någon anledning som ett andra klassens vin. När det nu breder ut sig över Västeuropa och erövrar nya länder kommer statusen säkert att öka.

Vi stannar till i den lilla staden Signagi som ligger på 800 meters höjd med utsikt över Alazanidalen och Kaukasus. Invånarna nere på slättlandet tröttnade på mongolernas raider på 1300-talet och flyttade upp till det svårintagliga Signagi (Signagi betyder skydd/skyddsrum). Här byggdes så småningom ett fort. Staden omges av en 5 km lång mur med 23 torn. Den vackra arkitekturen med husens ornamenterade balkonger och stadens historia har gett den lilla staden en speciell status hos Georgiens styrande. Man har satsat stora medel på att renovera Signagi.

Vi fortsätter till Gurjaani och besöker Gurjaani vingård där man fortfarande tillverkar vin enligt gamla traditioner. Vi provar av deras viner och får också vara med och se när de bakar bröd, tillverkar grappa och lagar till andra georgiska läckerheter. Vi äter lunch på gården. Har vi tur får vi dessutom delta i en skördefest (gäller höstresorna). Skördefesterna hålls normalt andra halvan av september och första halvan av oktober. Skördefesten är årets höjdpunkt i vindistrikten.

Färden går vidare till Tsinandali och Chavchavadzefamiljens gods med trädgård och vintillverkning. Familjen tillhörde den georgiska aristokratin på 1800-talet. Vi tar en promenad genom trädgården som är berömd för sina exotiska växter och vackra arrangemang.

Bussen tar oss sedan till en lokal vingård i byn Kondoli där vi får prova det lokala naturvinet "Zhghia" som håller mycket hög kvalitet och exporteras till flera länder i Västeuropa. 

Vi checkar senare in på ett familjehotell i den lilla staden Telavi som är centralort i vindistriktet, Kakheti.

Dag 12 
Vi lämnar Telavi och åker mot gränsen. Vi byter buss vid gränspassagen och färdas vidare genom Azerbajdzjan. Så småningom når vi fram till den lilla karavanstaden Sheki som ligger i södra delen av Kaukasus. Stadens centrum är en vacker park fylld av tehus.

Vi besöker några av de gamla karavansarajerna som tidigare härbärgerade karavaner längs Sidenvägen. Vi tar också en promenad genom de smala gränderna i gamla stan. Sheki är känt för sina skickliga hantverkare, speciellt inom träsnideri och glastillverkning. I basaren får vi också tillfälle att prova de sötsaker som staden blivit känd för, i synnerhet ”Sheki halva”.

Utanför staden finns en silkesfabrik. Under Sovjettiden livnärde sig de flesta av Shekis invånare på att föda upp silkesmaskar och jobba i silkesfabriken.

Dag 13 
Efter frukost besöker vi Khanpalatset, Xan Saray. Fortet med palatset ligger oerhört vackert i skuggan av Kaukasus. Palatset är ett arkitektoniskt mästerverk byggt av hundratusentals delar av glas och trä. Vi beundrar den vackra mosaiken i palatset och den vackra trädgården framför palatset.

Palatset byggdes 1761-62 som sommarpalats för den dåvarande härskaren inom Shekikhanatet, Khan Hussein.

Bussen tar oss vidare mot kusten. Vi gör även ett stopp vid Yeddi Gumbez begravningsplats i Shemakha och Diri Baba mausoleum i Maraza. Så småningom når vi Baku där vi checkar in och äter middag.

Dag 14 
Vi ger oss ut till Gobustan 6 mil utanför Baku. I Gobustan finns tusentals hällristningar från stenåldern som vi vandrar runt och tittar på. I det makalösa museet intill hällristningarna gör man sitt bästa för att besökarna ska få återuppleva stenåldern. Med hjälp av 3D-teknik omvandlas hällristningarna till dansande människor, vackra naturscenerier och båtar med avlidna som begravs till havs. Om vägen är farbar så fortsätter vi vidare för att titta på de puttrande lervulkanerna.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Baku och vandrar runt i de UNESCO-skyddade gamla delarna mitt i centrum av staden. Man har de senaste åren lagt ner mycket kraft på att renovera ringmuren från medeltiden och de gamla byggnaderna. Vi besöker Shirvanshahpalatset från 1400-talet. Vi vandrar runt på palatsets borggårdar, de oändliga gångarna, moskén med en minaret, gravkamrarna, badhuset och andra byggnader samt beundrar det vackra hantverket  som visas upp i palatset.

Vi fortsätter vidare till Jungfrutornet. Tornet byggdes på 1100-talet och finns också med på UNESCO:s lista. Byggnaden är ett känt landmärke och finns med på azeriska sedlar m.m. Jungfrutornet innehåller ett litet museum om den historiska utvecklingen i Baku. Vi klättrar upp i tornet och får som belöning en storslagen utsikt över strandpromenaden och Kaspiska havet. Basaren och ett par karavansarajer får också besök.

Bussen tar oss ner till stranden där vi kliver ombord på ett fartyg. Under båtturen ser vi bl.a. det omtalade Kristallpalatset (där finalen i Eurovisionsschlagern hölls) från vattnet.

På kvällen njuter vi av en färgstark folkloreshow på en restaurang som är inhyst i en medeltida karavanseraj.

Dag 15 
Vi åker buss genom de moderna delarna av staden. Under vår tur passerar vi en del av de art noveau byggnader som oljebaronerna lät uppföra i början av 1900-talet och färdas också längs den vackra strandpromenaden.

1873 kom Alfred Nobels bror, Robert, till Baku för att studera om valnötsträden kunde användas för tillverkning av gevärskolvar. Men det tog inte lång tid förrän Robert istället blev intresserad av olja och köpte en bit mark. Ett par år senare kom den tredje brodern Ludvig dit. Ludvig såg snart till att Rysslands första oljeledningar skapades. Många anser att det var 1876 med hjälp av Ludvig som den ryska oljeindustrin tog fart på allvar. Bröderna Nobel lyckades senare rädda undan lite pengar genom att 1920 sälja tillgångarna när ryska revolutionen och bolsjevikerna svepte in. Vi besöker bröderna Nobels hus som förvandlats till ett museum.

Färden fortsätter till Atashgah eldtempel dit många anhängare av den gamla persiska religionen zoroastrism kommer än idag. Vördnad för elden är ett centralt inslag i denna religion. Zoroastrism har en lång historia i Azerbajdzjan. Under bussresan passeras mängder av gamla oljeborrtorn och oljefält.

Bussen stannar till vid Mardakan fortet från 1300-talet och ger oss chansen att titta runt. Området runt Mardakan har blivit populärt bland Bakus överklass. Här bygger många sommarstugor.

Vi besöker även det originella Yanar Dag (Eldsberget) där en märklig eld brinner sedan 50-talet. Det är naturgas i berget som håller elden levande.
Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Baku. Efter ett par timmars vila väntar middag.

Dag 16 
Tidigt på morgonen transfer till flygplatsen och hemresa via Riga. 

Resfakta

Pris: fr. 36 850:-

Avresor 2023
September: 10

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 15:20. Hemkomst kl. 12:20. Flygbolag: Austrian air/ Lufthansa
Köpenhamn: Avresa kl. 20:00. Hemkomst kl. 11:10. Flygbolag: Austrian air/ Lufthansa
Göteborg: Avresa kl. 19:55. Hemkomst kl. 14:05. Flygbolag: Austrian air/ Lufthansa
Oslo: Avresa kl. 14:20. Hemkomst kl. 12:15. Flygbolag: Austrian air/ Lufthansa

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo - Jerevan via Wien 
• Flyg Baku - Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo via Frankfurt
• Alla lokala transporter och transfers med buss
• 4 nätter på 4-stjärnigt hotell i Jerevan
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Goris
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Sevan
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Gudauri
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Tbilisi
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Telavi
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Sheki
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Baku
• Helpension under hela resan
• Samtliga inträden på i programmet uppräknade sevärdheter
• Kvällsunderhållning enligt programmet
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 5 450:-
• Visum till Azerbajdzjan: fr. 750:-
 

 

Visum

Visum till Azerbajdzjan krävs för skandinaviska medborgare. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Visum till Georgien behövs inte längre för EU-medborgare samt personer från Norge, USA, Canada, Japan m.fl. Visum till Armenien behövs inte längre för EU-medborgare och medborgare i Schengen-länder.

Gäller för turister upp till 3 månader. Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Visum Azerbajdzjan
Visumhandlingar ska vara oss tillhanda senast 5 veckor innan avresa.

Följande krävs för visum till Azerbajdzjan:
•    En kopia av fotouppslaget i passet

På baksidan av passkopian uppger ni följande information:
•    Yrke
•    Hemadress
•    Hemtelefon och mobilnummer
•    Födelseland (Om annat födelseland än nuvarande medborgarskap, ange vilket år du blev medborgare i nuvarande land)
•    Om du har besökt Azerbajdzjan tidigare (Om ja, ange region och syfte med resan)

Det går även bra att skanna in och mejla passkopia och alla uppgifter.
 


Läs mer om visum till Azerbajdzjan här >>

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
10/9 - 25/9StockholmKaukasus. Flyg Stockholm t/rMer än 436 850:-Boka
10/9 - 25/9KöpenhamnKaukasus. Flyg Köpenhamn t/rMer än 436 850:-Boka
10/9 - 25/9GöteborgKaukasus. Flyg Göteborg t/rFullbokad, väntelista36 850:-Boka på väntelista
10/9 - 25/9OsloKaukasus. Flyg Oslo t/r236 850:-Boka