Panama - Nicaragua - Costa Rica - Nyhet!

Följ med på en färd genom Panama, Nicaragua och Costa Rica där historia och kultur varvas med natur och vardagsliv. Vi vandrar genom gränderna i några av Latinamerikas äldsta koloniala städer och förvånas över de moderna skyskraporna i Panama City. Vi besöker Panamakanalen och studerar hur långt man kommit med den nya kanalen genom Nicaragua.

Vi åker upp längs Chagrefloden i Panama och besöker en indianstam som lever avslappnat på samma sätt som för tusen år sedan och får också höra om inbördeskrig och grymheter som drabbat denna region under 1900-talet.

I Costa Rica får vi vara med om hisnande naturupplevelser i orörd vildmark. Vi besöker mäktiga vulkaner, täta regnskogar och slår läger på mysiga lodger långt från allfarvägarna där vi möts av ett intensivt fågel- och djurliv.

De som vill koppla av på en fin strandresort vid Guanacaste vid Stilla havet efter resan kan kontakta Iventus så ordnar vi det.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Resfakta

Pris: fr. 35 850:-


Avresa

 

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:20. Hemkomst kl. 16:20. Flygbolag: KLM
Köpenhamn: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 13:40. Flygbolag: KLM
Göteborg: Avresa kl. 06:30. Hemkomst kl. 16:55. Flygbolag: KLM
Oslo: Avresa kl. 06:30. Hemkomst kl. 16:25. Flygbolag: KLM

Observera att flygtiderna kan variera beroende på avresedatum. 
 

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo-Panama t/r
• Flyg Panama-Managua
• Flyg San José-Panama
• Alla övriga transporter med buss och båt.
• 3 nätter på 4-stjärniga Hampton by Hilton hotell i Panama
• 2 nätter på charmiga kolonialhotellet Colonial i absoluta centrum av Granada
• 2 nätter på Blue River resort i Rincon de la Vieja nationalpark
• 2 nätter på lodge i Arenal Volcano nationalpark
• 2 nätter på Laguna Lodge i Tortuguero
• 1 natt på fräscha 4-stjärniga Radisson i San José
• Frukost och lunch alla dagar
• 3 middagar. Middag dag 1, 10 och 11
• Engelsktalande lokalguider. Speciell naturguide under hela vistelsen i Costa Rica.
• Svensktalande reseledare
 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 5 850:-
 

Avbeställningsskydd
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkring. Avbeställningsskyddet tecknas direkt med försäkringsbolaget och det är deras villkor som gäller.Du kan också vid behov beställa reseförsäkring via Gouda. Köp avbeställningskydd via Gouda

Karta

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm / Göteborg / Köpenhamn.
Ankomst till Panama på eftermiddagen. Transfer till hotellet och incheckning.
Gemensam middag på hotellet.

Dag 2
Vi lämnar hotellet med buss tidigt på morgonen för en intensiv dag där vi ska se Panamas största sevärdheter. Vi börjar med Panamakanalen där vi gör ett första stopp vid Miraflores-slussen. Vi följer slussningen av stora Atlantfartyg som är på väg in i kanalen. Strax intill slussen finns också ett museum som vi besöker för att få veta mer om Panamakanalen.

Panamakanalen räknas som ett av den moderna världens sju underverk och förbinder Atlanten med Stilla havet. Kanalen invigdes i augusti 1914 och har alltså varit i drift i hundra år. Kanalen skär rakt igenom ett regnskogsområde och är på sammanlagt 77 kilometer. Arbetet med kanalen inleddes redan 1880 av ett franskt bolag, men tvingades avbrytas på grund av alla dödsfall i tropiska sjukdomar och byggnadstekniska svårigheter.

Sammanlagt avled 27 500 arbetare, de flesta i tropiska sjukdomar. När arbetet sedan återupptogs i början av 1900-talet hade projektet tagits över av ett nordamerikanskt bolag. Tack vare medicinska framsteg kunde de tropiska sjukdomarna bekämpas. Genom anläggning av slussar i stället för att försöka skapa en öppen farled från hav till hav kom man förbi tekniska svårigheter. Slussarna höjer farledens vattenyta 26 meter över havet.

Sedan kanalen öppnades har mer än en miljon båtar och fartyg passerat. Transportleden har en mycket stor betydelse för världshandeln. För USA har kanalen stor strategisk betydelse och kanalzonen var därför från början ett protektorat som kontrollerades av USA. Tack vare kanalen förkortas fartygsrutten från New York till San Francisco till 9 500 kilometer, vilket är mindre än hälften av den tidigare rutten runt Kap Horn som är 22 500 kilometer lång.

För närvarande pågår ett enormt arbete med att utvidga kanalen för att kunna möta den ökande världshandeln. Från början beräknades allt vara klart redan 2014, men ökade kostnader har gjort att invigningen flyttats fram. När allt är klart och de nya moderna slussarna är i drift kommer den maximala längden för fartyg utökas från dagens 300 meter till 427 meter.
 

Vi lämnar kanalen och färdas mot gamla stan, Casco Viejo, där vi äter lunch. Det ursprungliga Panama city förstördes av den hänsysnlöse piraten Henry Morgan vid en raid 1671. Spanjorerna beslöt då att flytta staden 8 km sydväst till en halvö som var lättare att försvara; så uppstod Casco Viejo. Efter maten vandrar vi runt på kullerstensgatorna och insuper den koloniala atmosfären. Hela gamla stan är så unik att den blev uppsatt som världsarv av UNESCO 1980.

Efter rundturen stiger vi ombord på bussen som kör oss den korta vägen tillbaka till hotellet. Under färden passerar vi den nya delen av Panama City, som är helt anpassad för biltrafik – det finns inte ens trottoarer. Vi beskådar de hisnande skyskraporna och bankpalatsen som glittrar i kvällssolen; inkomsterna från Panamakanalen har gjort Panama till regionens rikaste land. De senaste åren har tillväxten slagit nya rekord med upp mot tolv procents tillväxt.


Dag 3
Efter frukost beger vi oss nordost mot Curutú. Efter en stund lämnar vi bussen och sätter oss på en båt som för oss på Chagrefloden upp genom djungeln till byn Embera. Embera bebos av ett ursprungsfolk som lever på samma sätt som man gjorde för tusen år sedan, långt innan Columbus och spanjorerna kom på besök. Vi får ta del av emberaindianernas avslappnade livsstil och kultur och blir också bjudna på lunch i byn.

Efter att ha vandrat runt i byn och studerat invånarnas hantverkskunskaper samt kopplat av i den rogivande miljön sätter vi oss på båten och färdas tillbaka längs floden till parkeringen där vår buss väntar för att ta oss tillbaka till hotellet.

På kvällen har ni chansen att upptäcka det spännande Panama på egen hand.

 

Dag 4
Direkt efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar flyget till Managua, som varit Nicaraguas huvudstad sedan 1852. Under en rundtur i Managua berättar vår guide framförallt om den politiska utvecklingen i landet. I Sverige förknippas Nicaragua med Anastásio Somozas grymma diktatur som slutade i ett inbördeskrig och sandinisternas seger. Många minns också Ronald Reagans hårda linje mot sandinisterna och CIA:s stöd till Contras, som bildades för att störta sandinisterna. I det grymma inbördeskriget under 1980-talet dödades fem procent av befolkningen. Alla familjer i Nicaragua har någon anhörig som dog i kriget där grannar slogs mot grannar.

Under 80-talet engagerades sig vänsteraktivister och folkrörelser i att stödja sandinisternas revolution. Svenska arbetsbrigader kom till Managua för att arbeta och svenska biståndsorganisationen Sida hade en omfattande verksamhet i landet. Det var då. Sedan några år tillbaka har Sida avbrutit alla projekt i landet och ambassaden är numera stängd. Samtidigt har sandinismen förändrats. Dess förgrundsfigur, vänsterpopulisten Daniel Ortega som i dag är Nicaraguas president, är visserligen fortfarande nära lierad med Kuba och Venezuela, men samtidigt har han till exempel fått Nicaraguas radikala kvinnogrupper mot sig då han genomfört flera dramatiska inskränkningar i lagstiftningen som beskurit kvinnans rättigheter, bland annat infört en stenhård abortlagstiftning.


Vi passerar och stannar till vid Revolutionsplatsen och de få byggnader och katedraler som klarade jordbävningen 1972. Större delen av centrum slogs sönder av den våldsamma jordbävningen men vad värre var är att alla pengar som kom från internationella hjälporganisationer för återuppbyggnad av staden stoppade diktatorn Somoza i sin egna ficka. Vi ser också Somozas bunker och den 59 meter höga statyn av nationalhjälten general Auguste Sandino. Vi besöker också Sandinistmuseet som berättar om den mytomspunne Sandino och hans lilla styrka som skakade om regimen på 1930-talet. Vi vandrar längs Rooseveltgatan och vi passerar det kongressområde som uppkallats efter Olof Palme. Kongressområdet är stängt sedan många år men skylten med Olof Palmes namn finns kvar och vittnar om de täta kontakterna som fanns mellan Sverige och Nicaragua på 1980-talet.

På eftermiddagen lämnar vi Managua för att åka mot den gamla huvudstaden Granada. På vägen stannar vi till vid Masaya-vulkanen, en symbol för Nicaragua, som fortfarande är aktiv och om vi har tur håller sig vulkanen lugn så vi kan bestiga den.

I Granada bor vi på det klassiska kolonialhotellet Colonial som ligger precis intill det stora torget. Efter incheckning tar vi en promenad genom centrum som under senare år genomgått en omfattande men varsam renovering. Överallt finns små kolonialhotell, caféer och restauranger. Granada är Nicaraguas koloniala pärla. På kvällen äter vi middag på en trevlig restaurang i staden.

Dag 5
Efter frukost är det dags att upptäcka Granada, och det bästa sättet att se denna koloniala pärla är att göra det med häst och vagn, då bussar inte får rum i de smala gränserna. Granada var den viktigaste staden för de spanska erövrarna och grundades redan 1524. Staden fick sitt namn från Granada i Spanien och kom att fungera som kolonialmaktens centralort i regionen. Som så många andra städer placerades också Granada långt från havet, därmed svår att nå för pirater. Men Granada har ändå friska havsvindar då staden ligger med famnen öppen mot Nicaraguasjön. När vi ser ut över den stora sjön ser vi mängder med större och mindre klippöar som reser sig ur vattnet. När Mombachovulkanen som ligger i närheten av Granada fick sitt stora utbrott för flera tusen år sedan så sprängdes hela toppen på vulkanen och stora block kastades rakt ut i sjön. Som ett resultat av detta våldsamma utbrott bildades 365 mindre och större öar som i dag är boplatser för fåglar. I Nicaraguasjön finns också en unik sötvattenhaj, men djuret är numera utrotningshotat; vi kan därför tyvärr inte räkna med att möta några hajar.

Under vår runda genom Granada ser vi många gamla vackra palats och kyrkor. Tack vare att det senare blev Managua som blev huvudstad i den självständiga republiken Nicaragua moderniserades aldrig Granada. Staden kan därför närmast liknas vid ett enda stort friluftsmuseum från kolonialtiden. Här finns mängder av historiska byggnader i kolonialstil, gamla kullerstensgator och välsnidade patricierhus. Vi hinner också med en båttur på Nicaraguasjön och har vi tur får vi då också se det rika fågellivet på ön med bland annat skarv, häger, papegojor, hökar, gamar och många andra fåglar. Vi stannar också till vid apornas ö, en ö befolkad enbart av apor.

Det är kanske sista gången vi får se den vackra sjön i sin ursprungliga form. I Nicaragua har påbörjats ett gigantiskt kanalprojekt som kommer att konkurrera med Panamakanalen.

Bakom den nya kanalen står kinesiska intressen. Ett avtal har ingåtts mellan Nicaraguas president Daniel Ortega och en kinesisk företagsgrupp som har nära förbindelser med den kinesiska partiledningen. Kostnaderna för den nya kanalen beräknas till minst 40 miljarder dollar, vilket motsvarar mer än 300 miljarder kronor. Arbetet med den nya farleden inleddes under 2015 och kanalen som ska gå genom Nicaraguasjön beräknas att öppnas för trafik redan 2019. 

Politiskt kommer den nya kanalen att innebära en mycket stor förändring av det världspolitiska läget då den ger Kina tillgång och kontroll över den strategiska transportvägen genom Centralamerika och dessutom stärker en kinesisk närvaro i regionen. För USA är det en stor utmaning. Den enorma investeringen som kanalbygget innebär kommer också att förändra Nicaragua. Det är alltså i sista stund vi gör detta besök där vi fortfarande kan se det gamla Nicaragua.

Efter gemensam lunch är det ledig tid för egna strövtåg.
 

Dag 6
På morgonen stiger vi in i vår bekväma buss och fortsätter vår resa genom Nicaragua i riktning mot Costa Rica.

Gränspassagen innebär passkontroll och stämplar och tar sin tid, men från gränsen är det sedan bara ytterligare två timmars körning till den avslappnade vildmarkslodgen i nationalparken Rincon de la Vieja där vi ska stanna två nätter. De som vill hinner med ett kvällsdopp i en av poolerna innan middagen på hotellets restaurang. Vår naturguide som kan allt om Costa Ricas rika djur- och naturliv möter vid gränsen och är sedan med oss hela tiden i Costa Rica.

Trots den korta resan har vi nu hamnat i en helt annan kultur. Costa Rica är unikt av regionens länder såtillvida att landet aldrig drabbats av krig och oroligheter, inbördeskrig eller revolutioner. Det finns inte ens en armé i Costa Rica. Under många år var Costa Rica den enda stabila demokratin i regionen, vilket har skapat ekonomiskt välstånd och mindre klassklyftor än i de flesta andra Latinamerikanska länder. Samtidigt har den lugna utvecklingen gjort att många nordamerikaner valt att slå sig ner i landet vilket präglar kulturen som är starkt influerad av USA. I dag är dock Costa Rica framförallt känt för sitt rika djurliv och unika naturupplevelser, och en stor del av landets yta är skyddade nationalparker vilket märks inom turistnäringen där eco-turism är dominerande.

Dag 7
Nationalparken Rincon de la Vieja domineras av den 1895 meter höga vulkanen med samma namn. Efter frukost inleder vi dagen med en kortare naturvandring på en välordnad och bekväm vandringsled som börjar intill lodgen.

Tillbaka vid vår lodge är det lunch och därefter ledig eftermiddag för aktiviteter på egen hand.

De som vill följer med vår expertguide på en naturstig på området där vi finner världens minsta och mycket fascinerande fåglar, kolibrier. Guiden berättar också om alla olika fjärilar som vi ser under vår lilla vandring.


Dag 8
Efter frukost lämnar vi Rincon de la Vieja och beger oss mot Arenal Volcano nationalpark. På vägen dit passar vi på att göra en båttur på en av floderna där vi på ett bekvämt sätt får uppleva en del av Costa Ricas natur. Längs floden finns mängder av blommor och ett oerhört rikt fågelliv och har vi tur kan vi se såväl tukaner, storkar, örnar och kolibrier men här finns också flera sorters apor, krokodiler och andra djur.

När båtturen är avslutad fortsätter vi till vår lodge i Arenal. Arenal är det mest populära besöksmålet i Costa Rica mycket beroende på den mycket vackra, konformade vulkanen i mitten av nationalparken. Vulkanen var levande fram till för 6-7 år sedan.

I vår mysiga lodge finns naturliga hetvattenpooler som värms upp av vulkanen samt ett vanligt poolområde.


Dag 9
Hängbroarna i Arenal är ett av de vackraste miljövänliga projekten i Costa Rica. Efter frukost beger vi oss ut upptäcktsfärd längs hängbroarna och stigarna. Tack vare hängbroarna får vi en väldigt fin överblick över regnskogen. Broarna har konstruerats för att ge maximal säkerhet samtidigt som man inte stör det rika djurlivet. Vandringslederna har mycket skiftande terräng så det är en fördel om man är i hyfsad form och tycker om promenader.

Under vandringen kommer vi nära många fåglar och kan samtidigt njuta av blommor, den frodiga regnskogen och se ut över den vackra vulkanen.

På kvällen kan de som vill följa med reseledaren på en utflykt till den lilla mysiga staden La Fortuna där vi tar en promenad och stannar till på en lokal restaurang.
 

Dag 10
Efter frukost beger vi oss mot den karibiska kusten och Costa Ricas eget Amazonas, den mytomspunna nationalparken Tortuguero. I Tortuguero kan man alltid vara säker på att få se många olika djur som kajmaner, sengångare, spindelapor, vrålapor och mängder med olika fågelarter.

Vi färdas ett par timmar med buss innan vi kliver av och fortsätter med båt. Vår lodge kan bara nås vattenvägen. Efter ytterligare en timme når vi den mysiga lodgen som ligger direkt vid vattnet.

Vi äter lunch och besöker sedan byn Tortuguero och sköldpaddscentret där vi får höra mer om arbetet med att rädda den gröna havssköldpaddan. Sköldpaddan lägger sina ägg vid stränderna i Tortuguero.
 

Dag 11
Efter frukost gör vi en kortare vandring genom den magnifika regnskogen.

Resten av dagen ägnar vi åt båtturer på kanalerna – en av resans absoluta höjdpunkter. Här finns ett omfångsrikt system av naturliga och konstgjorda kanaler samt farbara laguner. Vi får se några av områdets mer än 300 olika fågelarter, bl.a den vackra tukanen och kungsfiskaren samt ett flertal olika papegojor. Vår naturguide berättar initierat om alla olika fågelarter, Vi ser också kapuchinapor, vrålapor, spindelapor samt sengångare. Man bör inte doppa handen i vattnet, här finns gott om kajmaner som vi ser vid ytan då och då.

Har vi tur kan vi även få se jaguarer, ozeloter och veckelbjörnar.
 

Dag 12
Efter frukost åker vi tillbaka längs kanalerna till platsen där vår buss står och väntar.

Därefter åker vi mot huvudstaden San José. Vid framkomsten gör vi en kort panoramatur genom staden medan guiden berättar om de olika sevärdheterna.

Vi checkar sedan in på Radisson i centrum. Efter att vi installerat oss tar reseledaren med oss på en promenad genom Costa Ricas huvudstad.


Dag 13
De som vill förlänger vistelsen vid något hotell längs de sköna stränderna i Guanacaste vid Stilla havet. Iventus ordnar transport och boende.

Övriga flyger via Panama hem till Skandinavien.


Dag 14
Hemkomst.

 

 

 
 

 

Powered by Travelize