Uzbekistan - Tadzjikistan - Kazakstan - Kirgizistan

Kirgizistan med sin vackra natur och sina nomader; Uzbekistan med sina magnifika Sidenvägenstäder Khiva, Buchara och Samarkand; det gigantiska, oljerika och välmående Kazakstan samt det mer muslimska Tadzjikistan. En spännande resa till fyra ”stan”-länder med stora kontraster.

En tre veckor lång fantastisk lektion i historia och samhällsliv genom en lite okänd del av Asien med underbar natur och storslagen arkitektur.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avresa från Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo via Istanbul till Tasjkent. Transfer till vårt hotell.


Dag 2
Efter lunch görs en stadsrundtur i Tasjkent. Vi ser bl.a. Timur Lenk torget, Operahuset och stannar till vid ytterligare några platser i de moderna delarna av huvudstaden. Mycket av Tasjkents äldre delar förstördes i samband med jordbävningen 1966 och byggdes sedan upp efter sovjetisk förebild.

Vi tar även en promenad på nöjesgatan Broadway där vi charmas av utekaféerna, gatumusikanterna och flanörerna. 

Guiden kommer även att visa oss runt i Tasjkents vackra metro (t-bana).

Vi beger oss sedan till flygplatsen för att flyga till Urgench. Efter framkomsten åker vi buss till vårt hotell i Khiva vilket tar ca 1 timme.


Dag 3
Khiva är ett stadsmuseum, ett Pompeji, men är till skillnad från den ödelagda romerska staden full av liv och verksamhet. Staden är över 2500 år gammal och redan de gamla grekerna skrev om den sköna handelsstaden vid Khorezm-oasen. Under sin höjdpunkt på medeltiden var Khanatet Khiva det viktigaste navet i karavanernas väg till och från Volga, Iran, Indien, Mellanöstern och Kina.

Utforskningen startar med den gamla inre staden Ichan-Kala, den berömda Kalta Minor- minareten, Shirgizi Khan Madrassah (madrassah = koranskola), Djuma-moskén, Tash-Khauli-palatset samt Divan Begi Madrassah.

Efter lunch kan ni själva ströva runt i den märkliga staden.


Dag 4
Ledig förmiddag.

Efter lunch tar vi tåget genom Kyzul Kum-öknen mot Buchara. Vid ankomsten checkar vi in på vårt fina hotell i hjärtat av gamla stan.

Buchara har plundrats och ödelagts åtskilliga gånger men är ändå till stora delar mycket väl bibehållen. 1220 anföll Djingis Khan den vackra oasstaden och förstörde stora delar. Kalonmoskéns minaret från 1127 sparades dock. Legenden säger att Djingis Khan tappade sin huvudbonad när han tittade upp på den 48 meter höga minareten. Han böjde sig ner efter mössan och sa "den byggnad som får mig att buga, den får stå kvar". Buchara intogs av de röda gardena 1920 och den siste emiren flydde då till Hissar. Emiren fick sin utbildning i St Petersburg. Han byggde efter hemkomsten ett enastående sommarpalats utanför Buchara.

I Buchara finns också en av Centralasiens äldsta byggnader, Samanidernas mausoleum från 800-talet. Buchara är också berömt för sin judiska invandring under biblisk tid. Några av Centralasiens vackraste och äldsta synagogor hittas i staden.
 

Dag 5
Vi startar utforskningen av Buchara med fästningen Arken, Emirens vinterresidens från 1500-talet, och fortsätter sedan med Bolo Hauz-moskén, Ismail Samanis mausoleum och Chasma-Ayub-mausoléet. Vi återvänder till gamla stan för lunch. Därefter tar vi en promenad och beundrar Poi-Kaljan-komplexet med den imponerande minareten från 1100-talet. Vi vandrar också igenom några orientaliska marknadsplatser innan vi tar igen oss en stund vid Lyabi-House.

Lyabi-House är ett favoritställe för såväl den inhemska befolkningen som turisterna. Ett skönt ställe i Gamla stan där man kan äta en bit mat, ta en kopp te eller bara sitta och fundera över orientens magiska dragningskraft. På kvällen rundar vi av med middag på en restaurang i närheten av Lyabi-House och vårt hotell där vi under måltiden bjuds på show av sköna, smått förföriska och oerhört skickliga uzbekiska danserskor.


Dag 6
Buchara är kanske den mest intressanta staden i Centralasien. Hela centrum är mycket välbevarat och här kan man verkligen få en känsla för hur livet var på ”Sidenvägens tid”. På förmiddagen får vi tillfälle att strosa runt i staden på egen hand.

Efter lunch tar vi snabbtåget till Samarkand, det tar 1,5 timme. Vid framkomsten incheckning.


Dag 7
Samarkand anses ha skapats drygt 500 år f. Kr. Staden hade enligt vissa uppgifter i början på 1200-talet drygt 400 000 invånare, en absolut världsstad på den tiden. Djingis khan gick dock hårt åt staden under sitt erövringskrig på 1200-talet och staden och dess befolkning snudd på förintades. Under Timur Lenks ledning 150 år senare reste sig staden åter och kom under hans styre (1369-1405) att betecknas som världens huvudstad.

Vi börjar dagen med att besöka Gur-emir-mausoleet där Timur Lenk ligger begravd, Rukhabad mausoleum och det gigantiska torget Registan. Efter lunch fortsätter vi med Ulug Beks observatorium. En av Timur Lenks efterträdare (Ulug Bek 1394-1449) har främst fått en plats i historien som vetenskapsman som bl.a. skapade den första sextanten. Han grundade observatoriet som med stor exakthet fastställde stjärnornas inbördes placering på stjärnhimlen. Vi fortsätter sedan till det kanske mest storslagna arkitekturmonumentet i Samarkand: Sjachi-Zinda-mausoleet.


Dag 8
På morgonen besöker vi Bibi Khanum-moskén och fortsätter sedan till den orientaliska basaren.

Vi får några timmar ledigt innan vi på eftermiddagen återsamlas för att kliva på snabbtåget till Tasjkent. Resan tar 2 timmar och efter ankomsten checkar vi in samt äter middag.


Dag 9

Ledig förmiddag för egna strövtåg i huvudstaden. Efter lunch åker vi mot Tadzjikistan. Efter en timme når vi gränsen och fortsätter mot Khodjand, Tadzjikistans näst största stad och dess ekonomiska nav.

Vi äter middag vid framkomsten till Khodjand.


Dag 10
Alexander den Store grundade ett fort, Alexandria Eskhata, här 329 f. Kr. Khodjand var länge en viktig stad i det persiska riket. Många framstående persiska poeter och vetenskapsmän kommer härifrån. Efter Sovjets övertagande 1936 döptes staden om till Leninabad.

Direkt efter frukost besöker vi ett museum till minne av Alexander den Store och hans erövringar.

Färden fortsätter sedan mot huvudstaden Dusjanbe. På vägen stannar vi till i Istaravshan för lunch och sightseeing. Istaravshan är en av Tadzjikistans äldsta städer och grundades ca 500 f. Kr. Alexander den Stores hustru Roxana föddes och växte upp här.

Vi reser vidare genom bergen och når sent på eftermiddagen Dusjanbe där vi checkar in och äter middag.


Dag 11
Tadzjikistan gränsar till Kina, Afghanistan, Uzbekistan och Kirgizistan. Hälften av landet ligger på mer än 3000 meters höjd. Landets befolkning består främst av tadzjiker (65%) och uzbeker (25%). 85% av befolkningen är sunnimuslimer.

Efter frukost börjar vi utforska huvudstaden. Vi besöker det historiska museet med den enorma Buddhastatyn samt operahuset i centrum. Tadzjikistan har varit befolkat sedan äldre stenåldern. Araberna tog över landet 700 e. Kr. och sedan styrdes landet av olika persiskspråkiga, islamiska dynastier. Numer betraktar tadzjikerna Ismail Samani och samaniderna som sina rötter. Samaniderna härskade på 900-talet. På Frihetsplatsen i centrala Dusjanbe har ett stort monument av Ismail Samani numer ersatt den lite mindre Leninstatyn som fanns där tidigare. Vi tar också en promenad i Rudakiparken (tidigare Leninparken).

Efter lunch beger vi oss till staden Hissar, 30 km väster om Dusjanbe.

Vi besöker det som finns kvar av ett fort från 1700-talet. Hit flydde emiren från Buchara med sina 147 fruar (den yngsta 8 år gammal) när ryska revolutionen nådde ända till Buchara. Han fick sedan fly vidare ner till Afghanistan. Fortet i Hissar raserades när Röda Armén kom på besök 1924. Framför fortet finns två madrassahs från 1500-talet samt en gammal karavanseraj.

Efter besöket i Hissar återvänder vi till Dusjanbe.


Dag 12
Kl. 10 tar vi bussen till flygplatsen. Planet avgår kl 13.15 och vi är framme i Almaty kl. 16.

Vi checkar in och äter middag.


Dag 13
Huvudstaden har numer flyttats till Astana i norra delen av Kazakstan men Almaty är fortfarande navet i Kazakstan och landets kommersiella centrum. Tack vare oljan är Almaty idag en högst välmående stad. Levnadsstandarden skiljer sig påtagligt från den vi såg i Uzbekistan och framförallt från det fattiga Tadzjikistan.

Almaty var i gamla tider en handelsplats längs Sidenvägen. Från 1500-talet och framåt började stadens betydelse minska. Man fick också problem med de ständiga attackerna från kinesiska dungans. Men 1730 besegrade kazakerna dungankrigarna i ett slag i bergen 70 km nordväst om Almaty. Denna seger var mycket viktig för Kazakstans självständighet.

De största befolkningsgrupperna är kazaker och ryssar men här finns också betydande grupper av kineser, uigurer och koreaner och även andra minoriteter. Religiöst domineras staden av sunnimuslimer och ryskortodoxa kristna.

Vår stadsrundtur börjar med ett besök av Panfilovparken. Där går vi in i den magnifika Zenkovkatedralen. Den 54 meter höga kyrkan helt byggd i trä har överlevt sedan tsartiden. Vi fortsätter med buss runt staden och stannar till och går in i den centrala moskén samt besöker ett litet musikmuseum där vi får avnjuta en konsert med urgamla lokala instrument.

Efter lunch besöks nationalmuseet och den välkända basaren innan vi sätter oss tillrätta på en rovfågelsfarm där vi får se en makalös uppvisning med ugglor, falkar och gamar.


Dag 14
På morgonen tar vi linbanan upp till TV-tornet Kök Töbe där vi belönas med en sagolik utsikt över den gamla huvudstaden. Bussen tar oss sedan till den vackra Medeodalen 15 km utanför staden. Här finns bl.a. en berömd skridskobana som hade snudd på monopol på skridskons världsrekord från 50-talet till början av 70-talet. Bl.a. var Rättvikspojken Hasse Börjes här 1970 och satte världsrekord på 500 meter.

Vi fortsätter med buss en stund till i Almatys vackra omgivningar innan vi återvänder till centrum och en restaurang på den centrala gågatan för lunch.

Efter lunch fritt för egna aktiviteter. På kvällen återsamling för middag.


Dag 15
Efter frukost beger vi oss mot Kirgizistan. Det blir en resa med oerhört starka naturupplevelser när vi rör oss genom Tianshan – Himmelska bergen.

Kirgizerna är egentligen ett nomadfolk men under Sovjettiden påtvingades man ett annat sätt att leva. Man fick då arbeta på statliga storjordbruk, kolchoser. Sedan frigörelsen från Sovjet har en del människor på landsbygden och i bergen återgått till det gamla sättet att leva där man flyttar runt med sina djur för att hitta bra betesmarker.

Färden fortsätter längs den norra sidan av sjön Issyk-Kul och när vi når vårt hotell som ligger i bergen alldeles intill sjön checkar vi in och äter middag.

Issyk-Kul betyder "het sjö", och den fryser aldrig på vintern trots att lufttemperaturen då kan sjunka ända ned till -40 °C. Sjön ligger på 1 600 meters höjd, är 18 mil lång, 6 mil bred och på sina håll 700 meter djup.


Dag 16
På morgonen beger vi oss till Semenovkaravinen. På vägen stannar vi till vid Petroglyffältet och ser 6 000 år gamla hällristningar.  

De som känner för en längre vandring tar sig upp på berget Suttu-Bulak. Övriga tar en kortare vandring i ravinen eller stannar kvar vid Issyk-Kul och kopplar av vid den sköna bergssjön.

Efter lunch återvänder vi till Issyk-Kul och får tillfälle till en båttur på sjön.
 

Dag 17
Vi fortsätter vår resa mot Karakol, 15 mil från den kinesiska gränsen. Karakol är ett av de mest populära turistmålen i Kirgizistan. Hit kommer skidåkare, bergsbestigare och folk som bara vill koppla av i den klara luften och den vackra naturen. Efter lunch besöker vi den rysk-ortodoxa treenighetskatedralen och Dunganmoskén som uppfördes av kinesiska hantverkare i början av 1900-talet. På 1880-talet fick Karakol en stor tillströmning av kinesiska muslimer, dungans, som blev förföljda under krigen i Kina. Eftersom Karakol tidigare var en sovjetisk militär utpost är stadens befolkning en blandning av kirgizer, kineser, uigurer och ryssar.

Vi avslutar dagen med middag hemma hos en uigurisk familj.


Dag 18
På morgonen besöker vi stadens marknad.

Färden går sedan vidare till Bisjkek. Vi äter lunch på vägen och vid framkomsten checkar vi in på vårt hotell i centrum.


Dag 19
Efter frukost börjar vi utforska huvudstaden som hette Frunze tidigare. Man bytte namn i samband med landets självständighet 1991. Bisjkek var en krigsherre som stred för Kirgizistans självständighet på 1700-talet. De flesta Leninstatyer har numer raserats men en ryttarstaty av bolsjevikledaren, och Lenins nära medarbetare, Michael Frunze som gav staden dess tidigare namn står kvar i en park vid järnvägsstationen. Vi stannar till vid Ala-Too Square som är det viktigaste torget i staden.

En promenad i stadens centrala delar står också på programmet.

Resten av dagen är ledig för egna strövtåg.

På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag.


Dag 20
På morgonen buss till flygplatsen för hemresa. 

Resfakta

Pris: fr. 47 850:-

Avresor 2023
April:  7

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 17:25. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 10:45. Hemkomst kl. 18:05. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 11:00. Hemkomst kl. 17:30. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 16:55. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår 
• Flyg Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo - Tasjkent via Istanbul
• Flyg Tasjkent - Urgench
• Flyg Dusjanbe-Almaty
• Flyg Bisjkek - Stockholm / Köpenhamn / Göteborg / Oslo via Istanbul
• Alla övriga transporter med tåg och buss
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Khiva
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i gamla stan i Buchara
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Samarkand
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Tasjkent
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Khodjand
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Dusjanbe
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Almaty
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell vid sjön Issyk-kul
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Karakol
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Bisjkek
• Helpension under hela resan d.v.s. frukost, lunch och middag samtliga dagar förutom middag dag 18 och lunch dag 19 
• Alla entréer till museer och andra evenemang som anges i dagsprogrammet
• Engelsktalande lokalguider
• Svensktalande reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 6 650:-
 

Visum

Inget visum krävs för svenska medborgare.

Om du reser med annat pass än svenskt är du själv skyldig att kontrollera om du behöver visum till de länder du kommer att besöka under resan. Vi kan hjälpa till med detta men du är ansvarig för att ta reda på till vilka länder du behöver visum. 

Karta

Powered by Travelize