Ryssland

St Petersburg
Vid floden Nevas mynning i Finska viken ligger kulturella St Petersburg. Staden har över fem miljoner invånare och är Rysslands näst största.

St Petersburg kallas ibland för Nordens Venedig eftersom staden är byggd på 42 öar och har över 800 broar. Överallt möter man imponerande byggnadsverk och vackra palats. Här hittar man det berömda Eremitaget med Vinterpalatset, Peter den Stores sommarpalats Peterhof, Marinskijteatern, Isaakskatedralen och många andra historiska monument. Strax utanför staden, i Tsarskoje Selo, ligger Katarinapalatset med Bärnstensrummet, som är väl värt ett besök. 

Missa inte heller stadens pulsåder - den 4,5 km långa huvudgatan Nevskij Prospekt som kantas av vackra byggnader, affärer, caféer och restauranger.

Moskva
Huvudstaden Moskva är Rysslands metropol och bjuder på mängder av sevärdheter. Den mest kända platsen är Röda torget, som ligger mitt i staden. Vid det 500 m långa torget finns den vackra Vasilijkatedralen, Leninmausoleet, Historiska museet och den gigantiska fästningen Kreml där president Putin numera huserar. Inne på Kremlområdet finns ett flertal vackra kyrkor, tsarkanonen, tsarklockan och Livrustkammaren med unika samlingar från 1100-talet och framåt av juveler, hovdräkter, militära paradutrustningar m.m. Speciellt vagnsparken är mycket sevärd.

Moskvas metro är också en sevärdhet med sina vackra tunnelbanestationer. Alla stationer är inredda med mosaik, marmor och glas och i taken hänger ljuskronor. Tunnelbanan började byggas 1931 och är ett av Stalins verk. Idag finns över 150 stationer med en sammanlängd längd på 265 km. Transsibiriska tåget avgår från Jaroslavskijstationen i Moskva, vid tunnelbanan Komsomolskaya.

Moskvas mest livfulla gata är gågatan Arbat, som kantas av caféer, restauranger, antikvitetsaffärer och gatuförsäljare.

Nizhny Novgorod
Staden hette tidigare Gorkij och är Rysslands tredje största stad. I gamla tider en känd mötesplats dit folk från Orienten, Sibirien och Turkistan sökte sig för att utbyta handelsvaror och tankar.

Under Sovjettiden var Gorkij en stängd stad där dissidenter placerades och mycket få utlänningar tilläts besöka Gorkij under den tiden. 

Andrey Sakharov som tilldelades Nobels fredspris 1975 förvisades till Gorkij 1980. Sakharov dog 1989 men hans museum lever kvar i staden.

Ekaterinburg
Ekaterinburg, tidigare Sverdlovsk, är en välkänd industri- och handelsstad med över 1 miljon invånare. Den ligger vackert omgiven av stora skogar vid Uralbergen, som avskiljer Europa från Asien.

Staden grundades 1723 av Peter den Store och blev uppkallad efter hans maka Katarina I. Idag är Ekaterinburg mest omtalad för de tragiska händelserna 1918 då bolsjevikerna avrättade Rysslands siste tsar Nikolaj II och hans familj. Boris Jeltsin växte upp i Ekaterinburg och det var också här hans politiska karriär tog fart som så småningom ledde fram till presidentposten.

40 km väster om staden finns ett monument som markerar gränsen mellan världsdelarna, där man kan stå med ena benet i Europa och det andra i Asien.

Novosibirsk
I Novosibirisk - Sibiriens huvudstad - finns ett Tågmuseum, där ett stort antal transsibiriska tåg finns representerade. Transsibiriska järnvägens sträckning över floden Ob började byggas här redan 1893. Bron stod klar 1897 och sedan fortsatte befolkningen att växa runt denna knutpunkt. Idag bor här ca 1,5 miljoner människor. Novosibirsk fick status som stad först år 1903.

Irkutsk
Staden Irkutsk, som räknas som en av Sibiriens pärlor, ligger vid Angarafloden inte långt från Bajkalsjön och är en av de städer som de flesta turisterna stannar till vid på sin resa. Det är en av de största städerna i Sibirien och har ca 600 000 invånare.

Under den sibiriska guldruschen på 1800-talet uppfördes många vackra byggnader och staden hade ett rykte om sig att vara en välvårdad stad med raka, breda och upplysta gator. I slutet av 1800-talet utbröd en stor eldsvåda, men staden återhämtade sig snabbt och idag är fortfarande ca 60 procent av husen trähus. 

Bajkalsjön - pärlan i Sibirien 
Bajkalsjön är världens djupaste sjö (ca 1 650 m djup) och också en av de största. Sjön har ett mycket klart vatten och man kan se ner till ett djup av 40 m.

Två tredjedelar av sjöns fauna och flora finns inte någon annanstans i världen så sjön är väldigt unik. 

Ca 6 mil från Irkutsk och precis vid Bajkalsjön, ligger den lilla fiskebyn Listvyanka som lockar många turister. Här är det mysigt att promenera runt bland de små rökerierna på kajen i byn och se båtarna som gör dagsturer och längre turer på Bajkalsjön. Rökerierna serverar gärna nyrökt omol, en läckerhet som fiskas upp i Bajkalsjön.

Förutom halv- och heldagsutflykter kan vi även ordna längre utflykter med övernattning, t.ex till Bajkalsjöns största ö Olkhon.

Olkhonön
Olkhonön är Bajkalsjöns största ö, 7 mil lång och 1,5 mil bred. Den är känd för sitt vackra landskap och som helig plats för Sibiriens religion, shamanism.

Huvudbyn på ön är Khuzhir och här bor man i enkla guesthouse. Den mest berömda turistattraktionen är Shamanernas udde men här finns en mycket fascinerande natur med klippor som stupar brant ner i vattnet och underbara stränder.

På Olkhonön kan man ge sig ut på en heldagstur med guide och jeep och bl.a. se flockar av vildhästar spränga fram.

Ulan Ude
Ulan Ude ligger på den östra sidan av Bajkalsjön och är huvudstad i Burjatien. Staden är centrum för tibetansk buddism i Ryssland och utanför staden ligger templet Ivolginsky Datsan, det största buddisttemplet i Ryssland.

På torget står världens största staty av Lenin, 7,7 m hög, byggd 1970 för hundraårsminnet av Lenins födelse. Fram till 1991 var Ulan Ude stängd för utlänningar.

Vladivostok
Rysslands viktigaste hamnstad Vladivostok ligger vackert i bukten Golden Horn vid Stilla Havet, ca 100 km från kinesiska gränsen. Staden är huvudbas för Rysslands Stillahavsflotta och på grund av detta var endast sovjetiska medborgare tillåtna att bo i Vladivostok under åren 1958 till 1991. Inga utländska besökare var tillåtna.

Besök gärna Oceaniet, fiskmarknaden eller ta en färja ut till någon av de omkringliggande öarna.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär
Powered by Travelize