Kirgizistan - Kazakstan

Det bergiga Kirgizistan och det glest befolkade Kazakstan bjuder en storslagen natur, snöklädda toppar och vidsträckta stäppmarker.

Det blir en resa med stora kontraster när vi färdas från medeltiden till framtiden. I Kirgizistan träffar vi nomader som flyttar runt med sin tält (jurtor) och sina djur precis som deras förfäder gjort i många hundra år. Vi avslutar i Kazakstans futuristiska huvudstad Astana som var värd fär världsutställningen 2017.

I Kirgizistan stannar vi till ett par nätter vid den vackra sjön Issyk-Kul och promenerar i de Himmelska bergen.

Karakol nära den kinesiska gränsen var tidigare en sovjetisk militär utpost och här lever ett flertal folkslag sida vid sida. En kväll avnjuter vi middag hemma hos en uigurisk familj i Karakol. Vi ägnar även en dag till att besöka ett nomadläger och får ta del av deras livsstil.

På andra sidan gränsen, i Kazakstan, upplever vi stämningen i Sidenvägens forna stopp, Almaty. Almaty var fram till 1998 huvudstad i Kazakstan och är fortfarande landets nav. Vi utforskar den mångkulturella staden och dess omgivningar under ett par dagar. Linbanan för oss upp till TV-tornet på berget Kök Töbe där vi kan beundra Almaty från ovan. Vi besöker också basaren i Almaty samt bevistar en makalös uppvisning med ugglor, falkar och gamar på en rovfågelsfarm.

Den nya huvudstaden Astana är en fantastisk skapelse där världsberömda arkitekter från hela världen getts mer eller mindre fria händer att uppföra grandiosa byggnadsverk. Många arkitekter vallfärdar nu till Astana för att få inspiration. 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Göteborg/ Oslo/ Köpenhamn via Istanbul till Bisjkek.

Dag 2
Vi anländer till Bisjkek kl 02:45 lokal tid (23:45 svensk tid). Vi åker till vårt hotell och sover några timmar.

Efter en sen frukost börjar vi utforska staden som hette Frunze tidigare. Man bytte till Bisjkek i samband med landets självständighet 1991. Bisjkek var en krigsherre som stred för Kirgizistans självständighet på 1700-talet. De flesta Leninstatyer har numer raserats men en ryttarstaty av bolsjevikledaren, och Lenins nära medarbetare, Michael Frunze som gav staden dess tidigare namn står kvar i en park vid järnvägsstationen. Vi stannar till vid Ala-Too Square som är det viktigaste torget i staden. Intill torget ligger det historiska museet som vi besöker. En promenad i stadens centrala delar står också på programmet.

Efter lunch går färden mot den vackra sjön Issyk-Kul. På vägen stannar vi till vid Burana tornet som är den högsta minareten i denna del av landet och en av de äldsta i sitt slag i Centralasien. Tornet ligger i Tokmak, 80 km öster om Bishkek, och uppfördes på 1100-talet. Här låg tidigare den viktiga staden Balasagun som fick sitt namn av den kände poeten Jusup Balasagun. Balasagun var en av få städer som skonades när Djingis Khan och hans mongoler drog fram. Vi stannar också till vid Rukh-Ordo kulturella och etnografiska komplex.

Vi färdas längs den norra sidan av Issyk-Kul och när vi når vårt hotell, som ligger vackert i en fruktträdgård vid bergen alldeles intill sjön, checkar vi in och äter middag.

Dag 3
På morgonen beger vi oss till Semenovkaravinen. På vägen stannar vi till vid Petroglyffältet och ser 6 000 år gamla hällristningar. De som känner för en längre vandring tar sig upp på berget Suttu-Bulak. Övriga tar en kortare vandring i ravinen eller stannar kvar vid Issyk-Kul och kopplar av vid den sköna bergssjön som ligger 1 700 meter över havet.

Efter lunch återvänder vi till Issyk-Kul och får tillfälle till en båttur på sjön.

Dag 4
Vi fortsätter vår resa mot Karakol, 15 mil från den kinesiska gränsen. Innan vi anländer i Karakol gör vi ett kort uppehåll i den vackra dalgången Djeti Oguz.

Karakol är ett av de mest populära turistmålen i Kirgizistan. Hit kommer skidåkare, bergsbestigare och folk som bara vill koppla av i den klara luften och den vackra naturen. Efter lunch besöker vi den rysk-ortodoxa treenighetskatedralen och Dunganmoskén som uppfördes av kinesiska hantverkare i början av 1900-talet.

Vi besöker även Przjevalskijmuseet. Den berömde ryske upptäcktsresanden Nikolaj Przjevalskij är främst känd för sina resor i Kina och inre Asien, och för att på dessa resor ha upptäckt vildhästen Przewalskis häst.

På 1880-talet fick Karakol en stor tillströmning av kinesiska muslimer, dungans, som blev förföljda under krigen i Kina. Eftersom Karakol tidigare var en sovjetisk militär utpost är stadens befolkning en blandning av kirgizer, kineser, uigurer och ryssar.

Vi avslutar dagen med middag hemma hos en uigurisk familj.

Dag 5
Efter frukost besöker vi stadens lokala marknad. Ett mäktigt folklustspel med många olika djur och ett intensivt och många gånger högljutt köpslående.

Därefter beger vi oss ut i den omgivande terrängen. Vi stannar till vid ett nomadläger för en stunds pratstund med det kringvandrande folket. Vi får en god inblick i deras livsstil.

Så småningom vänder vi tillbaka till Karakol och vårt hotell.

På eftermiddagen ges tid att ströva omkring på egen hand i den lilla staden.

Dag 6
Direkt efter frukost tar guiden med oss vidare mot Kazakstan. Efter att ha klarat av gränspassagen fortsätter vi mot Charyn Canyon. Vi stannar till vid den 8 mil långa ravinen och beundrar det fantastiska natursceneriet som spelas upp framför oss.

Charyn Canyon är kanske det närmaste man kan komma Grand Canyon i USA.

Vi når den gamla huvudstaden Almaty sent på eftermiddagen. Staden ligger mycket vackert i skuggan av Zailijskij Alataumassiven.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 7
Huvudstaden har numera flyttats till Astana i norra delen av Kazakstan men Almaty är fortfarande navet i Kazakstan. Tack vare oljan är Almaty idag en högst välmående stad. 

Almaty var i gamla tider en handelsplats längs Sidenvägen. Från 1500-talet och framåt började stadens betydelse minska. Man fick också problem med de ständiga attackerna från kinesiska dungans. Men 1730 besegrade kazakerna dungankrigarna i ett slag i bergen 70 km nordväst om Almaty. Denna seger var mycket viktig för Kazakstans självständighet.

De största befolkningsgrupperna är kazaker och ryssar men här finns också betydande grupper av kineser, uigurer och koreaner och även andra minoriteter. Religiöst domineras staden av sunnimuslimer och ryskortodoxa kristna. Vår stadsrundtur börjar med ett besök av Panfilovparken. Där går vi in i den magnifika Zenkovkatedralen. Den 54 meter höga kyrkan helt byggd i trä har överlevt sedan tsartiden och var den enda byggnad i Almaty som stod kvar efter den mycket kraftiga jordbävningen år 1910.

Vi fortsätter till ett litet musikmuseum där vi får avnjuta en konsert med urgamla lokala instrument och äter lunch på en mysig restaurang vid den centrala gågatan, Arbat.

Efter lunch besöks den välkända basaren innan vi sätter oss tillrätta på en rovfågelsfarm där vi får se en makalös uppvisning med ugglor, falkar och gamar.

Dag 8
På morgonen tar vi linbanan upp till TV-tornet Kök Töbe där vi belönas med en sagolik utsikt över den gamla huvudstaden. Bussen tar oss sedan till den vackra Medeodalen 15 km utanför staden. Här finns en berömd skridskobana som hade snudd på monopol på skridskons världsrekord från 50-talet till början av 70-talet. Från Medeo kan man ta liften upp till Kazakstans vackra skidort Chimbulak där det på topparna ligger snö året runt. Vi återvänder sedan till Almaty.

Efter lunch fritt för egna aktiviteter. 

På kvällen tar vi flyget till Kazkstans huvudstad Astana. Resan tar drygt en timme.

Dag 9
1997 tog presidenten beslutet att flytta huvudstaden från Almaty till Astana. Därefter har ingen möda och inga pengar sparats för att göra Astana till en världsmetropol och man är på god väg att lyckas. Världens mest berömda och kreativa arkitekter bjöds in och fick i det närmaste fria händer. Arkitekter som britten Sir Norman Foster, japanen Kisho Kurokawa,  italienaren Manfredo Nicoletti m.fl. har hjälpt till att skapa en framtidsstad som inte liknar något världen skådat tidigare.

Under stadsrundturen besöker vi några av Norman Fosters kreationer som pyramiden (Peace of Palace) och det konformade affärscentret Khan Shatyr med sandstrand och palmer på 5:e våningen. Vi beundrar också den nya gigantiska moskén, det magnifika presidentpalatset  samt operahuset som liknar Bolsjojteatern i Moskva men är lite större och elegantare och med en orientalisk touch.

Astana var värd för världsutställningen 2017 vilket ytterligare spädde på intresset för denna futuristiska stad som kanske snart kan bli en turistmagnet i klass med London och Paris. Redan idag är många turister på plats och framförallt har Nur-Sultan blivit ett eldorado för arkitekter som vill hämta inspiration.

Efter lunch besöker vi det enorma sport- och kulturpalatset och ser elever i 4-5 års åldern framföra musik och sånger.

Vi rundar av dagen med en båttur längs Isjimfloden. Här gäller det att ha kameran redo när vi passerar och beskådar alla futuristiska byggnadsverk från vattnet.

Vi ordnar biljetter till balett/opera på kvällen för de som så önskar.

Dag 10
Efter frukost tar vi bussen till Alzhir som ligger 30 minuter utanför Astana.

Alzhir var det enda GULAG-lägret för kvinnor och var i bruk från 1937 fram till Stalins död 1953. Här tillbringade 18 000 kvinnor ett antal år under barbariska förhållanden. Kvinnornas enda brott var att de var gifta med eller systrar till män som Stalin ansåg var rikets fiender. Här internerades bl.a. svenskan Hanna Martinsson och modern till den världsberömda prima ballerinan Maja Plisetskaja. Vi vandrar runt i det mycket välskötta och intressanta museet med omgivningar innan vi återvänder till Astana.

Efter lunch är det fritt för egna strövtåg.

Gemensam middag på kvällen. 

Dag 11
Avresa på morgonen via Istanbul tillbaka till Stockholm/ Göteborg/ Oslo/ Köpenhamn. De som vill kan stanna till i Istanbul och förlänga resan.

Resfakta

Pris: fr. 32 850:-

Avresor 2023:

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 09:35. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 09:50. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 10:55. Hemkomst kl. 09:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 10:20. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo - Bisjkek via Istanbul
• Flyg Astana - Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo via Istanbul
• Flyg Almaty - Astana
• Alla lokala transporter och transfers med buss.
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Bisjkek
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell vid Issyk-Kul
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Karakol
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Almaty
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Astana
• Frukost och lunch alla dagar
• 4 middagar. Middag dag 2, 4, 6 och 10
• Samtliga inträden på i programmet uppräknade sevärdheter. Ingenting tillkommer
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare 

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 4 450:-
 

 

Visum

Kirgizistan är numera visumfritt för skandinaviska medborgare. Kazakstan är visumfritt för bland annat svenska, norska och finska medborgare.

Kontakta oss om ni har annat medborgarskap.

Karta

Powered by Travelize