Tjernobyl

Området runt Tjernobyl, känt för Tjernobylolyckan som ägde rum i april 1986, är idag stängt för allmänheten. Endast forskare och turistgrupper får tillstånd att vistas i området. Med Iventus kan man åka på en organiserad heldags- eller tvådagarstur till Tjernobyl från Kiev. 


Heldagstur

Program
Iventus rundtur till Tjernobyl börjar på morgonen. Bussen hämtar i Kiev och resan till Tjernobyl tar knappt två timmar. Vid ankomst passerar vi en första gränskontroll som släpper in oss i den yttre zonen, vars gräns löper 30 kilometer från katastrofens nollpunkt (kärnkraftsverket). Vi får information om staden Tjernobyl innan katastrofen, vad som hände i under aprilnatten 1986, och vad forskarna arbetar med på området idag.

Efter detta fortsätter vi till den inre zonen. Här besöker vi kärnkraftsverket och undersöker sarkofagen, den cementkonstruktion som byggdes för att stänga inne det radioaktiva avfallet. Vi besöker även Pripjat som evakuerades. Innan katastrofen bodde här nästan 50 000 personer. Idag är det en spökstad med övergivna hus, hotell, skolor och lekplatser, och viss växtlighet som överlevt. Träden färgades röda av strålningen och kallas nu ”den röda skogen”.

På eftermiddagen fortsätter rundturen till floden och Sankt Illinskij-templet, den enda aktiva kyrkan som är kvar i Tjernobyl. Hit söker sig de äldre invånarna som vägrade lämna sina hus i byarna runt kraftverket.

Det finns även möjlighet att ersätta delar av turen med att besöka dessa byar och träffa de äldre invånarna som berättar om hur deras liv har påverkats av katastrofen.

Lunch ingår i rundturen, och kvalitén på maten garanteras. Alla besökare måste vid inträdet i zonen försäkra att man inte ska äta, röka, sitta på marken eller ställa ifrån sig något på marken inom zonen. Detta är för att säkerställa minimal risk för strålning. Zonen och strålningen är oerhört väl bevakad och ingen tar skada av att tillbringa en dag i området. 

Klockan fem lämnar bussen Tjernobyl för färd tillbaka till Kiev.


Datum 2021
Alla dagar såväl vardag som helgdag.

Datum 2022
Alla dagar såväl vardag som helgdag. t.o.m. 31/3-22. 
Vi har inte fått schemat efter 31/3 men förmodligen blir det varje dag även fortsättningsvis

Pris:  fr. 1 575:- / person

I priset ingår:
Transfer Kiev - Tjernobyl t/r
Lunch
Engelsktalande guide
Obligatorisk försäkring
---------------------------------


Tvådagarstur
Tvådagarsturen är begränsad till 10 deltagare.

Program

Dag 1
07:45 Möte på Självständighetstorget i närheten av McDonalds
08:00 Avresa till Tjernobyl
09:00 Fika på en bensinstation
10:00 ankomst till checkpoint Dityatki

Den första dagen i zonen utforskar vi bland annat byn Zalissya, det stora torget, Leninstatyn och ett minnesmärke över Fukushima. Vi ser också zonens enda aktiva kyrka, den begravda byn Kopachi och flera byggnader som vittnar om att Tjernobyl en gång var en levande stad - dagis, mataffär, skola, park och simhall. Vi besöker också Pripjat. 

Dag 2
Vi fortsätter vår utforskning av Tjernobyl och besöker Duga-3, det sovjetiska försvarssystem som sände ut den ökända "ryska hackspetten" under 1976-1989. Vi ser också kyltornen vid reaktorerna 5 och 6. Denna dag besöker vi också "den röda skogen" där träden färgats röda av det radioaktiva avfallet. Efter att ha sett bland annat Kulturpalatset, ett sjukhus, en musikskola och stadion i Tjernobyl besöker vi nya bosättningar innan vi återvänder till Kiev.

Datum 2021
Tre gånger/ vecka. Start varje måndag, torsdag, lördag.

Datum 2022
Tre gånger/ vecka t.o.m. 31/3-22. Start varje måndag, torsdag, lördag.
Vi har inte fått schemat efter 31/3 men förmodligen blir det tre gånger/ vecka även fortsättningsvis

Det är möjligt att anordna privata turer på andra datum mot tillägg. Kontakta Iventus för mer information.

Pris: fr. 3 950:-/person

I priset ingår:
Transfer Kiev t/r
Del i dubbelrum på hotell Pripyat
2 luncher, 1 middag och 1 frukost
Engelsktalande guide under båda dagarna
Obligatorisk försäkring 


Tillägg:
Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap):   425:-

Powered by Travelize