Vinresa Albanien-Kosovo-Nordmakedonien

Vi reser runt i tre nya spännande vinländer och besöker både större producenter och små familjeägda vingårdar.

Guiden tar oss också med på intressanta besök i några av Balkans vackraste och äldsta städer.

Resan avslutas med ett par nätter på 5-stjärniga hotell Premium i Durres direkt vid Adriatiska havet.

Pris från:
26 850:-
Dagar:8
Paketresa inkl. flyg t/r.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Dagsprogram

Dag 1
Efter ankomst till Tirana tar vi bussen upp i bergen. En halvtimme senare har vi bytt ut larmet på flygplatsen mot den friska, klarblå luften i den lilla mysiga staden Kruja.

Efter incheckning tar guiden med oss på en promenad längs kullerstensgatorna fram till den ottomanska basaren. Vandringen för oss  vidare till det historiska museet som tillägnats den albanske nationalhjälten Skanderbeg och hans motstånd mot den osmanska invasionen. Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet.

Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många europeer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Idag har statyer av Skanderbeg rests i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Geneve och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Efter en stunds vila återsamlas vi till middag.


Dag 2
På morgonen beger vi oss mot Prizren i Kosovo. I Prizren bor det mestadels albaner men också bosniaker, turkar, serber, romer m.m. Stadens officiella språk är albanska och serbiska men även turkiska är ett vanligt förekommande språk i staden. Medeltidsstaden Prizren var påtänkt att tas upp på UNESCO:s världsarvslista men den förstörelse som skedde under kriget 1998-99 gjorde att kandidaturen tillfälligt bleknade. Prizren är en vacker och mycket promenadvänlig stad med en å som rinner genom hela staden och som fungerar som dess pulsåder. Vid ån ligger ett stort antal restauranger och kaféer och här möts man under sina promenader.

Efter rundvandring och lunch i Prizren tar vi sikte mot Stone Castle Winery, Kosovos största vinproducent, som är belägen i Rahovec-distriktet. Stone Castle Winery byggdes 1952 och drivs sedan 2006 av familjen Gecaj. Förutom försäljning i Balkanområdet, exporterar de numera till  Tyskland, Schweiz och USA. Familjen beskriver det som ett mirakel att vingården överlevde förstörelsen i Kosovo under krigsåren.

Efter en rundtur på vingården följt av provsmakning fortsätter vi mot Kosovos huvudstad Pristina.

Innan vi anländer till Pristina gör vi ett kort stopp i Kosovo Polje 5 km sydväst om Pristina där det berömda ¨Slaget vid Trastfältet¨ mellan Osmanska riket och Serbien utkämpades 1389. Det är oklart vem som egentligen vann slaget men många serbiska hjältar och myter har i efterhand växt fram från detta slag. Turkarna kom tillbaka och 1459 blev Serbien en vasallstat till Osmanska riket. Det var vid kulturcentret i Kosovo Polje som Slobodan Milosevic höll ett möte med serbiska nationalister 27 april 1987 som många menar blev startpunkten för de händelser som senare ledde fram till det fullskaliga Balkankriget.

Väl framme i Pristina gör vi en panoramatur innan vi checkar in på vårt hotell och äter middag.


Dag 3
Vi börjar dagen med en kort promenad genom Pristina. Staden byggdes upp på ruinerna av den romerska staden Ulpiana. Reseledaren tar oss med längs den breda Moder Teresa-gatan i centrum som gjorts om till gågata. Efter en trivsam promenad och en kopp kaffe på något av Pristinas mysiga kaféer fortsätter vi vår resa mot Nordmakedonien och dess huvudstad Skopje.

Skopje har en halv miljon invånare och ligger 2 mil från Serbien samt 3 mil från Bulgarien. Skopjeområdet har varit bebott i åtminstone 6000 år. Staden hade en snabb utveckling efter andra världskriget men processen avbröts tillfälligt 1963 då man drabbades av en jordbävning som raserade 80% av alla byggnader. 

Vi besöker stadens berömda stenbro, Moder Teresas hus (hon föddes i Skopje) och den turkiska basaren. Basaren är ett mycket mysigt område att ströva runt i med en uppsjö av restauranger, kaféer och små butiker. Om stora delar av Albanien känns som Grekland kan Skopje liknas mer vid Istanbul, en blandning av Europa och Orienten. Det pratas en hel del turkiska och det muslimska inflytandet gör att många restauranger i basaren inte serverar alkohol. Ibland kan man tvingas gå 50 meter extra för att få sitt efterlängtade glas vin.

Färden fortsätter till en vingård i Makedonien-Vardar dalen. I denna region produceras 85% av landets vin och vintraditionen i området sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Dryckerna som produceras här är välkända för sin unika smak som påstås ha sitt ursprung i hemliga tillverkningsknep som förts från generation till generation i över 2000 år.

Vi checkar sedan in på vårt hotell och intar gemensam middag. Den som är intresserad av att förlänga kvällen har ypperliga möjligheter till det då vårt hotell är beläget i direkt anslutning till basaren och Skopjes centrala delar. Eller varför inte passa på att njuta av hotellets SPA-avdelning.


Dag 4
På förmiddagen beger vi oss söderut mot den berömda vinregionen Tikvesh där vi ska besöka Stobi Winery. Vi befinner oss nu på en plats där medelhavsklimatet möter det kontinentala klimatet från norr och där förutsättningarna för att producera goda viner är perfekta. Över 12 000 hektar i Tikvesh täcks av vinodlingar.

Här frodas ett antal lokala druvsorter där den mest välkända är Vranec. Även mer välkända druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir m.fl. trivs mycket bra här.

Stobi winery har kapacitet att årligen producera 4.5 miljoner liter. Guiden tar oss med på en rundvandring varpå vi sedan sätter vi oss till bords i en trevlig miljö och provar deras viner tillsammans med rätter från det lokala köket. Det sägs att i de kraftfulla makedonska vinerna kan man känna värmen, skratten och sångerna från folket som lever här.

Bussen för oss vidare till Bitola i södra Nordmakedonien nära den grekiska gränsen. Staden grundades på 300-talet f.Kr. av Alexander den Stores far, Filip II av Makedonien, och hette då Heraclea. Guiden tar oss med till klocktornet, Magnoliatorget och den centrala gågatan. Vi får också tillfälle att besöka ruinerna från den ursprungliga delen av staden där vi kan urskilja romerska bad och en teater från samma tidsepok.

Vi fortsätter sedan till dagens slutmål, Ohrid. Efter incheckning på hotellet, beläget intill Ohridsjön, äter vi middag. De som vill fortsätter sedan kvällen på någon av stadens barer eller kaféer.


Dag 5
Ohrid är kanske den vackraste platsen på Balkan. Staden omfamnar Ohridsjön på ett behagligt sätt och slingrar sig sedan sakta upp mot Tsar Samuils borg på toppen av berget. Ohrid har funnits i 3000 år och är en av Balkans absolut äldsta städer.

Guiden tar oss med på en kortare vandring innan vi flyttar över till en båt för att fortsätta vår utforskning på vattnet. Under båtturen njuter vi av de vackra vyerna och får bl.a. se den gamle jugoslaviske ledaren Titos sommarhus.

Resten av dagen är det fritt för egna strövtåg. Under antiken hette staden Lychnidos och den romerska handelsvägen Via Egnatia gick genom staden. I Ohrid finns mycket att studera för den historieintresserade. Här finns kullerstengator från romartiden, teatrar från antiken och många spår från den bysantinska tiden. Man kan också ta en promenad längs den vackra sjöstranden. Staden deklarerades som världsarv av UNESCO 1979.


Dag 6
Efter frukost sätter vi oss i vår bekväma buss och påbörjar färden mot Albanien och Berat. Innan vi börjar utforska Berat stannar  vi till vid en lokal restaurang och tar del av det albanska köket.

Berat ligger vackert vid floden Osum. Platsen var ursprungligen en illyrisk bosättning innan staden grundades under namnet Antipatrea på 300-talet f.Kr. Stadens makthavare har skiftat under årens lopp och Berat har varit underställd Romarriket, Bysans, slaver och Osmanska riket.

Stadsbilden domineras av en medeltida fästning, och det finns flera välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen. Staden delas av floden och hade tidigare en kristen respektive muslimsk sida. De historiska monument som finns kvar är många, bl.a. moskéer från olika epoker och åtta mycket gamla stenbroar. Berat förklarades som museistad 1961. Vi vandrar runt i staden och besöker fästningen uppe på toppen. Det är en av få fästningar som fortfarande är bebodd. De historiska husen med de många fönstren som är byggda upp mot klippsidan har gett staden smeknamnet ”Staden med tusen fönster”. Den gamla historiska delen av staden är upptagen som världsarv av UNESCO.

Färden för oss vidare till en underbar liten vingård som drivs av familjen Cobo. Vi visas runt och avslutar med att prova några av deras drycker tillsammans med egenproducerad ost och bröd.

Familjens vintillverkning startade i början av 1900-talet. Under kommunisttiden i Albanien 1944-1991 var denna typ av privat verksamhet förbjuden. Kunskapen och traditionen hölls dock vid liv och när kommunistregimen föll återupptog familjen sin vintillverkning. Under några studieår i Italien lärde en av bröderna känna en italiensk vintillverkare. Med nyvunnen kunskap och inspiration, som han tog med sig hem till Albanien, började ett nytt kapitel för släkten Cobo och deras vintillverkning.

Efter vinprovningen fortsätter vi till kuststaden Durres, där vi tar in på vårt 5-stjärniga hotell direkt vid stranden.


Dag 7
Durres grundades 627 f.Kr. under namnet Epidamnos. Den romerska härvägen Via Egnatia till Konstantinopel började i staden och flera av Romarrikets mäktiga och rika män, till exempel Cicero och Caesar, sägs ha tillbringat somrarna här.

Efter en frukost där vi njuter av utsikten över Adriatiska havet tar vi oss till huvudstaden Tirana. Under vår rundtur blandas historiska byggnader med de från kommunisttiden. Vi stannar till vid Skanderbegtorget där det finns en ryttarstaty med nationalhjälten. Skanderbeg var i osmansk tjänst när han 1443 konverterade till kristendom och ledde Albaniens kamp mot Osmanska riket. Han höll motståndarna på avstånd fram till sin död 1468. Därefter tog osmanerna över och styrde Albanien fram till början av 1900-talet. Skanderbeg försvarade främst Albanien som nation men ses av många européer som den som under lång tid hindrade islam att tränga in i västeuropa. Det finns statyer av Skanderbeg i bl.a. Rom, Skopje, Bryssel och Geneve och relativt nyligen döptes ett torg i Paris till Skanderbegtorget.

Under det osmanska väldet uppfördes många moskéer bl.a. den vackra Ethem Beymoskén. Vi stannar till vid moskén som hade en central roll i upproret mot kommunistdiktaturen i januari 1991. Under vår promenad genom Tirana passerar vi också den gamla kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Albanien hade ju under 45 års tid en stenhård kommunistdiktatur då inte många personer hade möjlighet att resa ut eller in i landet.

De som vill stannar kvar i Durres under förmiddagen och kopplar av vid havet och kan sedan möta upp gruppen igen till eftermiddagens vinprovning och rundtur i Durres.

Under vår korta guidade tur genom Durres ser vi den gamla stadsmuren och stadens antika teater. Vi besöker sedan det mycket välkända Kantina Skanderbeu för att att prova viner samt företagets berömda brandy och raki. Kantina Skanderbeu privatiserades 2001 och har sedan dess arbetat intensivt på att förbättra och förfina vintillverkningsprocessen.

Vi sammanfattar alla intryck från resan under en gemensam avskedsmiddag.


Dag 8
Vi får tillfälle att koppla av vid havet ett par timmar innan vi vid lunchtid tar oss till till den närliggande flygplatsen för att återvända hem till Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 26 850:-

Avresor 2024
September: 4

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 07:50. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: LOT Polish airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 07:00. Hemkomst kl. 18:55. Flygbolag: LOT Polish airlines
Göteborg: Avresa kl. 08:00. Hemkomst kl. 22:20. Flygbolag: LOT Polish airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Tirana t/r via Wien/Frankfurt.
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Kruja
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Pristina
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Skopje
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Ohrid
• 2 nätter på 5-stjärniga hotell Premium direkt vid stranden i Durres
• 5 vinprovningar
• Helpension d.v.s. 3 mål mat per dag under hela resan
• Alla entréer i samband med dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider
• Svensk reseledare

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenärer utan resesällskap): fr. 3 475:-
 

 

Visum

Visum Albanien/Kosovo/Nordmakedonien
Visum behövs ej för nordiska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

September 2024

4/9 - 11/9StockholmVinresa Albanien - Kosovo - Nordmakedonien. Flyg Stockholm t/rMer än 426 850:-Boka
4/9 - 11/9KöpenhamnVinresa Albanien - Kosovo - Nordmakedonien. Flyg Köpenhamn t/rMer än 426 850:-Boka
4/9 - 11/9GöteborgVinresa Albanien - Kosovo - Nordmakedonien. Flyg Göteborg t/rMer än 426 850:-Boka
Powered by Travelize