Albanien - Kosovo - Nordmakedonien med SvD accent

Följ med på en resa genom tre relativt okända länder där historia och kultur blandas med natur och vardagsliv. Vi rör oss i ett spännande område; i gränslandet mellan Europa och Orienten.

Vi åker en bit längs den romerska härvägen Via Egnatia och gör nedslag i historien från antiken och Alexander den Store via den osmanska tiden fram till våra dagar när Kosovo år 2008 blev ett självständigt land.

Speciellt Kosovo blir säkert en positiv överraskning för de flesta resenärer. Landet har Europas yngsta och mest optimistiska befolkning. Här är man fast besluten att ta den chans man fått av världssamfundet. I Kosovo bor vi 2 nätter i den vackra medeltidsstaden Prizren och gör utflykter till skidorten Peja uppe i bergen samt till huvudstaden Pristina.

Färden tar oss även till Balkans pärla; den underbara lilla staden Ohrid som omfamnar sjön med samma namn.

Vi har valt ut högklassiga hotell med bra lägen på alla platser där vi stannar till. Guiden tar oss med på vinprovning på vingårdar i både Nordmakedonien och Albanien.

Vi äter gott och vin ingår vid hälften av middagarna.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Efter ankomst till Tirana tar vi bussen upp i bergen. En halvtimme senare har vi bytt ut larmet på flygplatsen mot den friska, klarblå luften i den lilla mysiga staden Kruja.

Dag 2
Efter frukost tar guiden med oss på en promenad längs kullerstensgatorna fram till den ottomanska basaren. Vandringen för oss  vidare till det historiska museet som tillägnats den albanske nationalhjälten Skanderbeg och hans motstånd mot den osmanska invasionen. Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många europeer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Idag har statyer av Skanderbeg rests i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Geneve och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Efter lunch beger vi oss mot Kosovo. Gränspassagen är snabbt avklarad och vi fortsätter fram till den gemytliga medeltidsstaden Prizren. I Prizren bor det mestadels albaner men också bosniaker, turkar, serber, romer m.m. Stadens officiella språk är albanska och serbiska men även turkiska är ett vanligt förekommande språk. Prizren var påtänkt att tas upp på Unescos världsarvslista men den förstörelse som skedde under kriget 1998-99 gjorde att kandidaturen tillfälligt bleknade.

Prizren är en vacker och mycket promenadvänlig stad med en å som rinner genom hela staden och som fungerar som dess pulsåder. Vid ån ligger ett stort antal restauranger och kaféer och här möts man under sina vandringar.

Vi tar in på vårt hotell i centrum och tar en promenad genom gamla stan före middagen. Vi upptäcker att mycket av arkitekturen är från den osmanska tiden.

 

Dag 3
Kosovo tillhörde under antiken Illyrien och senare Dardanien och området erövrades på 300-talet f.Kr. av Alexander den Stores far Filip II. Kejsar Augustus intog landet år 28 e.Kr och det införlivades då med Romarriket.

Idag gör vi en rundresa i det lilla riket som är Europas färskaste tillskott.

Guiden tar oss med till Deccan kloster som är ett serbiskt-ortodoxt kloster som grundades 1327. Klostrets katedral är den största medeltida kyrkan på Balkan och i klostret förvaras över 1 000 medeltida fresker och porträtt i bysantinsk stil, liksom viktiga skrifter från medeltiden och den osmanska tiden. Klostret togs upp på UNESCO:s världsarvslista 2004.

Även om det är lugnt på Balkan nu så bevakar FN-trupper klostret. Man måste visa upp passet för att komma in på området.

Under serbiske tsaren Stefan Dušans imperium på 1300-talet, som sträckte sig över hela västra Balkan, var Kosovo Serbiens politiska, ekonomiska, religiösa och kulturella centrum. Flera hundra serbisk-ortodoxa kyrkor och kloster byggdes i Kosovo under denna tid. Kyrkorna med sina fresker och ikoner är en mycket viktig kulturskatt för serberna.

Men det sista serberna gjorde innan de retirerade från Kosovo när USA och FN-trupperna tryckte på var att fullständigt bränna ner städer som Peja och Gjakova.

Vi tar oss upp i bergen och stannar till för lunch och kanske en Birra Peja i Peja, som är en tilltalande och välbesökt skidort. Birra Peja är landets mest populära öl och tillverkas här.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Prizren. Vi får några timmar ledigt innan middagen.

 

Dag 4
På morgonen fortsätter färden mot Kosovos huvudstad Pristina.

Innan vi anländer till Pristina gör vi ett kort stopp i Kosovo Polje 5 km sydväst om Pristina där det berömda ¨Slaget vid Trastfältet¨ mellan Osmanska riket och Serbien utkämpades 1389. Det är oklart vem som egentligen vann slaget men många serbiska hjältar och myter har i efterhand växt fram från detta slag. Turkarna kom tillbaka och 1459 blev Serbien en vasallstat till Osmanska riket. Det var vid kulturcentret i Kosovo Polje som Slobodan Milosevic höll ett möte med serbiska nationalister 27 april 1987 som många menar blev startpunkten för de händelser som senare ledde fram till det fullskaliga Balkankriget.

Pristina byggdes upp på ruinerna av den romerska staden Ulpiana. Reseledaren tar oss med längs den breda Moder Teresa-gatan i centrum som gjorts om till gågata. Vi stannar till vid ”Newborn Monument” som invigdes vid självständighetsförklaringen 2008 och besöker det etnologiska museet. I Kosovo är man extremt vänliga mot engelsktalande turister. Man uppskattar den chans man fått av världssamfundet.

Även om en del serber som bor kvar här kan ha det tufft så har man inte fastnat i gamla krigsbetraktelser. Inställningen är ”Kriget slutade för 19 år sedan. Ingen idé att tjafsa om det längre. Nu glömmer vi det och jobbar framåt”. Serbiska studenter som besöker Pristina får ett varmt välkomnande av sina kollegor här vilket indikerar att hatet så småningom kanske kan lägga sig.

Efter en trivsam promenad och lunch på en mysig restaurang i centrum fortsätter vi vår resa mot Nordmakedonien och dess huvudstad Skopje.

I Skopje tar vi in på det nya eleganta hotell Marriott vid torget i absoluta centrum.

 

Dag 5
Skopje har en halv miljon invånare och ligger 2 mil från Serbien samt 3 mil från Bulgarien. Skopjeområdet har varit bebott i åtminstone 6000 år. Staden hade en snabb utveckling efter andra världskriget men processen avbröts tillfälligt 1963 då man drabbades av en jordbävning som raserade 80% av alla byggnader.

Vi besöker stadens berömda stenbro, Moder Teresas hus (hon föddes i Skopje), den gamla karavanserajen Kapan Khan och den turkiska basaren. Basaren är ett mycket mysigt område att ströva runt i med en uppsjö av restauranger, kaféer och små butiker. Om stora delar av Albanien känns som Grekland kan Skopje liknas mer vid Istanbul, en blandning av Europa och Orienten. Det pratas en hel del turkiska och det muslimska inflytandet gör att många restauranger i basaren inte serverar alkohol. Ibland kan man tvingas gå 50 meter extra för att få sitt efterlängtade glas vin.

Färden tar oss sedan vidare mot den berömda vinregionen Tikvesh där vi ska besöka Stobi Winery, intill den antika staden Stobi. Stobi Winery är välkänt i Nordmakedonien för sina högklassiga viner.  

Vi befinner oss nu på en plats där medelhavsklimatet möter det kontinentala klimatet från norr och där förutsättningarna för att producera goda viner är perfekta. Över 12 000 hektar i Tikvesh täcks av vinodlingar.

Vi visas runt på vingården varefter vi sätter vi oss till bords i en trevlig miljö och provar deras viner tillsammans med rätter från det lokala köket. Det sägs att i de kraftfulla makedonska vinerna kan man känna värmen, skratten och sångerna från folket som lever här.

Bussen för oss vidare till Bitola i södra Nordmakedonien nära den grekiska gränsen. Staden grundades på 300-talet f.Kr. av Alexander den Stores far, Filip II av Makedonien, och hette då Heraclea. Guiden tar oss med till klocktornet, Magnoliatorget och den centrala gågatan. Vi får också tillfälle att besöka ruinerna från den ursprungliga delen av staden där vi kan urskilja romerska bad och en teater från samma tidsepok.

Vi fortsätter sedan till dagens slutmål, Ohrid. Efter incheckning på magnifika Unique Resort&Spa, beläget intill Ohridsjön, äter vi middag. De som vill fortsätter sedan kvällen på någon av stadens barer eller kaféer.

 

Dag 6
Ohrid är kanske den vackraste platsen på Balkan. Staden omfamnar Ohridsjön på ett behagligt sätt och slingrar sig sedan sakta upp mot Tsar Samuils borg på toppen av berget. Ohrid har funnits i 3000 år och är en av Balkans absolut äldsta städer.

Guiden tar oss med på en kortare vandring innan vi flyttar över till en båt för att fortsätta vår utforskning på vattnet. Under båtturen njuter vi av de vackra vyerna och får bl.a. se den gamle jugoslaviske ledaren Titos sommarhus.

Resten av dagen är det fritt för egna strövtåg. Under antiken hette staden Lychnidos och den romerska handelsvägen Via Egnatia gick genom staden. I Ohrid finns mycket att studera för den historieintresserade. Här finns kullerstensgator från romartiden, teatrar från antiken och många spår från den bysantinska tiden. Man kan också ta en promenad längs den vackra sjöstranden. Staden deklarerades som världsarv av UNESCO 1979.

 

Dag 7
Efter frukost sätter vi oss i vår bekväma buss och påbörjar färden mot Albanien och Berat.

Berat ligger vackert vid floden Osum. Platsen var ursprungligen en illyrisk bosättning innan staden grundades under namnet Antipatrea på 300-talet f.Kr. Stadens makthavare har skiftat under årens lopp och Berat har varit underställd Romarriket, Bysans, slaver och Osmanska riket.

Stadsbilden domineras av en medeltida fästning, och det finns flera välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen. Staden delas av floden och hade tidigare en kristen respektive muslimsk sida. De historiska monument som finns kvar är många, bl.a. moskéer från olika epoker och åtta mycket gamla stenbroar. Berat förklarades som museistad 1961. Vi besöker fästningen uppe på toppen. Det är en av få fästningar som fortfarande är bebodd. De historiska husen med de många fönstren som är byggda upp mot klippsidan har gett staden smeknamnet ”Staden med tusen fönster”. Den gamla historiska delen av staden är upptagen som världsarv av UNESCO.

Färden för oss vidare till en underbar liten vingård som drivs av familjen Cobo. Familjens vintillverkning startade i början av 1900-talet. Under kommunisttiden i Albanien 1944-1991 var denna typ av privat verksamhet förbjuden. Kunskapen och traditionen hölls dock vid liv och när kommunistregimen föll återupptog familjen sin vintillverkning. Under några studieår i Italien lärde en av bröderna känna en italiensk vintillverkare. Med nyvunnen kunskap och inspiration började ett nytt kapitel för släkten Cobo och deras vintillverkning.

Vi visas runt på gården och avslutar med att äta lunch och prova några av deras drycker.

På vägen mot Tirana stannar vi till vid det som finns kvar av den antika staden Apollonia. Staden var tidigare en viktig hamn i Illyrien. År 48 f.Kr utbröt ett krig i Apollonia mellan Pompejus och Julius Caesar. Caesar använde orten som militärbas och Apollonia var en av romartidens viktigaste städer. Staden låg längs den romerska härvägen Via Egnatia som gick mellan den albanska kuststaden Durres och Istanbul.

Bussen anländer sedan till Tirana på kvällen där vi checkar in på ett 5-stjärnigt hotell i centrum.

 

Dag 8
Efter frukost börjar vi vår utforskning av den albanska huvudstaden där vi kan urskilja en blandning av historiska byggnader och hus från kommunisttiden. Vi stannar till vid Skanderbegtorget där det finns en ryttarstaty med nationalhjälten.

Under det osmanska väldet uppfördes många moskéer bl.a. den vackra Ethem Beymoskén. Vi besöker moskén som hade en central roll i upproret mot kommunistdiktaturen i januari 1991. Under vår promenad genom Tirana passerar vi också den gamla kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Albanien hade under 45 års tid en stenhård kommunistdiktatur då inte många personer hade möjlighet att resa ut eller in i landet.

Efter lunch är det ledig tid.

Vi återsamlas på kvällen för avskedsmiddag.

 

Dag 9
Transfer till flygplatsen för flyg tillbaka till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 26 850:-

Avresor
2023
September: 26

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 10:30. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: LOT Polish airlines
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:20. Hemkomst kl. 18:55. Flygbolag: LOT Polish airlines

Vänligen observera att flygtiderna kan skilja sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Tirana t/r via Warszawa
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på vackert belägna hotell Panorama i Kruja
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i centrum av Prizren
• 1 natt på nybyggda 5-stjärniga hotell Marriott i absoluta centrum av Skopje
• 2 nätter på magnifika Unique Resort&Spa vid Ohridsjön i Ohrid
• 2 nätter på 5-stjärniga Maritim Plaza i Tiranas centrum
• 2 vinprovningar
• Helpension d.v.s. 3 måltider per dag. Måltidsdryck ingår.
• Vin ingår vid 4 av middagarna
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. 
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 3 450:-

 

 

Visum

Visum Albanien/Kosovo/Nordmakedonien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize