Moldavien och Transnistrien med vinfestival

Vinfestivalen hålls årligen i Moldaviens mysiga huvudstad Chisinau under den första helgen i oktober. Det är en gammal fin tradition där vi får chansen att prova viner samt njuta av folkmusik, folkdans och lokala maträtter under festliga former.

Vi gör en utflykt till det närmast surrealistiska Transnistrien och fortet i Bender (kalabaliken i Bender). I Transnistrien besöks även huvudstaden Tiraspol som är en höjdpunkt för Sovjetnostalgiker med Leninstaty m.m. På återvägen från Transnistrien till Moldavien besöks även byn Varnitsa där Karl XII bodde med sin här 1709-1713. Det var från "Kungshuset" i Varnitsa som Sverige styrdes under dessa 4 år. 

Guiden tar oss med på en rundtur i Chisinau med omgivningar. Vi besöker världens största vinkällare, Cricova, samt det fascinerande historiska friluftskomplexet Gamla Orhei. Det ges också gott om tid att flanera runt i staden på egen hand.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa mot Moldavien med Austrian Air via Wien.

På eftermiddagen anländer vi till Moldaviens huvudstad Chisinau, tidigare Kisjinev. Moldavien försöker hitta sin plats i den europeiska familjen och är kanske det minst kända landet i Östeuropa. Man skrev nyligen på ett långtgående samarbetsavtal med EU.

År 1420 förekommer Chisinau för första gången i krönikor. Moldaviska furstar fick betala tribut till Osmanska riket fram till 1812 då området erövras av ryssarna och byter namn till Bessarabien.

Chisinau är förknippat med några kända personligheter. Den store ryske skalden Alexander Pusjkin bodde här i exil 1820-1823 och Leonid Brezhnev började sin politiska karriär som sekreterare för Moldaviens kommunistiska parti. Under andra världskriget blev staden bombad och 70% av bebyggelsen låg i ruiner. Chisinaus nya ansikte skapades på 40- och 50-talen av den ryske arkitekten Sjusev som även ritat mausoleet på Röda torget samt Tasjkents operahus.

Direkt från flygplatsen åker vi till den forntida staden Gamla Orhei som är ett unikt naturligt och historiskt friluftskomplex. Här besöker vi ett vackert grottkloster och får också möjlighet att se kalkstensgrottorna där människor bodde redan 600 år f. Kr. I Gamla Orhei kombineras landskapet med spår av forntida civilisationer där vi bl.a. urskiljer en getisk-dakisk fästning från 500-talet f.Kr., ortodoxa kloster från 1300-talet samt spår av den moldaviska staden Vechi från 1400- till 1700-talet. Efter visningen slår vi oss ner på en lokal restaurang för en välkomstmiddag. Under middagen tjuvstartar vi festligheterna med att bli underhållna av en folkdansgrupp.

Efter middagen åker vi till vårt hotell och checkar in.

Dag 2
På morgonen gör vi en rundtur i Chisinau och upptäcker den gröna staden med dess sovjetiska arkitektur samt några inslag av 1700-talskyrkor. Bussen stannar bl.a. till vid den stora katedralen och vi får en guidad visning av Historiska museet.

Därefter bevistar vi invigningen av Vinfestivalen och får chansen att prova några lokala maträtter och lokalt vin. Det blir en mycket gemytlig tillställning.

Vi beger oss sedan till världens största vinkällare, Cricova. Enligt ortsbefolkningen spenderade Jurij Gagarin ett par dagar i denna källare; det kanske var därför han aldrig kom först till månen. Efter visningen får vi chansen att prova några av de bästa viner den välkända källaren kan erbjuda.

Bussen tar oss sedan tillbaka till hotellet. De som orkar fortsätter ut på stan och deltar i festivalyran.

Dag 3
På förmiddagen tar vi bussen till fästningen i Bender som förknippas starkt med Karl XII. Efter det bittra nederlaget vid Poltava 1709 var den svenske kungen tvungen att retirera till det allierade Osmanska riket där han hoppades hitta stöd i kampen med Peter den store. Situationen ändrades dock drastiskt efter rysk-turkiska kriget 1710-1711 då osmanska storvesiren Mehemed Baltadsji fattade beslut om att sluta fredsavtal med Ryssland. Efter detta blev Karl XII plötsligt en oönskad gäst som Konstantinopel (Istanbul) ville bli av med vilket resulterade i den berömda kalabaliken i Bender. Vi guidas runt i fästningen och dess museum.

Därefter fortsätter vi genom det närmast surrealistiska Transnistrien till dess huvudstad Tiraspol. Med hjälp av Ryssland har detta lilla område fått självständighet från Moldavien. Transnistrien har aldrig blivit erkänt av världssamfundet, icke desto mindre finns här alla attributen av ett “riktigt” land - egen valuta, armé och centralbank. Transnistrien är kanske det enda återstående kommunistlandet i Östeuropa. Tiraspol är en höjdpunkt för Sovjetnostalgiker med Leninstaty m.m.

Vi äter lunch på en lokal restaurang i huvudstaden innan vi lämnar Transnistrien. Direkt efter att vi passerat gränsen till Moldavien gör vi en liten avstickare till byn Varnitsa där Karl XII bodde med sin här 1709-1713. Det var från "Kungshuset" i Varnitsa som Sverige styrdes under dessa 4 år. I den lilla byn finner vi resterna av Kungshuset, ett minnesmärke över Karl XII samt ett litet utomhusmuseum. En gata med namnet "Karl XII:s gata" ringlar genom byn.

Färden fortsätter sedan tillbaka till Chisinau där vinfestivalen fortfarande pågår. Representanter för ett hundratal vingårdar har letat sig till Chisinau denna helg så det finns några olika vinsorter att prova.

Dag 4
Ledig dag.

Dag 5
Vi lämnar hotellet kl 13.00 för busstransport till flygplatsen.

Efter mellanlandning i Wien återvänder vi hem på kvällen.

Resfakta

Pris: fr. 13 850:-

Avresor
2024
Oktober: 4

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 07:50. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 07:00. Hemkomst kl. 22:10. Flygbolag: LOT Polish airlines
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines
Oslo: Avresa kl. 10:45. Hemkomst kl. 18:55. Flygbolag: LOT Polish airlines 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn - Chisinau t/r med Austrian Air via Wien
• Transfer flygplats - hotell t/r 
• 4 nätter i dubbelrum med frukost på 4-stjärnigt hotell i centrum av Chisinau
• Välkomstmiddag dag 1
• Lunch dag 3
• Alla programpunkter enligt dagsprogrammet. Alla entréer etc. ingår. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande reseledare och guide möter upp på flygplatsen i Chisinau och är med under hela resan.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 1 950:-
• Flyg från Oslo t/r: fr. 1 300:-

 

Visum

Visum Moldavien
Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt för personer från Norge, USA, Kanada och Japan.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize